Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravin
23.2.2024, Zdroj: EFSA
Oddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku…
Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicíchGarance
1.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V roce 2016 přijala Komise sdělení Komise – Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na programy nezbytných předpokladů (PNP) a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých…
Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravin
28.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika…
Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen
18.8.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem…
Bezpečnost potravin ve stravovacích provozechZáznamGarance
25.4.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 02:01:09
, Zdroj:Na této akci dostanete pod kůži základní požadavky a povinnosti v oblasti bezpečnosti potravin, které je nutné dodržovat ve stravovacích provozech.
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Skladování a prodej balených nápojů a HACCPGaranceQ&A
14.12.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zchlazování a regenerace pokrmů v kuchyniGaranceQ&A
23.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Požadavky na sklady nevyžadující kontrolované teplotní podmínky skladováníGaranceQ&A
23.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích
18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…
Pokyny k systémům řízení bezpečnosti potravin pro maloobchodní činnosti v oblasti potravin, včetně potravinových darůGarance
25.8.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V souladu s článkem 4 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 (1) všichni provozovatelé potravinářských podniků (PPP) dodržují obecné hygienické požadavky stanovené v příloze I (prvovýroba a související postupy) nebo II (ostatní PPP) uvedeného…
HACCP pro výrobu sušeného ovoceQ&A
20.8.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doporučení: Covid-19 a mytí stolního nádobí - potravinářské podniky - stravovací služby
18.8.2020, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Vzhledem ke známým způsobům, kterými se koronavirus šíří, tj. kapénkovou nákazou, osobním kontaktem s nemocným nebo prostřednictvím povrchů, kterých se nemocný dotýkal a v souvislosti s množícími se podněty na nedostatečné mytí nápojového skla a vratných…
Základní požadavky na výrobnu potravinGaranceQ&A
28.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mezinárodní piktogramy související s bezpečností potravinGarance
14.4.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mezinárodní asociace pro ochranu potravin (IAFP) spravuje mezinárodní piktogramy související s bezpečností potravin. Je k dispozici 14 piktogramů týkajících se manipulace s potravinami.
Výroba ledu a HACCPGaranceQ&A
7.11.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:ISO 22000: Základní přehled požadavkůGarance
29.10.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V minulém roce byla zveřejněna nová verze standardu ISO 22000 (EN ISO 22000:2018) a začalo běžet tříleté přechodné období (do 18. 6. 2021) pro její zavedení v certifikovaných organizacích. Důvodem pro revizi standardu bylo zejména sjednocování struktury ISO…
Výroba džemů a sirupů a povinnost zavést HACCPGaranceQ&A
30.9.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyrábíme džemy a sirupy. Jsme povinni zavést systém kritických bodů (HACCP)?
Usnadnění HACCP v malých potravinářských podnicíchGarance
6.8.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Plné znění dokumentu SANCO/3069/2004. Jde o oracovní dokument, který nereflektuje bezpodmínečně názor Komise
Musí být uklízečka součástí týmu HACCP?GaranceQ&A
31.7.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Požadavky standardu BRC 8: 2. část - Plán bezpečnosti potravin - HACCPGarance
21.5.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zásadní požadavek č. 2
						: Společnost má zavedený a efektivně fungující plán bezpečnosti potravin založený na principech Codex Alimentarius pro…
Obsahové náležitosti provozního a sanitačního řádu podnikuGaranceQ&A
9.5.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nejčastější problémy a chyby při implementaci postupů založených na principu HACCP v zařízeních společného stravováníGarance
22.1.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Článek 5 nařízení (ES) č. 
					 852/2004 
					o hygieně požaduje, aby provozovatelé potravinářských podniků vytvořili a zavedli stálý postup založený na zásadách analýzy rizik a kritických kontrolních bodů a postupovali podle něj. Zásady HACCP se…
Prodej čerstvých bylinek a HACCPGaranceQ&A
1.11.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Musí mít firma - prodejce čerstvých bylinek v květináčích - zavedený systém HACCP?
