dnes je 29.9.2022

Potraviny na pranýři slouží spotřebitelům 10 let, zveřejnily 5 752 nevyhovujících potravin a nově budou informovat o zakázaných webech

20.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potraviny na pranýři slouží spotřebitelům 10 let, zveřejnily 5 752 nevyhovujících potravin a nově budou informovat o zakázaných webechV roce 2012 spustila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) spotřebiteli velmi žádanou službu – web potravinynapranyri.cz (PnP). Za deset let zde SZPI informovala spotřebitele o zjištění 5 752 šarží nevyhovujících potravin, z toho 2 664…

Provádění spotřebitelských testů z pohledu senzorické laboratořeZáznamGarance

25.8.2022, doc. Dr. Ing. Zdeňka Panovská, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:25:06

Jak probíhá hodnocení potravin ve spotřebitelských testech? Lze srovnávat testy prováděné spotřebiteli s testy prováděnými panelem školených posuzovatelů? Jaké aspekty je nutné brát v úvahu při přípravě spotřebitelského testu potravinářských…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Klamavá označení místa původu potravin

22.4.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Klamavá označení místa původu potravinMinisterstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňují na nutnost dodržování požadavků právních předpisů v oblasti informování spotřebitelů o skutečném místě původu…

Potravinové banky v roce 2021 opět navýšily svůj obrat, stoupá množství shromážděných potravin i poptávka po pomoci.

8.2.2022, Zdroj: Česká federace potravinových bank, z.s.

Potravinové banky v roce 2021 opět navýšily svůj obrat, stoupá množství shromážděných potravin i poptávka po pomoci.Potravinové banky shromáždily v roce 2021 přes 9300 tun potravin a pomohly více než 200 tisícům lidí prostřednictvím 1175 odběratelských organizací.

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?

1.2.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší…

Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance

16.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

NutriDatabaze.cz - Databáze složení potravin České republiky

19.2.2021, Zdroj: NutriDatabaze.cz

NutriDatabaze.cz - Databáze složení potravin České republikyAktualizovaná nutridatabáze obsahuje detailní nutriční údaje více než 900 výrobků a potravin.

Panorama potravinářského průmyslu 2019

22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Panorama potravinářského průmyslu 2019Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích

18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracíchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…

On-line kurz zaměřený na vakuové balení a balení v modifikované atmosféře

13.1.2021, Zdroj: Food Standards Agency

On-line kurz zaměřený na vakuové balení a balení v modifikované atmosféřeBritská Food Standards Agency (FSA) provozuje on-line kurz zaměřený na balení v prostředí vakua a balení v modifikované atmosféře. Kurz má zvýšit povědomí o těchto technikách a rizicích, která při jejich používání…

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance

22.9.2020, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…

Vývoz živočišných produktů navzdory pandemii COVID-19 roste

21.9.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Vývoz živočišných produktů navzdory pandemii COVID-19 rosteJedním z důležitých úkolů veterinárního dozoru je také napomáhat uplatnění produkce českých výrobců na zahraničních trzích. Pozitivní informací je, že současná mezinárodní situace ovlivněná epidemií nákazy COVID-19 nemá podle údajů SVS negativní dopad na vývoz…

On-line databáze metod pro zjišťování přítomnosti GMO

6.7.2020, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission

On-line databáze metod pro zjišťování přítomnosti GMOSpolečné výzkumné středisko (JRC) provozuje internetovou databázi GMOMETHODS, která poskytuje informace o metodách (založených na PCR) detekce přítomnosti GMO.

Kontaminace pracovních oděvů alergenyQ&A

7.5.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jaká je pravděpodobnost, že by pracovní oblečení po vyprání na 90 °C mohlo zůstat kontaminované potravinovými alergeny, viz nařízení (EU) č. 1169/2011? Mohlo by dojít ke křížové kontaminaci z oblečení z jiného výrobního závodu (např. oděvy od…

Doporučená opatření velkých podniků proti šíření koronaviru

16.3.2020, Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

Doporučená opatření velkých podniků proti šíření koronaviruSvaz průmyslu a dopravy přináší seznam doporučených opatření proti šíření koronaviru pro velké průmyslové podniky, který při víkendových jednáních předali zástupci Svazu vládě. Z předložených opatření je možné vytvořit jednu oficiální instrukci potvrzenou…

Databáze držitelů certifikátu BRCGaranceQ&A

19.12.2019, Ing. Miroslav Šuška, Zdroj: Verlag Dashöfer

Internetový prodej potravin: Základní požadavky na provozovatele potravinářského podniku

26.7.2019, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Internetový prodej potravin: Základní požadavky na provozovatele potravinářského podnikuStátní zemědělstká a potravinářská inspekce vydala aktuální verzi příručky pro provozovatele potravinářských podniků týkající se problematiky prodeje potravin přes internet.

Aktualizovaný seznam organizací, kterým mohou obchody darovat vyřazené potraviny

24.5.2019, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Aktualizovaný seznam organizací, kterým mohou obchody darovat vyřazené potravinyObchodníci, kteří chtějí vyřazené, avšak bezpečné potraviny darovat na charitativní účely, mají nově k dispozici seznam oprávněných příjemců těchto potravin. Na seznamu je nyní 56 neziskových organizací z celé republiky, další se mohou…

Specializovaná podpora EFSA pro malé a střední podniky

11.4.2019, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Specializovaná podpora EFSA pro malé a střední podnikyEFSA zahájil nové podpůrné iniciativy zaměřené na žadatele z řad malých a středních podniků (SME).

Významný pokrok EFSA v oblasti dat o spotřebě potravin

30.4.2018, Zdroj: EFSA

Významný pokrok EFSA v oblasti dat o spotřebě potravinEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zpřístupnil novou verzi Ucelené databáze dat o spotřebě potravin v EU (Comprehensive European Food Consumption Database), která poprvé zahrnuje také data posbíraná v rámci projektu EU Menu. Aktualizovaná databáze…

Pokyny EU k darování potravinGarance

9.1.2018, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Uvádění alergenů při prodeji na dálkuGaranceQ&A

8.6.2017, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Prodáváme našim stávajícím zákazníkům potraviny (suroviny) na dálku prostřednictvím neveřejného e-shopu. Je nutné u jednotlivých položek uvádět alergeny?

Ministerstvo zemědělství spustilo informační web k vinařskému zákonu, poradí podnikatelům i laické veřejnosti

3.3.2017, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Ministerstvo zemědělství spustilo informační web k vinařskému zákonu, poradí podnikatelům i laické veřejnostiNové povinnosti pro prodejce i výrobce vína najdou od dnešního dne všichni zájemci přehledně na webu www.vinarskyzakon.cz. Ministerstvo zemědělství spustilo spolu s webem i infolinky, na které se mohou lidé v případě nejasností poradit, jak správně aplikovat…

Databáze potravinářských přídatných látek

2.3.2017, Zdroj: DG SANCO

Databáze potravinářských přídatných látekWebová databáze Food Additives je praktickým nástrojem pro vyhledávání informací o potravinářských přídatných látkách schválených v EU.

Firemní dokumentaceGarance

30.8.2011, RNDr. Petr Valošek, Zdroj: Verlag Dashöfer

Smysl dokumentování a hodnocení stávajícího stavu používané dokumentace v organizacích. Návrhy a způsoby řešení vhodné zejména pro malé a střední podniky. Časté nešvary při tvorbě a řízení dokumentace a možnosti, které by mohly směřovat k nápravě …

Nahrávám...
Nahrávám...