Návrh na zavedení kamer na jatkách prochází legislativním procesem. Ve druhém čtení poslanci projednali novelu veterinárního zákona
23.9.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Novela veterinárního zákona a novela zákona na ochranu zvířat proti týrání vypracované Ministerstvem zemědělství (MZe) zavedou významné zlepšení v péči o zvířata. Jatka v ČR budou mít povinně instalované kamery. Veterinární zákon také přinese několik…
Poslanci projednali novelu veterinárního zákona připravenou Ministerstvem zemědělství. Na jatkách budou povinné kamery
5.7.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Poslanci v prvním čtení projednali novelu veterinárního zákona. Její součástí je i novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, podle které budou od začátku roku 2026 provoz na jatkách povinně monitorovat kamery. Cílem novely zákona je zlepšení úrovně ochrany…
Grant EFSA: Cesta ke kvantitativnímu hodnocení rizik v oblasti welfare zvířat: pilotní testování standardizovaného souboru opatření založených na zvířatech u prasat
6.6.2024, Zdroj: EFSA
Ačkoli již existuje několik databází/výzkumných projektů, v nichž jsou uloženy informace o dobrých životních podmínkách prasat a o souvisejících opatřeních na zvířatech (animal based measures – dále jen „ABM“), které by mohly být považovány…
Nová položka v NBT knihovně - Skot s větším množstvím svaloviny
5.6.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Skot představuje 45 % celosvětové produkce živočišných bílkovin určených pro lidskou spotřebu. Řada výzkumů je proto zaměřena na zlepšení užitkových vlastností skotu, jako je optimalizace složení mléka nebo masa. Byla tak identifikována plemena s významným…
Téměř 60 % Čechů je otevřeno konzumaci kultivovaného masa
31.5.2024, Zdroj: Verlag Dashöfer
Dle výsledků nejnovějšího průzkumu GFI (Good Food Institute Europe) je podle více než poloviny Čechů konzumace masa v České republice vysoká a téměř 60 % je nakloněno konzumaci kultivovaného masa, tedy masa, které vzniklo kultivací živočišných buněk, bez…
2024/1141, Nařízení Komise (EU), měnící zvláštní hygienické požadavky na některé maso, produkty rybolovu, mléčné výrobky a vejceGarance
27.5.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Na jatkách budou instalovány kamery. Ministerstvo zemědělství to zavádí v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání
14.5.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Kamerové systémy budou od 1. ledna 2026 monitorovat provoz na českých jatkách. Cílem novely zákona je další navýšení úrovně ochrany zvířat proti týrání při porážení. Materiály, které připravilo Ministerstvo zemědělství (MZe), schválila…
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči
21.3.2024, Zdroj: Úřad vlády
Předkládaný návrh zákona reaguje na nová nařízení Komise vydávaná v oblasti veterinární péče a zároveň i na poznatky z aplikační praxe.
Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligence
12.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ve světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na lososích farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto…
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v mase
5.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s firmou Steinhauser Tišnov zaměří na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase. V první fázi budou zkoumat prasata, plánují i pokus na drůbeži. Cílem projektu je najít účinný způsob,…
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči
8.1.2024, Zdroj: Úřad vlády
Předkládaný návrh zákona reaguje na nová nařízení Komise vydávaná v oblasti veterinární péče a zároveň i na poznatky z aplikační praxe.
Ministerstvo zemědělství chce na jatkách zavést kamerové systémy
8.12.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství připravilo novelu veterinárního zákona, kterou reaguje na nová nařízení Evropské komise v oblasti veterinární péče. Součástí návrhu tohoto zákona je mimo jiné novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která zavádí povinnost vybavit…
Spotřebu veterinárních antibiotik se daří v ČR dlouhodobě snižovat, je nižší než průměr EU
29.11.2023, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
V minulém týdnu si zainteresované organizace z oblasti humánní a veterinární medicíny po celém světě, včetně Státní veterinární správy (SVS), připomínaly Světový týden antimikrobiální osvěty vyhlašovaný Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Jeho cílem je…
Itálie zakázala prodej a výrobu masa kultivovaného v laboratoři, hrozí pokutami
22.11.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Italský parlament schválil návrh zákona, který zakazuje výrobu a prodej umělého masa. Za porušení nařízení hrozí pokuty až 150.000 eur (téměř 3,7 milionu Kč), píše ekonomický deník Il Sole 24 Ore. Zákaz navrhl ministr zemědělství a potravinářské suverenity…
Produkce drůbežího masa v ČR loni klesla o 4 procenta, poprvé od roku 2013
26.9.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Produkce drůbežího masa v Česku loni klesla o čtyři procenta. Je to první pokles od roku 2013. Vliv na to měla inflace, která změnila spotřebitelské chování.
Firmě Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert vzrostl loni meziročně zisk po zdanění o 165 procent na 240,8 milionu Kč. Zisk před zdaněním stoupl podobně na téměř 300 milionů. Tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží vzrostly o pětinu na 6,94 miliardy Kč, z toho 6,1 miliardy byly tržby v ČR.
17.7.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Společnost loni prodala 96.890 tun výrobků. V Modřicích na jižní Moravě rozšiřuje porcovnu, na střeše nově postavené haly ve Vodňanech vybudovala fotovoltaickou elektrárnu. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce…
Produkce laboratorně pěstovaných tkání imitujících maso může být podle nejnovějších studií náročnější z hlediska dopadů na globální oteplování než produkce konvenčního masa, a to o 4 až 25 %
1.6.2023, Zdroj: FoodNavigator
Čerstvý výzkum Kalifornské univerzity v Davisu naznačuje, že potenciál globálního oteplování kultivovaného masa by mohl být 4-25krát vyšší než u běžného hovězího, pokud se při jeho výrobě použije vysoce rafinované růstové…
Veterinární dozor v ČR je u kuřecího masa na nadstandardní úrovni
17.4.2023, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce…
Čínsky trh s rostlinnými náhražkami masa zaznamenává další růst
13.4.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Čínsky trh s rostlinnými náhražkami masa zaznamenává další růst.
Výrobcům masa klesaly prodeje, oživení očekávají se začátkem grilovací sezony
12.4.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Části zpracovatelů a prodejců masa v ČR v prvním čtvrtletí klesaly prodeje. Podle firem to způsobuje hlavně růst cen a změny v nákupním chování zákazníků. Prodeje firmám většinou rostou na Velikonoce, na které připravují speciální nabídky. Roste zájem…
Itálie vyhlásila válku masu kultivovanému v laboratoři, odporuje prý tradici
6.4.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Italská vláda chce zakázat použití masa produkovaného v laboratoři, aby tak chránila gastronomické dědictví země. Italské firmy by na základě navrhované normy nesměly vyrábět potraviny nebo krmivo pro zvířata kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců,…
Legislativní souhrn: Označování hovězího a telecího masaGarance
19.2.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (ES) č. 1760/2000 systém EU pro označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa
Produkce masa minulý rok klesla o 4,2 procenta, snížila se i spotřeba
17.2.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Výroba masa minulý rok klesla o 4,2 procenta na 447.317 tun, tedy na zhruba stejnou úroveň jako v roce 2018. Nejvíce o 5,5 procenta klesla produkce hovězího masa.
Návrh vyhlášky o stanovení podmínek vyšetřování skotu na bovinní spongiformní encefalopatii v rámci prohlídky jatečných zvířat a masa
17.1.2023, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 309/2011 Sb., o stanovení podmínek vyšetřování skotu na bovinní spongiformní encefalopatii v rámci prohlídky jatečných zvířat a masa, ve znění vyhlášky č. 136/2013…
Velká Británie se má stát předním světovým výrobcem laboratorně vyráběného masa
10.1.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Velká Británie se má stát předním světovým výrobcem laboratorně vyráběného masa.
Trendy evropského potravinářství 2022
20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Novela nařízení o zvláštních hygienických pravidlech pro potraviny živočišného původu
30.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Pokrok v odvětví, např. technologie superchlazení, si vyžádal revizi některých ustanovení evropského nařízení (ES) č. 853/2004.
Vyhláška o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozemArchiv
29.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve Sbírce zákonů ČR vyšla vyhláška č. 353/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 389/2017 Sb., o stanovení výše paušálních částek nákladů veterinárních kontrol spojených s dovozem nebo vývozem, ve znění pozdějších…
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produktyGarance
22.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve Sbírce zákonů ČR vyšla vyhláška č. 334/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými…
Za jakých pravidel se může dostat zvěřina na talíř českého spotřebitele?
4.11.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Podzimní období je tradičně také obdobím intenzivního lovu zvěře. Na jídelních lístcích restaurací, na pultech obchodů i na stolech domácností se v tento roční čas objevuje častěji než po zbytek roku zvěřina. Coby potravina živočišného původu také ona spadá do…
Kontrola SZPI potvrdila, že internetoví prodejci dodrželi teplotní řetězec chlazených potravin
28.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v souvislosti dlouhodobým růstem obliby nákupu potravin na dálku – zejména prostřednictvím internetových obchodů – intenzívně věnuje kontrole tohoto segmentu a zaměřuje se na specifická rizika…
Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Produkty z domácí zabíjačky nelze rozhodně veřejně prodávat
19.10.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Ačkoliv se to podle aktuálního počasí možná nezdá, zima se blíží. S tímto ročním obdobím je v českých zemích spojen tradičně zvyk domácích porážek čili zabíjaček. Pro ně platí výjimka ze zákona a takto poražená zvířata nemusí projít veterinární prohlídkou.…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025
11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.
Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník
5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Předposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Od 1. října nabývá účinnosti novela veterinárního zákona
27.9.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Od 1. října letošního roku nabyde, až na několik ustanovení, která začnou platit později, účinnosti rozsáhlá novela zákona o veterinární péči (veterinárního zákona). Novela reaguje na změny legislativy Evropské unie, nákazovou situaci i aktuální trendy a…
Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje
19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy
12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…
Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…
Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Regionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…
Střešní med SVS z centra Prahy vyhověl ve všech vyšetřovaných parametrech
2.9.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) již pátým rokem chová na střeše budovy ústředí SVS na pražských Vinohradech včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „veterinárních…
Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové
2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…
V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda
29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…
Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina
15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…
Lokální supermarkety dávají ruce pryč od prodeje rychlokuřat
5.8.2022, Zdroj: OBRAZ – Obránci zvířat, z. s.
Kampaň Rychlokuřata slaví první úspěchy. KONZUM Ústí nad Orlicí a supermarkety pod značkou Trefa a Terno totiž vydaly své závazky, že skoncují s prodejem rychlokuřat do roku 2026. Kampaň, která upozorňuje na utrpení kuřat chovaných pro maso na českých farmách,…
Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…