178/2002, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, k 1. 7. 2022Garance
1.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Dvojí kvalita potravin
27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.
Dne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…
Zákon o potravinách 2022ZáznamGarance
12.5.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:23:24
, Zdroj:Základní principy kontroly dvojí kvality potravin
11.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Aktualizovaná verze materiálu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření
9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…
Třetí ročník konference Výroba potravin již 1. prosince!
22.11.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer
On-line konference Výroba potravin 2022, která se koná již 1. prosince, otevře tři odborné bloky, v nichž můžete diskutovat nad legislativou, kvalitou a udržitelností výroby…
Takzvaný „UV otisk prstu“ přináší nečekané možnosti nejen kriminalistům
16.8.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně
Vědci z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně umí rozeznat podle fluorescenčního záznamu na první pohled stejné vzorky potravin či léčiv. Díky tomu poznají, zda například při výrobě džusu nedošlo ke změně technologického postupu, odhalí…
Aktivní systémy balení při výrobě potravinGarance
27.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V posledních zhruba 30 letech došlo k významnému rozvoji aktivních systémů balení. Některé prvky balení spadající do této kategorie byly pochopitelně používány již dříve, ale až v uvedeném období je možné nalézt jejich systematický výzkum a cílené zavádění do…
dTest: Česko učinilo první velký krok v boji s dvojí kvalitou. Nesmí ale zůstat posledním
23.6.2021, Zdroj: dTest
Téma dvojí kvality přivedla do popředí zájmu Evropské unie Česká republika spolu s dalšími „novými“ členskými státy. Hlavní motivací byly testy potravin a jiného zboží, které ukázaly, že mezi produkcí pro jednotlivé státy mohou být výrazné rozdíly.…
Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích - zákon č. 174/2021 Sb.
30.4.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.
Dne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…
Velká novela zákona o potravinách
28.4.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Zákon č. 174/2021 Sb. upravuje zákon č. 110/1997 Sb. a další související předpisy.
Začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích - lepší ochrana spotřebitelů před dvojí kvalitou potravin
27.4.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Od 12. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Novela přináší dlouho diskutovaný zákaz prodeje tzv. potravin dvojí kvality. Potraviny s odlišnými vlastnostmi již nebudou smět být spotřebiteli stejně prezentovány a to pod…
Strategie Od zemědělce ke spotřebiteli a další novinky v potravinářské legislativěZáznam
15.12.2020, Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:46:07
, Zdroj:Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.
Trendy ve falšování potravin a co je možné v roce 2020 odhalit?Záznam
7.7.2020, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:52:59
, Zdroj:Co je považováno za falšování a kdy se jedná „pouze“ o snížení kvality výrobků? Kdy může falšování představovat ohrožení zdraví a života spotřebitelů? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti falšování potravin? Diskutovány budou různé aspekty klamání…
Falšování jedlých tuků a olejůGarance
7.4.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Rostlinné oleje, oleje získané ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých rostlin, používané v potravinářství jsou tvořeny triacylglyceroly, mastné kyseliny představují kolem 95 % podílu oleje. Oproti živočišným tukům jsou v rostlinných olejích obsaženy…
Podvody v potravinářství: Rada přijala závěry
18.12.2019, Zdroj: Rada Evropské unie
Rada dnes přijala závěry o dalších krocích za účelem účinnějšího boje proti podvodným praktikám v zemědělsko-potravinovém řetězci a odrazování od nich.
Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravin
23.9.2019, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Na mnoha fórech se neustále hovoří o kvalitě potravin. Zejména média pojem masivně používají.,Ale otázka je, co si pod tímto pojmem vlastně představují. Pojem "kvalita potravin" je mimořádně komplexní, dialektický pojem. Navíc se často ztotožňuje s pojmem…
Falšování masa a výrobků z masaGarance
17.9.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V širším slova smyslu lze jako maso označit veškeré poživatelné části těl živočichů (zejména svalovina, ale i vnitřnosti, šlachy, krev a sádlo) určených ke konzumaci (vedle jatečního masa i drůbež, zvěřina, ryby, korýši, měkkýši a obojživelníci). Masem v užším…
Úvod do problematiky falšování potravinGarance
13.8.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Z obecného hlediska je pojem falšování odvozen z latinského „falzum – falzifikace”, překládaný jako „padělek – padělání, podvržení, napodobení”.
