dnes je 1.7.2022

Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomiky

29.6.2022, Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomikyCirkulární ekonomika je hnací motor pro inovace a jednou z cest k udržitelnosti. V Česku dlouhodobě nejsou dostatečné recyklační kapacity, chybí celkově vyšší podpora těchto aktivit ze strany státu i větší osvěta. Svaz průmyslu upozorňuje například na…

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky

24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinkyDalší kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022

20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…

Sledovatelnost šarží výrobkuQ&A

16.6.2022, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucna

10.6.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucnaNa významu privátních značek při zajišťování kvalitních dostupných potravin i při rozvoji českého potravinářství se shodli účastníci odborné konference nazvané „Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu“. Uskutečnila se…

Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci

9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaciZ 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda

27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a CibuládaKomise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…

Dvojí kvalita potravin

27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Dvojí kvalita potravinDne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…

Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík

25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a SokolíkTaké v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…

Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022

23.5.2022, Zdroj: Evropská komise

Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022Eurostat, statistický úřad Evropské unie, dnes zveřejnil dokument „Udržitelný rozvoj v Evropské unii – monitorovací zpráva o pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v kontextu EU za rok 2022“, který poskytuje statistický přehled o…

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt

18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močtO ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…

Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonády

17.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonádyPlně zralé, bez přidaného cukru, bez chemie. Takové jsou nové výrobky, které rozšiřují řady kvalitních potravin se značkou Klasa. V oceněné jedenáctce najdete rajčata Strabena z moderního Skleníku Mutěnice, Moravský výběrový sýr z kvalitního plnotučného mléka…

Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022

13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…

Zákon o potravinách 2022ZáznamGarance

12.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:23:24

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicJako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…

Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinami

3.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinamiS ohledem na další intenzivní řešení podpory pro lidi v nouzi a zároveň omezování plýtvání potravinami uzavřely Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), Česká federace potravinových bank (ČFPB), Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice

29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a JablkoviceSoutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…

Regionální potravina Libereckého kraje je tady

29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Libereckého kraje je tadyTřináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…

Bezpečnost potravin ve stravovacích provozechZáznamGarance

25.4.2022, Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 02:01:09

Na této akci dostanete pod kůži základní požadavky a povinnosti v oblasti bezpečnosti potravin, které je nutné dodržovat ve stravovacích provozech.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Z plevele jídlo na talíř. Kopřivy budeme jednou i oblékat

15.4.2022, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Roste jako plevel v podstatě všude, přesto se využitím kopřivy s výjimkou například velikonočního piva zabývá jen málokdo. Tato rostlina má přitom před sebou budoucnost. Dost možná se stane brzy běžnou součástí jídelníčku, hodí se díky výborným termoizolačním…

Základní principy kontroly dvojí kvality potravin

11.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Základní principy kontroly dvojí kvality potravinAktualizovaná verze materiálu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Odstartoval 13. ročník soutěže o značku Regionální potravina

25.3.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Odstartoval 13. ročník soutěže o značku Regionální potravinaV Královéhradeckém kraji odstartoval už dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění se tam ucházelo celkem 178 výrobků od 44 místních výrobců. Na ocenění bylo nakonec nominováno 8 výrobků. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos…

Obalový průmysl ovládají inovativní ekologické materiály

18.3.2022, Zdroj: PR LOUNGE

Obalový průmysl ovládají inovativní ekologické materiályObaly jsou nedílnou součástí snad každého podnikání a jen tak se jich nezbavíme. Jsou nezbytné pro ochranu, bezpečnou přepravu a dodání všech produktů v pořádku do cíle. Ani obalovým materiálům se proto nevyhýbá snaha o inovaci, která se v dnešní době nese…

Nutri-Score: boj mezi veřejným zdravím a ekonomickými zájmy v oblasti výživy

18.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nutri-Score: boj mezi veřejným zdravím a ekonomickými zájmy v oblasti výživyS cílem pomoci spotřebitelům při výběru zdravějších potravin při nákupu a přispět k prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou se na celém světě postupně zavádí nutriční značení na přední straně obalu (1). V Evropě byl vyvinut a vědecky ověřen…

Příručky správné hygienické praxe

24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručky správné hygienické praxeSprávnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápoje

14.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápojePotravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy…

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření

9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a kořeníEvropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

Evropa se zaměří na greenwashing a ekoznačky pro potraviny

26.1.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Evropa se zaměří na greenwashing a ekoznačky pro potravinyFrancouzské předsednictví EU chce změnit budoucnost označování potravin. Letos v březnu má být zahájena Evropskou komisí očekávaná (a odkládaná) iniciativa Green Claims.

Farm to Fork: Nová publikace o evropském potravinovém řetězci

24.1.2022, Zdroj: Eurostat

Farm to Fork: Nová publikace o evropském potravinovém řetězciEvropský statistický úřad Eurostat zveřejnil klíčové údaje o evropském potravinovém řetězci, novou publikaci zaměřenou na řetězec z farmy po vidličku.

FAO vydává každoroční zprávu o potravinářství a zemědělství

17.1.2022, Zdroj: Biotrin z.s.

FAO vydává každoroční zprávu o potravinářství a zemědělstvíNedávno byla zveřejněna zpráva nesoucí název „Zvýšení odolnosti zemědělských a potravinářských systémů vůči nežádoucím výkyvům“ (angl. Making Agrifood Systems More Resilient to Shocks and Stresses). Zpráva byla vydána Organizací pro výživu a…

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022

12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

10.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030Již od roku 2001 jsou základními řídícími dokumenty České republiky v oblasti bezpečnosti potravin strategie bezpečnosti potravin. V současné době platí již šestá strategie, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, schválená usnesením vlády České…

Evropská komise vydala hodnocení evropských značek kvality potravin

3.1.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Evropská komise vydala hodnocení evropských značek kvality potravinSystémy zeměpisných značení a zaručených tradičních specialit (ZTS) přinášejí širokou škálu výhod. I když nejsou ve všech členských státech uplatňovány systematicky a v některých členských státech čelí nízké informovanosti a porozumění spotřebitelů, poskytují…

Lidé více preferují tuzemské výrobky. Co vše prozradil výzkum o kvalitě potravin?

23.12.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Lidé více preferují tuzemské výrobky. Co vše prozradil výzkum o kvalitě potravin?Letos na jaře zjišťovala agentura STEM/MARK pro Státní zemědělský intervenční fond, co nás nejvíce ovlivňuje při výběru potravin. Aktuální průzkum kompletně monitoroval naše nákupní zvyky. Podle čeho se tedy rozhodujeme, že si danou potravinu koupíme? Má větší…

Skladování a prodej balených nápojů a HACCPGaranceQ&A

14.12.2021, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022

7.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022.

Nahrávám...
Nahrávám...