dnes je 28.9.2022

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové

2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listovéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…

Limit pro ethylenoxid v potravinářských přídatných látkách

1.9.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Limit pro ethylenoxid v potravinářských přídatných látkáchPřítomnost ethylenoxidu, bez ohledu na jeho původ, není pro žádné potravinářské přídatné látky povolena. Za tímto účelem byl stanoven maximální limit pro rezidua ethylenoxidu specifický pro potravinářské přídatné látky na úrovni meze…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Odkud se bere vaše zmrzlina?

29.8.2022, Zdroj: Eurostat

Odkud se bere vaše zmrzlina?V roce 2021 vyrobila EU více než 3,1 miliardy litrů zmrzliny, což je o 4 % více oproti předchozímu roku. Členské státy EU vyvezly do třetích zemí 254 tisíc tun zmrzliny v celkové hodnotě 850 milionů EUR. Dovoz zmrzliny ze třetích zemí činil 71 tisíc tun v…

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina

15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravinaSlavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Označení výrobku vhodného pro diabetikyQ&A

21.7.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcích

19.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcíchKomise EU formou nařízení schválila použití ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky a přidělila mu kód E 322a.

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Srovnání obsahu cukru u ovocného výrobku a džemuQ&A

14.7.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonky

30.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje: Nominaci mají Podkova a laskonkyLetošní hodnocení Regionální potraviny dokráčelo do finále. Komise se sešla v posledním, Jihomoravském kraji, kde se o ocenění ucházelo 154 výrobků. Nominaci nakonec získala například Tučibomba od Veroniky Kropáčkové a bio čerstvý sýr od Markéty Šedivé. K…

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky

24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinkyDalší kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…

Je možné kokosový cukr s vodou označit jako karamel?Q&A

23.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Co definuje belgickou čokoládu?GaranceQ&A

14.6.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vyhláškou č. 76/2003 Sb. jsou stanoveny pouze fyzikální a chemické požadavky na jakost pro základní druhy čokolád, tj. hořkou, mléčnou a bílou čokoládu a pro tři speciální druhy…

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodný

26.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodnýKomise upravila specifikaci pro E 262 (ii), která stanoví poměr volné kyseliny octové a octanu sodného.

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě

30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitěVysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…

Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A

22.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Uvádění země původu o čokoládových figurekQ&A

17.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuGaranceQ&A

8.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižší

1.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižšíVědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončili své komplexní hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě a jejich potenciální souvislosti se zdravotními problémy. Výsledky a zjištění popsaná ve stanovisku pomohou vnitrostátním orgánům veřejného…

Příručky správné hygienické praxe

24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručky správné hygienické praxeSprávnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…

Spotřeba potravin - 2020

4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin - 2020Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

Odhalit falešný včelí med bude snazší

5.1.2022, Zdroj: Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.

Odhalit falešný včelí med bude snazšíVýzkumníci z VÚRV a PřF UK vyvinuli metodu, jak odlišit specifické proteiny pravého medu od náhražek.

Trendy evropského potravinářství 2021

29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2021Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Doplněk stravy čokoládový nebo s čokoládovou příchutí?Q&A

28.10.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označování čokoládových oplatekGaranceQ&A

12.10.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020

27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Při kontrolách Potravinářské inspekce nevyhovělo 48 % hodnocených zmrzlin a 65 % vzorků ledů do nápojů

20.8.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Při kontrolách Potravinářské inspekce nevyhovělo 48 % hodnocených zmrzlin a 65 % vzorků ledů do nápojůPrůběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně ukazují, že řada provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Významná část odebraných vzorků nesplnila…

Ročenka ekologického zemědělství 2019

5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ročenka ekologického zemědělství 2019Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.

Označení primární složky a původu u belgické čokoládyQ&A

1.7.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Označení primární složky u bonbónůQ&A

10.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Země živitelka se letos uskuteční, počet návštěvníků v areálu budou pořadatelé regulovat díky elektronickému systému

2.6.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Země živitelka se letos uskuteční, počet návštěvníků v areálu budou pořadatelé regulovat díky elektronickému systémuOd 26. do 31. srpna se po loňské odmlce na Výstavišti České Budějovice letos opět uskuteční agrosalon Země živitelka, a to 47. ročník. Bude se konat za zvýšených hygienických podmínek. Od včerejška má Výstaviště nového předsedu představenstva, kterým se stal…

Uvádění původu primární složky u ořechové bábovkyQ&A

25.5.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?

21.5.2021, Zdroj: dTest

dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…

Třicítka dTestu: Test kakaových cereálií a dvojí kvalita potravin

20.5.2021, Zdroj: dTest

Třicítka dTestu: Test kakaových cereálií a dvojí kvalita potravinSpotřebitelská organizace dTest spustila vysílání podcastů s tematikou kvality potravin. Druhá epizoda se věnuje snídaňovým cereáliím a dvojí kvalitě potravin.

Burgunská šunka přišla o značku Regionální potravina

10.5.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Burgunská šunka přišla o značku Regionální potravinaBurgunská šunka výrobce Libora Nováka z Českých Budějovic nesmí již dále užívat značku Regionální potravina. Důvodem pro odebrání značky je vyšší obsah tuku ve výrobku o více jak 60 procent, než bylo uvedeno na etiketě…

Nahrávám...
Nahrávám...