dnes je 1.6.2023

Označení TvarůžkyGaranceQ&A

24.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionů

15.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionůStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2022 celkem 48 809 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Země původu potravinyGaranceQ&A

10.5.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele

26.4.2023, Zdroj: Hospodářská komora ČR

Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebiteleHospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele

Nelakovat věci nazeleno, nelhat. Za „ekologické“ se budou moci označovat jen ověřené produkty a služby

24.4.2023, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Nelakovat věci nazeleno, nelhat. Za „ekologické“ se budou moci označovat jen ověřené produkty a službyEvropská komise pokračuje ve své snaze potírat greenwashing a zvýšit, resp. zaručit hodnověrnost „zelených tvrzení“ firem. Předložila proto k projednání návrh směrnice o environmentálních tvrzeních. Směrnice stanoví jasná pravidla pro jejich…

Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku - Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty

21.4.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku - Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producentyRegionální potravina vstupuje do 14. ročníku – Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty

Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní riziko

27.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní rizikoPodle odborníků z úřadu EFSA nepředstavuje kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů pro obyvatele EU zdravotní riziko.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

13.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)CHZO je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa.

Klasa slaví dvacetiny, nadělila si přes dvacet nově oceněných výrobků

9.2.2023, Zdroj: eKlasa

Klasa slaví dvacetiny, nadělila si přes dvacet nově oceněných výrobkůLogem KLASA jsou kvalitní výrobky označovány již od roku 2003. Nově mohou označení nést například pětice mléčných výrobků z mlékárny Čerstvě nadojeno s. r. o., na vitamin B3 a železo bohatá červená cibule z Všestar nebo sladké kanadské borůvky z Farmy Bobule…

Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa u guláše v konzervě

8.2.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa u guláše v konzervěInspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se pravidelně věnují kontrolám jakosti potravin v tržní síti a aktuálně zakázali šarži Maďarského guláše v konzervě s obsahem masa o 12,2 % nižším, než bylo uvedeno na…

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023

30.1.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023V praxi, při kontrolách dozorovými orgány bude vždy brána v úvahu kromě samotné textace i celková prezentace potraviny spotřebiteli včetně grafik, obrázků a dalšího zobrazení.

Celozrnné mouky Babiččina volba získaly certifikaci Klasa

26.1.2023, Zdroj: Verlag Dashöfer

Celozrnné mouky Babiččina volba získaly certifikaci KlasaCelozrnné mouky Babiččina volba získaly prestižní certifikaci Klasa a potvrdily tak vysoký standard své kvality - pečlivě vybraného obilí a jeho precizního zpracování. Značku Klasa uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským…

Kontroly opět potvrdily vysokou kvalitu potravin oceněných značkami KLASA, Regionální potravina a vyrobených podle české cechovní normy

23.1.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly opět potvrdily vysokou kvalitu potravin oceněných značkami KLASA, Regionální potravina a vyrobených podle české cechovní normyPotravinářská inspekce pravidelně uskutečňuje kontrolní akce se zaměřením na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina a nově také na potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“. Výsledky za rok 2022 potvrdily, obdobně…

Pecky ve spotřebitelském balení švestekGaranceQ&A

20.12.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Informace o novele zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku

16.12.2022, Zdroj: Česká obchodní inspekce

Informace o novele zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníkuDne 6. 1. 2023 nabyde účinnosti zákon č. 374/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (ve Sbírce zákonů byl vyhlášen dne 7. 12.…

Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami!

14.12.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami!Přemluvili jsme Evropskou komisi, aby odložila Nutri-Score! I díky práci Potravinářské komory ČR a jejímu konzistentnímu přístupu připustila Evropská komise, že některé navrhované nástroje pro zjednodušenou komunikaci výživové hodnoty je třeba ještě…

Zákon o významné tržní síleGarance

13.12.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ve Sbírce zákonů ČR vyšel zákon č. 359/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití, ve znění pozdějších…

Průzkum na Slovensku: Nutri-Score na obalu potravin je pro lidi užitečným pomocníkem

9.12.2022, Zdroj: Nutri-Score platforma Česká republika

Průzkum na Slovensku: Nutri-Score na obalu potravin je pro lidi užitečným pomocníkemNedávný průzkum mezi slovenskými spotřebiteli ukázal, že většině Slováků záleží na zdravém stravování. To má následně vliv i na výběr potravin, při jejichž koupi se řídí i informacemi uvedenými na…

Podzim přináší třiadvacet nových výrobků se značkou KLASA

6.12.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Podzim přináší třiadvacet nových výrobků se značkou KLASALetošní sklizeň jablek se vydařila, i proto mezi nově KLASou oceněnými výrobky najdeme nejen dvě odrůdy jablek Gala a Golden Delicious, ale i sedm druhů moštů ze Zemědělského družstva Dolany. Značku získaly také vychytané bezlepkové ovocné tyčinky, dva druhy…

Krátké dodavatelské řetězce a jejich význam pro výrobce potravinZáznamGarance

2.12.2022, Prof. Dr. Ing. Milada Šťastná, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:55:17

Jedním z nástrojů využívaných v rámci strategie From Farm to Fork jsou tzv. krátké dodavatelské řetězce. Jaké benefity vám mohou přinést? Projdete jejich environmentální, sociální i ekonomické aspekty. Vedle jejich přínosů a dopadů představíme i jejich…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Novela zákona o významné tržní síle

2.12.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Novela zákona o významné tržní síleNovela transponuje směrnici o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti

28.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnostiInovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání – to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na dnešní…

Úprava obchodních norem pro olivový olej

23.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava obchodních norem pro olivový olejZkušenosti získané v posledním desetiletí při provádění obchodních norem Unie pro olivový olej a při provádění kontrol shody si vyžádaly zjednodušení a vyjasnění regulačního rámce.

