178/2002, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, k 1. 7. 2022Garance
1.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Celkové fungování úředních kontrol prováděných v členských státech 2019-2020 za účelem zajištění uplatňování potravinového právaGarance
3.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022
12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha
Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.
889/2008, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 834/2007 o ekologické produkci a označování ekologických produktů, pokud jde o ekologickou produkci, označování a kontrolu, k 1. 1. 2022Garance
1.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022
7.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022.
Třetí ročník konference Výroba potravin již 1. prosince!
22.11.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer
On-line konference Výroba potravin 2022, která se koná již 1. prosince, otevře tři odborné bloky, v nichž můžete diskutovat nad legislativou, kvalitou a udržitelností výroby…
Normy ČSN pro potraviny 9/2021
10.9.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v září 2021.
Standardy OECD pro ovoce a zeleninu
13.8.2021, Zdroj: Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj
Brožury pro obchodníky a kontrolní orgány mají usnadnit jednotný výklad standardů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v odvětví ovoce a zeleniny.
Odpad z provozovny veřejného stravováníGaranceQ&A
20.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Příručka správné výrobní praxe pro tekuté, zahuštěné, zmrazené a sušené vaječné suroviny
7.7.2021, Zdroj: EUROPA - Portál Evropské unie
Příručka Evropské asociace zpracovatelů vajec (EEPA) byla uznána jako oficiální vodítko při produkci vaječných surovin.
IFS Food 7: Základní přehled požadavkůGarance
22.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tento text není úplným zněním standardu, nejedná se o oficiální překlad! Česká verze standardu je k dispozici na stránkách IFS. Požadavky normy jsou shrnuty v šesti kapitolách:
Nové normy ČSN pro potraviny 6/2021
7.6.2021, Zdroj: Česká agentura pro standardizaci
Nové technické normy pro výrobu potravin a související aspekty vydané v červnu 2021.
dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?
21.5.2021, Zdroj: dTest
Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…
Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex Alimentarius
19.5.2021, Zdroj: Codex Alimentarius
Kodex správné praxe CXC 80-2020 má provozovatelům potravinářských podniků pomoci s řízením alergenů v jejich dodavatelských řetězcích.
Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance
18.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:
Audity a certifikace v době nouzové stavuGaranceQ&A
4.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Standard IFS Food verze 7Garance
27.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Historie mezinárodních standardů bezpečnosti a kvality potravin sahá až do 90. let 20.století, kdy britské sdružení maloobchodníků vytvořilo první verzi společného standardu pro posouzení systému kvality a bezpečnosti a výrobního procesu výrobků privátních…
Základní aspekty balení potravinGarance
13.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Každý obal a tedy i obal potravinářského výrobku má plnit tři základní funkce. V prvé řadě má chránit výrobek před znehodnocením především ve sféře oběhu. Způsob balení je tak jedním z prostředků prodloužení údržnosti potravin, kdy ovlivňuje nejen zlepšení…
852/2004, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, k 24. 3. 2021Garance
24.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Požadavky na sklady nevyžadující kontrolované teplotní podmínky skladováníGaranceQ&A
23.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nyní také v češtině - IFS Food verze 7
22.2.2021, Zdroj: QUALIFOOD s.r.o.
IFS – International Featured Standards s potěšením oznamuje vydání nové normy IFS Food verze 7. IFS Food je celosvětově uznávanou normou pro posuzování výrobců potravin se silným zaměřením na bezpečnost potravin, kvalitu procesů a…
Certifikace pro distribuci biopotravinGaranceQ&A
26.1.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravinách
19.1.2021, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Reálně hrozí radikální snížení kvality státního zdravotního dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby.
Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích
18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…
Příručka IFS řízení cizích předmětů
21.12.2020, Zdroj: QUALIFOOD s.r.o.
Český překlad příručky International Featured Standards pro účinné řízení cizích předmětů z pohledu IFS.
Novela nařízení o ekologické produkci a označování ekologických produktů
23.11.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Pandemie Covid-19 si vyžádala posunutí termínů pro zavádění nového právního rámce pro ekologickou produkci.
Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance
22.9.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…
Potravinářská komora ČR odebrala prvnímu výrobku značku „Vyrobeno podle České cechovní normy“
31.8.2020, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora ČR odebírá poprvé za pět let fungování systému Českých cechovních norem (ČCN) tuto značku výrobci za porušení kvalitativního parametru ČCN.
Pokyny k systémům řízení bezpečnosti potravin pro maloobchodní činnosti v oblasti potravin, včetně potravinových darůGarance
25.8.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V souladu s článkem 4 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 (1) všichni provozovatelé potravinářských podniků (PPP) dodržují obecné hygienické požadavky stanovené v příloze I (prvovýroba a související postupy) nebo II (ostatní PPP) uvedeného…
Nelegální sklad uchovával živočišné potraviny v nevhodných podmínkách
5.8.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Při kontrole Stání veterinární správy pro Ústecký kraj v obci Dobříčany poblíž Žatce její inspektoři objevili nelegální sklad, ve kterém se nacházely na paletách balené potraviny živočišného původu v naprosto nevyhovujících podmínkách. Nebyly zde dodrženy…
Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vody
31.7.2020, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Dodávaná pitná voda musí splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost pitné vody, stanovené zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláškou č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví…
Základní požadavky na výrobnu potravinGaranceQ&A
28.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kultura bezpečnosti potravin
27.7.2020, Zdroj: Global Food Safety Initiative
Global Food Safety Initiative vydalo publikaci, ve které popisuje svůj postoj k pojmu "kultura bezpečnosti potravin".
Alergeny v potravinách 04: Lepek, celiakie a legislativaGarance
30.6.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V populaci se zvyšuje počet osob, u nichž je diagnostikována nesnášenlivost lepku – celiakie, která je vyvolána imunologickou reakcí organismu. Jedná se o chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, jež je citlivé na bílkovinu nazývanou lepek či gluten.…