Dvojí kvalita výrobků - Komparativní testy potravin na jednotném trhu EU
19.7.2019, Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu
Dne 24. června 2019 zveřejnila Evropská komise oficiální zprávu o výsledcích komparativních testů vybraných potravin za účelem potvrzení dvojí kvality a zjištění rozsahu tohoto problému. Komparativní testy byly provedeny Společným výzkumným střediskem EK v…
Výsledky celoevropského srovnání kvality potravinářských výrobků
1.7.2019, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission
Společné výzkumné středisko (JRC) vydalo publikaci s výsledky výzkumu složení kvality potravin se shodným obalem v různých evropských zemích.
2019/633: Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězciGarance
7.5.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nová evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci
3.5.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Směrnice (EU) 2019/633 stanoví, co jsou nekalé obchodní praktiky a mezi kterými subjekty budou posuzovány.
Falšování vínaGarance
9.4.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Víno, zkvašený a zušlechtěný mošt nebo rmut z hroznů révy vinné se často stávají objektem falšování vzhledem ke své ceně, dostupnosti ve světě a snadno napodobitelnému základnímu chemickému složení (obsah alkoholu, nízké pH). Z tohoto důvodu také jak evropská,…
Falšování kávyGarance
26.3.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Z asi 60 rodů káv z rodu
					Coffea
					 L. jsou nejdůležitější
					Coffea arabica
					(káva arabika) a 
					Coffea canephora
					(káva robusta), které představují asi tři čtvrtiny a jednu čtvrtinu světové produkce. Káva se prodává v různých…
Falšování čaje a výrobků na bázi čajeGarance
26.2.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Čaj se vyrábí z rostliny 
					Camellia sinensis
					 var. 
					sinensis
					 nebo 
					assamica
					. Největšími producenty čaje jsou Čína, Indie, Srí Lanka a Keňa. Kvalita čaje je určená přítomností nebo nepřítomností chemických sloučenin, které…
BRC 8: Nová verze světové normy pro bezpečnost potravinGarance
29.1.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V srpnu 2018 vyšla nová, již 8. verze mezinárodního standardu Světová norma pro bezpečnost potravin, zkráceně známého jako „BRC standard”. Vydavatelem a vlastníkem standardu je organizace BRC – British Retail Consorcium, Britské sdružení maloobchodníků, které…
Falšování mléka a výrobků z mléka a s podílem mlékaGarance
8.1.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mléko a mléčné výrobky jako tradiční produkty ve výživě člověka jsou od počátku předmětem falšování. Mléko je významným zdrojem nutričních látek, jeho hlavní složkou je voda (86–89 %), sušinu tvoří tuk, bílkoviny, laktóza a další stopové…
Požadavky standardu IFS logistics, verze 2.2Garance
1.1.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						Tento text není úplným zněním standardu, nejedná se o oficiální překlad. Česká verze standardu nebyla v době psaní tohoto materiálu na stránkách IFS k dispozici.
						Kurzívou jsou uvedeny obecně uznávané výklady daných…
Falšování výrobků ze zeleninyGarance
30.10.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Na rozdíl od výrobků z ovoce nejsou výrobky ze zeleniny tak častým předmětem falšování. Určitým českým specifikem jsou kečupy a výrobky z rajčat, kde je legislativně (vyhláškou Ministerstva zemědělství ČR č. 
					157/2003 Sb.
