V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci
9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…
Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda
27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…
Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík
25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…
Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA
20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.
V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt
18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…
GlycoLite nepomáhá snižovat tělesnou hmotnost, pastilky s L. reuteri nepodporují normální funkci dásní
16.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022
13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…
Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost
13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.
Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…
2016/127, Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU), kterým se doplňuje nařízení (EU) č. 609/2013, pokud jde o zvláštní požadavky týkající se složení a informací, které se vztahují na počáteční a pokračovací kojeneckou výživu, a pokud jde o požadavky na informace týkající se výživy kojenců a malých dětí, k 1. 4. 2022Archiv
1.4.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě
30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Vysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…
Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od Nurishh
28.3.2022, Zdroj: Rostlinně
Anketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2021 ovládl Camembert značky Nurishh. Rostlinné alternativy mléčných výrobků letos v anketě obsadily první tři pozice a přerušily dominanci alternativ masa, které zvítězily v předchozích dvou letech. Růst zájmu o…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření
9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…
dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí
7.2.2022, Zdroj: dTest
Látku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…
Spotřeba potravin - 2020
4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Dužina bobulí kávovníku a odvar z ní jako tradiční potravina ze třetí země
18.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést sušené dužiny bobulí kávovníku Coffea arabica L. a/nebo Coffea canephora Pierre ex A. Froehner a odvaru z ní na trh jako tradiční potraviny ze třetí…
Trendy evropského potravinářství 2021
29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Nová komoditní vyhláška pro konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a banány
2.11.2021, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Vyhláška č. 397/2021 Sb. nahrazuje od 1. ledna 2022 vyhlášku č. 157/2003 Sb.
853/2004, Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu, k 28. 10. 2021Garance
28.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Čas na kávu a statistiku o kávě
22.10.2021, Zdroj: Eurostat
Při příležitosti Mezinárodního dne kávy zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat údaje o trhu této komodity.
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020
27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.
Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Zvláštní požadavky na potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživuGarance
21.9.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 ze dne 12. června 2013 se změnil přístup k potravinám pro zvláštní výživu. Původní široké spektrum potravin pro zvláštní výživu bylo zúženo pouze na potraviny určené pro kojence a malé děti, potraviny…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2022-2024
20.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2022-2024.
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020
13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.
Novela nařízení o zvláštních hygienických pravidlech pro potraviny živočišného původu
7.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Pokrok v odvětví si vyžádal revizi některých ustanovení evropského nařízení (ES) č. 853/2004.
Ocenění producenti z Jihomoravského kraje převzali certifikáty Regionální potravina
3.9.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dožínky v Kyjově letos oživilo také slavnostní předávání značky Regionální potravina. V Jihomoravském kraji odborná porota ocenila celkem devět výrobků. Jsou mezi nimi třeba preclíky s kozím sýrem nebo kdoulová…
Odkud se bere vaše zmrzlina?
23.8.2021, Zdroj: Eurostat
V roce 2020 bylo v EU vyrobeno více než 2,9 miliardy litrů zmrzliny, což představuje 9% pokles oproti předchozímu roku. Členské státy EU vyvezly v roce 2020 do třetích zemí 232 tisíc tun zmrzliny v celkové hodnotě 752 milionů EUR. Dovoz zmrzliny ze třetích…
Česká zelenina má svou značku
10.8.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy
Zelinářská sezona je v plném proudu, sklízejí se všechny tuzemské druhy. Česká zelenina je v tomto období k dostání na všech možných prodejních místech. Jak ale poznat je to skutečně ta pravá nefalšovaná česká produkce? Čeští zelináři používají při pěstování…
Úprava specifikace pro steviol-glykosidy a rebaudiosid M produkované enzymatickou modifikací steviol-glykosidů ze stévie
28.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila použití rebaudiosidu M produkovaného několikafázovým enzymatickým postupem jako sladidla v kategoriích potravin, v nichž jsou v současné době povoleny steviol-glykosidy (E 960).
2016/128, Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU), kterým se doplňuje nařízení (EU) č. 609/2013, pokud jde o zvláštní požadavky týkající se složení a informací, které se vztahují na potraviny pro zvláštní lékařské účely, k 15. 7. 2021Garance
15.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Česká zelenina na mapě
15.7.2021, Zdroj: Zelinářská unie Čech a Moravy
Zelinářská unie Čech a Moravy z. s. (ZUČM) spustila mapu pěstitelů a členů na svém webu. Mapa pěstitelů může pomoci zákazníkům, kteří chtějí nakupovat čerstvou zeleninu přímo u pěstitele – jednoduše si na stránkách ZUČM na mapě najdou pěstitele, který je…
Požadavky na pesticidy v počáteční a pokračovací kojenecké výživě
13.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise sjednotila definice reziduí pesticidů vycházející z různých předpisů.
Požadavky na pesticidy v potravinách pro zvláštní lékařské účely vyvinutých tak, aby vyhovovaly výživovým požadavkům kojenců a malých dětí
12.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise sjednotila definice reziduí pesticidů vycházející z různých předpisů.
Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Právní regulace reklamy na výrobky cílící na zdraví
16.6.2021, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.
Počínaje dnem 26. května 2021 postupně vstupuje v použitelnost nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/745 ze dne 5. dubna 2017, o zdravotnických prostředcích, změně směrnice 2001/83/ES, nařízení (ES) č. 178/2002 a nařízení (ES) č. 1223/2009 a o zrušení…
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Musí se perníkové koření na obalu potraviny rozepsat do jednotlivých složek?Q&A
20.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:L-metylfolát vápenatý povolen také v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, obilných příkrmech a potravinách pro malé děti
30.4.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise povolila rozšíření L-metylfolátu pro všechny kategorie potravin podle nařízení (EU) č. 609/2013.
Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použitíGarance
20.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Na evropské úrovni řeší požadavky na potraviny pro zvláštní výživu nařízení (EU) č. 609/2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti. Na národní úrovni je…
Jak na označování obsahu živin při proměnlivém složení výrobkuGaranceQ&A
8.4.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Infografika: Snižování obsahu akrylamidu v potravinářských výrobcích
25.3.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Akrylamid je sloučenina, která se přirozeně tvoří v různých potravinářských výrobcích, a to během běžného vysokoteplotního vaření. Od jeho objevení v potravinách v roce 2002 spolupracuje potravinářský průmysl s vědci a regulačními orgány na zmírnění jeho…
Novela nařízení o hygieně potravin
5.3.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nový kodex zásad v oblasti řízení potravinových alergenů pro provozovatele potravinářských podniků a strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ si vyžádali úpravu nařízení (ES) č.…