dnes je 1.7.2022

Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodný

26.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodnýKomise upravila specifikaci pro E 262 (ii), která stanoví poměr volné kyseliny octové a octanu sodného.

Voskování a očerňování potravinQ&A

21.4.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A

22.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Používání uhličitanů sodných a draselných jako regulátorů kyselosti u hlavonožců

9.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Používání uhličitanů sodných a draselných jako regulátorů kyselosti u hlavonožcůKomise EU povolila používání uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) jako regulátorů kyselosti u hlavonožců v množství quantum satis.

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

7.2.2022, Zdroj: dTest

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končíLátku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…

Označení „s přírodními barvivy“Q&A

7.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Konec oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky

19.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Konec oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látkyNovým nařízením se odebírá oxid titaničitý se seznamu povolených aditivních látek. Výrobci mají půl roku jako přechodné období. V léčivých výrobcích bude nadále povolen, dokud se nenajde vhodná…

Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ ke dni 1. 7. 2022

6.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ ke dni 1. 7. 2022Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádření s podobným významem ke dni 1. 4.…

Hodnocení potravinářských přídatných látek úřadem EFSA v roce 2021

3.12.2021, Zdroj: EFSA

Hodnocení potravinářských přídatných látek úřadem EFSA v roce 2021Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provádí postupně nové hodnocení bezpečnosti některých přídatných látek.

Ftaláty: Návrh stanoviska a protokolu o expozici otevřené k veřejné konzultaci

30.11.2021, Zdroj: EFSA

Ftaláty: Návrh stanoviska a protokolu o expozici otevřené k veřejné konzultaciÚřad EFSA zahájil konzultaci ke svému návrhu stanoviska k identifikaci a stanovení priorit pro hodnocení rizik změkčovadel používaných v materiálech určených pro styk s potravinami a konzultaci ke svému návrhu protokolu pro hodnocení expozice látkám, které…

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

FL 16.133 zařazena na seznam aromatických látek

16.11.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

FL 16.133 zařazena na seznam aromatických látekKomise zařadila 2-(4-methylfenoxy)-N-(1H-pyrazol-3-yl)-N-(thiofen-2-ylmethyl)acetamid na seznam povolených aromatických látek a stanovila podmínky pro jeho použití.

FL 16.130 a její hemisulfát monohydrát zařazeny na seznam aromatických látek

16.11.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

FL 16.130 a její hemisulfát monohydrát zařazeny na seznam aromatických látekKomise zařadila 4-amino-5-(3-(isopropylamino)-2,2-dimethyl-3oxopropoxy)-2-methylchinolin-3-karboxylovou kyselinu na seznam povolených aromatických látek a stanovila podmínky pro jejich použití.

Seznam některých rostlin pro použití při výrobě doplňků stravy

20.10.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Seznam některých rostlin pro použití při výrobě doplňků stravyDokument Ministerstva zemědělství ČR představuje neuzavřený seznam rostlin, případně jejich částí, které lze použít při výrobě doplňků stravy. Seznam se vztahuje pouze na rostliny vytvořené tradičními šlechtitelskými…

Doplnění seznamu aromat a výchozích materiálů Unie schválených pro použití v potravinách

1.10.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Doplnění seznamu aromat a výchozích materiálů Unie schválených pro použití v potravináchKomise zařadila látku 3-(1-((3,5-dimethylisoxazol-4-yl)methyl)-1H-pyrazol-4-yl)-1-(3-hydroxybenzyl)imidazolidin-2,4-dion na seznam aromatických látek.

Označování enzymů jako složek potravinGaranceQ&A

28.9.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévie

28.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévieKomise povolila použití rebaudiosidu M produkovaného několikafázovým enzymatickým postupem jako sladidla v kategoriích potravin, v nichž jsou v současné době povoleny steviol-glykosidy (E 960).

Je nutné uvádět složku potraviny jako konzervant i jako alergen?GaranceQ&A

15.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Přehled nařízení EU: Potravinářské přídatné látky a aromataGarance

20.5.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 (k 27. 10. 2020) ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského…

Oxid titaničitý (E171) není považován za bezpečný při použití jako přídatná látka

13.5.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Oxid titaničitý (E171) není považován za bezpečný při použití jako přídatná látkaEFSA publikoval aktualizované hodnocení bezpečnosti potravinářské přídatné látky E171.