Udržitelnost v obchodě vyžaduje komplexní přístupZáznamGarance

17.11.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:17:54

Dobrého souseda si člověk vždycky váží, zejména pokud je to soused, který má na řadu věcí stejný názor. Provokuje to v tom nejlepším slova smyslu ke kamarádství, spolupráci, pěkným vztahům. Přesně v této pozici se snaží být obchodní řetězec PENNY vůči svým…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Evropský pohled na problematiku označování potravin se významně mění. Evropská komise si stále není jistá pozitivními dopady systému Nutri-Score na zdraví, a proto předložení návrhu opět odkládá…

15.11.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Evropský pohled na problematiku označování potravin se významně mění. Evropská komise si stále není jistá pozitivními dopady systému Nutri-Score na zdraví, a proto předložení návrhu opět odkládá…Ve čtvrtek 10. listopadu proběhla v prostorách stálého zastoupení České republiky v Bruselu konference k problematice označování potravin s důrazem na značení výživových hodnot na přední straně obalu. O program konference byl mimořádný zájem, což dokazuje…

Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnost

11.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnostOznačování výživových hodnot na přední straně obalu a jeho dopadům na udržitelné označování potravin se věnovala konference, kterou včera v Bruselu pořádalo české předsednictví. Cílem jednání bylo na základě strategie Farm to Fork prodiskutovat připravovanou…

Potravinový odpad: V roce 2020 vyprodukoval každý evropan 127 kg

11.11.2022, Zdroj: Eurostat

Potravinový odpad: V roce 2020 vyprodukoval každý evropan 127 kgV roce 2020, prvním roce pandemie COVID-19, se v EU vyplýtvalo přibližně 127 kilogramů (kg) potravin na obyvatele. Domácnosti vyprodukovaly 55 % potravinového odpadu, což představuje 70 kg na obyvatele. Zbývajících 45 % tvořil odpad produkovaný směrem nahoru v…

Záznam z výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci při ČTPP

10.11.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Záznam z výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci při ČTPPCílem konference bylo seznámit odbornou a širokou veřejnost nejen s tématem udržitelnosti v potravinářství, ale také inspirovat podniky k účinným krokům v této oblasti.

Senát schválil beze změn zákon o významné tržní síle, dodavatelé do velkých obchodních řetězců budou více chráněni

4.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Senát schválil beze změn zákon o významné tržní síle, dodavatelé do velkých obchodních řetězců budou více chráněniVětší transparentnost trhu a možnost lepších kontrol nekalých obchodních praktik přinese novela zákona o významné tržní síle, kterou včera bez připomínek schválil Senát. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) pomůže zákon hlavně našim zemědělcům,…

Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicíchGarance

1.11.2022, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

V roce 2016 přijala Komise sdělení Komise –  Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na programy nezbytných předpokladů (PNP) a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých…

Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravinách

31.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravináchKomise upravila přílohu nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.

Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravin

28.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravinStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika…

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Normy ČSN pro potraviny 10/2022

14.10.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Normy ČSN pro potraviny 10/2022Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v říjnu 2022.

Principy cirkulární ekonomiky v agropotravinářstvíZáznamGarance

6.10.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:33

Zelená dohoda pro Evropu a Akční plán pro cirkulární ekonomiku i strategie Od zemědělce ke spotřebiteli přinášejí jasnou prioritu v podobě uzavřených cyklů materiálů včetně biologicky rozložitelných odpadů. I přesto jsou bioodpady a vedlejší produkty…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuGaranceQ&A

22.9.2022, Ing. Marie Jechová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Normy ČSN pro potraviny 9/2022

16.9.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Normy ČSN pro potraviny 9/2022Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2022.

Neplýtvejte vaší produkcí - využijte spolupráci s neziskovým sektoremZáznamGarance

13.9.2022, Veronika Láchová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:26:44

Spolupráce s neziskovým sektorem nemusí být vždy „nutným zlem“, může být pro všechny zúčastněné přínosem. Společná cesta k udržitelnosti není jen marketingovým sloganem, je realitou, která může pomoci provozu i lidem. Potravinové banky nabízejí…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce

2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejcePři příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu

26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu styluV rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…

Provádění spotřebitelských testů z pohledu senzorické laboratořeZáznamGarance

25.8.2022, doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:06

Jak probíhá hodnocení potravin ve spotřebitelských testech? Lze srovnávat testy prováděné spotřebiteli s testy prováděnými panelem školených posuzovatelů? Jaké aspekty je nutné brát v úvahu při přípravě spotřebitelského testu potravinářských…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus
Nahrávám...
Nahrávám...