dnes je 8.2.2023

Čerstvé potraviny na talíři nejsou samozřejmost. Jejich přeprava je závod s časem

1.12.2022, Zdroj: Raben Logistics Czech

Čerstvé potraviny na talíři nejsou samozřejmost. Jejich přeprava je závod s časemPřeprava a skladování čerstvých potravin je jednou z největších výzev moderní logistiky. Po celou dobu je potřeba zachovat požadovanou teplotu zboží, a navíc vše probíhá pod časovým tlakem.

Nová podoba potravinářských veletrhů v Brně se zaměří na prezentaci technologií

25.10.2022, Zdroj: BVV Veletrhy Brno

Příležitost navázat nové obchodní vztahy, přehled o českých i zahraničních dodavatelích v oboru, profesionální prostor pro prezentaci firmy a produktů. To vše přinese Mezinárodní veletrh pro potravinářství a gastronomii SALIMATECH, který se uskuteční od 7. do…

Influencer marketing a jeho právní mantinely

6.10.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Influencer marketing a jeho právní mantinelySpolečně se stále rostoucím vlivem sociálních médií, které již nejsou pouze komunikačním prostředkem, ale i nástrojem pro inzerci a reklamu produktů a služeb, jde ruku v ruce četnost využívání influencer marketingu jako zcela běžné formy šíření obchodních…

Potraviny na pranýři slouží spotřebitelům 10 let, zveřejnily 5 752 nevyhovujících potravin a nově budou informovat o zakázaných webech

20.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potraviny na pranýři slouží spotřebitelům 10 let, zveřejnily 5 752 nevyhovujících potravin a nově budou informovat o zakázaných webechV roce 2012 spustila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spotřebiteli velmi žádanou službu – web potravinynapranyri.cz (PnP). Za deset let zde SZPI informovala spotřebitele o zjištění 5 752 šarží nevyhovujících potravin, z toho 2 664…

Společnost PGRLF, a.s., otvírá druhá kola programů Provoz 2022 a Potravináři

7.9.2022, Zdroj: Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a. s.

Společnost PGRLF, a.s., otvírá druhá kola programů Provoz 2022 a PotravinářiSpolečnost Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s., spustí další kola příjmu žádostí do programů Provoz 2022 – snížení jistiny úvěru a Provoz – Potravináři – snížení jistiny úvěru. Tato kola budou otevřena u titulu Potravináři ve…

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu

26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu styluV rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…

Provádění spotřebitelských testů z pohledu senzorické laboratořeZáznamGarance

25.8.2022, doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:06

Jak probíhá hodnocení potravin ve spotřebitelských testech? Lze srovnávat testy prováděné spotřebiteli s testy prováděnými panelem školených posuzovatelů? Jaké aspekty je nutné brát v úvahu při přípravě spotřebitelského testu potravinářských…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Klamavá označení místa původu potravin

22.4.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Klamavá označení místa původu potravinMinisterstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňují na nutnost dodržování požadavků právních předpisů v oblasti informování spotřebitelů o skutečném místě původu…

Potravinové banky v roce 2021 opět navýšily svůj obrat, stoupá množství shromážděných potravin i poptávka po pomoci.

8.2.2022, Zdroj: Česká federace potravinových bank, z.s.

Potravinové banky v roce 2021 opět navýšily svůj obrat, stoupá množství shromážděných potravin i poptávka po pomoci.Potravinové banky shromáždily v roce 2021 přes 9300 tun potravin a pomohly více než 200 tisícům lidí prostřednictvím 1175 odběratelských organizací.

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?

1.2.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší…

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!

1.9.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer

Konference Výroba potravin 2023 již za necelé dva měsíce!Je trvale udržitelná produkce potravin silným trendem nebo zbožným přáním? Konference Výroba potravin vám dá jasnou odpověď!

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

NutriDatabaze.cz - Databáze složení potravin České republiky

19.2.2021, Zdroj: NutriDatabaze.cz

NutriDatabaze.cz - Databáze složení potravin České republikyAktualizovaná nutridatabáze obsahuje detailní nutriční údaje více než 900 výrobků a potravin.

