Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodný
26.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila specifikaci pro E 262 (ii), která stanoví poměr volné kyseliny octové a octanu sodného.
Voskování a očerňování potravinQ&A
21.4.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A
22.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Přenos syntetické složky do nové várky s přírodní složkouQ&A
10.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Používání uhličitanů sodných a draselných jako regulátorů kyselosti u hlavonožců
9.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila používání uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) jako regulátorů kyselosti u hlavonožců v množství quantum satis.
dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí
7.2.2022, Zdroj: dTest
Látku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…
Označení „s přírodními barvivy“Q&A
7.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Konec oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky
19.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Novým nařízením se odebírá oxid titaničitý se seznamu povolených aditivních látek. Výrobci mají půl roku jako přechodné období. V léčivých výrobcích bude nadále povolen, dokud se nenajde vhodná…
Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ ke dni 1. 7. 2022
6.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Stanovisko MZe (SVS a SZPI) ke způsobu dobrovolného označování „bez E“ nebo „bez přidaných E“ a vyjádření s podobným významem ke dni 1. 4.…
Hodnocení potravinářských přídatných látek úřadem EFSA v roce 2021
3.12.2021, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) provádí postupně nové hodnocení bezpečnosti některých přídatných látek.
Ftaláty: Návrh stanoviska a protokolu o expozici otevřené k veřejné konzultaci
30.11.2021, Zdroj: EFSA
Úřad EFSA zahájil konzultaci ke svému návrhu stanoviska k identifikaci a stanovení priorit pro hodnocení rizik změkčovadel používaných v materiálech určených pro styk s potravinami a konzultaci ke svému návrhu protokolu pro hodnocení expozice látkám, které…
1334/2008, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o látkách určených k aromatizaci a některých složkách potravin vyznačujících se aromatem pro použití v potravinách nebo na jejich povrchu, k 24. 11. 2021Garance
24.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance
16.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.
FL 16.133 zařazena na seznam aromatických látek
16.11.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise zařadila 2-(4-methylfenoxy)-N-(1H-pyrazol-3-yl)-N-(thiofen-2-ylmethyl)acetamid na seznam povolených aromatických látek a stanovila podmínky pro jeho použití.
FL 16.130 a její hemisulfát monohydrát zařazeny na seznam aromatických látek
16.11.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise zařadila 4-amino-5-(3-(isopropylamino)-2,2-dimethyl-3oxopropoxy)-2-methylchinolin-3-karboxylovou kyselinu na seznam povolených aromatických látek a stanovila podmínky pro jejich použití.
Seznam některých rostlin pro použití při výrobě doplňků stravy
20.10.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Dokument Ministerstva zemědělství ČR představuje neuzavřený seznam rostlin, případně jejich částí, které lze použít při výrobě doplňků stravy. Seznam se vztahuje pouze na rostliny vytvořené tradičními šlechtitelskými…
Doplnění seznamu aromat a výchozích materiálů Unie schválených pro použití v potravinách
1.10.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise zařadila látku 3-(1-((3,5-dimethylisoxazol-4-yl)methyl)-1H-pyrazol-4-yl)-1-(3-hydroxybenzyl)imidazolidin-2,4-dion na seznam aromatických látek.
Označování enzymů jako složek potravinGaranceQ&A
28.9.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:1333/2008, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o potravinářských přídatných látkách, k 8. 8. 2021Garance
8.8.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:231/2012, Nařízení Komise (EU), kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky, k 3. 8. 2021Garance
3.8.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévie
28.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila použití rebaudiosidu M produkovaného několikafázovým enzymatickým postupem jako sladidla v kategoriích potravin, v nichž jsou v současné době povoleny steviol-glykosidy (E 960).
Je nutné uvádět složku potraviny jako konzervant i jako alergen?GaranceQ&A
15.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Přehled nařízení EU: Potravinářské přídatné látky a aromataGarance
20.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 (k 27. 10. 2020) ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského…
Oxid titaničitý (E171) není považován za bezpečný při použití jako přídatná látka
13.5.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
EFSA publikoval aktualizované hodnocení bezpečnosti potravinářské přídatné látky E171.
257/2010, Nařízení Komise (EU), kterým se stanoví program pro přehodnocení schválených potravinářských přídatných látek, k 27. 3. 2021Garance
27.3.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Aktualizované pokyny pro schvalování kouřových aromat
2.3.2021, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal aktualizované pokyny týkající se vědeckých údajů, které musejí žadatelé poskytnout ve své dokumentaci při žádosti o povolení nového kouřového aroma nebo při obnovení stávajícího…
Deklarace lihu ve výrobku, ve kterém má pouze technologickou funkciQ&A
18.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Legislativní souhrn: Povolovací řízení pro přídatné látky, enzymy a látky určené k aromatizaciGarance
2.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008 ze dne 16. prosince 2008 , kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a látky určené k aromatizaci potravin.…
Vanilkový extrakt vs. vanilkové aromaQ&A
21.1.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvádění syntetických barviv na obalu potravinyQ&A
14.1.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Grafické a slovní vyjádření ochucení při označování potravinQ&A
29.12.2020, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Pětice aromatických látek odstraněna ze seznamu Unie
8.12.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU odebrala α-damaskon a jeho deriváty ze seznamu povolených aromatických látek.
Značení ovocných šťáv údajem „bez konzervantů“Q&A
20.11.2020, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Použití kyseliny askorbové a citronové u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování
12.10.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila použití E 300 a E 330 u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným…
1169/2011, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, k 1. 10. 2020Garance
1.10.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úprava v použití extraktů annatta povolených jako přídatné látky
2.7.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové nařízení Komise upravuje použití barviv skupiny E 160b v jednotlivých komoditách a specifikaci.
Úprava specifikace fosforečnanu vápenatého používaného jako přídatné látky
15.6.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nově může být k získávání fosforečnanu vápenatého (E 341 (iii)) použita neutralizace uhličitanem vápenatým.
Použití polysorbátu 65 jako odpěňovače v několika druzích nápojů
15.4.2020, Zdroj: Verlag Dashöfer
Komise povolila používání polysorbátů (E 432–436) v sycených nápojích.
Rozšíření použití polyglycerolpolyricinoleátu v emulgovaných omáčkách
3.4.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise rozšířila použití polyglycerolpolyricinoleátu (E 476) jako emulgátoru v kapalných rostlinných olejových emulzích určených k prodeji konečnému spotřebiteli, s obsahem tuku nejvýše 70 %.
Novinky v potravinářské legislativě 2020ZáznamGarance
31.3.2020, Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:54:52
, Zdroj:Přehled nové a připravované legislativy v odvětví výroby potravin a jejich uvádění na trh.
Zvýšení limitu pro použití kyseliny citronové v kakaových a čokoládových výrobcích
27.3.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové nařízení EU povoluje použití dvojnásobného množství kyseliny citronové (E 330) v kakaových a čokoládových výrobcích.
Rozšíření použití sójové hemicelulosy jako přídatné látky
24.3.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU upravila pravidla pro použití a zařazení sójové hemicelulosy (E 426).
Biomisky na potraviny nebudou zatěžovat životní prostředí
18.2.2020, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Potravinové misky z plastu, které se rozloží během velmi krátké doby a nebudou tak zatěžovat životní prostředí. Na tom nyní intenzivně pracují vědci z Centra polymerních systémů Univerzity Tomáše Bati ve…
Používání polyfosfátů, dusitanů a glutamanů v masných polotovarechQ&A
16.1.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zvýraznění sorbanu draselného v označení potravinyGaranceQ&A
12.12.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Je povinné vyznačovat sorban draselný na obalu potraviny v informacích o složení odlišným písmem (tučným)?
Oprava chyb v seznamu potravinářských přídatných látek
23.10.2019, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Obtíže při převodu potravinářských přídatných látek do nového systému kategorií si vyžádaly aktualizaci příloh k nařízení (ES) č. 1333/2008.
1331/2008, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví jednotné povolovací řízení pro potravinářské přídatné látky, potravinářské enzymy a látky určené k aromatizaci potravin, k 27. 3. 2021Garance
26.9.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj: