Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní riziko
27.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Podle odborníků z úřadu EFSA nepředstavuje kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů pro obyvatele EU zdravotní riziko.
Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
13.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
CHZO je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa.
Pecky ve spotřebitelském balení švestekGaranceQ&A
20.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úprava obchodních norem pro olivový olej
23.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Zkušenosti získané v posledním desetiletí při provádění obchodních norem Unie pro olivový olej a při provádění kontrol shody si vyžádaly zjednodušení a vyjasnění regulačního rámce.
Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicíchGarance
1.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V roce 2016 přijala Komise sdělení Komise – Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na programy nezbytných předpokladů (PNP) a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých…
Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravinách
31.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila přílohu nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.
Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravin
28.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika…
Deratizace a desinsekce v potravinářském provozuGaranceQ&A
25.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:543/2011, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 pro odvětví ovoce a zeleniny a odvětví výrobků z ovoce a zeleniny, k 24. 10. 2022Garance
24.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Normy ČSN pro potraviny 10/2022
14.10.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v říjnu 2022.
Normy ČSN pro potraviny 9/2022
16.9.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2022.
Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce
2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Při příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…
Provádění spotřebitelských testů z pohledu senzorické laboratořeZáznamGarance
25.8.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:06
, Zdroj:Jak probíhá hodnocení potravin ve spotřebitelských testech? Lze srovnávat testy prováděné spotřebiteli s testy prováděnými panelem školených posuzovatelů? Jaké aspekty je nutné brát v úvahu při přípravě spotřebitelského testu potravinářských…
Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen
18.8.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem…
Méně byrokracie, lepší přehled o prostředcích na ochranu rostlin i ochrana kvalitního chmele. Poslanci schválili nové zákony Ministerstva zemědělství
13.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ve třetím, tedy posledním, čtení dnes schválila Poslanecká sněmovna zákony připravené Ministerstvem zemědělství. Jde o zákony o ekologickém zemědělství, veterinární péči, rostlinolékařské péči a o ochraně chmele. Normy ještě projedná Senát a poté je podepíše…
178/2002, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, k 1. 7. 2022Garance
1.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Celkové fungování úředních kontrol prováděných v členských státech 2019-2020 za účelem zajištění uplatňování potravinového právaGarance
3.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Novinky v potravinářské legislativě 2022ZáznamGarance
13.1.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:28:38
, Zdroj:Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.
Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022
12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha
Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.
889/2008, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a kontrolu, k 1. 1. 2022Garance
1.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022
7.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022.
Normy ČSN pro potraviny 9/2021
10.9.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2021.
Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!
1.9.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer
Je trvale udržitelná produkce potravin silným trendem nebo zbožným přáním? Konference Výroba potravin vám dá jasnou odpověď!
Standardy OECD pro ovoce a zeleninu
13.8.2021, Zdroj: Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj
Brožury pro obchodníky a kontrolní orgány mají usnadnit jednotný výklad standardů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v odvětví ovoce a zeleniny.
Odpad z provozovny veřejného stravováníGaranceQ&A
20.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Příručka správné výrobní praxe pro tekuté, zahuštěné, zmrazené a sušené vaječné suroviny
7.7.2021, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie
Příručka Evropské asociace zpracovatelů vajec (EEPA) byla uznána jako oficiální vodítko při produkci vaječných surovin.
IFS Food 7: Základní přehled požadavkůGarance
22.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tento text není úplným zněním standardu, nejedná se o oficiální překlad! Česká verze standardu je k dispozici na stránkách IFS. Požadavky normy jsou shrnuty v šesti kapitolách:
Nové normy ČSN pro potraviny 6/2021
7.6.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové technické normy pro výrobu potravin a související aspekty vydané v červnu 2021.
dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?
21.5.2021, Zdroj: dTest
Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…
Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex Alimentarius
19.5.2021, Zdroj: Codex Alimentarius
Kodex správné praxe CXC 80-2020 má provozovatelům potravinářských podniků pomoci s řízením alergenů v jejich dodavatelských řetězcích.
Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance
18.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:
Audity a certifikace v době nouzové stavuGaranceQ&A
4.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Standard IFS Food verze 7Garance
27.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Historie mezinárodních standardů bezpečnosti a kvality potravin sahá až do 90. let 20.století, kdy britské sdružení maloobchodníků vytvořilo první verzi společného standardu pro posouzení systému kvality a bezpečnosti a výrobního procesu výrobků privátních…
Základní aspekty balení potravinGarance
13.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Každý obal a tedy i obal potravinářského výrobku má plnit tři základní funkce. V prvé řadě má chránit výrobek před znehodnocením především ve sféře oběhu. Způsob balení je tak jedním z prostředků prodloužení údržnosti potravin, kdy ovlivňuje nejen zlepšení…
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Požadavky na sklady nevyžadující kontrolované teplotní podmínky skladováníGaranceQ&A
23.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nyní také v češtině - IFS Food verze 7
22.2.2021, Zdroj: QUALIFOOD s.r.o.
IFS – International Featured Standards s potěšením oznamuje vydání nové normy IFS Food verze 7. IFS Food je celosvětově uznávanou normou pro posuzování výrobců potravin se silným zaměřením na bezpečnost potravin, kvalitu procesů a…