dnes je 19.3.2024

Změna u maximálních limitů reziduí nikotinu

15.2.2024, Zdroj: Evropská komise

Změna u maximálních limitů reziduí nikotinuPříloha III nařízení (ES) č. 396/2005 se mění v souladu s přílohou nařízení 2024/451

SZÚ bude v následujících třech letech zjišťovat obsah toxických chemických látek v těle českých dětí a dospělých

12.2.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

SZÚ bude v následujících třech letech zjišťovat obsah toxických chemických látek v těle českých dětí a dospělýchV České republice budeme během let 2024 až 2026 zkoumat zátěž dětské i dospělé populace toxickými chemickými látkami. Začátkem letošního roku jsme ve čtyřech oblastech republiky zahájili odběry vzorků dětské moče a vlasů, ve kterých budeme zjišťovat obsah…

BfR: Escherichia coli v mouce - druhá odborná diskuse o zdrojích, zdravotních rizicích a prevenci

9.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

BfR: Escherichia coli v mouce - druhá odborná diskuse o zdrojích, zdravotních rizicích a prevenciBakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin (STEC) může způsobit závažná, život ohrožující infekční onemocnění, zejména u osob s nezralým nebo oslabeným imunitním systémem. Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) již několik let zaměřuje svou…

Desetina restaurací připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji

5.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Desetina restaurací připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím olejiV rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé desáté kontrolované…

Hlášení v systému RASFF: 4. týden 2024

2.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Hlášení v systému RASFF: 4. týden 2024Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 4. týdnu 2024: 22. 1. – 28. 1. 2024 (v češtině).

Pražští hygienici v roce 2023 zintenzivnili kontroly provozoven stravovacích služeb: více než dvojnásobně

1.2.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Pražští hygienici v roce 2023 zintenzivnili kontroly provozoven stravovacích služeb: více než dvojnásobněStátní zdravotní dozor sehrává důležitou roli v ochraně zdraví konzumentů.

EFSA: Hodnocení rizik spojených s expozicí anorganickému arsenu v potravinách

22.1.2024, Zdroj: EFSA

EFSA: Hodnocení rizik spojených s expozicí anorganickému arsenu v potravináchEvropská komise požádala úřad EFSA, aby aktualizoval své hodnocení anorganického arsenu a zohlednil nové studie o jeho toxických účincích. Úřad EFSA konzultoval svůj nový aktualizovaný návrh stanoviska s externími zúčastněnými stranami a zvážil všechny zaslané…

Potravinářská inspekce zjistila na trhu římský kmín s koktejlem jedenácti pesticidních látek

16.1.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zjistila na trhu římský kmín s koktejlem jedenácti pesticidních látekInspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili v rámci pravidelného monitoringu cizorodých látek v potravinách nevyhovující šarži římského kmínu, laboratorní rozbor zde potvrdil přítomnost jedenácti pesticidních látek v nadlimitním…

Kontrola Potravinářské inspekce: 77 % online prodejců tabákových výrobků a nikotinových sáčků neplní své povinnosti

19.12.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrola Potravinářské inspekce: 77 % online prodejců tabákových výrobků a nikotinových sáčků neplní své povinnostiStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci cílené kontrolní akce prověřovala internetové prodejce tabákových výrobků a nikotinových sáčků (bez obsahu tabáku), zda plní všechny zákonem stanovené podmínky při ověřování věku nakupujících. Z celkem…

Varování pro spotřebitele: dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničí

11.12.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Varování pro spotřebitele: dva případy salmonely v chlazeném kuřecím mase ze zahraničíStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na základě průběžných výsledků plánované mimořádné mikrobiologické kontroly varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu…

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2024 - 2026, Česká republika

17.11.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2024 - 2026, Česká republikaMinisterstvo zdravotnictví v souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2024-2026. Zpracovatelem dokumentu je Ministerstvo zdravotnictví,…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2022

20.10.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2022Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2022.

SVS stahuje dvě zásilky kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonelám

2.10.2023, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

SVS stahuje dvě zásilky kuřecího masa z Brazílie kvůli salmonelámStátní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z trhu dvě zásilky kuřecího masa původem z Brazílie v celkovém množství přes 11 tun kvůli obsahu salmonel. V současné době probíhá stahování obou šarží od odběratelů, jimiž byla především stravovací zařízení.…

Potravinářská inspekce zakázala 130 kg zelených čajů z Vietnamu s koktejlem až šesti pesticidů

22.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zakázala 130 kg zelených čajů z Vietnamu s koktejlem až šesti pesticidůStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci průběžných kontrol potravin z dovozu zjistila pět nevyhovujících šarží zelených čajů původem z Vietnamu o celkové hmotnosti 130 kg. Důvodem je nadlimitní přítomnost až šesti pesticidních látek v…

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2022

21.9.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Zpráva o činnosti systému RASFF v České republice za rok 2022Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2022.

SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledů

13.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI: Potravinářská inspekce letos zjistila velmi vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 45 % hodnocených zmrzlin a 64 % vzorků ledůPrůběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Velmi vysoký podíl odebraných vzorků…

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyGarance

8.9.2023, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 366/2005 Sb., o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potravinyNávrh vyhlášky je reakcí na doporučení č. 4 ve finální zprávě z auditu DG(SANTE) 2022/7450, aby vnitrostátní právní předpis týkající se chladírenských skladů byl v souladu s požadavky stanovenými v nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 853/2004 ze dne…

Korejská republika bude ve dnech 12.-13. září 2023 hostit 3. globální konferenci o potravinové antimikrobiální rezistenci

7.9.2023, Zdroj: Codex Alimentarius

Korejská republika bude ve dnech 12.-13. září 2023 hostit 3. globální konferenci o potravinové antimikrobiální rezistenciAntimikrobiální rezistence (AMR) je hlavní globální hrozbou rostoucího zájmu o zdraví lidí a zvířat. Má také důsledky pro bezpečnost potravin a potravinovou bezpečnost a pro ekonomický blahobyt milionů farmářských domácností. Potraviny hrají důležitou roli ve…

SZPI: Lhůty trvanlivosti potravin

22.8.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI: Lhůty trvanlivosti potravinJedním z povinných údajů při označování drtivé většiny potravin je uvedení lhůty trvanlivosti potraviny. Používají se dva typy lhůt: buď datum použitelnosti („Spotřebujte do:“), nebo datum minimální trvanlivosti („Minimální trvanlivost…

Návrh vyhlášky o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravy

31.7.2023, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravyNávrh vyhlášky je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a nahradí stávající vyhlášku č. 275/2004 Sb., o požadavcích na jakost…

SVS nařídila znehodnotit přes 80 kg produktů neznámého původu po datu spotřeby

20.7.2023, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

SVS nařídila znehodnotit přes 80 kg produktů neznámého původu po datu spotřebyPři společné kontrole Státní veterinární správy (SVS) a policie na odpočívadle dálnice D46 u Vyškova bylo zachyceno přes 80 kg potravin živočišného původu neznámého původu a s prošlým datem použitelnosti. S kontrolovaným subjektem povede SVS správní řízení za…

Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelou

19.7.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce varuje před zmrazeným kuřecím výrobkem se salmonelouStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečné potraviny:

Systém rychlého varování před závadnými potravinami a krmivy RASFF loni opět potvrdil svou funkčnost a efektivitu: v celé EU evidoval 4337 hlášení

18.7.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Systém rychlého varování před závadnými potravinami a krmivy RASFF loni opět potvrdil svou funkčnost a efektivitu: v celé EU evidoval 4337 hlášeníSystém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) v roce 2022 zaznamenal 4337 hlášení v celé Evropské unii. České republiky se z toho týkalo 348 hlášení o závadných potravinách a krmivech. Česko je do systému RASFF buď přímo nahlásilo, nebo obdrželo…

Uvádění data minimální trvanlivosti: EK se rozhodla stáhnout návrh aktu v přenesené pravomoci

14.7.2023, Zdroj: Evropská komise

Uvádění data minimální trvanlivosti: EK se rozhodla stáhnout návrh aktu v přenesené pravomociDne 29. 6. 2023 zasedala Expertní skupina pro nařízení EP a Rady č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (FIC) s cílem prodiskutovat návrh delegovaného aktu v souvislosti s označováním data minimální trvanlivosti přidáním slovního…

Agentura WHO označí sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvorné

7.7.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Agentura WHO označí sladidlo aspartam za potenciálně rakovinotvornéJedno z nejpoužívanějších umělých sladidel na světě, aspartam, bude označeno za "potenciálně rakovinotvornou" látku. Podle zdrojů agentury Reuters se v tomto smyslu v červenci vyjádří Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která působí při Světové…

Potravinářská inspekce zakázala čtyři šarže falšovaného vína ze zahraničí

13.6.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zakázala čtyři šarže falšovaného vína ze zahraničíStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v rámci průběžných intenzivních kontrol kvality a bezpečnosti zjistila v tržní síti čtyři šarže bílého vína, u nichž laboratorní rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Brně potvrdil falšování nepovoleným…

Povolené množství konzervantu ve výrobkuGaranceQ&A

7.6.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu

30.5.2023, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou voduNávrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších…

Hmyz v potravinách. Jak je to možné?

