Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech
1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Od příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…
Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Další kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…
V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci
9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Označení ovocné limonádyGaranceQ&A
31.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda
27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…
Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík
25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…
V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt
18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…
Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022
13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…
Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…
Regionální potravina Libereckého kraje je tady
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě
30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…
Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od Nurishh
28.3.2022, Zdroj: Rostlinně
Anketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2021 ovládl Camembert značky Nurishh. Rostlinné alternativy mléčných výrobků letos v anketě obsadily první tři pozice a přerušily dominanci alternativ masa, které zvítězily v předchozích dvou letech. Růst zájmu o…
Krize na Ukrajině bude mít vliv na cenu pečiva
7.3.2022, Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů v ČR
Svaz pekařů a cukrářů v České republice poukazuje na skutečnost, že také v letošním roce je nutné očekávat zdražení pečiva. Příčinou je další nárůst cen vstupních surovin a energií i obavy o pracovní síly z Ukrajiny. K výpadku v dodávkách pečiva by ale dojít…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Označení výrobku s podílem ovocných šťáv a protlakůGaranceQ&A
15.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Přenos syntetické složky do nové várky s přírodní složkouQ&A
10.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření
9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…
Spotřeba potravin - 2020
4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Příklady označování: Skořápkové plodyGarance
25.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 397/2021 Sb. o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…
Kolik ovoce a zeleniny denně sníme?
21.1.2022, Zdroj: Eurostat
V roce 2019 uváděl každý třetí člověk (33 %) v EU, že denně nekonzumuje žádné ovoce ani zeleninu a pouze 12 % obyvatel denně konzumuje doporučených 5 a více porcí. V průměru více než polovina obyvatel EU (55 %) uvedla, že denně sní 1 až 4 porce ovoce a…
Příklady označování: Čerstvé ovoce a zeleninaGarance
13.1.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 nejsou stanoveny v národní legislativě, nýbrž v nařízení (EU) 1308/2013 a v nařízení (EU) č. 543/2011 . Ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 397/2021 Sb., o požadavcích na konzervované ovoce a…
Zvláštní pravidla týkající se úředních kontrol, pokud jde o postupy odběru vzorků pro stanovení reziduí pesticidů v potravinách a krmivech
7.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Výskyt a závažnost nedávných nehod v odvětví potravin oznámených prostřednictvím systému včasné výměny informací pro potraviny a krmiva si vyžádal úpravu seznamu krmiv a potravin jiného než živočišného původu podléhajícím zesíleným úředním kontrolám na určeném…
Veřejná konzultace EFSA: přehodnocení rizika bisfenolu A (BPA) v potravinách
20.12.2021, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska o přehodnocení zdravotních rizik pro spotřebitele v souvislosti s přítomností bisfenolu A (BPA) v…
Pomůcka pro spotřebitele - přehled sezónnosti české zeleniny
17.12.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
V klimatických podmínkách ČR nelze většinu zeleninových druhů pěstovat celoročně v polních podmínkách, a často ani v krytých plochách.
Stanovisko k prodeji směsí čerstvého ovoce a zeleninyQ&A
15.12.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Rozvážení a prodej sušených plodů přes internetGaranceQ&A
7.12.2021, Zdroj: Verlag Dashöfer
Trendy evropského potravinářství 2021
29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Nová komoditní vyhláška pro konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a banány
2.11.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Vyhláška č. 397/2021 Sb. nahrazuje od 1. ledna 2022 vyhlášku č. 157/2003 Sb.
Produkce tykví v EU
29.10.2021, Zdroj: Eurostat
V tomto ročním období se v EU sklízí dýně oblíbené pro vaření chutných jídel nebo vyřezávání strašidelných luceren.
Uvádění země původu u sušeného ovoceGaranceQ&A
19.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020
27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.
Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2022-2024
20.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2022-2024.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020
13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.
Ocenění producenti z Jihomoravského kraje převzali certifikáty Regionální potravina
3.9.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dožínky v Kyjově letos oživilo také slavnostní předávání značky Regionální potravina. V Jihomoravském kraji odborná porota ocenila celkem devět výrobků. Jsou mezi nimi třeba preclíky s kozím sýrem nebo kdoulová…
Standardy OECD pro ovoce a zeleninu
13.8.2021, Zdroj: Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj
Brožury pro obchodníky a kontrolní orgány mají usnadnit jednotný výklad standardů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v odvětví ovoce a zeleniny.
Česká zelenina má svou značku
10.8.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy
Zelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování…
Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévie
28.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila použití rebaudiosidu M produkovaného několikafázovým enzymatickým postupem jako sladidla v kategoriích potravin, v nichž jsou v současné době povoleny steviol-glykosidy (E 960).
Může se 100% mošt označit, že je bez přidaného cukru?Q&A
15.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Česká zelenina na mapě
15.7.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy
Zelinářská unie Čech a Moravy z. s. (ZUČM) spustila mapu pěstitelů a členů na svém webu. Mapa pěstitelů může pomoci zákazníkům, kteří chtějí nakupovat čerstvou zeleninu přímo u pěstitele – jednoduše si na stránkách ZUČM na mapě najdou pěstitele, který je…
Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Jak konzervované ovoce a zelenina přispívají k udržitelnosti potravního řetězce
2.7.2021, Zdroj: European Association of Fruit and Vegetable Processor
Vzhledem k tomu, že změna klimatu začíná mít dopad na systémy výroby potravin, je stále naléhavější přejít k udržitelnějším dodávkám.
Novela nařízení vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol
11.6.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Zkušenosti s fungováním nařízení vlády č. 74/2017 Sb. si vyžádaly jeho úpravu.