					) stanoven podíl…
Falšování výrobků z ovoceGarance
25.9.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Výrobky z ovoce jsou častým předmětem falšování. Nejvíce jsou vzhledem k objemům produkce falšovány ovocné šťávy. První popsané případy falšování ovocných nápojů se datují už do roku 1950 v USA, kdy byl vyráběn umělý nápoj téměř bez jakéhokoliv přídavku ovoce…
Falšování kakaa, čokolády a výrobků s podílem kakaa a čokoládyGarance
28.8.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kakao, čokolády a čokoládové cukrovinky jsou v Evropské unii i v České republice jednoznačně legislativně definovány. Kakaovým práškem (kakaem) je potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně…
Falšování ryb a výrobků s podílem rybGarance
10.7.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ryby jsou třetím nejvýznamnějším zdrojem masa, přičemž v některých zemích odpovídá jejich spotřeba konzumaci masa savců. Světový roční výlov potravinářsky významných ryb činí v posledních letech cca 100 milionů tun; produkce chovu ryb (akvakultury) je…
Falšování výrobků s podílem vajecGarance
19.6.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vejce nebo vaječné části často představují jednu z nejdražších surovin použitých při výrobě vaječného výrobku. Za falšování vajec je možné pokládat nesprávné označování (čerstvá vejce třídy jakosti A vs. třídy B určená pro průmyslové zpracování, chladírenská…
Dvojí kvalita potravin: Evropská komise vydává společnou zkušební metodiku
15.6.2018, Zdroj: Evropská komise
Evropská komise právě vydala novou společnou metodiku pro srovnávání kvality potravinářských výrobků v celé EU.
Falšování způsobů produkce a zpracování potravinGarance
8.5.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kvalita potravinářských výrobků je úzce spojena se způsobem jejich zpracování. Podmínky, za jakých jsou pěstovány rostliny nebo chována zvířata určená pro potravinářské využití, používané způsoby výroby a konzervační postupy zajištující bezpečnost…
Dodatečné požadavky FSSC 22000 verze. 4.1Garance
13.3.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V kapitole 2 volně stažitelné části standardu FSSC 22000 jsou kromě oborů certifikace spolu s určenými Programy nezbytných předpokladů pro jednotlivé obory (ISO/TS) definovány ještě dodatečné požadavky standardu tak, aby byl standard ve shodě s požadavky…
Komise zahajuje činnost znalostního centra na zlepšení kvality potravin a posílení boje proti podvodům v potravinářství
12.3.2018, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie
V reakci na obavy spotřebitelů týkající se kvality potravin a podvodných praktik v potravinářství zahájí zítra Evropská komise činnost znalostního centra pro boj proti podvodům v potravinářství a kvalitu potravin provozovaného Společným výzkumným…
Falšování včelího meduGarance
19.12.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Med je hustá sladká a lepkavá kapalina vytvářená sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru (med květový) a výměšků hmyzu (mšice, medovice) živícího se sáním mízy rostlin (med medovicový). Požadavky na jakost jednotlivých druhů jsou uvedeny…
Falšování lihovinGarance
28.11.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Lihoviny jsou charakterizovány jako alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % objemových etanolu; mezi lihoviny se neřadí speciální vícestupňová piva a likérová a aromatizovaná (dolihovaná) vína a naopak u vaječného likéru se připouští minimální obsah etanolu…
Falšování koření a aromatGarance
17.10.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Koření a aromata přispívají významným způsobem k dosažení očekávané chuti a vůně potravinářského výrobku, jsou používána v malých množstvích a představují obvykle nejdražší součást…
Dvojí kvalita potravinářských výrobků: Komise vydala pokyny, které členským státům pomohou v boji s nekalými obchodními praktikami
26.9.2017, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie
Komise zveřejnila soubor pokynů k uplatňování právních předpisů EU v oblasti potravin a ochrany spotřebitele v případech dvojí kvality výrobků, které ve svém letošním projevu o stavu Unie oznámil předseda…
Falšování obilovin a výrobků z nichGarance
19.9.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Obiloviny (cereálie) jsou základní složkou lidské stravy; struktura obilného zrna a zastoupení hlavních chemických složek je u všech obilovin podobná. Nepatrné rozdíly však mají významný vliv na zpracovatelské, výživové a senzorické vlastnosti a tedy i…
Požadavky standardu BRC 7: 5. část - Kontrola výrobkuGarance
24.11.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Níže uvedený text není úplným a přesným zněním standardu, slouží pouze k získání orientace v požadavcích tohoto standardu. U některých bodů je poskytnut obecně uznávaný výklad daného požadavku. Pro tento text byla použita oficiální verze standardu v českém…