Použití taninů (tříslovin) v potravináchGarance
6.9.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:Dotaz na povolení nápoje s E129GaranceQ&A
15.8.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1582, kterým se mění podmínky použití nové potraviny sodná sůl 3′-sialyllaktózy produkované derivovanými kmeny Escherichia coli BL21(DE3)
7.8.2023, Zdroj: Evropská komise
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1581, kterým se mění podmínky použití nové potraviny „oleoresin bohaté na astaxanthin z řas Haematococcus pluvialis“
4.8.2023, Zdroj: Evropská komise
V souladu se změnou podmínek používání doplňků stravy obsahujících různé úrovně oleoresinu bohatého na astaxanthin z řasy Haematococcus pluvialis v závislosti na cílových věkových skupinách populace je nutné spotřebitele vhodným označením informovat, že…
Agentura WHO označí sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné
7.7.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jedno z nejpoužívanějších umělých sladidel na světě, aspartam, bude označeno za "potenciálně rakovinotvornou" látku. Podle zdrojů agentury Reuters se v tomto smyslu v červenci vyjádří Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při Světové…
Přídatné látky (aditiva)
22.6.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Do průmyslově vyráběných potravin se běžně z technologického důvodu přidávají látky, které prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulují kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou…
Legislativní souhrn: Bezpečné potravinářské přídatné látkyGarance
13.3.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (ES) č. 1333/2008 potravinářské přídatné látky
2023/441, Nařízení Komise (EU), kterým se mění příloha I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1334/2008, pokud jde o zařazení 2-hydroxy-4-methoxybenzaldehydu na seznam aromat UnieGarance
9.3.2023, Zdroj: Evropská komise
2023/440, Nařízení Komise (EU), kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o použití karbomeru v doplňcích stravyGarance
8.3.2023, Zdroj: Evropská komise
Vícejazyčnost a bezpečnost potravin - online sdělení EFSA jsou nyní k dispozici ve všech 24 jazycích EU
24.11.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Použití kyseliny L-askorbové (E 300), askorbanu sodného (E 301) a askorbanu vápenatého (E 302) u tuňáka
7.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila použití E 300 a E 330 u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným…
1333/2008, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o potravinářských přídatných látkách, k 31. 10. 2022Garance
31.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úprava specifikace pro rebaudiosidy
25.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nový technologický proces si vyžádal úpravu přílohy nařízení, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky.
Seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin
3.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Seznam internetových stránek s nabídkou nebezpečných potravin nebo jejichž obsah závažným způsobem porušuje požadavky stanovené právními předpisy, k jejichž kontrole je Státní zemědělská a potravinářská inspekce…
1334/2008, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o látkách určených k aromatizaci a některých složkách potravin vyznačujících se aromatem pro použití v potravinách nebo na jejich povrchu, k 26. 9. 2022Garance
26.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Aktualizace a odebrání některých látek ze seznamu povolených aromat
12.9.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
V Úředním věstníku EU vyšla dvojice nařízení, která upravují seznam aromat povolených k použití v potravinách.
231/2012, Nařízení Komise (EU), kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky, k 1. 9. 2022Garance
1.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Limit pro ethylenoxid v potravinářských přídatných látkách
1.9.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Přítomnost ethylenoxidu, bez ohledu na jeho původ, není pro žádné potravinářské přídatné látky povolena. Za tímto účelem byl stanoven maximální limit pro rezidua ethylenoxidu specifický pro potravinářské přídatné látky na úrovni meze…
Glykolipidy jako konzervanty v nápojích
25.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise schválila použití glykolipidů z houby Dacryopinax spathularia jako konzervantů v nápojích. Přídatná látka dostala označení E 246.
Použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcích
19.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU formou nařízení schválila použití ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky a přidělila mu kód E 322a.
Jádra jedlé odrůdy dávivce černého jako nová potravina
4.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení jader jedlé odrůdy Jatropha curcas L. na trh jako nové potraviny.
Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodný
26.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila specifikaci pro E 262 (ii), která stanoví poměr volné kyseliny octové a octanu sodného.
