dnes je 4.12.2022

Novela zákona o významné trží síle

2.12.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela zákona o významné trží síleNovela transponuje směrnici o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci.

Senát schválil beze změn zákon o významné tržní síle, dodavatelé do velkých obchodních řetězců budou více chráněni

4.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Senát schválil beze změn zákon o významné tržní síle, dodavatelé do velkých obchodních řetězců budou více chráněniVětší transparentnost trhu a možnost lepších kontrol nekalých obchodních praktik přinese novela zákona o významné tržní síle, kterou včera bez připomínek schválil Senát. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) pomůže zákon hlavně našim zemědělcům,…

Kvalita potravin z pohledu spotřebitelské organizaceZáznamGarance

10.8.2022, Ing. Libor Dupal, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:16:45

Jaké trendy spotřebitelů při nákupu potravin převládají? Které technické normy se využívají pro spotřebitelské testování? Dvojí kvalita ve světle novelizovaného zákona o potravinách.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Dvojí kvalita potravin

27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Dvojí kvalita potravinDne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…

Zákon o potravinách 2022ZáznamGarance

12.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:23:24

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Základní principy kontroly dvojí kvality potravin

11.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Základní principy kontroly dvojí kvality potravinAktualizovaná verze materiálu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření

9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a kořeníEvropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…

Požadavky norem GFSI a analytické metody v boji proti potravinovým podvodůmZáznamGarance

18.11.2021, Ing. Jan Pivoňka, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:26:20

Podvodné praktiky v potravinářském odvětví mohou vést, kromě ekonomických ztrát, také k ohrožení bezpečnosti potravin. Všeobecně proto sílí tlaky na výrobce a distributory potravin, aby podle požadavků standardů GFSI zavedli postupy pro zmírňování…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!

1.9.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer

Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!Je trvale udržitelná produkce potravin silným trendem nebo zbožným přáním? Konference Výroba potravin vám dá jasnou odpověď!

Takzvaný „UV otisk prstu“ přináší nečekané možnosti nejen kriminalistům

16.8.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Takzvaný „UV otisk prstu“ přináší nečekané možnosti nejen kriminalistůmVědci z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně umí rozeznat podle fluorescenčního záznamu na první pohled stejné vzorky potravin či léčiv. Díky tomu poznají, zda například při výrobě džusu nedošlo ke změně technologického postupu, odhalí…

Aktivní systémy balení při výrobě potravinGarance

27.7.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

V posledních zhruba 30 letech došlo k významnému rozvoji aktivních systémů balení. Některé prvky balení spadající do této kategorie byly pochopitelně používány již dříve, ale až v uvedeném období je možné nalézt jejich systematický výzkum a cílené zavádění do…

dTest: Česko učinilo první velký krok v boji s dvojí kvalitou. Nesmí ale zůstat posledním

23.6.2021, Zdroj: dTest

dTest: Česko učinilo první velký krok v boji s dvojí kvalitou. Nesmí ale zůstat poslednímTéma dvojí kvality přivedla do popředí zájmu Evropské unie Česká republika spolu s dalšími „novými“ členskými státy. Hlavní motivací byly testy potravin a jiného zboží, které ukázaly, že mezi produkcí pro jednotlivé státy mohou být výrazné rozdíly.…

Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích - zákon č. 174/2021 Sb.

30.4.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích - zákon č. 174/2021 Sb.Dne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…

Velká novela zákona o potravinách

28.4.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Velká novela zákona o potravináchZákon č. 174/2021 Sb. upravuje zákon č. 110/1997 Sb. a další související předpisy.

Začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích - lepší ochrana spotřebitelů před dvojí kvalitou potravin

27.4.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích - lepší ochrana spotřebitelů před dvojí kvalitou potravinOd 12. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Novela přináší dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Potraviny s odlišnými vlastnostmi již nebudou smět být spotřebiteli stejně prezentovány a to pod…

Strategie Od zemědělce ke spotřebiteli a další novinky v potravinářské legislativěZáznam

15.12.2020, Ing. David Zima, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:46:07

Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Trendy ve falšování potravin a co je možné v roce 2020 odhalit?ZáznamGarance

7.7.2020, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:52:59

Co je považováno za falšování a kdy se jedná „pouze“ o snížení kvality výrobků? Kdy může falšování představovat ohrožení zdraví a života spotřebitelů? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti falšování potravin? Diskutovány budou různé aspekty klamání…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Falšování jedlých tuků a olejůGarance

7.4.2020, Doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Rostlinné oleje, oleje získané ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých rostlin, používané v potravinářství jsou tvořeny triacylglyceroly, mastné kyseliny představují kolem 95 % podílu oleje. Oproti živočišným tukům jsou v rostlinných olejích obsaženy…

Podvody v potravinářství: Rada přijala závěry

18.12.2019, Zdroj: Rada Evropské unie

Podvody v potravinářství: Rada přijala závěryRada dnes přijala závěry o dalších krocích za účelem účinnějšího boje proti podvodným praktikám v zemědělsko-potravinovém řetězci a odrazování od nich.

Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravin

23.9.2019, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravinNa mnoha fórech se neustále hovoří o kvalitě potravin. Zejména média pojem masivně používají.,Ale otázka je, co si pod tímto pojmem vlastně představují. Pojem "kvalita potravin" je mimořádně komplexní, dialektický pojem. Navíc se často ztotožňuje s pojmem…

Falšování masa a výrobků z masaGarance

17.9.2019, doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

V širším slova smyslu lze jako maso označit veškeré poživatelné části těl živočichů (zejména svalovina, ale i vnitřnosti, šlachy, krev a sádlo) určených ke konzumaci (vedle jatečního masa i drůbež, zvěřina, ryby, korýši, měkkýši a obojživelníci). Masem v užším…

Úvod do problematiky falšování potravinGarance

13.8.2019, doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Z obecného hlediska je pojem falšování odvozen z latinského „falzum – falzifikace”, překládaný jako „padělek – padělání, podvržení, napodobení”.

Dvojí kvalita výrobků - Komparativní testy potravin na jednotném trhu EU

19.7.2019, Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Dvojí kvalita výrobků - Komparativní testy potravin na jednotném trhu EUDne 24. června 2019 zveřejnila Evropská komise oficiální zprávu o výsledcích komparativních testů vybraných potravin za účelem potvrzení dvojí kvality a zjištění rozsahu tohoto problému. Komparativní testy byly provedeny Společným výzkumným střediskem EK v…

Výsledky celoevropského srovnání kvality potravinářských výrobků

1.7.2019, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission

Výsledky celoevropského srovnání kvality potravinářských výrobkůSpolečné výzkumné středisko (JRC) vydalo publikaci s výsledky výzkumu složení kvality potravin se shodným obalem v různých evropských zemích.

Nová evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci

3.5.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Nová evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězciSměrnice (EU) 2019/633 stanoví, co jsou nekalé obchodní praktiky a mezi kterými subjekty budou posuzovány.

Falšování vínaGarance

9.4.2019, doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D, Zdroj: Verlag Dashöfer

Víno, zkvašený a zušlechtěný mošt nebo rmut z hroznů révy vinné se často stávají objektem falšování vzhledem ke své ceně, dostupnosti ve světě a snadno napodobitelnému základnímu chemickému složení (obsah alkoholu, nízké pH). Z tohoto důvodu také jak evropská,…

Falšování kávyGarance

26.3.2019, Doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Z asi 60 rodů káv z rodu Coffea  L. jsou nejdůležitější Coffea arabica (káva arabika) a  Coffea canephora (káva robusta), které představují asi tři čtvrtiny a jednu čtvrtinu světové produkce. Káva se prodává v různých…

Falšování čaje a výrobků na bázi čajeGarance

26.2.2019, Doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Čaj se vyrábí z rostliny  Camellia sinensis  var.  sinensis  nebo  assamica . Největšími producenty čaje jsou Čína, Indie, Srí Lanka a Keňa. Kvalita čaje je určená přítomností nebo nepřítomností chemických sloučenin, které…

BRC 8: Nová verze světové normy pro bezpečnost potravinGarance

29.1.2019, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

V srpnu 2018 vyšla nová, již 8. verze mezinárodního standardu Světová norma pro bezpečnost potravin, zkráceně známého jako „BRC standard”. Vydavatelem a vlastníkem standardu je organizace BRC – British Retail Consorcium, Britské sdružení maloobchodníků, které…

Falšování mléka a výrobků z mléka a s podílem mlékaGarance

8.1.2019, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Mléko a mléčné výrobky jako tradiční produkty ve výživě člověka jsou od počátku předmětem falšování. Mléko je významným zdrojem nutričních látek, jeho hlavní složkou je voda (86–89 %), sušinu tvoří tuk, bílkoviny, laktóza a další stopové…

Požadavky standardu IFS logistics, verze 2.2Garance

1.1.2019, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tento text není úplným zněním standardu, nejedná se o oficiální překlad. Česká verze standardu nebyla v době psaní tohoto materiálu na stránkách IFS k dispozici. Kurzívou jsou uvedeny obecně uznávané výklady daných…

Falšování výrobků ze zeleninyGarance

30.10.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Na rozdíl od výrobků z ovoce nejsou výrobky ze zeleniny tak častým předmětem falšování. Určitým českým specifikem jsou kečupy a výrobky z rajčat, kde je legislativně (vyhláškou Ministerstva zemědělství ČR č.  157/2003 Sb. ) stanoven podíl…

