dnes je 1.7.2022

Velikost písma na nízké plechovceQ&A

30.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označování sladidelGaranceQ&A

28.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Je možné kokosový cukr s vodou označit jako karamel?Q&A

23.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Sledovatelnost šarží výrobkuQ&A

16.6.2022, UniConsulting, Zdroj: Verlag Dashöfer

Co definuje belgickou čokoládu?GaranceQ&A

14.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláškou č. 76/2003 Sb. jsou stanoveny pouze fyzikální a chemické požadavky na jakost pro základní druhy čokolád, tj. hořkou, mléčnou a bílou čokoládu a pro tři speciální druhy…

Přípustná odchylka obsahu bílkovin v doplňku stravyQ&A

9.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označení ovocné limonádyGaranceQ&A

31.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon o potravinách 2022ZáznamGarance

12.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 04:23:24

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Uvádění výživových hodnot u doplňků stravyGaranceQ&A

10.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Připravte si dotazy, tahle akce je pro vás!

5.5.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer

Připravte si dotazy, tahle akce je pro vás!Jako výrobci či distřibutoři se nás často ptáte na konkrétní věci spojené se správným značením potravinářských produktů. Víc hlav víc ví, tak proč se nezeptat v průběhu akce Označování potravin 2022? Na Vaše dotazy budou odpovídat hned tři…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Klamavá označení místa původu potravin

22.4.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Klamavá označení místa původu potravinMinisterstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňují na nutnost dodržování požadavků právních předpisů v oblasti informování spotřebitelů o skutečném místě původu…

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to Fork

19.4.2022, Zdroj: EFSA

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to ForkPříjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných a volných cukrů v Evropě je příliš vysoký. Jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravou stravou. Příjem vlákniny a draslíku je naopak ve většině evropských dospělých…

Uvádění hmotnosti skupinového baleníGaranceQ&A

5.4.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A

22.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nutri-Score: boj mezi veřejným zdravím a ekonomickými zájmy v oblasti výživy

18.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nutri-Score: boj mezi veřejným zdravím a ekonomickými zájmy v oblasti výživyS cílem pomoci spotřebitelům při výběru zdravějších potravin při nákupu a přispět k prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou se na celém světě postupně zavádí nutriční značení na přední straně obalu (1). V Evropě byl vyvinut a vědecky ověřen…

Uvádění země původu o čokoládových figurekQ&A

17.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuGaranceQ&A

8.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označení výrobku s podílem ovocných šťáv a protlakůGaranceQ&A

15.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

7.2.2022, Zdroj: dTest

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končíLátku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…

Označení „s přírodními barvivy“Q&A

7.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Výživové tvrzení „přirozený zdroj energie“Q&A

3.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Návrh novely zákona o ochraně označení původu a zeměpisných označeníGarance

1.2.2022, Úřad průmyslového vlastnictví, Zdroj: Verlag Dashöfer

Právní ochrana označení původu a zeměpisných označení je součástí systému ochrany průmyslového vlastnictví. Je primárně obsažena v zákoně č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu a zeměpisných označení a o změně zákona o ochraně spotřebitele, ve znění…

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?

1.2.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší…

Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-ScoreZáznamGarance

27.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:07

Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Navazující dotaz k dotazu Označení přírodní margarínQ&A

27.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Příklady označování: Skořápkové plodyGarance

25.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č.  1169/2011  jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 397/2021 Sb. o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…

Příklady označování: Čerstvé ovoce a zeleninaGarance

13.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č.  1169/2011  nejsou stanoveny v národní legislativě, nýbrž v nařízení (EU) 1308/2013 a v nařízení (EU) č.  543/2011 . Ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a…

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022

12.1.2022, Zdroj: VŠCHT Praha

Food technology, food quality: Nové trendy v úchově potravin: 22. 02. 2022Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR.

Informační systém o označování potravin (FLIS)ZáznamGarance

10.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:57:57

Evropská komise zprovoznila informační systém FLIS (Food Labelling Information System), jehož cílem je poskytovat informace o povinných údajích na etiketách různých potravin. Aplikace se snadno ovládá a odkazuje na příslušná ustanovení evropské legislativy.…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům

7.1.2022, Zdroj: Evropská komise

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelůmCílem této veřejné konzultace je shromáždit názory občanů ze zemí EU i mimo EU, jakož i názory profesionálních a neprofesionálních zúčastněných stran, pokud jde o iniciativy týkajících se revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách…

Evropská komise vydala hodnocení evropských značek kvality potravin

3.1.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Evropská komise vydala hodnocení evropských značek kvality potravinSystémy zeměpisných značení a zaručených tradičních specialit (ZTS) přinášejí širokou škálu výhod. I když nejsou ve všech členských státech uplatňovány systematicky a v některých členských státech čelí nízké informovanosti a porozumění spotřebitelů, poskytují…

Označení přírodní margarínGaranceQ&A

21.12.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Třetí ročník konference Výroba potravin již 1. prosince!

22.11.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer

Třetí ročník konference Výroba potravin již 1. prosince!On-line konference Výroba potravin 2022, která se koná již 1. prosince, otevře tři odborné bloky, v nichž můžete diskutovat nad legislativou, kvalitou a udržitelností výroby…

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

Hlubší pohled do systému Nutri-Score

11.11.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Hlubší pohled do systému Nutri-ScoreSystém Nutri-Score je v současné době asi nejznámějším představitelem výše zmiňovaného označování.

První výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci (ve spolupráci s ČTPP)

10.11.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

První výroční konference Výboru pro udržitelnou a etickou produkci (ve spolupráci s ČTPP)Členové České technologické platformy pro potraviny a Potravinářské komory ČR založili výbor v polovině roku 2018 v rámci priority E. Udržitelná produkce potravin. Jeho naplní je řešení témat z oblasti udržitelnosti, která se stala pro potravináře důležitá.…

Návrh vyhlášky o požadavcích na pokrmyGarance

9.11.2021, Ministerstvo zemědělství ČR, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ministerstvo zemědělství předkládá návrh vyhlášky o požadavcích na pokrmy k provedení § 9a odst. 3 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, jejímž primárním cílem je zajištění vysoké…

Doplněk stravy čokoládový nebo s čokoládovou příchutí?Q&A

28.10.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Požadavky na označování potravin exportovaných do Číny platné od 1. 1. 2022

21.10.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Požadavky na označování potravin exportovaných do Číny platné od 1. 1. 2022Nad rámec vyhlášky Generálního ředitelství cel ČLR (GACC) č. 248 o povinné registraci zahraničních producentů potravin vyvážených do Číny vyhláška GACC č. 249 „Measures of the People’s Republic of China for the Administration of Import and Export…

Uvádění země původu u sušeného ovoceGaranceQ&A

19.10.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nahrávám...
Nahrávám...