178/2002, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, k 1. 7. 2022Garance
1.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomiky
29.6.2022, Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR
Cirkulární ekonomika je hnací motor pro inovace a jednou z cest k udržitelnosti. V Česku dlouhodobě nejsou dostatečné recyklační kapacity, chybí celkově vyšší podpora těchto aktivit ze strany státu i větší osvěta. Svaz průmyslu upozorňuje například na…
Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Další kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…
V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…
Sledovatelnost šarží výrobkuQ&A
16.6.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucna
10.6.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
Na významu privátních značek při zajišťování kvalitních dostupných potravin i při rozvoji českého potravinářství se shodli účastníci odborné konference nazvané „Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu“. Uskutečnila se…
Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci
9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda
27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…
Dvojí kvalita potravin
27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.
Dne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…
Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík
25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…
Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022
23.5.2022, Zdroj: Evropská komise
Eurostat, statistický úřad Evropské unie, dnes zveřejnil dokument „Udržitelný rozvoj v Evropské unii – monitorovací zpráva o pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v kontextu EU za rok 2022“, který poskytuje statistický přehled o…
V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt
18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…
Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonády
17.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Plně zralé, bez přidaného cukru, bez chemie. Takové jsou nové výrobky, které rozšiřují řady kvalitních potravin se značkou Klasa. V oceněné jedenáctce najdete rajčata Strabena z moderního Skleníku Mutěnice, Moravský výběrový sýr z kvalitního plnotučného mléka…
Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022
13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…
Zákon o potravinách 2022ZáznamGarance
12.5.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:23:24
, Zdroj:Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Celkové fungování úředních kontrol prováděných v členských státech 2019-2020 za účelem zajištění uplatňování potravinového právaGarance
3.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinami
3.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
S ohledem na další intenzivní řešení podpory pro lidi v nouzi a zároveň omezování plýtvání potravinami uzavřely Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), Česká federace potravinových bank (ČFPB), Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…
Regionální potravina Libereckého kraje je tady
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozechZáznamGarance
25.4.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 02:01:09
, Zdroj:Na této akci dostanete pod kůži základní požadavky a povinnosti v oblasti bezpečnosti potravin, které je nutné dodržovat ve stravovacích provozech.
Z plevele jídlo na talíř. Kopřivy budeme jednou i oblékat
15.4.2022, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně
Roste jako plevel v podstatě všude, přesto se využitím kopřivy s výjimkou například velikonočního piva zabývá jen málokdo. Tato rostlina má přitom před sebou budoucnost. Dost možná se stane brzy běžnou součástí jídelníčku, hodí se díky výborným termoizolačním…
Základní principy kontroly dvojí kvality potravin
11.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Aktualizovaná verze materiálu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Odstartoval 13. ročník soutěže o značku Regionální potravina
25.3.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Královéhradeckém kraji odstartoval už dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění se tam ucházelo celkem 178 výrobků od 44 místních výrobců. Na ocenění bylo nakonec nominováno 8 výrobků. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos…
Obalový průmysl ovládají inovativní ekologické materiály
18.3.2022, Zdroj: PR LOUNGE
Obaly jsou nedílnou součástí snad každého podnikání a jen tak se jich nezbavíme. Jsou nezbytné pro ochranu, bezpečnou přepravu a dodání všech produktů v pořádku do cíle. Ani obalovým materiálům se proto nevyhýbá snaha o inovaci, která se v dnešní době nese…
Nutri-Score: boj mezi veřejným zdravím a ekonomickými zájmy v oblasti výživy
18.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
S cílem pomoci spotřebitelům při výběru zdravějších potravin při nákupu a přispět k prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou se na celém světě postupně zavádí nutriční značení na přední straně obalu (1). V Evropě byl vyvinut a vědecky ověřen…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápoje
14.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy…
EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření
9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Evropa se zaměří na greenwashing a ekoznačky pro potraviny
26.1.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Francouzské předsednictví EU chce změnit budoucnost označování potravin. Letos v březnu má být zahájena Evropskou komisí očekávaná (a odkládaná) iniciativa Green Claims.
Farm to Fork: Nová publikace o evropském potravinovém řetězci
24.1.2022, Zdroj: Eurostat
Evropský statistický úřad Eurostat zveřejnil klíčové údaje o evropském potravinovém řetězci, novou publikaci zaměřenou na řetězec z farmy po vidličku.
FAO vydává každoroční zprávu o potravinářství a zemědělství
17.1.2022, Zdroj: Biotrin z.s.
Nedávno byla zveřejněna zpráva nesoucí název „Zvýšení odolnosti zemědělských a potravinářských systémů vůči nežádoucím výkyvům“ (angl. Making Agrifood Systems More Resilient to Shocks and Stresses). Zpráva byla vydána Organizací pro výživu a…
Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022
12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha
Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.
Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030
10.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Již od roku 2001 jsou základními řídícími dokumenty České republiky v oblasti bezpečnosti potravin strategie bezpečnosti potravin. V současné době platí již šestá strategie, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, schválená usnesením vlády České…
Evropská komise vydala hodnocení evropských značek kvality potravin
3.1.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Systémy zeměpisných značení a zaručených tradičních specialit (ZTS) přinášejí širokou škálu výhod. I když nejsou ve všech členských státech uplatňovány systematicky a v některých členských státech čelí nízké informovanosti a porozumění spotřebitelů, poskytují…
889/2008, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a kontrolu, k 1. 1. 2022Garance
1.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Lidé více preferují tuzemské výrobky. Co vše prozradil výzkum o kvalitě potravin?
23.12.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letos na jaře zjišťovala agentura STEM/MARK pro Státní zemědělský intervenční fond, co nás nejvíce ovlivňuje při výběru potravin. Aktuální průzkum kompletně monitoroval naše nákupní zvyky. Podle čeho se tedy rozhodujeme, že si danou potravinu koupíme? Má větší…
Skladování a prodej balených nápojů a HACCPGaranceQ&A
14.12.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022
7.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022.