ESG ReportGarance
15.10.2024, www.QMprofi.cz
, Zdroj:Udržitelnost v požadavcích GFSI standardůZáznamGarance
10.10.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:23:40
* Environmentální politiky, cíle a monitoring životního prostředí
 * Snižování spotřeby energií a vody, minimalizace odpadů a emisí
 * Používání obnovitelných zdrojů a recyklovatelných…
Zelená energie pro potravinářský segmentZáznamGarance
10.7.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:22:05
Dotace a na co si dát pozor: definice MSP, výběrové řízení, podnik v obtížích.
Možnosti dotací na "zelené energie": OP TAK komplexní úspory energie, dotace na FVE v rámci NPO, OP TAK a Modernizačního…
Soběstačné Česko? Pomůžou inovace, shodují se lidé z potravinářského byznysu
23.5.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jak mít v tuzemsku prosperující a konkurenceschopnou potravinářskou firmu? A jak zastavit padající soběstačnost Česka? „Nám se osvědčily investice do automatizace, soustředíme se na výrobky s vyšší přidanou hodnotou a v posledních letech investujeme i do…
LCA balených potravinZáznamGarance
10.4.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:40:04
Pro posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu, tedy od získání surovin na jejich výrobu, přes vlastní výrobu produktu i jeho obalu, až po konečnou spotřebu a nakládání se zbytky výrobku a obaly jako s odpadem, je metoda LCA…
Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijeme
27.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Mikroplasty jsou téma, které zatím rezonuje především v kruzích odborné veřejnosti. Vědci už potvrdili jejich přítomnost prakticky všude – ve vodě, v potravě, ve vzduchu, v lidském těle. A i když dopady fragmentovaných plastových částeček na zdraví lidí…
Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotu
19.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Redukovat stav skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů a konkrétně metanu je nesmyslné. Způsobem, jak řešit produkované množství metanu u hospodářských zvířat, je strava. Pokud je krmení kvalitní, tak metanu produkují mnohem méně, řekl ČTK Miloslav…
Konkrétní kroky obchodníka PENNY směrem k udržitelnostiZáznamGarance
10.8.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:29:30
PENNY má svou koncepci udržitelnosti rozdělenou do třech pilířů, které zahrnují udržitelné výrobky, životní prostředí a sociální angažovanost. V rámci každého z pilířů se PENNY věnuje celé řadě aktivit, jako například snižování pesticidů u ovoce a zeleniny,…
Schémata udržitelnosti používaná v potravinářském průmysluZáznamGarance
10.7.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:35:04
Téma udržitelnosti přestává být pouze teoretickým konceptem, ale stává se součástí praxe. Jaké činnosti bude třeba v krátké době implementovat do různých oblastí podnikání a jak se to dotkne segmentu výroby potravin? V přednášce se zamyslíme nad současnými a…
Komise podniká další kroky k navýšení investic do udržitelné budoucnosti
6.7.2023, Zdroj: Evropská komise
Komise předložila nový balíček opatření, která rozvíjejí základy evropské rámce udržitelného financování a dále je upevňují.
Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele
26.4.2023, Zdroj: Hospodářská komora ČR
Hospodářská komora: Česká republika a celá Evropa se žene do obalové krize. Nehledí se přitom na lidské zdraví, životní prostředí ani podnikatele a spotřebitele
Nelakovat věci nazeleno, nelhat. Za „ekologické“ se budou moci označovat jen ověřené produkty a služby
24.4.2023, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí
Evropská komise pokračuje ve své snaze potírat greenwashing a zvýšit, resp. zaručit hodnověrnost „zelených tvrzení“ firem. Předložila proto k projednání návrh směrnice o environmentálních tvrzeních. Směrnice stanoví jasná pravidla pro jejich…
Krátké dodavatelské řetězce a jejich význam pro výrobce potravinZáznamGarance
2.12.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:55:17
, Zdroj:Jedním z nástrojů využívaných v rámci strategie From Farm to Fork jsou tzv. krátké dodavatelské řetězce. Jaké benefity vám mohou přinést? Projdete jejich environmentální, sociální i ekonomické aspekty. Vedle jejich přínosů a dopadů představíme i jejich…
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula: Inovace v zemědělství jsou nezbytné pro zajištění potravinové bezpečnosti
28.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Inovace v zemědělství, vědecký pokrok, zkracování potravinového řetězce a omezení plýtvání – to je udržitelná cesta, jak zajistit kvalitní a dostupné potraviny pro populaci. Těmto tématům se věnoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na dnešní…
Udržitelnost v obchodě vyžaduje komplexní přístupZáznamGarance
17.11.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:17:54
Dobrého souseda si člověk vždycky váží, zejména pokud je to soused, který má na řadu věcí stejný názor. Provokuje to v tom nejlepším slova smyslu ke kamarádství, spolupráci, pěkným vztahům. Přesně v této pozici se snaží být obchodní řetězec PENNY vůči svým…
Potravinový odpad: V roce 2020 vyprodukoval každý evropan 127 kg
11.11.2022, Zdroj: Eurostat
V roce 2020, prvním roce pandemie COVID-19, se v EU vyplýtvalo přibližně 127 kilogramů (kg) potravin na obyvatele. Domácnosti vyprodukovaly 55 % potravinového odpadu, což představuje 70 kg na obyvatele. Zbývajících 45 % tvořil odpad produkovaný směrem nahoru v…
Záznam z výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci při ČTPP
10.11.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Cílem konference bylo seznámit odbornou a širokou veřejnost nejen s tématem udržitelnosti v potravinářství, ale také inspirovat podniky k účinným krokům v této oblasti.
Principy cirkulární ekonomiky v agropotravinářstvíZáznamGarance
6.10.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:33
Zelená dohoda pro Evropu a Akční plán pro cirkulární ekonomiku i strategie Od zemědělce ke spotřebiteli přinášejí jasnou prioritu v podobě uzavřených cyklů materiálů včetně biologicky rozložitelných odpadů. I přesto jsou bioodpady a vedlejší produkty…
Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuQ&AGarance
22.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Neplýtvejte vaší produkcí - využijte spolupráci s neziskovým sektoremZáznamGarance
13.9.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:26:44
, Zdroj:Spolupráce s neziskovým sektorem nemusí být vždy „nutným zlem“, může být pro všechny zúčastněné přínosem. Společná cesta k udržitelnosti není jen marketingovým sloganem, je realitou, která může pomoci provozu i lidem. Potravinové banky nabízejí…
Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce
2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Při příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…
Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu
26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
V rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…
Konec jednorázových plastů dnes schválil Senát
10.8.2022, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí
Senát dnes schválil zákon zakazující jednorázové plasty v České republice. Poté, co ho prezident podepíše, by měl začít platit v polovině podzimu. Nová legislativa zahrnuje hned několik typů opatření – od úplného zákazu výrobků, přes omezení jejich…
Svaz podporuje vyšší využití potenciálu cirkulární ekonomiky
29.6.2022, Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR
Cirkulární ekonomika je hnací motor pro inovace a jednou z cest k udržitelnosti. V Česku dlouhodobě nejsou dostatečné recyklační kapacity, chybí celkově vyšší podpora těchto aktivit ze strany státu i větší osvěta. Svaz průmyslu upozorňuje například na…
Potravinářská komora ČR diskutovala s ministrem Nekulou o kompenzacích pro potravináře
28.6.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
V minulém týdnu proběhlo pravidelné jednání Představenstva Potravinářské komory ČR (PK ČR) mimořádně na Ministerstvu zemědělství (MZe). Jednání se mimo zástupců PK ČR zúčastnil ministr zemědělství Zdeněk Nekula a ředitel odboru Martin Štěpánek. Hlavním tématem…
Komise (Eurostat) zveřejnila zprávu o cílech udržitelného rozvoje v Evropské unii za rok 2022
23.5.2022, Zdroj: Evropská komise
Eurostat, statistický úřad Evropské unie, dnes zveřejnil dokument „Udržitelný rozvoj v Evropské unii – monitorovací zpráva o pokroku při plnění cílů udržitelného rozvoje v kontextu EU za rok 2022“, který poskytuje statistický přehled o…
Ministerstva životního prostředí a zemědělství, obchodníci a potravinové banky budou společně bojovat proti plýtvání potravinami
3.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
S ohledem na další intenzivní řešení podpory pro lidi v nouzi a zároveň omezování plýtvání potravinami uzavřely Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), Česká federace potravinových bank (ČFPB), Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí…
Z plevele jídlo na talíř. Kopřivy budeme jednou i oblékat
15.4.2022, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně
Roste jako plevel v podstatě všude, přesto se využitím kopřivy s výjimkou například velikonočního piva zabývá jen málokdo. Tato rostlina má přitom před sebou budoucnost. Dost možná se stane brzy běžnou součástí jídelníčku, hodí se díky výborným termoizolačním…
Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápoje
14.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy…
Farm to Fork: Nová publikace o evropském potravinovém řetězci
24.1.2022, Zdroj: Eurostat
Evropský statistický úřad Eurostat zveřejnil klíčové údaje o evropském potravinovém řetězci, novou publikaci zaměřenou na řetězec z farmy po vidličku.
