dnes je 1.10.2022

Od 1. října nabývá účinnosti novela veterinárního zákona

27.9.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Od 1. října nabývá účinnosti novela veterinárního zákonaOd 1. října letošního roku nabyde, až na několik ustanovení, která začnou platit později, účinnosti rozsáhlá novela zákona o veterinární péči (veterinárního zákona). Novela reaguje na změny legislativy Evropské unie, nákazovou situaci i aktuální trendy a…

Střešní med SVS z centra Prahy vyhověl ve všech vyšetřovaných parametrech

2.9.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Střešní med SVS z centra Prahy vyhověl ve všech vyšetřovaných parametrechStátní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) již pátým rokem chová na střeše budovy ústředí SVS na pražských Vinohradech včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „veterinárních…

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021

3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Bezpečnost potravin ve stravovacích provozechZáznamGarance

25.4.2022, Ing. Lucie Janotová, Ph.D., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 02:01:09

Na této akci dostanete pod kůži základní požadavky a povinnosti v oblasti bezpečnosti potravin, které je nutné dodržovat ve stravovacích provozech.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Se začátkem sezóny farmářských trhů startují také jejich kontroly

4.4.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Se začátkem sezóny farmářských trhů startují také jejich kontrolyJako již tradičně startuje se začátkem jara v České republice také sezóna oblíbených farmářských trhů. Tento specifický způsob prodeje s sebou nese řadu pozitiv pro malovýrobce i spotřebitele, na druhou stranu však také zvýšená rizika z pohledu hygieny…

Polský kamion přepravoval 10 tun kebabu v nevhodných podmínkách

16.2.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Polský kamion přepravoval 10 tun kebabu v nevhodných podmínkáchInspektoři Státní veterinární správy (SVS) při kontrole s Celní správou odhalili na dálnici D8 v blízkosti Ústí nad Labem kamion přepravující v nevyhovujících hygienických podmínkách deset tun hluboce zmrazeného masového polotovaru k přípravě kuřecího…

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022

12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost z pohledu právní úpravy

27.12.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost z pohledu právní úpravyAktuálně diskutovaným tématem v oblasti potravinářského práva na půdě příslušných orgánů EU je mimo jiné otázka revize nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen…

Novela vyhlášky č. 409/2005 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody

16.12.2021, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Novela vyhlášky č. 409/2005 Sb. o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vodyDne 8. 12. 2021 vyšla ve sbírce zákonů dlouho očekávaná novela vyhlášky č. 409/2005 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky přicházející do přímého styku s vodou a na úpravu vody (pozor: nejedná se ještě o novelu související s transpozicí směrnice EU…

Nová publikace: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY - rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými

17.11.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Nová publikace: MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY - rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnýmiPublikace Potravinářské komory České republiky, České technologické platformy pro potraviny a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

Státní veterinární správa zaměřuje dozorovou činnost i na zvěřinu

29.10.2021, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Státní veterinární správa zaměřuje dozorovou činnost i na zvěřinuPodzim představuje tradiční období intenzivnějšího lovu zvěře, kdy se daleko častěji, než po zbytek roku objevuje v restauracích nebo obchodech zvěřina. Jako komodita živočišného původu také ona spadá do oblasti zájmu veterinárního dozoru. Následující text…

Česká zelenina má svou značku

10.8.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy

Česká zelenina má svou značkuZelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování…

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Tradiční výrobní postupyQ&A

29.7.2021, Zdroj: Evropská komise

Pro lepší porozumění některých ustanovení týkajících se pružnosti stanovené v hygienických předpisech EU vydala Komise pro provozovatele potravinářských podniků sérii dotazů a odpovědí. To má vést k lepšímu využívání těchto ustanovení členskými…

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Potraviny s tradičními vlastnostmiQ&A

22.7.2021, Zdroj: Evropská komise

Pro lepší porozumění některých ustanovení týkajících se pružnosti stanovené v hygienických předpisech EU vydala Komise pro provozovatele potravinářských podniků sérii dotazů a odpovědí. To má vést k lepšímu využívání těchto ustanovení členskými…

Legislativní souhrn: Pitná voda - základní normy jakostiGarance

6.7.2021, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Směrnice (EU) 2020/2184 o jakosti vody určené k lidské spotřebě (přepracované znění)

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Legislativní úprava požadavků na obaly a obalové materiályGarance

18.5.2021, Ing. Lukáš Vápenka, Ph.D., Doc. Ing. Jaroslav Dobiáš, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení a předpisy vztahující se k problematice balení potravin je možné rozdělit do následujících skupin:

Hygienické minimum pro pracovníky potravinářských prodejen

7.5.2021, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Hygienické minimum pro pracovníky potravinářských prodejenHospodářská komora České republiky - Odbor Informačních míst pro podnikatele a Oborové koordinační místo SOCR ČR připravily další z řad příruček pro podnikatele s tématikou Hygienických požadavků na pracovníky potravinářských prodej. Příručka je dostupná v…

Přehled nařízení EU: Maso, vejce, ryby a výrobky z nichGarance

6.5.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2020/692 (k 21. 4. 2021) ze dne 30. ledna 2020, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/429, pokud jde o pravidla pro vstup zásilek některých zvířat, zárodečných produktů a produktů…