Voskování a očerňování potravinQ&A
21.4.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:1321/2013, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se na úrovni Unie stanoví seznam primárních produktů kouřových aromat povolených pro použití jako takové v potravinách nebo na jejich povrchu a/nebo k výrobě sekundárních kouřových aromat, k 19. 4. 2022Garance
19.4.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A
22.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jak je to s přírodními a umělými barvivy?GaranceQ&A
2.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Přenos syntetické složky do nové várky s přírodní složkouQ&A
10.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Používání uhličitanů sodných a draselných jako regulátorů kyselosti u hlavonožců
9.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila používání uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) jako regulátorů kyselosti u hlavonožců v množství quantum satis.
dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí
7.2.2022, Zdroj: dTest
Látku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…
Konec oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky
19.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Novým nařízením se odebírá oxid titaničitý se seznamu povolených aditivních látek. Výrobci mají půl roku jako přechodné období. V léčivých výrobcích bude nadále povolen, dokud se nenajde vhodná…
Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ ke dni 1. 7. 2022
6.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádření s podobným významem ke dni 1. 4.…
Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance
16.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.
FL 16.130 a její hemisulfát monohydrát zařazeny na seznam aromatických látek
16.11.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise zařadila 4-amino-5-(3-(isopropylamino)-2,2-dimethyl-3oxopropoxy)-2-methylchinolin-3-karboxylovou kyselinu na seznam povolených aromatických látek a stanovila podmínky pro jejich použití.
FL 16.133 zařazena na seznam aromatických látek
16.11.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise zařadila 2-(4-methylfenoxy)-N-(1H-pyrazol-3-yl)-N-(thiofen-2-ylmethyl)acetamid na seznam povolených aromatických látek a stanovila podmínky pro jeho použití.
Seznam některých rostlin pro použití při výrobě doplňků stravy
20.10.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Dokument Ministerstva zemědělství ČR představuje neuzavřený seznam rostlin, případně jejich částí, které lze použít při výrobě doplňků stravy. Seznam se vztahuje pouze na rostliny vytvořené tradičními šlechtitelskými…
Doplnění seznamu aromat a výchozích materiálů Unie schválených pro použití v potravinách
1.10.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise zařadila látku 3-(1-((3,5-dimethylisoxazol-4-yl)methyl)-1H-pyrazol-4-yl)-1-(3-hydroxybenzyl)imidazolidin-2,4-dion na seznam aromatických látek.
Označování enzymů jako složek potravinGaranceQ&A
28.9.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévie
28.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila použití rebaudiosidu M produkovaného několikafázovým enzymatickým postupem jako sladidla v kategoriích potravin, v nichž jsou v současné době povoleny steviol-glykosidy (E 960).
Je nutné uvádět složku potraviny jako konzervant i jako alergen?GaranceQ&A
15.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Přehled nařízení EU: Potravinářské přídatné látky a aromataGarance
20.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 (k 27. 10. 2020) ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského…
Oxid titaničitý (E171) není považován za bezpečný při použití jako přídatná látka
13.5.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
EFSA publikoval aktualizované hodnocení bezpečnosti potravinářské přídatné látky E171.
257/2010, Nařízení Komise (EU), kterým se stanoví program pro přehodnocení schválených potravinářských přídatných látek, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Aktualizované pokyny pro schvalování kouřových aromat
2.3.2021, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal aktualizované pokyny týkající se vědeckých údajů, které musejí žadatelé poskytnout ve své dokumentaci při žádosti o povolení nového kouřového aroma nebo při obnovení stávajícího…
Deklarace lihu ve výrobku, ve kterém má pouze technologickou funkciQ&A
18.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Legislativní souhrn: Povolovací řízení pro přídatné látky, enzymy a látky určené k aromatizaciGarance
2.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008 , kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a látky určené k aromatizaci potravin.…
Vanilkový extrakt vs. vanilkové aromaQ&A
21.1.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvádění syntetických barviv na obalu potravinyQ&A
14.1.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj: