Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Další kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…
V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci
9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Označení ovocné limonádyGaranceQ&A
31.5.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda
27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…
Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík
25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…
V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt
18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…
Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022
13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…
Pasterované kravské odtučněné mléko neposiluje obranu imunitního systému proti patogenům v horních cestách dýchacích a gastrointestinálním traktu u malých dětí
10.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinků výrobku Nutrimune.
Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…
Regionální potravina Libereckého kraje je tady
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Příručky správné hygienické praxe
24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Správnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…
Spotřeba potravin - 2020
4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Dužina bobulí kávovníku a odvar z ní jako tradiční potravina ze třetí země
18.1.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí nařízení Komise povoluje uvést sušené dužiny bobulí kávovníku Coffea arabica L. a/nebo Coffea canephora Pierre ex A. Froehner a odvaru z ní na trh jako tradiční potraviny ze třetí…
Skladování a prodej balených nápojů a HACCPGaranceQ&A
14.12.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Trendy evropského potravinářství 2021
29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Léčebná tvrzení na obalech bylinkových čajůQ&A
14.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020
27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.
Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Návrh vyhlášky o požadavcích na jakost balených vod a o způsobu jejich úpravyGarance
14.9.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020
13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.
Ocenění producenti z Jihomoravského kraje převzali certifikáty Regionální potravina
3.9.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dožínky v Kyjově letos oživilo také slavnostní předávání značky Regionální potravina. V Jihomoravském kraji odborná porota ocenila celkem devět výrobků. Jsou mezi nimi třeba preclíky s kozím sýrem nebo kdoulová…
Může se 100% mošt označit, že je bez přidaného cukru?Q&A
15.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kdy lze limonádu nazvat domácí?Q&A
6.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Skladování energetických nápojůQ&A
11.2.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Panorama potravinářského průmyslu 2019
22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…
Sušené řasy Euglena gracilis jako nová potravina
11.1.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Sušené krásnoočko štíhlé bylo schváleno jako nová potravina pro použití v různých potravinách.
Značení ovocných šťáv údajem „bez konzervantů“Q&A
20.11.2020, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Informace o stavu v zásobování pitnou vodou a o jakosti dodávané vody
31.7.2020, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Dodávaná pitná voda musí splňovat požadavky na zdravotní nezávadnost pitné vody, stanovené zákonem č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a vyhláškou č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví…
Označování směsí pro přípravu nápojů určených pro konečného spotřebitele a označování hotových nápojů z těchto směsí ve společném stravování
14.7.2020, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Listeria ve zmrazené zelenině: jak snížit rizika
29.4.2020, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Dne 20. dubna 2020 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vědecké stanovisko s názvem „Riziko pro veřejné zdraví, které představuje Listeria monocytogenes ve zmrazeném ovoci a zelenině, včetně bylin, blanšírovaných během…
Infografika: Označování vybraných potravin
23.3.2020, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Označování potravin patří díky své komplexnosti mezi nejsložitější oblasti v rámci potravinového práva. Jeho prostřednictvím výrobci spotřebitele informují o charakteru potravinu, jeho složení, době trvanlivosti či obsahu alergenů. Součástí označování je také…
Novela sazebníku náhrad nákladů za kontroly SZPI
28.5.2019, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Novela vyhláška upravuje sazebník náhrad nákladů za rozbory vzorků zemědělských výrobků, potravin včetně pokrmů a tabákových výrobků prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely…
Falšování kávyGarance
26.3.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Z asi 60 rodů káv z rodu
					Coffea
					 L. jsou nejdůležitější
					Coffea arabica
					(káva arabika) a 
					Coffea canephora
					(káva robusta), které představují asi tři čtvrtiny a jednu čtvrtinu světové produkce. Káva se prodává v různých…
Komoditní vyhláška pro nápoje, kvasný ocet a droždíGarance
12.3.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
						Dne 31. 10. 2018 byla vydána vyhláška č. 
						248/2018 Sb.
						, o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí, která nahradila vyhlášku č. 335/1997 Sb. Účelem nové úpravy byla aktualizace zejména s ohledem na harmonizaci s přímo použitelnými…
Falšování čaje a výrobků na bázi čajeGarance
26.2.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Čaj se vyrábí z rostliny 
					Camellia sinensis
					 var. 
					sinensis
					 nebo 
					assamica
					. Největšími producenty čaje jsou Čína, Indie, Srí Lanka a Keňa. Kvalita čaje je určená přítomností nebo nepřítomností chemických sloučenin, které…
Uvádění obsahu kofeinu na obaluGaranceQ&A
21.1.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Máme ve výrobku přibližně 0,2 % (na 100 g výrobku) suroviny, která obsahuje kofein v množství 2 g/100 g (podle specifikace od dodavatele). Musíme na obale uvádět údaj o obsahu kofeinu podle nařízení (EU) č.…
Údaje na čerstvých (fresh) džusechGaranceQ&A
6.12.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Začali jsme vyrábět fresh džusy a lahvovat je s doporučenou spotřebou do 12 hodin. Vzhledem k tomu, že nebyla stále vydána žádná vyhláška s požadavky na fresh džusy, spadáme nejspíše pod ovocné šťávy, džemy atd. Jaké náležitosti musí mít etiketa na takovém…
Příklady označování: Ovocné a zeleninové nealkoholické nápojeGarance
4.12.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 
					1169/2011
					jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č.
					248/2018 Sb.
					o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a…
Nová komoditní vyhláška pro nápoje, kvasný ocet a droždí
5.11.2018, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Vyhláška č. 248/2018 Sb. nahrazuje od 1. prosince 2018 vyhlášku č. 335/1997 Sb.
248/2018 Sb., Vyhláška o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždíGarance
31.10.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvádění zastoupení iontů na obale iontového nápojeGaranceQ&A
13.12.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Je nutné na obalu iontového nápoje uvádět, jaké ionty se v nápoji nachází a v jakém množství?