Pecky ve spotřebitelském balení švestekGaranceQ&A
20.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úprava obchodních norem pro olivový olej
23.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Zkušenosti získané v posledním desetiletí při provádění obchodních norem Unie pro olivový olej a při provádění kontrol shody si vyžádaly zjednodušení a vyjasnění regulačního rámce.
Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na správnou hygienickou praxi a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých potravinářských podnicíchGarance
1.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V roce 2016 přijala Komise sdělení Komise – Pokyny k provádění systémů řízení bezpečnosti potravin zaměřené na programy nezbytných předpokladů (PNP) a postupy založené na zásadách HACCP, včetně otázek zjednodušení/pružnosti jejich provádění v některých…
Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravinách
31.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila přílohu nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.
Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravin
28.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika…
Deratizace a desinsekce v potravinářském provozuGaranceQ&A
25.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:543/2011, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1234/2007 pro odvětví ovoce a zeleniny a odvětví výrobků z ovoce a zeleniny, k 24. 10. 2022Garance
24.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Normy ČSN pro potraviny 10/2022
14.10.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v říjnu 2022.
Normy ČSN pro potraviny 9/2022
16.9.2022, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2022.
Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce
2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Při příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…
Provádění spotřebitelských testů z pohledu senzorické laboratořeZáznamGarance
25.8.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:06
, Zdroj:Jak probíhá hodnocení potravin ve spotřebitelských testech? Lze srovnávat testy prováděné spotřebiteli s testy prováděnými panelem školených posuzovatelů? Jaké aspekty je nutné brát v úvahu při přípravě spotřebitelského testu potravinářských…
Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen
18.8.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem…
Méně byrokracie, lepší přehled o prostředcích na ochranu rostlin i ochrana kvalitního chmele. Poslanci schválili nové zákony Ministerstva zemědělství
13.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ve třetím, tedy posledním, čtení dnes schválila Poslanecká sněmovna zákony připravené Ministerstvem zemědělství. Jde o zákony o ekologickém zemědělství, veterinární péči, rostlinolékařské péči a o ochraně chmele. Normy ještě projedná Senát a poté je podepíše…
178/2002, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, k 1. 7. 2022Garance
1.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Celkové fungování úředních kontrol prováděných v členských státech 2019-2020 za účelem zajištění uplatňování potravinového právaGarance
3.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Novinky v potravinářské legislativě 2022ZáznamGarance
13.1.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:28:38
, Zdroj:Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.
Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022
12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha
Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.
889/2008, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a kontrolu, k 1. 1. 2022Garance
1.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022
7.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022.
Normy ČSN pro potraviny 9/2021
10.9.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2021.
Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!
1.9.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer
Je trvale udržitelná produkce potravin silným trendem nebo zbožným přáním? Konference Výroba potravin vám dá jasnou odpověď!
Standardy OECD pro ovoce a zeleninu
13.8.2021, Zdroj: Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj
Brožury pro obchodníky a kontrolní orgány mají usnadnit jednotný výklad standardů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v odvětví ovoce a zeleniny.
Odpad z provozovny veřejného stravováníGaranceQ&A
20.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Příručka správné výrobní praxe pro tekuté, zahuštěné, zmrazené a sušené vaječné suroviny
7.7.2021, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie
Příručka Evropské asociace zpracovatelů vajec (EEPA) byla uznána jako oficiální vodítko při produkci vaječných surovin.
IFS Food 7: Základní přehled požadavkůGarance
22.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tento text není úplným zněním standardu, nejedná se o oficiální překlad! Česká verze standardu je k dispozici na stránkách IFS. Požadavky normy jsou shrnuty v šesti kapitolách:
Nové normy ČSN pro potraviny 6/2021
7.6.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové technické normy pro výrobu potravin a související aspekty vydané v červnu 2021.
dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?
21.5.2021, Zdroj: dTest
Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…
Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex Alimentarius
19.5.2021, Zdroj: Codex Alimentarius
Kodex správné praxe CXC 80-2020 má provozovatelům potravinářských podniků pomoci s řízením alergenů v jejich dodavatelských řetězcích.
Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance
18.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:
Audity a certifikace v době nouzové stavuGaranceQ&A
4.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Standard IFS Food verze 7Garance
27.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Historie mezinárodních standardů bezpečnosti a kvality potravin sahá až do 90. let 20.století, kdy britské sdružení maloobchodníků vytvořilo první verzi společného standardu pro posouzení systému kvality a bezpečnosti a výrobního procesu výrobků privátních…
Základní aspekty balení potravinGarance
13.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Každý obal a tedy i obal potravinářského výrobku má plnit tři základní funkce. V prvé řadě má chránit výrobek před znehodnocením především ve sféře oběhu. Způsob balení je tak jedním z prostředků prodloužení údržnosti potravin, kdy ovlivňuje nejen zlepšení…
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Požadavky na sklady nevyžadující kontrolované teplotní podmínky skladováníGaranceQ&A
23.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nyní také v češtině - IFS Food verze 7
22.2.2021, Zdroj: QUALIFOOD s.r.o.
IFS – International Featured Standards s potěšením oznamuje vydání nové normy IFS Food verze 7. IFS Food je celosvětově uznávanou normou pro posuzování výrobců potravin se silným zaměřením na bezpečnost potravin, kvalitu procesů a…
Certifikace pro distribuci biopotravinGaranceQ&A
26.1.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích
18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…