Označení TvarůžkyGaranceQ&A
24.5.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku - Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty
21.4.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Regionální potravina vstupuje do 14. ročníku – Spotřebitelé oceňují kvalitu produktů a možnost podpořit regionální producenty
Chráněné zeměpisné označení (CHZO)
13.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
CHZO je označení výjimečného zemědělského produktu nebo potraviny z daného regionu či místa.
Klasa slaví dvacetiny, nadělila si přes dvacet nově oceněných výrobků
9.2.2023, Zdroj: eKlasa
Logem KLASA jsou kvalitní výrobky označovány již od roku 2003. Nově mohou označení nést například pětice mléčných výrobků z mlékárny Čerstvě nadojeno s. r. o., na vitamin B3 a železo bohatá červená cibule z Všestar nebo sladké kanadské borůvky z Farmy Bobule…
Celozrnné mouky Babiččina volba získaly certifikaci Klasa
26.1.2023, Zdroj: Verlag Dashöfer
Celozrnné mouky Babiččina volba získaly prestižní certifikaci Klasa a potvrdily tak vysoký standard své kvality - pečlivě vybraného obilí a jeho precizního zpracování. Značku Klasa uděluje ministr zemědělství těm nejkvalitnějším potravinářským a zemědělským…
Kontroly opět potvrdily vysokou kvalitu potravin oceněných značkami KLASA, Regionální potravina a vyrobených podle české cechovní normy
23.1.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Potravinářská inspekce pravidelně uskutečňuje kontrolní akce se zaměřením na potraviny oceněné značkami KLASA a Regionální potravina a nově také na potraviny s deklarací „Vyrobeno podle české cechovní normy“. Výsledky za rok 2022 potvrdily, obdobně…
Zdraví spotřebitelů, informovaná volba a ochrana prostředí jsou pro potravináře klíčovými prioritami!
14.12.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Přemluvili jsme Evropskou komisi, aby odložila Nutri-Score! I díky práci Potravinářské komory ČR a jejímu konzistentnímu přístupu připustila Evropská komise, že některé navrhované nástroje pro zjednodušenou komunikaci výživové hodnoty je třeba ještě…
Průzkum na Slovensku: Nutri-Score na obalu potravin je pro lidi užitečným pomocníkem
9.12.2022, Zdroj: Nutri-Score platforma Česká republika
Nedávný průzkum mezi slovenskými spotřebiteli ukázal, že většině Slováků záleží na zdravém stravování. To má následně vliv i na výběr potravin, při jejichž koupi se řídí i informacemi uvedenými na…
Podzim přináší třiadvacet nových výrobků se značkou KLASA
6.12.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní sklizeň jablek se vydařila, i proto mezi nově KLASou oceněnými výrobky najdeme nejen dvě odrůdy jablek Gala a Golden Delicious, ale i sedm druhů moštů ze Zemědělského družstva Dolany. Značku získaly také vychytané bezlepkové ovocné tyčinky, dva druhy…
Evropský pohled na problematiku označování potravin se významně mění. Evropská komise si stále není jistá pozitivními dopady systému Nutri-Score na zdraví, a proto předložení návrhu opět odkládá…
15.11.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Ve čtvrtek 10. listopadu proběhla v prostorách stálého zastoupení České republiky v Bruselu konference k problematice označování potravin s důrazem na značení výživových hodnot na přední straně obalu. O program konference byl mimořádný zájem, což dokazuje…
Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnost
11.11.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Označování výživových hodnot na přední straně obalu a jeho dopadům na udržitelné označování potravin se věnovala konference, kterou včera v Bruselu pořádalo české předsednictví. Cílem jednání bylo na základě strategie Farm to Fork prodiskutovat připravovanou…
Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník
5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Předposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…
Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje
19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…
V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy
12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…
Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…
Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Regionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…
V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda
29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…
Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina
15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…
Letní úroda kvalitních potravin s logem KLASA
29.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Pro spotřebitele je KLASA zárukou kvality, a to platí i při nákupu potravin pro děti. Mezi nově oceněné výrobky patří hned několik výrobků, které zpestří jejich jídelníček – kuličky do polévky a ovocné přesnídávky. Ostatní si pak pochutnají na klobáse či…
Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…
Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…
Přejdou supermarkety k většímu množství privátních značek?
22.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Privátní značky se vracejí na scénu poté, co si pandemie Covid-19 vynutila jejich útlum. V roce 2021 prodeje privátních značek klesly v celé Evropě.
Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána
18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Osm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…
Značky kvality a jejich význam pro obchodníkyZáznamGarance
14.7.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:19:26
, Zdroj:Na českém trhu se vyskytuje mnoho značek kvality potravin jako jsou např. Klasa, Regionální potravina apod. Vedle těchto celostátně mediálně podporovaných značek existuje velké množství značek „privátních“. Ty cílí na rozličné skupiny zákazníků,…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Privátní značky představují pro obchod i výrobce výraznou příležitost do budoucna
10.6.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR
Na významu privátních značek při zajišťování kvalitních dostupných potravin i při rozvoji českého potravinářství se shodli účastníci odborné konference nazvané „Vlastní značky potravin jako jedna z budoucích cest českého retailu“. Uskutečnila se…
Značky kvality na tuzemském trhu a jejich obsahZáznamGarance
9.6.2022, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:26:34
, Zdroj:Na tuzemském trhu existuje poměrně široký soubor značek kvality potravin (evropské, národní, privátní, různých spolků, iniciativ atd.). Jaký je jejich význam pro výrobce, spotřebitele a obchodníky? Odráží obsah (parametry) jednotlivých značek skutečně kvalitu…
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Jaro přináší nově oceněné výrobky: kvalitní rajčata a sýry i osvěžující limonády
17.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Plně zralé, bez přidaného cukru, bez chemie. Takové jsou nové výrobky, které rozšiřují řady kvalitních potravin se značkou Klasa. V oceněné jedenáctce najdete rajčata Strabena z moderního Skleníku Mutěnice, Moravský výběrový sýr z kvalitního plnotučného mléka…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Odstartoval 13. ročník soutěže o značku Regionální potravina
25.3.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Královéhradeckém kraji odstartoval už dvanáctý ročník soutěže Regionální potravina. O prestižní ocenění se tam ucházelo celkem 178 výrobků od 44 místních výrobců. Na ocenění bylo nakonec nominováno 8 výrobků. Hledání kvalitních lokálních produktů se i letos…
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Evropa se zaměří na greenwashing a ekoznačky pro potraviny
26.1.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Francouzské předsednictví EU chce změnit budoucnost označování potravin. Letos v březnu má být zahájena Evropskou komisí očekávaná (a odkládaná) iniciativa Green Claims.
Evropská komise vydala hodnocení evropských značek kvality potravin
3.1.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Systémy zeměpisných značení a zaručených tradičních specialit (ZTS) přinášejí širokou škálu výhod. I když nejsou ve všech členských státech uplatňovány systematicky a v některých členských státech čelí nízké informovanosti a porozumění spotřebitelů, poskytují…
Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!
1.9.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer
Je trvale udržitelná produkce potravin silným trendem nebo zbožným přáním? Konference Výroba potravin vám dá jasnou odpověď!
Vyhláška o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravináchGarance
3.8.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve Sbírce zákonů ČR byla dne 26. května 2021 vydána vyhláška č. 204/2021 Sb., o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Účinnost vyhlášky byla stanovena na 1. ledna…
Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Používání Nutri-Score v rámci jednotlivých komodit či kategorií produktůQ&A
24.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Označení Česká potravina i pro potraviny nepocházející z ČR
31.5.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Označení "česká potravina" mohou nyní využívat i výrobky, jejichž suroviny nepocházejí z ČR, ale jsou zde tradičně vyráběny.
204/2021 Sb., Vyhláška o seznamu potravin podle § 9b odst. 1 písm. c) zákona o potravinách a tabákových výrobcíchGarance
26.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Burgunská šunka přišla o značku Regionální potravina
10.5.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Burgunská šunka výrobce Libora Nováka z Českých Budějovic nesmí již dále užívat značku Regionální potravina. Důvodem pro odebrání značky je vyšší obsah tuku ve výrobku o více jak 60 procent, než bylo uvedeno na etiketě…
Kdy platí povinnost uvádět místo původu nebo provenienceQ&A
1.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Požadavky na značku Regionální potravinaQ&A
18.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Eco-Score: Nové značení, které hodnotí potraviny podle jejich dopadu na životní prostředí
27.1.2021, Zdroj: FoodNavigator
Tam, kde Nutri-Score vypočítává výživovou hodnotu produktu, udává nová značka Eco-Score jeho enviromentální dopad.
Nutri-Score: Hodnocení tuků a olejů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
1.12.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů.
Nutri-Score: Hodnocení sýrů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
30.11.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou.
Nutri-Score: Hotová jídla v supermarketech a e-shopech mají překvapivě dobrou zdravotně-nutriční kvalitu
12.11.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o…
Novinky v potravinářské legislativě 2020ZáznamGarance
31.3.2020, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:54:52
, Zdroj:Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.