Panorama potravinářského průmyslu 2019

22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Panorama potravinářského průmyslu 2019Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích

18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracíchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…

On-line kurz zaměřený na vakuové balení a balení v modifikované atmosféře

13.1.2021, Zdroj: Food Standards Agency

On-line kurz zaměřený na vakuové balení a balení v modifikované atmosféřeBritská Food Standards Agency (FSA) provozuje on-line kurz zaměřený na balení v prostředí vakua a balení v modifikované atmosféře. Kurz má zvýšit povědomí o těchto technikách a rizicích, která při jejich používání…

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance

22.9.2020, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…

Vývoz živočišných produktů navzdory pandemii COVID-19 roste

21.9.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Vývoz živočišných produktů navzdory pandemii COVID-19 rosteJedním z důležitých úkolů veterinárního dozoru je také napomáhat uplatnění produkce českých výrobců na zahraničních trzích. Pozitivní informací je, že současná mezinárodní situace ovlivněná epidemií nákazy COVID-19 nemá podle údajů SVS negativní dopad na vývoz…

On-line databáze metod pro zjišťování přítomnosti GMO

6.7.2020, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission

On-line databáze metod pro zjišťování přítomnosti GMOSpolečné výzkumné středisko (JRC) provozuje internetovou databázi GMOMETHODS, která poskytuje informace o metodách (založených na PCR) detekce přítomnosti GMO.

Kontaminace pracovních oděvů alergenyQ&A

7.5.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jaká je pravděpodobnost, že by pracovní oblečení po vyprání na 90 °C mohlo zůstat kontaminované potravinovými alergeny, viz nařízení (EU) č. 1169/2011? Mohlo by dojít ke křížové kontaminaci z oblečení z jiného výrobního závodu (např. oděvy od…

Doporučená opatření velkých podniků proti šíření koronaviru

16.3.2020, Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Doporučená opatření velkých podniků proti šíření koronaviruSvaz průmyslu a dopravy přináší seznam doporučených opatření proti šíření koronaviru pro velké průmyslové podniky, který při víkendových jednáních předali zástupci Svazu vládě. Z předložených opatření je možné vytvořit jednu oficiální instrukci potvrzenou…

Databáze držitelů certifikátu BRCGaranceQ&A

19.12.2019, Ing. Miroslav Šuška, Zdroj: Verlag Dashöfer

Internetový prodej potravin: Základní požadavky na provozovatele potravinářského podniku

26.7.2019, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Internetový prodej potravin: Základní požadavky na provozovatele potravinářského podnikuStátní zemědělstká a potravinářská inspekce vydala aktuální verzi příručky pro provozovatele potravinářských podniků týkající se problematiky prodeje potravin přes internet.

Aktualizovaný seznam organizací, kterým mohou obchody darovat vyřazené potraviny

24.5.2019, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Aktualizovaný seznam organizací, kterým mohou obchody darovat vyřazené potravinyObchodníci, kteří chtějí vyřazené, avšak bezpečné potraviny darovat na charitativní účely, mají nově k dispozici seznam oprávněných příjemců těchto potravin. Na seznamu je nyní 56 neziskových organizací z celé republiky, další se mohou…

Specializovaná podpora EFSA pro malé a střední podniky

11.4.2019, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Specializovaná podpora EFSA pro malé a střední podnikyEFSA zahájil nové podpůrné iniciativy zaměřené na žadatele z řad malých a středních podniků (SME).

Významný pokrok EFSA v oblasti dat o spotřebě potravin

30.4.2018, Zdroj: EFSA

Významný pokrok EFSA v oblasti dat o spotřebě potravinEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zpřístupnil novou verzi Ucelené databáze dat o spotřebě potravin v EU (Comprehensive European Food Consumption Database), která poprvé zahrnuje také data posbíraná v rámci projektu EU Menu. Aktualizovaná databáze…

Pokyny EU k darování potravinGarance

9.1.2018, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Uvádění alergenů při prodeji na dálkuGaranceQ&A

8.6.2017, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Prodáváme našim stávajícím zákazníkům potraviny (suroviny) na dálku prostřednictvím neveřejného e-shopu. Je nutné u jednotlivých položek uvádět alergeny?

Ministerstvo zemědělství spustilo informační web k vinařskému zákonu, poradí podnikatelům i laické veřejnosti

3.3.2017, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Ministerstvo zemědělství spustilo informační web k vinařskému zákonu, poradí podnikatelům i laické veřejnostiNové povinnosti pro prodejce i výrobce vína najdou od dnešního dne všichni zájemci přehledně na webu www.vinarskyzakon.cz. Ministerstvo zemědělství spustilo spolu s webem i infolinky, na které se mohou lidé v případě nejasností poradit, jak správně aplikovat…

Databáze potravinářských přídatných látek

2.3.2017, Zdroj: DG SANCO

Databáze potravinářských přídatných látekWebová databáze Food Additives je praktickým nástrojem pro vyhledávání informací o potravinářských přídatných látkách schválených v EU.

Nahrávám...
Nahrávám...