Aktualizované pokyny pro schvalování kouřových aromat

2.3.2021, Zdroj: EFSA

Aktualizované pokyny pro schvalování kouřových aromatEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal aktualizované pokyny týkající se vědeckých údajů, které musejí žadatelé poskytnout ve své dokumentaci při žádosti o povolení nového kouřového aroma nebo při obnovení stávajícího…

Legislativní souhrn: Povolovací řízení pro přídatné látky, enzymy a látky určené k aromatizaciGarance

2.2.2021, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008 , kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a látky určené k aromatizaci potravin.…

Vanilkový extrakt vs. vanilkové aromaQ&A

21.1.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Uvádění syntetických barviv na obalu potravinyQ&A

14.1.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Pětice aromatických látek odstraněna ze seznamu Unie

8.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Pětice aromatických látek odstraněna ze seznamu UnieKomise EU odebrala α-damaskon a jeho deriváty ze seznamu povolených aromatických látek.

Použití kyseliny askorbové a citronové u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování

12.10.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Použití kyseliny askorbové a citronové u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracováníKomise povolila použití E 300 a E 330 u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným…

Úprava v použití extraktů annatta povolených jako přídatné látky

2.7.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava v použití extraktů annatta povolených jako přídatné látkyNové nařízení Komise upravuje použití barviv skupiny E 160b v jednotlivých komoditách a specifikaci.

Úprava specifikace fosforečnanu vápenatého používaného jako přídatné látky

15.6.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace fosforečnanu vápenatého používaného jako přídatné látkyNově může být k získávání fosforečnanu vápenatého (E 341 (iii)) použita neutralizace uhličitanem vápenatým.

Použití polysorbátu 65 jako odpěňovače v několika druzích nápojů

15.4.2020, Zdroj: Verlag Dashöfer

Použití polysorbátu 65 jako odpěňovače v několika druzích nápojůKomise povolila používání polysorbátů (E 432–436) v sycených nápojích.

Rozšíření použití polyglycerolpolyricinoleátu v emulgovaných omáčkách

3.4.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití polyglycerolpolyricinoleátu v emulgovaných omáčkáchKomise rozšířila použití polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) jako emulgátoru v kapalných rostlinných olejových emulzích určených k prodeji konečnému spotřebiteli, s obsahem tuku nejvýše 70 %.

Novinky v potravinářské legislativě 2020ZáznamGarance

31.3.2020, Ing. David Zima, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:54:52

Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.

Zvýšení limitu pro použití kyseliny citronové v kakaových a čokoládových výrobcích

27.3.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zvýšení limitu pro použití kyseliny citronové v kakaových a čokoládových výrobcíchNové nařízení EU povoluje použití dvojnásobného množství kyseliny citronové (E 330) v kakaových a čokoládových výrobcích.

Rozšíření použití sójové hemicelulosy jako přídatné látky

24.3.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití sójové hemicelulosy jako přídatné látkyKomise EU upravila pravidla pro použití a zařazení sójové hemicelulosy (E 426).

Biomisky na potraviny nebudou zatěžovat životní prostředí

18.2.2020, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Biomisky na potraviny nebudou zatěžovat životní prostředíPotravinové misky z plastu, které se rozloží během velmi krátké doby a nebudou tak zatěžovat životní prostředí. Na tom nyní intenzivně pracují vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve…

Zvýraznění sorbanu draselného v označení potravinyGaranceQ&A

12.12.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Je povinné vyznačovat sorban draselný na obalu potraviny v informacích o složení odlišným písmem (tučným)?

Oprava chyb v seznamu potravinářských přídatných látek

23.10.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Oprava chyb v seznamu potravinářských přídatných látekObtíže při převodu potravinářských přídatných látek do nového systému kategorií si vyžádaly aktualizaci příloh k nařízení (ES) č. 1333/2008.

Nahrávám...
Nahrávám...