ISO 22000/FSSC 22000Garance
23.1.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V září 2005 byla rodina ISO norem rozšířena o první ryze potravinářský standard s označením ISO 22000. Jeho vznik byl relativně zdlouhavý a byl poháněn potřebou existence standardu ISO specificky vytvořeného pro potravinářský průmysl s ohledem na potřebu…
Teploty masa a masných výrobků pro monitoring HACCPGaranceQ&A
14.9.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vycházejí teploty masa a masných výrobků pro monitoring HACCP z nařízení (ES) č. 853/2004 (maso 7 °C, masné výrobky tepelně opracované 5 °C, masné polotovary 4 °C, droby 3 °C, drůbež 4 °C)? Není mi jasné, zda se výrobky z jater (typu játrový sýr nebo paštika)…
Pokyny pro správnou hygienickou praxi pro balenou vodu v Evropě
28.8.2017, Zdroj: Evropská komise
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin uvádí soubor povinností uložených provozovatelům potravinářských podniků včetně dodržování obecných hygienických předpisů stanovených v příloze I a požadavku na…
Pokyny k provádění vybraných ustanovení nařízení, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového právaGarance
25.7.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Nařízení (ES) č. 178/2002
					1 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se…
Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na programy nezbytných předpokladů (PNP) a postupy založené na zásadách HACCPGarance
15.11.2016, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Článek 4 nařízení (ES) č. 852/2004 Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin (Úř. věst. L 139, 30.4.2004, s. 1).1 o hygieně potravin od provozovatelů potravinářských podniků vyžaduje, aby dodržovali obecné…
Pokyny pro provádění některých ustanovení nařízení (ES) č. 852/2004 o hygieně potravinGarance
18.10.2016, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tento dokument je určen zejména potravinářským podnikům a příslušným orgánům a jeho cílem je sloužit jako vodítko pro provádění nových požadavků na hygienu potravin a pro související témata.
Použití recyklované teplé vody k odstraňování povrchové mikrobiální kontaminace jatečně upravených těl
8.9.2015, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové evropské nařízení umožňuje provozovatelům potravinářských podniků používat recyklovanou teplou vodu k odstraňování povrchové mikrobiální kontaminace jatečně upravených těl.
Zavádíme HACCP: Případová studie pro výrobu hotových jídelGarance
21.4.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tato studie je zpracována pro jeden konkrétní výrobek, jímž je hotový pokrm – smažený kuřecí řízek s bramborovou kaší, kyselá okurka.
Zavádíme HACCP: Postup zavádění systémuGarance
27.1.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Hygienické požadavky na výrobu: Mléko a mléčné výrobkyGarance
16.12.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zpracování a výroba potravin musí splňovat požadavky platné legislativy. Soubor základních předpisů, které řeší, co vše musí provozovatel potravinářského podniku (PPP) splnit a veterináři kontrolovat, stanoví hygienický balíček. V současné době již neexistují…
Zavádíme HACCP: Uplatnění základních principůGarance
9.12.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve chvíli, kdy máte připraveny všechny části přípravné fáze, je čas postupovat podle jednotlivých principů HACCP.
Zavádíme HACCP: Úvod do problematikyGarance
11.11.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:HACCP – Systém kritických bodů – je v ČR zaváděn již od konce 90. let 20. století. Povinnost zavést a udržovat takový systém platila nejprve pro výrobce potravin (k 1. 1. 2000), dále pro uzavřené provozy stravovacích služeb (školní jídelny, jídelny nemocnic…
MyHACCP: Systém kritických bodů jako webová aplikace
10.6.2014, Zdroj: Food Standards Agency
Agentura Food Standard Agency (FSA) spustila bezplatný webový nástroj MyHACCP, jež má výrobcům asistovat při zavádění systému kritických bodů.
Systém HACCP pro výrobu přídatných látekGaranceQ&A
19.2.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařizuje legislativa vypracování systému HACCP na výrobek E 1404? Jedná se o přídatnou látku s tímto E kódem. U nás označený jako Solvarin 1211.