Falšování výrobků z ovoceGarance

25.9.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Výrobky z ovoce jsou častým předmětem falšování. Nejvíce jsou vzhledem k objemům produkce falšovány ovocné šťávy. První popsané případy falšování ovocných nápojů se datují už do roku 1950 v USA, kdy byl vyráběn umělý nápoj téměř bez jakéhokoliv přídavku ovoce…

Falšování kakaa, čokolády a výrobků s podílem kakaa a čokoládyGarance

28.8.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Kakao, čokolády a čokoládové cukrovinky jsou v Evropské unii i v České republice jednoznačně legislativně definovány. Kakaovým práškem (kakaem) je potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně…

Falšování ryb a výrobků s podílem rybGarance

10.7.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ryby jsou třetím nejvýznamnějším zdrojem masa, přičemž v některých zemích odpovídá jejich spotřeba konzumaci masa savců. Světový roční výlov potravinářsky významných ryb činí v posledních letech cca 100 milionů tun; produkce chovu ryb (akvakultury) je…

Falšování výrobků s podílem vajecGarance

19.6.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vejce nebo vaječné části často představují jednu z nejdražších surovin použitých při výrobě vaječného výrobku. Za falšování vajec je možné pokládat nesprávné označování (čerstvá vejce třídy jakosti A vs. třídy B určená pro průmyslové zpracování, chladírenská…

Dvojí kvalita potravin: Evropská komise vydává společnou zkušební metodiku

15.6.2018, Zdroj: Evropská komise

Dvojí kvalita potravin: Evropská komise vydává společnou zkušební metodikuEvropská komise právě vydala novou společnou metodiku pro srovnávání kvality potravinářských výrobků v celé EU.

Falšování způsobů produkce a zpracování potravinGarance

8.5.2018, Ing. Helena Čížková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kvalita potravinářských výrobků je úzce spojena se způsobem jejich zpracování. Podmínky, za jakých jsou pěstovány rostliny nebo chována zvířata určená pro potravinářské využití, používané způsoby výroby a konzervační postupy zajištující bezpečnost…

Dodatečné požadavky FSSC 22000 verze. 4.1Garance

13.3.2018, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

V kapitole 2 volně stažitelné části standardu FSSC 22000 jsou kromě oborů certifikace spolu s určenými Programy nezbytných předpokladů pro jednotlivé obory (ISO/TS) definovány ještě dodatečné požadavky standardu tak, aby byl standard ve shodě s požadavky…

Komise zahajuje činnost znalostního centra na zlepšení kvality potravin a posílení boje proti podvodům v potravinářství

12.3.2018, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie

Komise zahajuje činnost znalostního centra na zlepšení kvality potravin a posílení boje proti podvodům v potravinářstvíV reakci na obavy spotřebitelů týkající se kvality potravin a podvodných praktik v potravinářství zahájí zítra Evropská komise činnost znalostního centra pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin provozovaného Společným výzkumným…

Falšování včelího meduGarance

19.12.2017, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Med je hustá sladká a lepkavá kapalina vytvářená sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru (med květový) a výměšků hmyzu (mšice, medovice) živícího se sáním mízy rostlin (med medovicový). Požadavky na jakost jednotlivých druhů jsou uvedeny…

Falšování lihovinGarance

28.11.2017, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Lihoviny jsou charakterizovány jako alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % objemových etanolu; mezi lihoviny se neřadí speciální vícestupňová piva a likérová a aromatizovaná (dolihovaná) vína a naopak u vaječného likéru se připouští minimální obsah etanolu…

Falšování koření a aromatGarance

17.10.2017, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Koření a aromata přispívají významným způsobem k dosažení očekávané chuti a vůně potravinářského výrobku, jsou používána v malých množstvích a představují obvykle nejdražší součást…

Dvojí kvalita potravinářských výrobků: Komise vydala pokyny, které členským státům pomohou v boji s nekalými obchodními praktikami

26.9.2017, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie

Dvojí kvalita potravinářských výrobků: Komise vydala pokyny, které členským státům pomohou v boji s nekalými obchodními praktikamiKomise zveřejnila soubor pokynů k uplatňování právních předpisů EU v oblasti potravin a ochrany spotřebitele v případech dvojí kvality výrobků, které ve svém letošním projevu o stavu Unie oznámil předseda…

Falšování obilovin a výrobků z nichGarance

19.9.2017, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Obiloviny (cereálie) jsou základní složkou lidské stravy; struktura obilného zrna a zastoupení hlavních chemických složek je u všech obilovin podobná. Nepatrné rozdíly však mají významný vliv na zpracovatelské, výživové a senzorické vlastnosti a tedy i…

Požadavky standardu BRC 7: 5. část - Kontrola výrobkuGarance

24.11.2015, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Níže uvedený text není úplným a přesným zněním standardu, slouží pouze k získání orientace v požadavcích tohoto standardu. U některých bodů je poskytnut obecně uznávaný výklad daného požadavku. Pro tento text byla použita oficiální verze standardu v českém…

Nahrávám...
Nahrávám...