Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2022
20.10.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2022.
SVS stahuje dvě zásilky kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonelám
2.10.2023, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu dvě zásilky kuřecího masa původem z Brazílie v celkovém množství přes 11 tun kvůli obsahu salmonel. V současné době probíhá stahování obou šarží od odběratelů, jimiž byla především stravovací zařízení.…
Potravinářská inspekce zakázala 130 kg zelených čajů z Vietnamu s koktejlem až šesti pesticidů
22.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci průběžných kontrol potravin z dovozu zjistila pět nevyhovujících šarží zelených čajů původem z Vietnamu o celkové hmotnosti 130 kg. Důvodem je nadlimitní přítomnost až šesti pesticidních látek v…
Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2022
21.9.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2022.
SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledů
13.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků…
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyGarance
8.9.2023, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky je reakcí na doporučení č. 4 ve finální zprávě z auditu DG(SANTE) 2022/7450, aby vnitrostátní právní předpis týkající se chladírenských skladů byl v souladu s požadavky stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne…
Korejská republika bude ve dnech 12.-13. září 2023 hostit 3. globální konferenci o potravinové antimikrobiální rezistenci
7.9.2023, Zdroj: Codex Alimentarius
Antimikrobiální rezistence (AMR) je hlavní globální hrozbou rostoucího zájmu o zdraví lidí a zvířat. Má také důsledky pro bezpečnost potravin a potravinovou bezpečnost a pro ekonomický blahobyt milionů farmářských domácností. Potraviny hrají důležitou roli ve…
SZPI: Lhůty trvanlivosti potravin
22.8.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Jedním z povinných údajů při označování drtivé většiny potravin je uvedení lhůty trvanlivosti potraviny. Používají se dva typy lhůt: buď datum použitelnosti („Spotřebujte do:“), nebo datum minimální trvanlivosti („Minimální trvanlivost…
Prováděcí nařízení Komise (EU) 2023/1582, kterým se mění podmínky použití nové potraviny sodná sůl 3′-sialyllaktózy produkované derivovanými kmeny Escherichia coli BL21(DE3)
7.8.2023, Zdroj: Evropská komise
Návrh vyhlášky o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy
31.7.2023, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a nahradí stávající vyhlášku č. 275/2004 Sb., o požadavcích na jakost…
SVS nařídila znehodnotit přes 80 kg produktů neznámého původu po datu spotřeby
20.7.2023, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Při společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a policie na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova bylo zachyceno přes 80 kg potravin živočišného původu neznámého původu a s prošlým datem použitelnosti. S kontrolovaným subjektem povede SVS správní řízení za…
Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelou
19.7.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny:
Systém rychlého varování před závadnými potravinami a krmivy RASFF loni opět potvrdil svou funkčnost a efektivitu: v celé EU evidoval 4337 hlášení
18.7.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v roce 2022 zaznamenal 4337 hlášení v celé Evropské unii. České republiky se z toho týkalo 348 hlášení o závadných potravinách a krmivech. Česko je do systému RASFF buď přímo nahlásilo, nebo obdrželo…
Uvádění data minimální trvanlivosti: EK se rozhodla stáhnout návrh aktu v přenesené pravomoci
14.7.2023, Zdroj: Evropská komise
Dne 29. 6. 2023 zasedala Expertní skupina pro nařízení EP a Rady č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (FIC) s cílem prodiskutovat návrh delegovaného aktu v souvislosti s označováním data minimální trvanlivosti přidáním slovního…
Agentura WHO označí sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné
7.7.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jedno z nejpoužívanějších umělých sladidel na světě, aspartam, bude označeno za "potenciálně rakovinotvornou" látku. Podle zdrojů agentury Reuters se v tomto smyslu v červenci vyjádří Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při Světové…
Potravinářská inspekce zakázala čtyři šarže falšovaného vína ze zahraničí
13.6.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci průběžných intenzivních kontrol kvality a bezpečnosti zjistila v tržní síti čtyři šarže bílého vína, u nichž laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Brně potvrdil falšování nepovoleným…
Povolené množství konzervantu ve výrobkuGaranceQ&A
7.6.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu
30.5.2023, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších…
Hmyz v potravinách. Jak je to možné?
25.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
SZPI: "V poslední době se setkáváme s šířením celé řady zavádějících informací na téma hmyzu a jeho „tajného“ přidávání do běžných potravin, což údajně může vést i k ohrožení zdraví…
EFSA spouští mezinárodní osvětovou kampaň s názvem „EU si vybírá bezpečné potraviny“
23.5.2023, Zdroj: EFSA
Dne 16. května 2023 spustil po úspěšných dvou předchozích ročnících Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v 16 členských státech EU již třetí ročník kampaně #EUChooseSafeFood. Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je…
Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - březen 2023
9.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Státní zemědělská a potravinářská inspekce Výsledky úřední kontroly potravin 2021ZáznamGarance
8.5.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:34:17
Strukturální krize, která právě začíná v Evropě krizí energetického sektoru, bude mít závažné dopady do dalších ekonomických oborů, včetně potravinářství. Inflace zkracuje rozpočty domácností, ztěžuje podmínky výrobcům a znesnadňuje život i státní správě.…
2023/915, Nařízení Komise (EU), o maximálních limitech některých kontaminujících látek v potravinách a o zrušení nařízení (ES) č. 1881/2006Garance
8.5.2023, Zdroj: Evropská komise
Pesticidy v potravinách: EFSA zveřejnil nejnovější data
3.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil nejnovější zprávu o reziduích pesticidů v potravinách v Evropské unii. Zpráva poskytuje přehled o množství reziduí zjištěných ve vybraných běžně konzumovaných…
EFSA: Bisfenol A v potravinách představuje zdravotní riziko
27.4.2023, Zdroj: EFSA
Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěli v novém přehodnocení k závěru, že expozice bisfenolu A (BPA) v potravinách představuje zdravotní riziko pro spotřebitele všech věkových…
Legislativní souhrn: Metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu některých kontaminujících látek v potravináchGarance
3.4.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (EU) 2017/644, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu dioxinů, PCB s dioxinovým efektem a PCB bez dioxinového efektu v některých potravinách
Varování spotřebitelům: Pyrolizidinové alkaloidy v bylinném čaji
3.4.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole bezpečnosti potravin bylinný čaj s téměř 15x překročeným limitem pro přítomnost pyrolizidinových alkaloidů. Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít…
Nitrosaminy v potravinách - úřad EFSA hodnotil zdravotní riziko
31.3.2023, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v…
Legislativní souhrn: Maximální limity některých kontaminujících látek v potravináchGarance
27.3.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách
Legislativní souhrn: Zajištění bezpečnosti potravin a zvířecích krmiv v EUGarance
20.3.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (ES) č. 178/2002 obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřízení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a stanovení postupů týkajících se bezpečnosti potravin
2023/465, Nařízení Komise (EU), kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity arsenu v některých potravinách
17.3.2023, Zdroj: Evropská komise
Kontroly pesticidů 2022: nejbezpečnější potraviny z ČR a EU, riziko představují třetí země
15.3.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři…
2023/439, Nařízení Komise (ES), kterým se mění příloha nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 umožňující používání nikotinamid ribosidchloridu jako zdroje niacinu v potravinách pro zvláštní lékařské účely a úplnou náhradu stravy pro kontrolu hmotnostiGarance
7.3.2023, Zdroj: Evropská komise
Legislativní souhrn: Bezpečnost pesticidů na trhu EUGarance
6.3.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:EFSA: Množství reziduí veterinárních léčiv v potravinách nadále klesá
6.3.2023, Zdroj: EFSA
Z nejnovějších údajů vyplývá, že množství reziduí veterinárních léčiv a dalších látek nalezených ve zvířatech a potravinách živočišného původu v Evropské unii nadále klesají, zároveň se zvyšuje úroveň dodržování…
Výzva k poskytnutí dat o výskytu procesních kontaminantů v grilovaných potravinách
10.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Panel pro kontaminanty Norského vědeckého výboru pro potraviny a životní prostředí (VKM) zahajuje na žádost Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NSFA) nový projekt "Hodnocení rizik grilovaných a BBQ…
Legislativní souhrn: Potraviny pro zvláštní skupinyGarance
6.2.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (EU) č. 609/2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti
Legislativní souhrn: Rezidua pesticidů v potravinách a krmivechGarance
31.1.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu
Bezpečnost potravin — bezpečné materiály určené pro styk s potravinamiGarance
24.1.2023, Zdroj: EUR-Lex
Nařízení (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
Limity pro plísně u čokolády s příměsí rozinekGaranceQ&A
3.1.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úprava metod analýzy pro kontrolu obsahu stopových prvků a kontaminujících látek z výroby v potravináchGarance
30.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nejlepší aktuální technologické poznatky se promítly do požadavků na meze stanovitelnosti u metod analýzy pro arsen.
Pesticidy v koncentrované biopotraviněGaranceQ&A
29.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Stanovení maximálních limitů pro perfluoralkylované látky v některých potravinách
19.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise stanovila maximální limity pro chloristan v některém ovoci a zelenině, čaji a potravinách pro malé děti.
333/2007, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu obsahu olova, kadmia, rtuti, anorganického cínu, 3-MCPD a benzo[ a ]pyrenu v potravinách, k 15. 12. 2022Garance
15.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Podmínky použití pro extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát
15.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Denní porce potraviny musí obsahovat méně než 800 mg (-)-epigallokatechin-3-gallátu.
Vícejazyčnost a bezpečnost potravin - online sdělení EFSA jsou nyní k dispozici ve všech 24 jazycích EU
24.11.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Víceletý kontrolní program na období 2021-2025
4.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU upravila program kontrol, jež se mají v období 2021–2025 provádět v členských státech v oblastech, jichž se týká nařízení o úředních kontrolách.
EFSA: Návrh stanoviska k přítomnosti nitrosaminů v potravinách
2.11.2022, Zdroj: EFSA
Panel EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k rizikům pro zdraví lidí v souvislosti s přítomností nitrosaminů v…
Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravinách
31.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila přílohu nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.