dnes je 19.3.2024

Boj s potravinovými podvody v rámci udržitelných potravinových systémůZáznamGarance

29.12.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:36:15

Jednou z hlavních priorit strategie Od zemědělce ke spotřebiteli je zintenzivnění boje s potravinovými podvody v celém potravinovém řetězci a dosažení rovných podmínek pro všechny provozovatele v potravinářství. Potravinové podvody ohrožují udržitelnost…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Varování pro spotřebitele: dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí

11.12.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Varování pro spotřebitele: dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničíStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu…

Polovina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení

14.11.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Polovina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složeníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu. Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků je k dispozici na webu Potraviny na…

SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledů

13.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledůPrůběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků…

SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervě

18.8.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervěStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázala čtyři šarže Maďarského guláše s nižším obsahem masa ve srovnání s informacemi na…

WHO příručka: Politika na ochranu dětí před škodlivým dopadem reklamy na potraviny

26.7.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

WHO příručka: Politika na ochranu dětí před škodlivým dopadem reklamy na potravinyWHO využívá umělé inteligence pro boj proti neetickému marketingu „nezdravých potravin“

Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelou

19.7.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelouStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny:

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionů

15.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2022: téměř 49 tisíc kontrolních vstupů, uloženy pokuty za téměř 110 milionůStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2022 celkem 48 809 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa u guláše v konzervě

8.2.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zjistila klamání o obsahu masa u guláše v konzervěInspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) se pravidelně věnují kontrolám jakosti potravin v tržní síti a aktuálně zakázali šarži Maďarského guláše v konzervě s obsahem masa o 12,2 % nižším, než bylo uvedeno na…

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023

30.1.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Stanovisko MZe (SZPI a SVS) ve věci označování rostlinných potravin názvy živočišných produktů ke dni 1. 2. 2023V praxi, při kontrolách dozorovými orgány bude vždy brána v úvahu kromě samotné textace i celková prezentace potraviny spotřebiteli včetně grafik, obrázků a dalšího zobrazení.

Informace o novele zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníku

16.12.2022, Zdroj: Česká obchodní inspekce

Informace o novele zákona o ochraně spotřebitele a občanského zákoníkuDne 6. 1. 2023 nabyde účinnosti zákon č. 374/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (ve Sbírce zákonů byl vyhlášen dne 7. 12.…

Zákon o významné tržní síleGarance

13.12.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ve Sbírce zákonů ČR vyšel zákon č. 359/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 395/2009 Sb., o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití, ve znění pozdějších…

Novela zákona o významné tržní síle

2.12.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Novela zákona o významné tržní síleNovela transponuje směrnici o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci.

Senát schválil beze změn zákon o významné tržní síle, dodavatelé do velkých obchodních řetězců budou více chráněni

4.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Senát schválil beze změn zákon o významné tržní síle, dodavatelé do velkých obchodních řetězců budou více chráněniVětší transparentnost trhu a možnost lepších kontrol nekalých obchodních praktik přinese novela zákona o významné tržní síle, kterou včera bez připomínek schválil Senát. Podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) pomůže zákon hlavně našim zemědělcům,…

Kvalita potravin z pohledu spotřebitelské organizaceZáznamGarance

10.8.2022, Ing. Libor Dupal, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:16:45

Jaké trendy spotřebitelů při nákupu potravin převládají? Které technické normy se využívají pro spotřebitelské testování? Dvojí kvalita ve světle novelizovaného zákona o potravinách.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Dvojí kvalita potravin

27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Dvojí kvalita potravinDne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…

Zákon o potravinách 2022ZáznamGarance

12.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:23:24

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Základní principy kontroly dvojí kvality potravin

11.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Základní principy kontroly dvojí kvality potravinAktualizovaná verze materiálu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření

9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a kořeníEvropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…

Požadavky norem GFSI a analytické metody v boji proti potravinovým podvodůmZáznamGarance

18.11.2021, Ing. Jan Pivoňka, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:26:20

Podvodné praktiky v potravinářském odvětví mohou vést, kromě ekonomických ztrát, také k ohrožení bezpečnosti potravin. Všeobecně proto sílí tlaky na výrobce a distributory potravin, aby podle požadavků standardů GFSI zavedli postupy pro zmírňování…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!

1.9.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer

Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!Je trvale udržitelná produkce potravin silným trendem nebo zbožným přáním? Konference Výroba potravin vám dá jasnou odpověď!