Standard IFS Food verze 7Garance

27.4.2021, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Historie mezinárodních standardů bezpečnosti a kvality potravin sahá až do 90. let 20.století, kdy britské sdružení maloobchodníků vytvořilo první verzi společného standardu pro posouzení systému kvality a bezpečnosti a výrobního procesu výrobků privátních…

Přehled nařízení EU: Hygienické požadavky na výrobu potravinGarance

22.4.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)…

Šest let kontrol Potravinářské inspekce v restauracích: ubylo nejzávažnějších prohřešků, problémem zůstávají hygienické prohřešky a falšování

15.3.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Šest let kontrol Potravinářské inspekce v restauracích: ubylo nejzávažnějších prohřešků, problémem zůstávají hygienické prohřešky a falšováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provádí již od roku 2015 kontroly v provozech společného stravování, tj v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení, cukrárnách, pivnicích, vinárnách…

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Ovoce a zelenina IIQ&A

15.3.2021, Zdroj: Evropská komise

Jsem drobný zemědělec a vyrábím šťávu a džem z ovoce, které sklidím. Rád bych je prodával obchodům v mém regionu. Je to možné?

Novela nařízení o hygieně potravin

5.3.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Novela nařízení o hygieně potravinNový kodex zásad v oblasti řízení potravinových alergenů pro provozovatele potravinářských podniků a strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ si vyžádali úpravu nařízení (ES) č.…

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Mléko a mléčné výrobky IIQ&A

7.2.2021, Zdroj: Evropská komise

Mám hospodářství s krávami a v hospodářství vyrábím sýr. Sýr bych rád prodával v hospodářství nebo místnímu obchodu. Jaká pravidla EU pro hygienu potravin musím splňovat?

Zákon o potravinách 2021ZáznamGarance

20.1.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:09:24

Po velké novele zákona o potravinách, která je účinná od začátku roku 2015, byl v roce 2016 schválen zákon č. 180/2016 Sb., který mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, s účinností od září 2016, respektive od začátku roku 2017 (a dále…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravinách

19.1.2021, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Hygienici důrazně varují před přijetím poslanecké novely zákona o potravináchReálně hrozí radikální snížení kvality státního zdravotního dozoru v provozovnách poskytujících stravovací služby.

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích

18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracíchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Mléko a mléčné výrobky IQ&A

6.1.2021, Zdroj: Evropská komise

Mám malé hospodářství (10 krav) a rád bych prodával (syrové) mléko na svém hospodářství a obchodu v nedalekém městě. Jaké požadavky bych měl splňovat?

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Maso a masné výrobky IIIQ&A

27.12.2020, Zdroj: Evropská komise

Mám jatky s malou kapacitou, ke kterým přiléhá bourárna. Doposud byly jatky schvalovány příslušným orgánem podle vnitrostátních pravidel. Příslušný orgán mi sdělil, že od 1. ledna 2010 musí být jatky schváleny podle nařízení č. 853/2004/ES, jinak budu muset…

Legislativní souhrn: Evropský úřad pro bezpečnost potravin - zajištění bezpečnosti potravin a zvířecích krmiv v EUGarance

24.11.2020, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (ES) č.  178/2002  — obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřízení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a stanovení postupů týkajících se bezpečnosti…

Pružnost ustanovení v rámci hygienického balíčku: Maso a masné výrobky IIQ&A

24.11.2020, Zdroj: Evropská komise

Mám hospodářství s prasaty a dobytkem. Kromě toho bych také rád porážel zvířata pro mé řeznictví, které se nachází v hospodářství, vyráběl maso a některé tradiční masné výrobky a prodával je přímo spotřebitelům ve svém řeznictví. Kapacita mého hospodářství je…

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance

22.9.2020, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…

Zacházení s vejci ve vinném baruGaranceQ&A

8.9.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nový koronavirus a pitná voda

24.8.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nový koronavirus a pitná vodaStanovisko Národního referenčního centra (NRC) pro pitnou vodu k otázce přenosu nového koronaviru (SARS-CoV-2) pitnou vodou.

Doporučení: Covid-19 a mytí stolního nádobí - potravinářské podniky - stravovací služby

18.8.2020, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Doporučení: Covid-19 a mytí stolního nádobí - potravinářské podniky - stravovací službyVzhledem ke známým způsobům, kterými se koronavirus šíří, tj. kapénkovou nákazou, osobním kontaktem s nemocným nebo prostřednictvím povrchů, kterých se nemocný dotýkal a v souvislosti s množícími se podněty na nedostatečné mytí nápojového skla a vratných…

Co přinesla poslední novela zákona o ochraně veřejného zdravíGarance

4.8.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví, která byla provedena zákonem č. 205/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, upravuje…

Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vody

31.7.2020, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vodyDodávaná pitná voda musí splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost pitné vody, stanovené zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláškou č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví…

Základní požadavky na výrobnu potravinGaranceQ&A

28.7.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Rok 2019 z pohledu Státní veterinární správyZáznamGarance

9.6.2020, MVDr. Jan Váňa, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:41:54

Státní veterinární správa má jako dozorový orgán v kompetenci výrobu, skladování, přepravu, dovoz, vývoz a prodej potravin živočišného původu. Jaké jsou současné zkušenosti zástupců veterinárního dozoru se schvalováním, registrací a zejména kontrolami…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus
Nahrávám...
Nahrávám...