Produkce mléka a mléčných výrobků na farmě: Systém kritických bodů pro zpracování mlékaGarance
3.12.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvedeny jsou jednotlivé dokumenty, jež tvoří nezbytnou součást
			 systému HACCP. Jsou zde uvedeny i jejich vzory. Obsah je důležité konzultovat s
			 dozorovým veterinárním inspektorem, který má vaši provozovnu na starosti.
			 Postupy jsou shodné jak pro…
Produkce mléka a mléčných výrobků na farmě: Checklist - Systém kontrolních kritických bodůGarance
12.11.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Plán odběrních míst pitné vody a harmonogram kontrol, plán odsunu
			 odpadů (živočišných i ostatních), plán pohybu pracovníků a plán pohybu suroviny
			 lze spojit na jednu skicu a cesty barevně odlišit. V případě zachování
			 přehlednosti lze spojit…
Produkce vajec na farmě: Provozní řádGarance
8.10.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V provozních prostorách se smějí pohybovat pouze osoby
				 proškolené dle směrnic BOZP, vlastnící platný průkaz pracovníka v
				 potravinářském provozu.
Produkce vajec na farmě: HACCP pro třídění vajecGarance
1.10.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvedeny jsou jednotlivé dokumenty, které tvoří nezbytnou součást
			 systému HACCP. Naleznete zde i vzory, jak mohou dokumenty obsahově vypadat.
			 Jejich obsah je důležité konzultovat s dozorovým veterinárním inspektorem
			 (KVS), který má vaši provozovnu v…
Produkce vajec na farmě: Legislativní východiskaGarance
30.7.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zpracování a výroba potravin musejí splňovat požadavky platné
			 legislativy. Jedná se zejména o níže uvedené předpisy EU, zákony a
			 vyhlášky:
Produkce masa a masných výrobků na farmě: Systém kritických bodů pro masnou výrobuGarance
2.7.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvedeny jsou jednotlivé dokumenty, které jsou nezbytnou součástí
			 systému HACCP. Naleznete zde i vzory, jak mohou dokumenty obsahově vypadat (pro
			 masnou výrobu a porážku se některé součásti mohou shodovat). Jejich obsah je
			 důležité konzultovat s…
Produkce masa a masných výrobků na farmě: Systém kritických bodů pro zpracování masaGarance
2.7.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvedeny jsou jednotlivé dokumenty, jež tvoří nezbytnou součást
			 systému HACCP. Naleznete zde i vzory, jak mohou dokumenty obsahově vypadat.
			 Jejich obsah je důležité konzultovat s dozorovým veterinárním inspektorem,
			 který má vaši provozovnu v regionu…
Produkce masa a masných výrobků na farmě: Provozní řádGarance
2.7.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V provozních prostorách se smějí pohybovat pouze osoby
				 proškolené dle směrnic BOZP, vlastnící platný průkaz pracovníka v
				 potravinářském provozu.
Produkce masa a masných výrobků na farmě: Checklist - Systém kontrolních kritických bodůGarance
25.6.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Plán odběrních míst pitné vody a harmonogram kontrol, plán odsunu
			 odpadů (živočišných i ostatních), plán pohybu pracovníků a plán pohybu suroviny
			 lze spojit na jednu skicu a cesty barevně odlišit. V případě zachování
			 přehlednosti lze spojit…
Publikace o přídatných látkách a příručka pro provozovatele potravinářských podniků
19.4.2013, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Informační centrum bezpečnosti potravin nabízí spotřebitelům novou publikaci Přídatné látky v potravinách, kterou vydala Česká technologogická platforma.
HACCP: Systém kritických bodůGarance
18.11.2012, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Bezpečnost potravin a její zajišťování je jedním z nejdůležitějších, ale také nejkomplikovanějších atributů dnešního tržního hospodářství a mezinárodního volného obchodu s potravinami. V článku jsou shrnuty přístupy a přijaté zásady globálního zajišťování…