Takzvaný „UV otisk prstu“ přináší nečekané možnosti nejen kriminalistům

16.8.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně

Takzvaný „UV otisk prstu“ přináší nečekané možnosti nejen kriminalistůmVědci z Ústavu chemie a biochemie Mendelovy univerzity v Brně umí rozeznat podle fluorescenčního záznamu na první pohled stejné vzorky potravin či léčiv. Díky tomu poznají, zda například při výrobě džusu nedošlo ke změně technologického postupu, odhalí…

Aktivní systémy balení při výrobě potravinGarance

27.7.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

V posledních zhruba 30 letech došlo k významnému rozvoji aktivních systémů balení. Některé prvky balení spadající do této kategorie byly pochopitelně používány již dříve, ale až v uvedeném období je možné nalézt jejich systematický výzkum a cílené zavádění do…

dTest: Česko učinilo první velký krok v boji s dvojí kvalitou. Nesmí ale zůstat posledním

23.6.2021, Zdroj: dTest

dTest: Česko učinilo první velký krok v boji s dvojí kvalitou. Nesmí ale zůstat poslednímTéma dvojí kvality přivedla do popředí zájmu Evropské unie Česká republika spolu s dalšími „novými“ členskými státy. Hlavní motivací byly testy potravin a jiného zboží, které ukázaly, že mezi produkcí pro jednotlivé státy mohou být výrazné rozdíly.…

Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích - zákon č. 174/2021 Sb.

30.4.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích - zákon č. 174/2021 Sb.Dne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…

Velká novela zákona o potravinách

28.4.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Velká novela zákona o potravináchZákon č. 174/2021 Sb. upravuje zákon č. 110/1997 Sb. a další související předpisy.

Strategie Od zemědělce ke spotřebiteli a další novinky v potravinářské legislativěZáznamGarance

15.12.2020, Ing. David Zima, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:46:07

Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Trendy ve falšování potravin a co je možné v roce 2020 odhalit?ZáznamGarance

7.7.2020, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:52:59

Co je považováno za falšování a kdy se jedná „pouze“ o snížení kvality výrobků? Kdy může falšování představovat ohrožení zdraví a života spotřebitelů? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti falšování potravin? Diskutovány budou různé aspekty klamání…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Falšování jedlých tuků a olejůGarance

7.4.2020, Doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Rostlinné oleje, oleje získané ze semen, plodů nebo jader plodů olejnatých rostlin, používané v potravinářství jsou tvořeny triacylglyceroly, mastné kyseliny představují kolem 95 % podílu oleje. Oproti živočišným tukům jsou v rostlinných olejích obsaženy…

Podvody v potravinářství: Rada přijala závěry

18.12.2019, Zdroj: Rada Evropské unie

Podvody v potravinářství: Rada přijala závěryRada dnes přijala závěry o dalších krocích za účelem účinnějšího boje proti podvodným praktikám v zemědělsko-potravinovém řetězci a odrazování od nich.

Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravin

23.9.2019, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Co je kvalita potravin a dvojí kvalita potravinNa mnoha fórech se neustále hovoří o kvalitě potravin. Zejména média pojem masivně používají.,Ale otázka je, co si pod tímto pojmem vlastně představují. Pojem "kvalita potravin" je mimořádně komplexní, dialektický pojem. Navíc se často ztotožňuje s pojmem…

Falšování masa a výrobků z masaGarance

17.9.2019, doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

V širším slova smyslu lze jako maso označit veškeré poživatelné části těl živočichů (zejména svalovina, ale i vnitřnosti, šlachy, krev a sádlo) určených ke konzumaci (vedle jatečního masa i drůbež, zvěřina, ryby, korýši, měkkýši a obojživelníci). Masem v užším…

Úvod do problematiky falšování potravinGarance

13.8.2019, doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Z obecného hlediska je pojem falšování odvozen z latinského „falzum – falzifikace”, překládaný jako „padělek – padělání, podvržení, napodobení”.

Dvojí kvalita výrobků - Komparativní testy potravin na jednotném trhu EU

19.7.2019, Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Dvojí kvalita výrobků - Komparativní testy potravin na jednotném trhu EUDne 24. června 2019 zveřejnila Evropská komise oficiální zprávu o výsledcích komparativních testů vybraných potravin za účelem potvrzení dvojí kvality a zjištění rozsahu tohoto problému. Komparativní testy byly provedeny Společným výzkumným střediskem EK v…

Výsledky celoevropského srovnání kvality potravinářských výrobků

1.7.2019, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission

Výsledky celoevropského srovnání kvality potravinářských výrobkůSpolečné výzkumné středisko (JRC) vydalo publikaci s výsledky výzkumu složení kvality potravin se shodným obalem v různých evropských zemích.

Nová evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězci

3.5.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Nová evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách mezi podniky v zemědělském a potravinovém řetězciSměrnice (EU) 2019/633 stanoví, co jsou nekalé obchodní praktiky a mezi kterými subjekty budou posuzovány.

Falšování vínaGarance

9.4.2019, doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D, Zdroj: Verlag Dashöfer

Víno, zkvašený a zušlechtěný mošt nebo rmut z hroznů révy vinné se často stávají objektem falšování vzhledem ke své ceně, dostupnosti ve světě a snadno napodobitelnému základnímu chemickému složení (obsah alkoholu, nízké pH). Z tohoto důvodu také jak evropská,…

Falšování kávyGarance

26.3.2019, Doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Z asi 60 rodů káv z rodu Coffea  L. jsou nejdůležitější Coffea arabica (káva arabika) a  Coffea canephora (káva robusta), které představují asi tři čtvrtiny a jednu čtvrtinu světové produkce. Káva se prodává v různých…

Falšování čaje a výrobků na bázi čajeGarance

26.2.2019, Doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Čaj se vyrábí z rostliny  Camellia sinensis  var.  sinensis  nebo  assamica . Největšími producenty čaje jsou Čína, Indie, Srí Lanka a Keňa. Kvalita čaje je určená přítomností nebo nepřítomností chemických sloučenin, které…

BRC 8: Nová verze světové normy pro bezpečnost potravinGarance

29.1.2019, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

V srpnu 2018 vyšla nová, již 8. verze mezinárodního standardu Světová norma pro bezpečnost potravin, zkráceně známého jako „BRC standard”. Vydavatelem a vlastníkem standardu je organizace BRC – British Retail Consorcium, Britské sdružení maloobchodníků, které…

Falšování mléka a výrobků z mléka a s podílem mlékaGarance

8.1.2019, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Mléko a mléčné výrobky jako tradiční produkty ve výživě člověka jsou od počátku předmětem falšování. Mléko je významným zdrojem nutričních látek, jeho hlavní složkou je voda (86–89 %), sušinu tvoří tuk, bílkoviny, laktóza a další stopové…

Požadavky standardu IFS logistics, verze 2.2Garance

1.1.2019, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tento text není úplným zněním standardu, nejedná se o oficiální překlad. Česká verze standardu nebyla v době psaní tohoto materiálu na stránkách IFS k dispozici. Kurzívou jsou uvedeny obecně uznávané výklady daných…

Falšování výrobků ze zeleninyGarance

30.10.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Na rozdíl od výrobků z ovoce nejsou výrobky ze zeleniny tak častým předmětem falšování. Určitým českým specifikem jsou kečupy a výrobky z rajčat, kde je legislativně (vyhláškou Ministerstva zemědělství ČR č.  157/2003 Sb. ) stanoven podíl…

Falšování výrobků z ovoceGarance

25.9.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Výrobky z ovoce jsou častým předmětem falšování. Nejvíce jsou vzhledem k objemům produkce falšovány ovocné šťávy. První popsané případy falšování ovocných nápojů se datují už do roku 1950 v USA, kdy byl vyráběn umělý nápoj téměř bez jakéhokoliv přídavku ovoce…

Falšování kakaa, čokolády a výrobků s podílem kakaa a čokoládyGarance

28.8.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Kakao, čokolády a čokoládové cukrovinky jsou v Evropské unii i v České republice jednoznačně legislativně definovány. Kakaovým práškem (kakaem) je potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně…

Falšování ryb a výrobků s podílem rybGarance

10.7.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ryby jsou třetím nejvýznamnějším zdrojem masa, přičemž v některých zemích odpovídá jejich spotřeba konzumaci masa savců. Světový roční výlov potravinářsky významných ryb činí v posledních letech cca 100 milionů tun; produkce chovu ryb (akvakultury) je…

Falšování výrobků s podílem vajecGarance

19.6.2018, Ing. Helena Čížková, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vejce nebo vaječné části často představují jednu z nejdražších surovin použitých při výrobě vaječného výrobku. Za falšování vajec je možné pokládat nesprávné označování (čerstvá vejce třídy jakosti A vs. třídy B určená pro průmyslové zpracování, chladírenská…

Nahrávám...
Nahrávám...