dnes je 19.3.2024

Rozpékání pečiva na prodejně potravinGarance

1.11.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Komise povoluje tři geneticky modifikované odrůdy kukuřice jako potraviny a krmivo pro zvířata

31.10.2023, Zdroj: Evropská komise

Komise povoluje tři geneticky modifikované odrůdy kukuřice jako potraviny a krmivo pro zvířataKomise povoluje tři geneticky modifikované odrůdy kukuřice jako potraviny a krmivo pro zvířata, ale nikoli pro pěstování, a obnovuje povolení další

Inteligentní zemědělství: transformační potenciál zemědělství založeného na datechGarance

11.9.2023, Zdroj: iso.org

Inteligentní zemědělství: transformační potenciál zemědělství založeného na datechV zemědělství probíhá datová revoluce. Transformační potenciál chytrého zemědělství při řešení složitých výzev, kterým dnešní svět čelí, nelze podceňovat. Inteligentní zemědělství a precizní zemědělství využívají technologie, jako jsou zemědělské drony,…

Žně zachraňují moderní technologie, na rychlou sklizeň scházejí pracovníci

28.8.2023, Zdroj: Vše o průmyslu

Žně zachraňují moderní technologie, na rychlou sklizeň scházejí pracovníciJe tu doba žní, vrchol sezóny, kdy zemědělci musí rychle sklidit úrodu. 340 dní se o ni starají a nyní je zde 25 kritických dní, kdy je nutné ji rychle a kvalitně sklidit. Při nedostatku pracovní síly v České republice letošní sklizeň naštěstí zachraňují…

Situace pekařů se zlepšuje s poklesem cen energií a mouky

16.6.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Situace pekařů se zlepšuje s poklesem cen energií a moukySituace českých pekáren se od začátku letošního roku postupně zlepšuje s poklesem cen energií a mouky. Loni se pekárny potýkaly s růstem nákladů v řádu stovek procent, některým firmám vzrostly dokonce desetinásobně. Novinářům to dnes řekl výkonný ředitel Svazu…

České pečivo je páté nejlevnější v Evropě, pekaři jsou stále pod tlakem

4.5.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

České pečivo je páté nejlevnější v Evropě, pekaři jsou stále pod tlakemČeští pekaři prodávají páté nejlevnější pečivo v Evropské unii, zároveň jim ale stouply náklady na energie výrazně více než v ostatních zemích. ČTK to řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý, podle kterého jsou proto čeští pekaři pod mnohem…

Průběžné výsledky kontrol obilovin a obilných mlýnských výrobků: všechny dosud vyhodnocené vzorky jsou vyhovující

1.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Průběžné výsledky kontrol obilovin a obilných mlýnských výrobků: všechny dosud vyhodnocené vzorky jsou vyhovujícíStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se již několik týdnů prioritně zaměřuje na bezpečnost obilovin a obilných mlýnských výrobků původem zejména z Ukrajiny. Dosud odebrala ke kontrole 63 vzorků. U 25 vzorků byly již analýzy finalizovány, všechny…

Babiččina volba uvádí na trh bio novinku a univerzálního génia

20.3.2023, Zdroj: GoodMills

Babiččina volba uvádí na trh bio novinku a univerzálního géniaspolečnost GoodMills Česko, producent mouk Babiččina volba rozšiřuje své portfolio o dvě novinky: bio mouku a univerzální mouku pro každé pečení. Novinka s označením bio splňuje nároky ekologické produkce a zároveň má výborné pečící…

Majitel srnínské pekárny je jihočeským podnikatelem roku, výroba je plně digitalizovaná

2.3.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Majitel srnínské pekárny je jihočeským podnikatelem roku, výroba je plně digitalizovanáVítězem soutěže EY Podnikatel roku 2022 Jihočeského kraje se stal Josef Bukovský, majitel firmy Pekárna Srnín u Českého Krumlova. Zaměstnává 220 lidí, denně vyrobí přes 160.000 kusů…

Výživová a zdravotní tvrzení pro ovesné vločkyGaranceQ&A

27.12.2022, Ing. Miriam Bellofattová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Trendy evropského potravinářství 2022

20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2022Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Stanovení maximálních limitů pro perfluoralkylované látky v některých potravinách

19.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Stanovení maximálních limitů pro perfluoralkylované látky v některých potravináchKomise stanovila maximální limity pro chloristan v některém ovoci a zelenině, čaji a potravinách pro malé děti.

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025

11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové

2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listovéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Český mák v nové infografice ČSÚ

19.8.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Český mák v nové infografice ČSÚVíte, jak se v průběhu let vyvíjela sklizeň a osevní plocha máku? Tipnete si, kdo je gigantem v exportu máku a jak dlouho létá po televizních obrazovkách motýl Emanuel?

Maximální limity ochratoxinu A v některých potravinách

16.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Maximální limity ochratoxinu A v některých potravináchNovela nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, upravuje limity pro obsah ochratoxinu A v některých potravinách.

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina

15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravinaSlavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Dvojí kvalita potravin

27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Dvojí kvalita potravinDne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od Nurishh

28.3.2022, Zdroj: Rostlinně

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od NurishhAnketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2021 ovládl Camembert značky Nurishh. Rostlinné alternativy mléčných výrobků letos v anketě obsadily první tři pozice a přerušily dominanci alternativ masa, které zvítězily v předchozích dvou letech. Růst zájmu o…

Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářením

7.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití a změna specifikací pekařského droždí ošetřeného UV zářenímKomise upravila podmínky pro použití pekařského droždí (Saccharomyces cerevisiae) ošetřeného UV zářením jako nové potraviny.

Krize na Ukrajině bude mít vliv na cenu pečiva

7.3.2022, Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů v ČR

Krize na Ukrajině bude mít vliv na cenu pečivaSvaz pekařů a cukrářů v České republice poukazuje na skutečnost, že také v letošním roce je nutné očekávat zdražení pečiva. Příčinou je další nárůst cen vstupních surovin a energií i obavy o pracovní síly z Ukrajiny. K výpadku v dodávkách pečiva by ale dojít…

Příručky správné hygienické praxe

24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručky správné hygienické praxeSprávnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

Publikace ČTPP: Obiloviny v lidské výživě - Inovace a nové trendy v cereální technologii

28.1.2022, Zdroj: Food Standards Agency

Publikace ČTPP: Obiloviny v lidské výživě - Inovace a nové trendy v cereální technologiiOdborná publikace České technologické platformy pro potraviny, Potravinářské komory ČR a Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací.

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost z pohledu právní úpravy

27.12.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Datum spotřeby vs. minimální trvanlivost z pohledu právní úpravyAktuálně diskutovaným tématem v oblasti potravinářského práva na půdě příslušných orgánů EU je mimo jiné otázka revize nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen…

3-fukosyllaktosa jako nová potravina

9.12.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

3-fukosyllaktosa jako nová potravinaKomise EU zařadila 3-fukosyllaktosu (3-FL) na seznam Unie pro povolené nové potraviny a stanovila specifikaci této látky.

Uvádění skladovacích podmínek na obaluGaranceQ&A

5.10.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Poctivá kaše?Q&A

23.9.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Úprava limitu pro obsah tropanových alkaloidů v některých potravinách

22.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava limitu pro obsah tropanových alkaloidů v některých potravináchVýskyt tropanových alkaloidů v některých potravinách si vyžádal revizi současných maximálních limitů.

Nahrávám...
Nahrávám...