dnes je 19.3.2024

CAC46/ Codex slaví 60 let stanovování standardů

27.11.2023, Zdroj: Codex Alimentarius

CAC46/ Codex slaví 60 let stanovování standardů46. ​​zasedání Komise pro Codex Alimentarius (CAC) bylo zahájeno oslavou 60 let Komise ustavování norem, během nichž řada odborníků diskutovala o minulosti, budoucnosti a významu Codexu, a o dlouhodobých příspěvcích do Codexu. byly…

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2024 - 2026, Česká republika

17.11.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2024 - 2026, Česká republikaMinisterstvo zdravotnictví v souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2024-2026. Zpracovatelem dokumentu je Ministerstvo zdravotnictví,…

Živá informační akce na CAC46 - pondělí 13. listopadu 13:00-14:30 CEST

9.11.2023, Zdroj: Codex Alimentarius

Živá informační akce na CAC46 - pondělí 13. listopadu 13:00-14:30 CESTŽivá akce pro všechny členy a pozorovatele Codexu proběhne v pondělí 13. listopadu 2023 od 13:00 do 14:30 SELČ prostřednictvím Zoomu.

Průzkum Codex / Výsledky ukazují 80procentní spokojenost s používáním a dopadem textů Codexu

11.10.2023, Zdroj: Codex Alimentarius

Průzkum Codex / Výsledky ukazují 80procentní spokojenost s používáním a dopadem textů CodexuPrvní průzkum o používání a dopadu textů Kodexu, zahájený 20. září 2022, uvádí, že velká většina členů Kodexu, více než 80 procent, je s těmito mezinárodními texty o potravinách…

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyGarance

8.9.2023, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyNávrh vyhlášky je reakcí na doporučení č. 4 ve finální zprávě z auditu DG(SANTE) 2022/7450, aby vnitrostátní právní předpis týkající se chladírenských skladů byl v souladu s požadavky stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne…

SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervě

18.8.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI upozorňuje na případy klamání o obsahu masa v guláši v konzervěStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci kontrol parametrů potravin v tržní síti zakázala čtyři šarže Maďarského guláše s nižším obsahem masa ve srovnání s informacemi na…

Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní riziko

27.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Celkový příjem mědi nepředstavuje zdravotní rizikoPodle odborníků z úřadu EFSA nepředstavuje kombinovaná expozice mědi ze všech zdrojů pro obyvatele EU zdravotní riziko.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

13.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)CHZO je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa.

Pecky ve spotřebitelském balení švestekGaranceQ&A

20.12.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Úprava obchodních norem pro olivový olej

23.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava obchodních norem pro olivový olejZkušenosti získané v posledním desetiletí při provádění obchodních norem Unie pro olivový olej a při provádění kontrol shody si vyžádaly zjednodušení a vyjasnění regulačního rámce.

Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicíchGarance

1.11.2022, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

V roce 2016 přijala Komise sdělení Komise –  Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na programy nezbytných předpokladů (PNP) a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých…

Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravinách

31.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravináchKomise upravila přílohu nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.

Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravin

28.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravinStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika…

Normy ČSN pro potraviny 10/2022

14.10.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Normy ČSN pro potraviny 10/2022Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v říjnu 2022.

Normy ČSN pro potraviny 9/2022

16.9.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Normy ČSN pro potraviny 9/2022Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2022.

Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce

2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejcePři příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…

Provádění spotřebitelských testů z pohledu senzorické laboratořeZáznamGarance

25.8.2022, doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:06

Jak probíhá hodnocení potravin ve spotřebitelských testech? Lze srovnávat testy prováděné spotřebiteli s testy prováděnými panelem školených posuzovatelů? Jaké aspekty je nutné brát v úvahu při přípravě spotřebitelského testu potravinářských…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen

18.8.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cenÚřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem…

Méně byrokracie, lepší přehled o prostředcích na ochranu rostlin i ochrana kvalitního chmele. Poslanci schválili nové zákony Ministerstva zemědělství

13.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Méně byrokracie, lepší přehled o prostředcích na ochranu rostlin i ochrana kvalitního chmele. Poslanci schválili nové zákony Ministerstva zemědělstvíVe třetím, tedy posledním, čtení dnes schválila Poslanecká sněmovna zákony připravené Ministerstvem zemědělství. Jde o zákony o ekologickém zemědělství, veterinární péči, rostlinolékařské péči a o ochraně chmele. Normy ještě projedná Senát a poté je podepíše…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Příručky správné hygienické praxe

24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručky správné hygienické praxeSprávnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…

Novinky v potravinářské legislativě 2022ZáznamGarance

13.1.2022, Ing. David Zima, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:28:38

Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022

12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022

7.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022.

Normy ČSN pro potraviny 9/2021

10.9.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Normy ČSN pro potraviny 9/2021Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2021.

Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!

1.9.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer

Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!Je trvale udržitelná produkce potravin silným trendem nebo zbožným přáním? Konference Výroba potravin vám dá jasnou odpověď!

Standardy OECD pro ovoce a zeleninu

13.8.2021, Zdroj: Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj

Standardy OECD pro ovoce a zeleninuBrožury pro obchodníky a kontrolní orgány mají usnadnit jednotný výklad standardů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v odvětví ovoce a zeleniny.

Odpad z provozovny veřejného stravováníGaranceQ&A

20.7.2021, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Příručka správné výrobní praxe pro tekuté, zahuštěné, zmrazené a sušené vaječné suroviny

7.7.2021, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie

Příručka správné výrobní praxe pro tekuté, zahuštěné, zmrazené a sušené vaječné surovinyPříručka Evropské asociace zpracovatelů vajec (EEPA) byla uznána jako oficiální vodítko při produkci vaječných surovin.

IFS Food 7: Základní přehled požadavkůGarance

22.6.2021, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tento text není úplným zněním standardu, nejedná se o oficiální překlad! Česká verze standardu je k dispozici na stránkách IFS. Požadavky normy jsou shrnuty v šesti kapitolách:

Nové normy ČSN pro potraviny 6/2021

7.6.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci

Nové normy ČSN pro potraviny 6/2021Nové technické normy pro výrobu potravin a související aspekty vydané v červnu 2021.

dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?

21.5.2021, Zdroj: dTest

dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…

Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex Alimentarius

19.5.2021, Zdroj: Codex Alimentarius

Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex AlimentariusKodex správné praxe CXC 80-2020 má provozovatelům potravinářských podniků pomoci s řízením alergenů v jejich dodavatelských řetězcích.

Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance

18.5.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:

Audity a certifikace v době nouzové stavuGaranceQ&A

4.5.2021, Ing. Monika Becková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Standard IFS Food verze 7Garance

27.4.2021, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Historie mezinárodních standardů bezpečnosti a kvality potravin sahá až do 90. let 20.století, kdy britské sdružení maloobchodníků vytvořilo první verzi společného standardu pro posouzení systému kvality a bezpečnosti a výrobního procesu výrobků privátních…

Nahrávám...
Nahrávám...