Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Klamavá označení místa původu potravin
22.4.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Ministerstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňují na nutnost dodržování požadavků právních předpisů v oblasti informování spotřebitelů o skutečném místě původu…
Návrh vyhlášky o požadavcích na čaj, kávu a kávovinyArchiv
15.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Hlavním důvodem předložení návrhu nové vyhlášky je přizpůsobení požadavků na výrobu čaje, kávy a kávovin novým vědeckým poznatkům a technologickému vývoji v potravinářství a přímo použitelným předpisům Evropské unie.…
Vláda je směrem k zemědělcům a potravinářům nesmyslně pasivní, což poškozuje všechny spotřebitele
11.3.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Agrární komora České republiky, Zemědělský svaz České republiky a Potravinářská komora České republiky cítí znepokojení se současnou kritickou situací v zemědělské prvovýrobě a liknavou až kontraproduktivní reakcí vlády České republiky, což může mít dopady…
Potravinové banky v roce 2021 opět navýšily svůj obrat, stoupá množství shromážděných potravin i poptávka po pomoci.
8.2.2022, Zdroj: Česká federace potravinových bank, z.s.
Potravinové banky shromáždily v roce 2021 přes 9300 tun potravin a pomohly více než 200 tisícům lidí prostřednictvím 1175 odběratelských organizací.
Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?
1.2.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší…
Třetí ročník konference Výroba potravin již 1. prosince!
22.11.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer
On-line konference Výroba potravin 2022, která se koná již 1. prosince, otevře tři odborné bloky, v nichž můžete diskutovat nad legislativou, kvalitou a udržitelností výroby…
Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance
16.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.
Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
NutriDatabaze.cz - Databáze složení potravin České republiky
19.2.2021, Zdroj: NutriDatabaze.cz
Aktualizovaná nutridatabáze obsahuje detailní nutriční údaje více než 900 výrobků a potravin.
Panorama potravinářského průmyslu 2019
22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…
Pozice SZPI k novele zákona o potravinách, která mj. řeší dozorové kompetence v restauracích
18.1.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) podporuje pozměňovací návrh k novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích 110/1997 Sb., který přináší sjednocení dozoru nad požadavky potravinového práva v zařízeních společného stravování otevřeného…
On-line kurz zaměřený na vakuové balení a balení v modifikované atmosféře
13.1.2021, Zdroj: Food Standards Agency
Britská Food Standards Agency (FSA) provozuje on-line kurz zaměřený na balení v prostředí vakua a balení v modifikované atmosféře. Kurz má zvýšit povědomí o těchto technikách a rizicích, která při jejich používání…
Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky týkající se potravin, stravovacích služeb a prodejních automatůGarance
22.9.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kritéria EU pro zelené veřejné zakázky (GPP) mají veřejným orgánům usnadnit nákup zboží, služeb a stavebních prací se sníženými dopady na životní prostředí. Použití kritérií je dobrovolné. Kritéria jsou formulována tak, že pokud to konkrétní orgán uzná za…
Vývoz živočišných produktů navzdory pandemii COVID-19 roste
21.9.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Jedním z důležitých úkolů veterinárního dozoru je také napomáhat uplatnění produkce českých výrobců na zahraničních trzích. Pozitivní informací je, že současná mezinárodní situace ovlivněná epidemií nákazy COVID-19 nemá podle údajů SVS negativní dopad na vývoz…
On-line databáze metod pro zjišťování přítomnosti GMO
6.7.2020, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission
Společné výzkumné středisko (JRC) provozuje internetovou databázi GMOMETHODS, která poskytuje informace o metodách (založených na PCR) detekce přítomnosti GMO.
