Výrobce medu: Za letošní zimu v ČR uhynula asi polovina včelstev
19.4.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Za letošní zimu v Česku uhynula asi polovina včelstev, tedy 300.000. Vyplývá to z odhadu společnosti Medokomerc, která je jednou z největších firem v ČR specializujících se na výkup medu a jeho následný prodej. K podobnému úhynu podle ní naposledy došlo v…
Úřad upozornil na rizika cenových prohlášení, včelaři nakonec vyvázli bez pokuty
14.4.2023, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uzavřel šetření možných protisoutěžních cenových prohlášení učiněných sdruženími Asociace profesionálních včelařů, z.s. a Český svaz včelařů, z.s., správní řízení nebylo zahájeno, oba případy byly vyřešeny tzv. soutěžní…
Test vanilkových a vanilinových cukrů 2023
10.4.2023, Zdroj: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest – Po vydání loňského testu vanilkových zmrzlin se ukázalo, že téma poctivosti přírodní vanilky spotřebitele zajímá. A často se ptali na vanilkový cukr. Těsně před obdobím velikonočního pečení se proto k…
2023/447, Nařízení Komise (EU), kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o použití glukosylovaných steviol-glykosidů jako sladidla
13.3.2023, Zdroj: Evropská komise
Švédsko navazuje na české předsednictví. Ministři zemědělství řešili situaci na zemědělských trzích, dovozy z Ukrajiny i úpravy v označování medu
3.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Situaci na zemědělských trzích po ruské invazi na Ukrajinu, rostoucí dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny, biohospodářství nebo označování medu dnes řešili
ministři zemědělství Evropské unie na první Radě pod švédským předsednictvím v…
Cukrovarnická kampaň vrcholí, cukru bude dost
1.2.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
V cukrovarech finišuje cukrovarnická kampaň. Ročník 2022/23 poznamenal deštivý podzim, silné mrazy a velké teplo v prosinci. Meziročně se očekává menší výroba, přesto se podaří vyrobit dostatečné množství cukru pro tuzemskou…
Přístup SZPI k posuzování zaměnitelnosti složek potraviny glukózo-fruktózový/fruktózo-glukózový sirup a řepný cukr u totožných potravin v rámci hodnocení dvojí kvality potravin
5.1.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
SZPI vychází z následujících předpokladů: Řepný cukr i fruktózo-glukózový sirup nebo glukózo-fruktózový sirup jsou v současné době běžně používané suroviny v potravinářském průmyslu a jsou dle platných právních předpisů Evropské unie i právních předpisů ČR…
Limity pro plísně u čokolády s příměsí rozinekGaranceQ&A
3.1.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Trendy evropského potravinářství 2022
20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Označování čokoládových dražéGaranceQ&A
3.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Index cen potravin FAO klesal v září 2022 již šestý měsíc po sobě
24.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Index cen potravin FAO (FAO Food Price Index) podle zprávy vydané dne 7. října 2022 poklesl meziměsíčně v září o 1,1 % a současně klesal již šestý měsíc po sobě. Pokles odrážel snížení mezinárodních cen rostlinných olejů, masa, cukru a mléčných výrobků, avšak…
Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník
5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Předposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…
Je čokoláda, která může obsahovat stopy mléka, vhodná pro vegany?GaranceQ&A
4.10.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje
19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy
12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…
Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…
Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Regionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…
Střešní med SVS z centra Prahy vyhověl ve všech vyšetřovaných parametrech
2.9.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa (SVS) společně se Státním veterinárním ústavem Praha (SVÚ) již pátým rokem chová na střeše budovy ústředí SVS na pražských Vinohradech včely. SVÚ v rámci projektu aktuálně vyšetřil med z letošní snůšky „veterinárních…
Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové
2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…
Limit pro ethylenoxid v potravinářských přídatných látkách
1.9.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Přítomnost ethylenoxidu, bez ohledu na jeho původ, není pro žádné potravinářské přídatné látky povolena. Za tímto účelem byl stanoven maximální limit pro rezidua ethylenoxidu specifický pro potravinářské přídatné látky na úrovni meze…
V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda
29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…
Odkud se bere vaše zmrzlina?
29.8.2022, Zdroj: Eurostat
V roce 2021 vyrobila EU více než 3,1 miliardy litrů zmrzliny, což je o 4 % více oproti předchozímu roku. Členské státy EU vyvezly do třetích zemí 254 tisíc tun zmrzliny v celkové hodnotě 850 milionů EUR. Dovoz zmrzliny ze třetích zemí činil 71 tisíc tun v…
Potravinářská inspekce letos zjistila mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů, nevyhovělo 56 % hodnocených zmrzlin a 75 % vzorků ledů
19.8.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Průběžné výsledky kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v letošní sezóně potvrdily, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Oproti minulým sezónám mimořádně…
Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina
15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…
Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…
Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…
Označení výrobku vhodného pro diabetikyQ&A
21.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Použití ovesného lecitinu v kakaových a čokoládových výrobcích
19.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU formou nařízení schválila použití ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky a přidělila mu kód E 322a.
Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána
18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Osm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…
Srovnání obsahu cukru u ovocného výrobku a džemuQ&A
14.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Projekt ČR a Saska „Společně za lepší potraviny“ byl zakončen
27.6.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Dne 16. června 2022 se v Drážďanech uskutečnilo zakončení projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce a saského státního ministerstva pro sociální záležitosti a soudržnost (Sächsisches Staatsministerium für Soziales und…
Je možné kokosový cukr s vodou označit jako karamel?Q&A
23.6.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Co definuje belgickou čokoládu?GaranceQ&A
14.6.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vyhláškou č. 76/2003 Sb. jsou stanoveny pouze fyzikální a chemické požadavky na jakost pro základní druhy čokolád, tj. hořkou, mléčnou a bílou čokoládu a pro tři speciální druhy…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Dvojí kvalita potravin
27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.
Dne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Úprava specifikace pro hydrogendvojoctan sodný
26.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila specifikaci pro E 262 (ii), která stanoví poměr volné kyseliny octové a octanu sodného.
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě
30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…
Ozdoby cukrářských výrobků a jejich uvádění ve složeníGaranceQ&A
22.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvádění země původu o čokoládových figurekQ&A
17.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuGaranceQ&A
8.3.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižší
1.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončili své komplexní hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě a jejich potenciální souvislosti se zdravotními problémy. Výsledky a zjištění popsaná ve stanovisku pomohou vnitrostátním orgánům veřejného…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…