25.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Hmyz v potravinách. Jak je to možné?SZPI: "V poslední době se setkáváme s šířením celé řady zavádějících informací na téma hmyzu a jeho „tajného“ přidávání do běžných potravin, což údajně může vést i k ohrožení zdraví…

EFSA spouští mezinárodní osvětovou kampaň s názvem „EU si vybírá bezpečné potraviny“

23.5.2023, Zdroj: EFSA

EFSA spouští mezinárodní osvětovou kampaň s názvem „EU si vybírá bezpečné potraviny“Dne 16. května 2023 spustil po úspěšných dvou předchozích ročnících Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v 16 členských státech EU již třetí ročník kampaně #EUChooseSafeFood. Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je…

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - březen 2023

9.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - březen 2023Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Výsledky úřední kontroly potravin 2021ZáznamGarance

8.5.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:34:17

Strukturální krize, která právě začíná v Evropě krizí energetického sektoru, bude mít závažné dopady do dalších ekonomických oborů, včetně potravinářství. Inflace zkracuje rozpočty domácností, ztěžuje podmínky výrobcům a znesnadňuje život i státní správě.…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Pesticidy v potravinách: EFSA zveřejnil nejnovější data

3.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Pesticidy v potravinách: EFSA zveřejnil nejnovější dataEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil nejnovější zprávu o reziduích pesticidů v potravinách v Evropské unii. Zpráva poskytuje přehled o množství reziduí zjištěných ve vybraných běžně konzumovaných…

EFSA: Bisfenol A v potravinách představuje zdravotní riziko

27.4.2023, Zdroj: EFSA

EFSA: Bisfenol A v potravinách představuje zdravotní rizikoVědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěli v novém přehodnocení k závěru, že expozice bisfenolu A (BPA) v potravinách představuje zdravotní riziko pro spotřebitele všech věkových…

Legislativní souhrn: Metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu některých kontaminujících látek v potravináchGarance

3.4.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (EU) 2017/644, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu dioxinů, PCB s dioxinovým efektem a PCB bez dioxinového efektu v některých potravinách

Varování spotřebitelům: Pyrolizidinové alkaloidy v bylinném čaji

3.4.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Varování spotřebitelům: Pyrolizidinové alkaloidy v bylinném čajiStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole bezpečnosti potravin bylinný čaj s téměř 15x překročeným limitem pro přítomnost pyrolizidinových alkaloidů. Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít…

Nitrosaminy v potravinách - úřad EFSA hodnotil zdravotní riziko

31.3.2023, Zdroj: EFSA

Nitrosaminy v potravinách - úřad EFSA hodnotil zdravotní rizikoEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v…

Legislativní souhrn: Maximální limity některých kontaminujících látek v potravináchGarance

27.3.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách

Legislativní souhrn: Zajištění bezpečnosti potravin a zvířecích krmiv v EUGarance

20.3.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (ES) č. 178/2002 obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřízení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a stanovení postupů týkajících se bezpečnosti potravin

Kontroly pesticidů 2022: nejbezpečnější potraviny z ČR a EU, riziko představují třetí země

15.3.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly pesticidů 2022: nejbezpečnější potraviny z ČR a EU, riziko představují třetí zeměStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři…

EFSA: Množství reziduí veterinárních léčiv v potravinách nadále klesá

6.3.2023, Zdroj: EFSA

EFSA: Množství reziduí veterinárních léčiv v potravinách nadále klesáZ nejnovějších údajů vyplývá, že množství reziduí veterinárních léčiv a dalších látek nalezených ve zvířatech a potravinách živočišného původu v Evropské unii nadále klesají, zároveň se zvyšuje úroveň dodržování…

Výzva k poskytnutí dat o výskytu procesních kontaminantů v grilovaných potravinách

10.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výzva k poskytnutí dat o výskytu procesních kontaminantů v grilovaných potravináchPanel pro kontaminanty Norského vědeckého výboru pro potraviny a životní prostředí (VKM) zahajuje na žádost Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NSFA) nový projekt "Hodnocení rizik grilovaných a BBQ…

Nahrávám...
Nahrávám...