dnes je 19.3.2024

AromaGarance

23.1.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

EFSA: Přehodnocení erytritolu (E 968) jako potravinářské přídatné látky

29.12.2023, Zdroj: EFSA

EFSA: Přehodnocení erytritolu (E 968) jako potravinářské přídatné látkyVědecký panel pro potravinářské přídatné látky a aromata Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA Panel on Food Additives and Flavourings (FAF)) publikoval v časopise „EFSA Journal, December 2023“ nové vědecké stanovisko „Přehodnocení…

Sorbitol a zařazení do kategorie Přídatné látkyGarance

28.11.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Kouřová aromata: Otázky a odpovědi

28.11.2023, Zdroj: EFSA

Kouřová aromata: Otázky a odpovědiKouřová aromata slouží jako alternativa k tradičnímu uzení, které se dlouhodobě používá ke konzervaci některých potravin, jako jsou ryby, maso a mléčné výrobky. Proces uzení také mění jejich…

Polovina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složení

14.11.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Polovina kontrolovaných doplňků stravy určených pro kloubní výživu klamala spotřebitele ohledně skutečného složeníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejňuje výsledky kontrolní akce zaměřené na doplňky stravy určené pro kloubní výživu. Přehled všech nevyhovujících i vyhovujících vzorků je k dispozici na webu Potraviny na…

Selenium glycinateGarance

25.10.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Použití taninů (tříslovin) v potravináchGarance

6.9.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Dotaz na povolení nápoje s E129GaranceQ&A

15.8.2023, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: PotravinyInfo

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1581, kterým se mění podmínky použití nové potraviny „oleoresin bohaté na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis“

4.8.2023, Zdroj: Evropská komise

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1581, kterým se mění podmínky použití nové potraviny „oleoresin bohaté na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis“V souladu se změnou podmínek používání doplňků stravy obsahujících různé úrovně oleoresinu bohatého na astaxanthin z řasy Haematococcus pluvialis v závislosti na cílových věkových skupinách populace je nutné spotřebitele vhodným označením informovat, že…

Agentura WHO označí sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné

7.7.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Agentura WHO označí sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvornéJedno z nejpoužívanějších umělých sladidel na světě, aspartam, bude označeno za "potenciálně rakovinotvornou" látku. Podle zdrojů agentury Reuters se v tomto smyslu v červenci vyjádří Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při Světové…

Přídatné látky (aditiva)

22.6.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Přídatné látky (aditiva)Do průmyslově vyráběných potravin se běžně z technologického důvodu přidávají látky, které prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulují kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou…

Legislativní souhrn: Bezpečné potravinářské přídatné látkyGarance

13.3.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (ES) č. 1333/2008 potravinářské přídatné látky

Použití kyseliny L-askorbové (E 300), askorbanu sodného (E 301) a askorbanu vápenatého (E 302) u tuňáka

7.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Použití kyseliny L-askorbové (E 300), askorbanu sodného (E 301) a askorbanu vápenatého (E 302) u tuňákaKomise povolila použití E 300 a E 330 u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným…

Úprava specifikace pro rebaudiosidy

25.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace pro rebaudiosidyNový technologický proces si vyžádal úpravu přílohy nařízení, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky.

Seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin

3.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravinSeznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin nebo jejichž obsah závažným způsobem porušuje požadavky stanovené právními předpisy, k jejichž kontrole je Státní zemědělská a potravinářská inspekce…

Aktualizace a odebrání některých látek ze seznamu povolených aromat

12.9.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Aktualizace a odebrání některých látek ze seznamu povolených aromatV Úředním věstníku EU vyšla dvojice nařízení, která upravují seznam aromat povolených k použití v potravinách.

Limit pro ethylenoxid v potravinářských přídatných látkách

1.9.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Limit pro ethylenoxid v potravinářských přídatných látkáchPřítomnost ethylenoxidu, bez ohledu na jeho původ, není pro žádné potravinářské přídatné látky povolena. Za tímto účelem byl stanoven maximální limit pro rezidua ethylenoxidu specifický pro potravinářské přídatné látky na úrovni meze…

Glykolipidy jako konzervanty v nápojích

25.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Glykolipidy jako konzervanty v nápojíchKomise schválila použití glykolipidů z houby Dacryopinax spathularia jako konzervantů v nápojích. Přídatná látka dostala označení E 246.

Použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcích

19.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcíchKomise EU formou nařízení schválila použití ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky a přidělila mu kód E 322a.

Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravina

4.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny.

Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodný

26.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodnýKomise upravila specifikaci pro E 262 (ii), která stanoví poměr volné kyseliny octové a octanu sodného.

Voskování a očerňování potravinQ&A

21.4.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A

22.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Jak je to s přírodními a umělými barvivy?GaranceQ&A

2.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Používání uhličitanů sodných a draselných jako regulátorů kyselosti u hlavonožců

9.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Používání uhličitanů sodných a draselných jako regulátorů kyselosti u hlavonožcůKomise EU povolila používání uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) jako regulátorů kyselosti u hlavonožců v množství quantum satis.

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

7.2.2022, Zdroj: dTest

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končíLátku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…

Konec oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky

19.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Konec oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látkyNovým nařízením se odebírá oxid titaničitý se seznamu povolených aditivních látek. Výrobci mají půl roku jako přechodné období. V léčivých výrobcích bude nadále povolen, dokud se nenajde vhodná…

Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ ke dni 1. 7. 2022

6.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ ke dni 1. 7. 2022Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádření s podobným významem ke dni 1. 4.…

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

FL 16.130 a její hemisulfát monohydrát zařazeny na seznam aromatických látek

16.11.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

FL 16.130 a její hemisulfát monohydrát zařazeny na seznam aromatických látekKomise zařadila 4-amino-5-(3-(isopropylamino)-2,2-dimethyl-3oxopropoxy)-2-methylchinolin-3-karboxylovou kyselinu na seznam povolených aromatických látek a stanovila podmínky pro jejich použití.

FL 16.133 zařazena na seznam aromatických látek

16.11.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

FL 16.133 zařazena na seznam aromatických látekKomise zařadila 2-(4-methylfenoxy)-N-(1H-pyrazol-3-yl)-N-(thiofen-2-ylmethyl)acetamid na seznam povolených aromatických látek a stanovila podmínky pro jeho použití.

Seznam některých rostlin pro použití při výrobě doplňků stravy

20.10.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Seznam některých rostlin pro použití při výrobě doplňků stravyDokument Ministerstva zemědělství ČR představuje neuzavřený seznam rostlin, případně jejich částí, které lze použít při výrobě doplňků stravy. Seznam se vztahuje pouze na rostliny vytvořené tradičními šlechtitelskými…

Doplnění seznamu aromat a výchozích materiálů Unie schválených pro použití v potravinách

1.10.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Doplnění seznamu aromat a výchozích materiálů Unie schválených pro použití v potravináchKomise zařadila látku 3-(1-((3,5-dimethylisoxazol-4-yl)methyl)-1H-pyrazol-4-yl)-1-(3-hydroxybenzyl)imidazolidin-2,4-dion na seznam aromatických látek.

Označování enzymů jako složek potravinGaranceQ&A

28.9.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévie

28.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévieKomise povolila použití rebaudiosidu M produkovaného několikafázovým enzymatickým postupem jako sladidla v kategoriích potravin, v nichž jsou v současné době povoleny steviol-glykosidy (E 960).

Je nutné uvádět složku potraviny jako konzervant i jako alergen?GaranceQ&A

15.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nahrávám...
Nahrávám...