FAO vydává každoroční zprávu o potravinářství a zemědělství
17.1.2022, Zdroj: Biotrin z.s.
Nedávno byla zveřejněna zpráva nesoucí název „Zvýšení odolnosti zemědělských a potravinářských systémů vůči nežádoucím výkyvům“ (angl. Making Agrifood Systems More Resilient to Shocks and Stresses). Zpráva byla vydána Organizací pro výživu a…
Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022
12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha
Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.
Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030
10.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Již od roku 2001 jsou základními řídícími dokumenty České republiky v oblasti bezpečnosti potravin strategie bezpečnosti potravin. V současné době platí již šestá strategie, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, schválená usnesením vlády České…
Potravinový odpad a cesty k jeho efektivnímu předcházení
6.12.2021, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
Konference Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR ve spolupráci s Radou kvality ČR uspořádaná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva zemědělství a Zastoupení Evropské komise v ČR.
Plýtvání potravinami a potravinový odpad
2.12.2021, Zdroj: Sdružení českých spotřebitelů
Existuje celá řada hledisek, která spotřebitel při nákupu potravin bere v úvahu. Při svém rozhodování by ale měl brát do úvahy i svoji odpovědnost za to, že potraviny často končí jako odpad, aniž by byly…
Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance
16.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.
Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021
25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)
V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…
Nová strategie EU „od zemědělce ke spotřebiteli“: zdravější a udržitelnější potraviny
22.10.2021, Zdroj: Evropský parlament
Parlament chce reformovat potravinové systémy EU: usiluje o dostatek zdravějších potravin, přiměřené příjmy zemědělců a snížení environmentální stopy zemědělství.
Online prodej potravin se v Česku každoročně zdvojnásobí, zvyšuje poptávku po skladových prostorách a nájmy v nich
13.10.2021, Zdroj: ČTK, Cushman & Wakefield
Tržby za online prodej potravin v Česku v posledních třech letech rostly o 106 procent ročně, jde o nejdynamičtější sektor e-commerce. Podíl e-commerce na maloobchodních tržbách v Česku by měl koncem letošního roku dosáhnout téměř 15 procent, nejvíce ve…
Uvádění skladovacích podmínek na obaluQ&AGarance
5.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Trvalá udržitelnost při výrobě potravin z pohledu společnosti DanoneZáznamGarance
19.8.2021, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:50:43
, Zdroj:Klademe v Česku dostatečnou pozornost na udržitelnost a zvláště udržitelnost v potravinářství? Není to jen „zelené šílenství“, které se na nás valí z Bruselu? Jak řeší v praxi udržitelnost velká potravinářská firma s globálním záběrem, jejíž…
Vědci chtějí přispět k posílení lokálního patriotismu u potravin
13.7.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně
Češi jí cibuli z Nového Zélandu, steaky z Argentiny nebo jablka z Polska. Většina z nich to přitom ani neví. Trendem do budoucna je ale posílit lokální patriotismus a situaci změnit. Zájem českých spotřebitelů o lokální potraviny postupně roste. Spotřebitelé…
Jak konzervované ovoce a zelenina přispívají k udržitelnosti potravního řetězce
2.7.2021, Zdroj: European Association of Fruit and Vegetable Processor
Vzhledem k tomu, že změna klimatu začíná mít dopad na systémy výroby potravin, je stále naléhavější přejít k udržitelnějším dodávkám.
Mezinárodní konference v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU
3.6.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Pozvánka na 6. mezinárodní on-line konferenci organizovanou v rámci partnerského projektu PK ČR - FoodSafety4EU, financovaného z programu HORIZON 2020.
Zelená dohoda pro Evropu: Komise přijala strategické zásady udržitelné a konkurenceschopné akvakultury v EU
17.5.2021, Zdroj: Evropská komise
Komise přijala nové strategické zásady udržitelnější a konkurenceschopnější akvakultury v EU. Zásady předkládají společnou vizi, kterou by se měly Komise, členské státy a zainteresované subjekty při rozvoji sektoru akvakultury řídit, tak aby přímo přispívala k…
Velká novela zákona o potravinách
28.4.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Zákon č. 174/2021 Sb. upravuje zákon č. 110/1997 Sb. a další související předpisy.
Přehled nařízení EU: Hygienické požadavky na výrobu potravinGarance
22.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)…
Požadavky na sklady nevyžadující kontrolované teplotní podmínky skladováníQ&AGarance
23.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Skladování energetických nápojůQ&A
11.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj: