Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Další kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…
V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucna
10.6.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
Na významu privátních značek při zajišťování kvalitních dostupných potravin i při rozvoji českého potravinářství se shodli účastníci odborné konference nazvané „Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu“. Uskutečnila se…
Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci
9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda
27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…
Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík
25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…
V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt
18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…
Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonády
17.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Plně zralé, bez přidaného cukru, bez chemie. Takové jsou nové výrobky, které rozšiřují řady kvalitních potravin se značkou Klasa. V oceněné jedenáctce najdete rajčata Strabena z moderního Skleníku Mutěnice, Moravský výběrový sýr z kvalitního plnotučného mléka…
Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022
13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…
Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…
Regionální potravina Libereckého kraje je tady
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Odstartoval 13. ročník soutěže o značku Regionální potravina
25.3.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Královéhradeckém kraji odstartoval už dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění se tam ucházelo celkem 178 výrobků od 44 místních výrobců. Na ocenění bylo nakonec nominováno 8 výrobků. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos…
Nutri-Score: boj mezi veřejným zdravím a ekonomickými zájmy v oblasti výživy
18.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
S cílem pomoci spotřebitelům při výběru zdravějších potravin při nákupu a přispět k prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou se na celém světě postupně zavádí nutriční značení na přední straně obalu (1). V Evropě byl vyvinut a vědecky ověřen…
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Evropa se zaměří na greenwashing a ekoznačky pro potraviny
26.1.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Francouzské předsednictví EU chce změnit budoucnost označování potravin. Letos v březnu má být zahájena Evropskou komisí očekávaná (a odkládaná) iniciativa Green Claims.
Evropská komise vydala hodnocení evropských značek kvality potravin
3.1.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Systémy zeměpisných značení a zaručených tradičních specialit (ZTS) přinášejí širokou škálu výhod. I když nejsou ve všech členských státech uplatňovány systematicky a v některých členských státech čelí nízké informovanosti a porozumění spotřebitelů, poskytují…
Lidé více preferují tuzemské výrobky. Co vše prozradil výzkum o kvalitě potravin?
23.12.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letos na jaře zjišťovala agentura STEM/MARK pro Státní zemědělský intervenční fond, co nás nejvíce ovlivňuje při výběru potravin. Aktuální průzkum kompletně monitoroval naše nákupní zvyky. Podle čeho se tedy rozhodujeme, že si danou potravinu koupíme? Má větší…
Třetí ročník konference Výroba potravin již 1. prosince!
22.11.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer
On-line konference Výroba potravin 2022, která se koná již 1. prosince, otevře tři odborné bloky, v nichž můžete diskutovat nad legislativou, kvalitou a udržitelností výroby…
Hlubší pohled do systému Nutri-Score
11.11.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Systém Nutri-Score je v současné době asi nejznámějším představitelem výše zmiňovaného označování.
Ocenění producenti z Jihomoravského kraje převzali certifikáty Regionální potravina
3.9.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dožínky v Kyjově letos oživilo také slavnostní předávání značky Regionální potravina. V Jihomoravském kraji odborná porota ocenila celkem devět výrobků. Jsou mezi nimi třeba preclíky s kozím sýrem nebo kdoulová…
Může jíst Evropa zdravěji? EU prosazuje nutriskóre, nejspíš ale zavede i výjimky
13.8.2021, Zdroj: EurActiv.cz
Češi patří k nejtlustším národům v Evropě, obezitou trpí podle Českého statistického úřadu až pětina z nich. Klíčem k lepší fyzické kondici je nejen pohyb, ale také správné stravovací návyky. S výběrem zdravých potravin by již brzy mohlo pomoci takzvané…
Vyhláška o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravináchGarance
3.8.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve Sbírce zákonů ČR byla dne 26. května 2021 vydána vyhláška č. 204/2021 Sb., o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Účinnost vyhlášky byla stanovena na 1. ledna…
Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Používání Nutri-Score v rámci jednotlivých komodit či kategorií produktůQ&A
24.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Označení Česká potravina i pro potraviny nepocházející z ČR
31.5.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Označení "česká potravina" mohou nyní využívat i výrobky, jejichž suroviny nepocházejí z ČR, ale jsou zde tradičně vyráběny.
204/2021 Sb., Vyhláška o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcíchGarance
26.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Burgunská šunka přišla o značku Regionální potravina
10.5.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Burgunská šunka výrobce Libora Nováka z Českých Budějovic nesmí již dále užívat značku Regionální potravina. Důvodem pro odebrání značky je vyšší obsah tuku ve výrobku o více jak 60 procent, než bylo uvedeno na etiketě…
Kontroly opakovaně potvrzují vysokou kvalitu potravin oceněných značkami KLASA a Regionální potravina
2.4.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Potravinářská inspekce každoročně uskutečňuje kontrolní akci zaměřenou na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina. Výsledky za rok 2020 potvrdily, obdobně jako v minulých letech, jejich velmi vysokou jakost a bezpečnost. Z hlediska zjištění…
Kdy platí povinnost uvádět místo původu nebo provenienceQ&A
1.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Požadavky na značku Regionální potravinaQ&A
18.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Eco-Score: Nové značení, které hodnotí potraviny podle jejich dopadu na životní prostředí
27.1.2021, Zdroj: FoodNavigator
Tam, kde Nutri-Score vypočítává výživovou hodnotu produktu, udává nová značka Eco-Score jeho enviromentální dopad.
Nutri-Score: Hodnocení nápojů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
9.12.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Hodnocení nápojů na trhu pomocí systému Nutri-Score je zajímavé především z hlediska obsahu cukrů.
Nutri-Score: Hodnocení tuků a olejů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
1.12.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů.
Nutri-Score: Hodnocení sýrů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
30.11.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou.
Nutri-Score: Hotová jídla v supermarketech a e-shopech mají překvapivě dobrou zdravotně-nutriční kvalitu
12.11.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o…
Novinky v potravinářské legislativě 2020ZáznamGarance
31.3.2020, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:54:52
, Zdroj:Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.
Zeměpisná označení aromatizovaných vinných výrobků
17.2.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise zřizuje elektronický rejstřík zeměpisných označení aromatizovaných vinných výrobků.
Přelomová dohoda ochrání 100 evropských zeměpisných označení v Číně
15.11.2019, Zdroj: Evropská komise
EU a Čína uzavřely jednání o dvoustranné dohodě, která má ochránit 100 evropských zeměpisných označení v Číně a 100 čínských zeměpisných označení v EU proti napodobeninám a neoprávněnému užívání. Očekává se, že tato přelomová dohoda přinese oběma stranám…
Metodika pro udělování značky „Regionální potravina“
1.1.2019, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství uveřejnilo upravenou metodiku pro certifikaci značkou Regionální potravina.
Bezpečnost potravin: Zjednodušený systém pro usnadnění darování potravin
13.11.2018, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Úřad EFSA vytvořil nový jednodušší systém řízení bezpečnosti potravin, který má malým prodejcům usnadnit darování potravin.
Používání známek kvality s českou vlajkouGaranceQ&A
27.9.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Používáme na výrobky obchodní známku Kauflandu „Z lásky k Česku“ ve tvaru srdce s českou vlajkou. Není tato známka (a jí podobné obsahující českou vlajku) v rozporu s legislativou po vydání vyhlášky č.…
Špekáčky a lovecký salám jsou tradiční
27.10.2017, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Zaručené tradiční speciality lovecký salám a špekáčky byly přejmenovány na Tradiční lovecký salám a Tradiční špekáčky.
Nová prováděcí vyhláška k zákonu o vinohradnictví a vinařství
29.3.2017, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Vyhláška č. 88/2017 Sb. nahrazuje od 1. dubna 2017 vyhlášku č. 323/2004 Sb.
417/2016 Sb., Vyhláška o některých způsobech označování potravinGarance
19.12.2016, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Lze polotovary a hotové pokrmy označit logem "Česká potravina"?GaranceQ&A
31.8.2016, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyrábíme směs pro pekaře, která se skládá z 80 % z českých složek. 20 % je zahraničních. Označíme tuto potravinu jako „Česká potravina“ a dodáme ji dalšímu výrobci. Ten ji dál použije do své výroby, ale pouze v množství 75 %, zbytek budou složky…