dnes je 1.7.2022

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021

3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Bezpečnost potravin ve stravovacích provozechZáznamGarance

25.4.2022, Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 02:01:09

Na této akci dostanete pod kůži základní požadavky a povinnosti v oblasti bezpečnosti potravin, které je nutné dodržovat ve stravovacích provozech.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Se začátkem sezóny farmářských trhů startují také jejich kontroly

4.4.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Se začátkem sezóny farmářských trhů startují také jejich kontrolyJako již tradičně startuje se začátkem jara v České republice také sezóna oblíbených farmářských trhů. Tento specifický způsob prodeje s sebou nese řadu pozitiv pro malovýrobce i spotřebitele, na druhou stranu však také zvýšená rizika z pohledu hygieny…

Polský kamion přepravoval 10 tun kebabu v nevhodných podmínkách

16.2.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Polský kamion přepravoval 10 tun kebabu v nevhodných podmínkáchInspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole s Celní správou odhalili na dálnici D8 v blízkosti Ústí nad Labem kamion přepravující v nevyhovujících hygienických podmínkách deset tun hluboce zmrazeného masového polotovaru k přípravě kuřecího…

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022

12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost z pohledu právní úpravy

27.12.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost z pohledu právní úpravyAktuálně diskutovaným tématem v oblasti potravinářského práva na půdě příslušných orgánů EU je mimo jiné otázka revize nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen…

Novela vyhlášky č. 409/2005 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody

16.12.2021, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Novela vyhlášky č. 409/2005 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vodyDne 8. 12. 2021 vyšla ve sbírce zákonů dlouho očekávaná novela vyhlášky č. 409/2005 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody (pozor: nejedná se ještě o novelu související s transpozicí směrnice EU…

Nová publikace: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY - rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými

17.11.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Nová publikace: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY - rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnýmiPublikace Potravinářské komory České republiky, České technologické platformy pro potraviny a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

Státní veterinární správa zaměřuje dozorovou činnost i na zvěřinu

29.10.2021, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Státní veterinární správa zaměřuje dozorovou činnost i na zvěřinuPodzim představuje tradiční období intenzivnějšího lovu zvěře, kdy se daleko častěji, než po zbytek roku objevuje v restauracích nebo obchodech zvěřina. Jako komodita živočišného původu také ona spadá do oblasti zájmu veterinárního dozoru. Následující text…

Česká zelenina má svou značku

10.8.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

Česká zelenina má svou značkuZelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování…

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Tradiční výrobní postupyQ&A

29.7.2021, Zdroj: Evropská komise

Pro lepší porozumění některých ustanovení týkajících se pružnosti stanovené v hygienických předpisech EU vydala Komise pro provozovatele potravinářských podniků sérii dotazů a odpovědí. To má vést k lepšímu využívání těchto ustanovení členskými…

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Potraviny s tradičními vlastnostmiQ&A

22.7.2021, Zdroj: Evropská komise

Pro lepší porozumění některých ustanovení týkajících se pružnosti stanovené v hygienických předpisech EU vydala Komise pro provozovatele potravinářských podniků sérii dotazů a odpovědí. To má vést k lepšímu využívání těchto ustanovení členskými…

Legislativní souhrn: Pitná voda - základní normy jakostiGarance

6.7.2021, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Směrnice (EU) 2020/2184 o jakosti vody určené k lidské spotřebě (přepracované znění)

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance

18.5.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:

Hygienické minimum pro pracovníky potravinářských prodejen

7.5.2021, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Hygienické minimum pro pracovníky potravinářských prodejenHospodářská komora České republiky - Odbor Informačních míst pro podnikatele a Oborové koordinační místo SOCR ČR připravily další z řad příruček pro podnikatele s tématikou Hygienických požadavků na pracovníky potravinářských prodej. Příručka je dostupná v…

Přehled nařízení EU: Maso, vejce, ryby a výrobky z nichGarance

6.5.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2020/692 (k 21. 4. 2021) ze dne 30. ledna 2020, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/429, pokud jde o pravidla pro vstup zásilek některých zvířat, zárodečných produktů a produktů…

Standard IFS Food verze 7Garance

27.4.2021, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Historie mezinárodních standardů bezpečnosti a kvality potravin sahá až do 90. let 20.století, kdy britské sdružení maloobchodníků vytvořilo první verzi společného standardu pro posouzení systému kvality a bezpečnosti a výrobního procesu výrobků privátních…

Přehled nařízení EU: Hygienické požadavky na výrobu potravinGarance

22.4.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)…

Šest let kontrol Potravinářské inspekce v restauracích: ubylo nejzávažnějších prohřešků, problémem zůstávají hygienické prohřešky a falšování

15.3.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Šest let kontrol Potravinářské inspekce v restauracích: ubylo nejzávažnějších prohřešků, problémem zůstávají hygienické prohřešky a falšováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí již od roku 2015 kontroly v provozech společného stravování, tj v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení, cukrárnách, pivnicích, vinárnách…

Novela nařízení o hygieně potravin

5.3.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Novela nařízení o hygieně potravinNový kodex zásad v oblasti řízení potravinových alergenů pro provozovatele potravinářských podniků a strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ si vyžádali úpravu nařízení (ES) č.…

Zákon o potravinách 2021ZáznamGarance

20.1.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:09:24

Po velké novele zákona o potravinách, která je účinná od začátku roku 2015, byl v roce 2016 schválen zákon č. 180/2016 Sb., který mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, s účinností od září 2016, respektive od začátku roku 2017 (a dále…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravinách

19.1.2021, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravináchReálně hrozí radikální snížení kvality státního zdravotního dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby.

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích

18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracíchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…

Legislativní souhrn: Evropský úřad pro bezpečnost potravin - zajištění bezpečnosti potravin a zvířecích krmiv v EUGarance

24.11.2020, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (ES) č.  178/2002  — obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřízení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a stanovení postupů týkajících se bezpečnosti…

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance

22.9.2020, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…

Zacházení s vejci ve vinném baruGaranceQ&A

8.9.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nový koronavirus a pitná voda

24.8.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nový koronavirus a pitná vodaStanovisko Národního referenčního centra (NRC) pro pitnou vodu k otázce přenosu nového koronaviru (SARS-CoV-2) pitnou vodou.

Doporučení: Covid-19 a mytí stolního nádobí - potravinářské podniky - stravovací služby

18.8.2020, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Doporučení: Covid-19 a mytí stolního nádobí - potravinářské podniky - stravovací službyVzhledem ke známým způsobům, kterými se koronavirus šíří, tj. kapénkovou nákazou, osobním kontaktem s nemocným nebo prostřednictvím povrchů, kterých se nemocný dotýkal a v souvislosti s množícími se podněty na nedostatečné mytí nápojového skla a vratných…

Co přinesla poslední novela zákona o ochraně veřejného zdravíGarance

4.8.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která byla provedena zákonem č. 205/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, upravuje…

Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vody

31.7.2020, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vodyDodávaná pitná voda musí splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost pitné vody, stanovené zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláškou č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví…

Základní požadavky na výrobnu potravinGaranceQ&A

28.7.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Rok 2019 z pohledu Státní veterinární správyZáznam

9.6.2020, MVDr. Jan Váňa, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:41:54

Státní veterinární správa má jako dozorový orgán v kompetenci výrobu, skladování, přepravu, dovoz, vývoz a prodej potravin živočišného původu. Jaké jsou současné zkušenosti zástupců veterinárního dozoru se schvalováním, registrací a zejména kontrolami…

Meat industry guide: On-line vodítko pro hygienické a další požadavky pro masný průmysl

4.6.2020, Zdroj: Food Standards Agency

Meat industry guide: On-line vodítko pro hygienické a další požadavky pro masný průmyslVodítko Britského úřadu pro bezpečnost potravin (FSA) pro masozpracující závody. Dokumentace zohledňuje celoevropské veterinární předpisy.

Legislativní požadavky na zpracování vlastní produkce a prodej malého množství vlastních produktů

3.6.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Legislativní požadavky na zpracování vlastní produkce a prodej malého množství vlastních produktůStátní veterinární správa vydala aktualizované vydání publikace pro chovatele, kteří chtějí prodávat malé množství vlastních produktů konečnému spotřebiteli.

Nelegální výrobna masných produktů na Semilsku

2.6.2020, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nelegální výrobna masných produktů na SemilskuÚřední veterinární lékaři Státní veterinární správy z Libereckého kraje v rámci kontroly domácí porážky skotu v hospodářství chovatele odhalili na Semilsku nelegální výrobnu masných produktů.

Kontaminace pracovních oděvů alergenyQ&A

7.5.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jaká je pravděpodobnost, že by pracovní oblečení po vyprání na 90 °C mohlo zůstat kontaminované potravinovými alergeny, viz nařízení (EU) č. 1169/2011? Mohlo by dojít ke křížové kontaminaci z oblečení z jiného výrobního závodu (např. oděvy od…

Vyhláška o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produktyGarance

5.5.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Většina vyhlášek k zákonu č. 166/1999 Sb., o veterinární péči, týkajících se živočišných produktů byla zrušena a nahrazena evropskými nařízeními (ES) č.  852/2004  a (ES) č.  853/2004 . Platná zůstala pouze vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních…

Listeria ve zmrazené zelenině: jak snížit rizika

29.4.2020, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Listeria ve zmrazené zelenině: jak snížit rizikaDne 20. dubna 2020 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vědecké stanovisko s názvem „Riziko pro veřejné zdraví, které představuje Listeria monocytogenes ve zmrazeném ovoci a zelenině, včetně bylin, blanšírovaných během…

Novela vyhlášky o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy EU

21.4.2020, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela vyhlášky o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy EUNovelou vyhlášky se má zvýšit motivace uživatelů honiteb k lovu a k následnému snižování početních stavů spárkaté zvěře.

Nahrávám...
Nahrávám...