Kontaminace pracovních oděvů alergenyQ&A
7.5.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jaká je pravděpodobnost, že by pracovní oblečení po vyprání na 90 °C mohlo zůstat kontaminované potravinovými alergeny, viz nařízení (EU) č. 1169/2011? Mohlo by dojít ke křížové kontaminaci z oblečení z jiného výrobního závodu (např. oděvy od…
Doporučená opatření velkých podniků proti šíření koronaviru
16.3.2020, Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR
Svaz průmyslu a dopravy přináší seznam doporučených opatření proti šíření koronaviru pro velké průmyslové podniky, který při víkendových jednáních předali zástupci Svazu vládě. Z předložených opatření je možné vytvořit jednu oficiální instrukci potvrzenou…
Databáze držitelů certifikátu BRCGaranceQ&A
19.12.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Internetový prodej potravin: Základní požadavky na provozovatele potravinářského podniku
26.7.2019, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělstká a potravinářská inspekce vydala aktuální verzi příručky pro provozovatele potravinářských podniků týkající se problematiky prodeje potravin přes internet.
Aktualizovaný seznam organizací, kterým mohou obchody darovat vyřazené potraviny
24.5.2019, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Obchodníci, kteří chtějí vyřazené, avšak bezpečné potraviny darovat na charitativní účely, mají nově k dispozici seznam oprávněných příjemců těchto potravin. Na seznamu je nyní 56 neziskových organizací z celé republiky, další se mohou…
Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny a doplňky stravy
17.5.2019, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně spustila na webu Potraviny na pranýři (www.potravinynapranyri.cz) novou sekci Rizikové weby. Tato služba informuje spotřebitele o webových stránkách, u kterých SZPI zjistila, že nabízejí potraviny -…
Specializovaná podpora EFSA pro malé a střední podniky
11.4.2019, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
EFSA zahájil nové podpůrné iniciativy zaměřené na žadatele z řad malých a středních podniků (SME).
Významný pokrok EFSA v oblasti dat o spotřebě potravin
30.4.2018, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zpřístupnil novou verzi Ucelené databáze dat o spotřebě potravin v EU (Comprehensive European Food Consumption Database), která poprvé zahrnuje také data posbíraná v rámci projektu EU Menu. Aktualizovaná databáze…
Pokyny EU k darování potravinGarance
9.1.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:More than Food: Nová informační platforma od FoodDrinkEurope
7.7.2017, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sdružení FoodDrinkEurope spustilo novou platformu, jež spojuje klíčové iniciativy vedené v sektoru potravinářských a nápojových odvětví. Cílem je ukázat, jak se toto průmyslové odvětví podílí na zlepšování postavení…
Uvádění alergenů při prodeji na dálkuGaranceQ&A
8.6.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prodáváme našim stávajícím zákazníkům potraviny (suroviny) na dálku prostřednictvím neveřejného e-shopu. Je nutné u jednotlivých položek uvádět alergeny?
Ministerstvo zemědělství spustilo informační web k vinařskému zákonu, poradí podnikatelům i laické veřejnosti
3.3.2017, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Nové povinnosti pro prodejce i výrobce vína najdou od dnešního dne všichni zájemci přehledně na webu www.vinarskyzakon.cz. Ministerstvo zemědělství spustilo spolu s webem i infolinky, na které se mohou lidé v případě nejasností poradit, jak správně aplikovat…
Databáze potravinářských přídatných látek
2.3.2017, Zdroj: DG SANCO
Webová databáze Food Additives je praktickým nástrojem pro vyhledávání informací o potravinářských přídatných látkách schválených v EU.
Firemní dokumentaceGarance
30.8.2011, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Smysl dokumentování a
		 hodnocení stávajícího stavu používané dokumentace v organizacích. Návrhy a
		 způsoby řešení vhodné zejména pro malé a střední podniky. Časté nešvary při
		 tvorbě a řízení dokumentace a možnosti, které by mohly směřovat k nápravě
		 …
107/2005 Sb., Vyhláška o školním stravování, ve znění účinném k 1.9.2021Garance
1.1.2005, Verlag Dashöfer
, Zdroj:258/2000 Sb., Zákon o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění účinném k 1.7.2023Garance
1.1.2000, Verlag Dashöfer
, Zdroj:258/2000 Sb., Zákon o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění účinném k 1.2.2022Garance
1.1.2000, Verlag Dashöfer
, Zdroj: