178/2002, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin, k 1. 7. 2022Garance
1.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:1881/2006, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, k 1. 7. 2022Garance
1.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Další kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…
Víceletý kontrolní program pro rezidua pesticidů v letech 2023-2025
16.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové nařízení stanoví, z jakých potravin a kolik vzorků pro analýzy obsahu reziduí pesticidů musejí členské státy každý rok odebrat.
Stanovisko EFSA k bezpečnosti CBD jako nové potraviny
8.6.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vědečtí pracovníci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) nemohou v současné době potvrdit bezpečnost kanabidiolu (CBD) jako nové potraviny z důvodu nedostatku dat a přetrvávajících potenciálních rizik spojených s příjmem…
Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021
3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.
396/2005: Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu, k 16. 5. 2022Garance
16.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:37/2010, Nařízení Komise (EU) o farmakologicky účinných látkách a jejich klasifikaci podle maximálních limitů reziduí v potravinách živočišného původu, k 9. 5. 2022Garance
9.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kontrola a monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v roce 2021
9.5.2022, Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Výsledky pravidelného monitoringu půd, kalů, sedimentů a krmiv prováděného Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským v Brně, Sekcí zemědělských vstupů v roce…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Monitorování přítomnosti glykoalkaloidů v bramborách a výrobcích z bramborGarance
26.4.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Monitorování přítomnosti toxinů Alternaria v potravináchGarance
19.4.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Maximální limity rtuti v rybách a soli
15.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila formou nařízení limity pro rtuť v rybách a přejala limit pro sůl z Codex Alimentarius.
Monitorování přítomnosti furanu a alkylfuranů v potravináchGarance
12.4.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Pesticidy v potravinách: úřad EFSA zveřejnil souhrnnou zprávu
11.4.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Nejnovější výroční zpráva úřadu EFSA o reziduích pesticidů v potravinách zahrnuje více než 88 000 vzorků potravin odebraných v Evropské unii v roce 2020. Analýza výsledků ukazuje, že 94,9 % vzorků spadá do zákonem povolených množství reziduí pesticidů. Z…
Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě
30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…
Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci loni dále klesal
29.3.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) v loňském roce v rámci každoročního monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci provedla více než 95 000 vyšetření na obsah reziduí…
Hrozí globální výpadky potravin. EU už se připravuje, chce podpořit evropskou produkci
29.3.2022, Zdroj: EurActiv.cz
Ruský útok na Ukrajinu může dopadnout na globální obchod se zemědělským zbožím. Evropská unie už přišla s plánem, jak se vyhnout nejhoršímu scénáři a zabránit nedostatku potravin. Spolehnout se chce na domácí…
Nutrivigilance - zpráva za rok 2021
23.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Do systému bylo za rok 2021 nahlášeno celkem 13 případů nežádoucích účinků (NÚ) po konzumaci potravin včetně doplňků stravy (DS).
Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2021
22.3.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Přehled sourhnných zpráv Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) týkajících se pravidelných plánovaných kontrol cizorodých látek v potravinách.
Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadní
16.3.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Dlouhodobě zajistit vysokou úroveň bezpečnosti potravin a dostupnost zdravých potravin pro všechny spotřebitele je cílem Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Akční plán), který dnes schválila vláda. Akční plán vznikl ve…
Potravinářská komora ČR vyzývá vládu k urychlenému řešení situace na trhu s energiemi
8.3.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Situace v potravinářské výrobě je kritická. Zvýšení cen energií a pohonných hmot zvyšuje náklady firem nad únosnou mez. Potravinářské podniky nejsou schopné zvládat enormní zvyšování nákladů, které ale zatím nikde nekončí. Některé podniky jsou na pokraji…
Bezpečnost potravin: EU a USA obnovují obchodování s mlži
7.2.2022, Zdroj: Evropská komise
Od konce tohoto měsíce bude mezi EU a USA obnoveno obchodování s měkkýši, jako jsou slávky, mlži, ústřice a hřebenatkovití. Dva členské státy EU (Španělsko a Nizozemsko) budou moci vyvážet měkkýše do USA a dva státy USA (Massachusetts a Washington) je budou…
Publikace ČTPP: Obiloviny v lidské výživě - Inovace a nové trendy v cereální technologii
28.1.2022, Zdroj: Food Standards Agency
Odborná publikace České technologické platformy pro potraviny, Potravinářské komory ČR a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.
Konec oxidu titaničitého jako potravinářské přídatné látky
19.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Novým nařízením se odebírá oxid titaničitý se seznamu povolených aditivních látek. Výrobci mají půl roku jako přechodné období. V léčivých výrobcích bude nadále povolen, dokud se nenajde vhodná…
Pokyny pro prevenci přenosu COVID-19 v potravinářských provozech
12.1.2022, Zdroj: Organizace pro výživu a zemědělství (FAO)
Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) vydala aktualizované pokyny pro výrobce potravin týkající se zamezení šíření koronaviru ve výrobních provozech.
Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030
10.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Již od roku 2001 jsou základními řídícími dokumenty České republiky v oblasti bezpečnosti potravin strategie bezpečnosti potravin. V současné době platí již šestá strategie, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, schválená usnesením vlády České…
Zvláštní pravidla týkající se úředních kontrol, pokud jde o postupy odběru vzorků pro stanovení reziduí pesticidů v potravinách a krmivech
7.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Výskyt a závažnost nedávných nehod v odvětví potravin oznámených prostřednictvím systému včasné výměny informací pro potraviny a krmiva si vyžádal úpravu seznamu krmiv a potravin jiného než živočišného původu podléhajícím zesíleným úředním kontrolám na určeném…
Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost z pohledu právní úpravy
27.12.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.
Aktuálně diskutovaným tématem v oblasti potravinářského práva na půdě příslušných orgánů EU je mimo jiné otázka revize nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen…
Veřejná konzultace EFSA: přehodnocení rizika bisfenolu A (BPA) v potravinách
20.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska o přehodnocení zdravotních rizik pro spotřebitele v souvislosti s přítomností bisfenolu A (BPA) v…
Mezinárodní školení pro bezpečnější potraviny 2022
7.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Další ročník školení se uskuteční virtuálně v březnu 2022.
Pozvánka PK ČR na výroční konferenci v rámci svého partnerství v projektu FoodSafety4EU.
6.12.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Dne 15. prosince proběhne on-line setkání s titulem „Towards the EU Food Safety Forum: shaping together the new collaborative platform“.
Ftaláty: Návrh stanoviska a protokolu o expozici otevřené k veřejné konzultaci
30.11.2021, Zdroj: EFSA
Úřad EFSA zahájil konzultaci ke svému návrhu stanoviska k identifikaci a stanovení priorit pro hodnocení rizik změkčovadel používaných v materiálech určených pro styk s potravinami a konzultaci ke svému návrhu protokolu pro hodnocení expozice látkám, které…
Prováděcí předpisy k zákonu o potravináchGarance
16.11.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyhláška č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a banány.
Jak nárůst e-commerce ovlivňuje marketing potravinářských produktů v USA
15.11.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Pandemie Covid-19 bezpochyby změnila způsob, jakým Američané nakupují potraviny. Od důrazu na „zdravé“ potraviny, až po oživení prodejů mražených polotovarů a hotových…
853/2004, Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu, k 28. 10. 2021Garance
28.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020
27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.
Úprava limitu pro obsah tropanových alkaloidů v některých potravinách
22.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Výskyt tropanových alkaloidů v některých potravinách si vyžádal revizi současných maximálních limitů.
Maximální limity námelových sklerocií a námelových alkaloidů v některých potravinách
21.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2022-2024
20.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2022-2024.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020
13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.
Výroční zpráva systému včasného varování RASFF 2020
31.8.2021, Zdroj: Evropská komise
Evropská komise vydává každoročně zprávu o fungování systému včasné výměny informací pro potraviny a krmiva (RASFF).
Úprava maximálních limitů kadmia v některých potravinách
26.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Z hodnocení nejnovějších údajů o výstkytu kadmia v řadě potravin bylo třeba stanovit revidované a nové maximální limity.
Úprava maximálních limitů olova v některých potravinách
25.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
S ohledem na nejnovější údaje o výskytu snížila Komise maximální limity pro olovo (Pb) v řadě potravin.
Postup provozovatele potravinářského podniku v případě zjištění nevyhovujícího sezamového semene z důvodu nadlimitního obsahu ethylenoxidu
24.8.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Tedy v množství překračujícím limit 0,05 mg/kg a v případě jeho zpracování do výrobků (směsi olejnatých semen, pekařské směsi, pekařské výrobky…
Česká zelenina má svou značku
10.8.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy
Zelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování…
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Otrava amygdalinem - co se stalo a jak to dopadlo
28.5.2021, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Začátkem letošního roku byl do systému Nutrivigilance nahlášen závažný případ akutní otravy u 72letého spotřebitele, který zkonzumoval doplněk stravy (DS) s obsahem amygdalinu, který zakoupil přes internet od slovenského výrobce a dodavatele firmy Tachyon…
333/2007, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu obsahu olova, kadmia, rtuti, anorganického cínu, 3-MCPD a benzo[ a ]pyrenu v potravinách, k 19. 5. 2021Garance
19.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Přehled nařízení EU: Hygienické požadavky na výrobu potravinGarance
22.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prováděcí nařízení Komise (EU) 2019/1793 ze dne 22. října 2019 o dočasném zintenzivnění úředních kontrol a mimořádných opatření upravujících vstup určitého zboží z určitých třetích zemí do Unie, kterým se provádějí nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)…