Příručka pro tabákové výrobky
30.7.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
SZPI poskytuje k využití příručku, v níž jsou shrnuty základní povinnosti hospodářských subjektů, které vyrábí, dováží, distribuují nebo uvádějí na trh tabákové výrobky. Příručka uvádí přehled požadavků, k jejichž kontrole je SZPI příslušná. Za závazné…
O udržitelný zdroj bílkovin se starají na hmyzí farmě roboty KUKA
10.6.2024, Zdroj: Vše o průmyslu
Šest robotů společnosti KUKA pracuje na největší a první komerční hmyzí farmě v Dánsku. Firma ENORM Biofactory zde chová larvy much Hermetia illucens, z nichž vyrábí bílkovinná krmiva pro ryby, drůbež a domácí zvířata a také hmyzí olej, který lze rovněž…
Webinář ke sledovatelnosti tabákových výrobků
3.5.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Dne 29. 4. 2024 se konal ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu konal webinář Ministerstva zemědělství, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní tiskárny cenin, s. p. určený pro zástupce výrobců, dovozců a distributorů tabákových…
Hmotnostní odchylky kořeníGarance
23.4.2024, PotravinyInfo
, Zdroj:CCSCH7 uzavírá první zasedání Kodexu v tomto roce a předává tři nové standardy k přijetí
8.2.2024, Zdroj: Codex Alimentarius
Sedmé zasedání Kodexového výboru pro koření a kulinářské bylinky (CCSCH7), jehož hostitelem je indická vláda, skončilo v Kochi v Kerale v Indii dohodou předat tři texty Komisi pro Codex Alimentarius (CAC) k přijetí. a začít novou práci na čtyřech různých…
Zemědělský výzkum se zaměří na změny klimatu i podporu inovací a pokročilých technologií. Ministerstvo vybralo nové výzkumné projekty
4.1.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Celkem 70 vědeckých a výzkumných projektů podpoří Ministerstvo zemědělství (MZe) v příštích letech v Programu na podporu aplikovaného výzkumu na období 2024-2032 ZEMĚ II. Nejčastěji se výzkumníci zaměří na adaptaci polních plodin na měnící se klima a snižování…
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 82/2019 Sb., o tabákových nálepkách
8.8.2023, Zdroj: Úřad vlády
Ministerstvo financí předložilo návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 82/2019 Sb., o tabákových nálepkách.
Komentář k vyhlášce č. 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávovinyGarance
28.7.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Od 1. 7. 2023 nabyla účinnosti vyhláška 187/2023 Sb., o požadavcích na čaj, kávu a kávoviny, která nahrazuje vyhlášku 330/1997 Sb. Vyhláška je transpozicí směrnice 1999/4/ES o kávových a cikorkových extraktech a upravuje způsob poskytování informací o čaji,…
Trendy evropského potravinářství 2022
20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Novela nařízení o zvláštních hygienických pravidlech pro potraviny živočišného původu
30.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Pokrok v odvětví, např. technologie superchlazení, si vyžádal revizi některých ustanovení evropského nařízení (ES) č. 853/2004.
Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produktyGarance
22.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ve Sbírce zákonů ČR vyšla vyhláška č. 334/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými…
Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Jak drahý šálek kávy pijete?
17.10.2022, Zdroj: Eurostat
Pro mnohé platí, že nezačnou fungovat, dokud si ráno nedají šálek kávy. Nedávné zvýšení cen však může z tohoto ranního obřadu udělat přepychovou záležitost. Cena kávy v EU byla vzrostla za rok v průměru o 16,9 %. Rok předtím byl nárůst jen 0,5…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025
11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy
12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…
Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…
Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Regionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…
Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové
2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…
Maximální limity delta-9-tetrahydrokanabinolu v konopných semenech
31.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda
29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…
Odkud se bere vaše zmrzlina?
29.8.2022, Zdroj: Eurostat
V roce 2021 vyrobila EU více než 3,1 miliardy litrů zmrzliny, což je o 4 % více oproti předchozímu roku. Členské státy EU vyvezly do třetích zemí 254 tisíc tun zmrzliny v celkové hodnotě 850 milionů EUR. Dovoz zmrzliny ze třetích zemí činil 71 tisíc tun v…
Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina
15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…
Glykolipidy jako konzervanty v nápojích
25.7.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise schválila použití glykolipidů z houby Dacryopinax spathularia jako konzervantů v nápojích. Přídatná látka dostala označení E 246.
Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…
Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…
Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána
18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Osm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlak
6.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU neschválila zdravotní tvrzení týkající se účinků přípravku Symbiosal®.
Dvojí kvalita potravin
27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.
Dne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…
Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA
20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.
GlycoLite nepomáhá snižovat tělesnou hmotnost, pastilky s L. reuteri nepodporují normální funkci dásní
16.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost
13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
2016/127, Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU), kterým se doplňuje nařízení (EU) č. 609/2013, pokud jde o zvláštní požadavky týkající se složení a informací, které se vztahují na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu, a pokud jde o požadavky na informace týkající se výživy kojenců a malých dětí, k 1. 4. 2022Garance
1.4.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě
30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…
Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od Nurishh
28.3.2022, Zdroj: Rostlinně
Anketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2021 ovládl Camembert značky Nurishh. Rostlinné alternativy mléčných výrobků letos v anketě obsadily první tři pozice a přerušily dominanci alternativ masa, které zvítězily v předchozích dvou letech. Růst zájmu o…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření
9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…
dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí
7.2.2022, Zdroj: dTest
Látku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Dužina bobulí kávovníku a odvar z ní jako tradiční potravina ze třetí země
18.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést sušené dužiny bobulí kávovníku Coffea arabica L. a/nebo Coffea canephora Pierre ex A. Froehner a odvaru z ní na trh jako tradiční potraviny ze třetí…
Nová komoditní vyhláška pro konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a banány
2.11.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Vyhláška č. 397/2021 Sb. nahrazuje od 1. ledna 2022 vyhlášku č. 157/2003 Sb.
853/2004, Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu, k 28. 10. 2021Garance
28.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Zvláštní požadavky na potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživuGarance
21.9.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 ze dne 12. června 2013 se změnil přístup k potravinám pro zvláštní výživu. Původní široké spektrum potravin pro zvláštní výživu bylo zúženo pouze na potraviny určené pro kojence a malé děti, potraviny…
Česká zelenina má svou značku
10.8.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy
Zelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování…