Ve Zlínském kraji mají nominaci na Regionální potravinu sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
24.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Další kolo letošní Regionální potraviny se odehrálo ve Zlínském kraji, kde se o ni ucházelo 197 výrobků od 38 producentů. Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník Šárky Šustekové a škvarkové tyčinky Petry Malé. Slavnostní předání ocenění…
V Moravskoslezském kraji hlásí nominace na Regionální potravinu 2022
20.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Nominaci na Regionální potravinu Moravskoslezského kraje obdržely mimo jiné Mechový dort od 1. Jinačí či Česnekové pesto z Bohuslavic. Do soutěže se tentokrát přihlásilo 43 výrobců se 145 produkty. Slavnostní předání ocenění se odehraje během Pojez Festu v…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Regionální potravina Karlovarského kraje: Otesánek a Věneček Amálie získaly nominaci
9.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Z 87 přihlášených výrobků letos uspělo v Regionální potravině Karlovarského kraje celkem 8 výrobků. Nominaci obdržely například Krušnohor Světlý ležák 12° a také Paštika s medvědím česnekem od Romana Krčmy. Ocenění se bude slavnostně předávat na Bečovských…
Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021
3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Regionální potravinou v Plzeňském kraji se stanou Aroniový elixír a Cibuláda
27.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Komise Regionální potraviny se sešla v dalším kraji, tentokrát Plzeňském. Mezi 119 přihlášenými výrobky v nominaci na ocenění uspěly Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dožínkách…
Nominaci na Regionální potravinu Královéhradeckého kraje mají Dortík Pavlova a Sokolík
25.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji už znají nominované výrobky na Regionální potravinu roku 2022. Komise navrhla v rámci devíti kategorií jako nejlepší například sýr Sokolík od Petra Sokola nebo Polický chléb z Kvíčerovské pekárny. Ocenění se bude předávat v rámci…
V Ústeckém kraji získaly nominaci na Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy stopro močt
18.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje se letos ucházel rekordní počet výrobků, 243 od 51 producentů, což bylo nejvíce od roku 2017. V hodnocení mohlo ale uspět jen devět produktů v devíti kategoriích. Nominaci získaly mimo jiné medová rajčata, Kauboy…
Regionální potravina Jihočeského kraje zná nominované výrobky pro rok 2022
13.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
O Regionální potravinu Jihočeského kraje letos usilovalo 60 výrobků od 25 producentů. Komise nakonec zvolila v devíti kategoriích jako nejlepší například Bělčické hovězí od Zemědělského družstva Bělčice nebo Rakytníkový dezert od Jany Vlachové. Jedna kategorie…
Značku Regionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
6.5.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Jako třetí se v rámci letošní Regionální potraviny sešla komise v Kraji Vysočina. Do soutěže se zde nakonec přihlásilo 65 produktů od 20 výrobců. Na nominaci mimo jiné dosáhly Pikárecké perníkové preclíčky od Lucie Krejčové nebo Prosetínské trubičky od Radky…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
O Středočeskou Regionální potravinu se letos uchází i Sýrová srdíčka a Jablkovice
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Soutěž Regionální potravina měla své pokračování ve Středočeském kraji. V rámci 13. ročníku zde o prestižní ocenění usilovalo 107 produktů od 26 výrobců. Mezi nominované se nakonec dostal například Kefír od Roberta Mikoláše nebo Salát listový mix od…
Regionální potravina Libereckého kraje je tady
29.4.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Třináctý ročník soutěže Regionální potravina odstartoval. Jako první se sešla porota v Libereckém kraji, kde se o prestižní ocenění ucházelo celkem 82 produktů od 29 místních výrobců. Nominaci získalo devět výrobků, mezi nimi například zmrzlina Slaný karamel…
Maximální limity rtuti v rybách a soli
15.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila formou nařízení limity pro rtuť v rybách a přejala limit pro sůl z Codex Alimentarius.
Jako vejce vejci
8.4.2022, Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze
Vejce bezesporu patří mezi hlavní živočišné produkty a jejich konečná kvalita hraje důležitou roli jak pro producenty, tak i pro spotřebitele. Existuje mnoho vnitřních a vnějších faktorů, které ovlivňují parametry kvality vajec. Genotyp, systém ustájení a věk…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina
2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.
Cetylované mastné kyseliny jako nová potravina
22.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové prováděcí rozhodnutí Komise povoluje uvést na trh rafinovaný peptidový koncentrát z krevet jako novou potravinu.
Používání uhličitanů sodných a draselných jako regulátorů kyselosti u hlavonožců
9.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU povolila používání uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) jako regulátorů kyselosti u hlavonožců v množství quantum satis.
Bezpečnost potravin: EU a USA obnovují obchodování s mlži
7.2.2022, Zdroj: Evropská komise
Od konce tohoto měsíce bude mezi EU a USA obnoveno obchodování s měkkýši, jako jsou slávky, mlži, ústřice a hřebenatkovití. Dva členské státy EU (Španělsko a Nizozemsko) budou moci vyvážet měkkýše do USA a dva státy USA (Massachusetts a Washington) je budou…
dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí
7.2.2022, Zdroj: dTest
Látku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…
Spotřeba potravin - 2020
4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.
Přes pandemii COVID-19 zůstal veterinární dozor na srovnatelné úrovni
2.2.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Loňský rok byl pro státní veterinární dozor v České republice jedním z nejnáročnějších v historii. Již druhým rokem po sobě jeho výkon, podobně jako chod celé společnosti, výrazně komplikovala epidemie nákazy COVID-19. V důsledku toho meziročně klesl počet…
Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
SVS odhalila nelegální prodej rybích produktů na sociálních sítích
15.12.2021, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili nelegální distribuci rybích výrobků na území Prahy a dalších krajů. Kontrolní akce byla provedena ve spolupráci s Policií ČR a předcházela ji série kontrolních nákupů uskutečněných inspektory SVS. Celá akce…
Prodejci vánočních kaprů musí nahlásit místa prodeje kaprů
6.12.2021, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Jako každý rok s blížícími se vánočními svátky Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje stánkové prodejce kaprů, že je třeba nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje, kdy a kde budou ryby prodávat. Na základě informací získaných z těchto hlášení…
Trendy evropského potravinářství 2021
29.11.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
853/2004, Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES), kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu, k 28. 10. 2021Garance
28.10.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:dTest: Tuňáka v konzervě se bát nemusíte
8.10.2021, Zdroj: dTest
Snad každá poučka o zdravém životním stylu radí zařadit do jídelníčku ryby. Konzervovaný tuňák může být cestou, jak toto pravidlo splnit. Navíc železná zásoba v podobě konzervy s touto chutnou a zdravou rybou se jistě najde v naprosté většině domácností.…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2020
27.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o monitoringu cizorodých látek v roce 2020.
Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020
13.9.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2020.
Ocenění producenti z Jihomoravského kraje převzali certifikáty Regionální potravina
3.9.2021, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dožínky v Kyjově letos oživilo také slavnostní předávání značky Regionální potravina. V Jihomoravském kraji odborná porota ocenila celkem devět výrobků. Jsou mezi nimi třeba preclíky s kozím sýrem nebo kdoulová…
Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…
Zelená dohoda pro Evropu: Komise přijala strategické zásady udržitelné a konkurenceschopné akvakultury v EU
17.5.2021, Zdroj: Evropská komise
Komise přijala nové strategické zásady udržitelnější a konkurenceschopnější akvakultury v EU. Zásady předkládají společnou vizi, kterou by se měly Komise, členské státy a zainteresované subjekty při rozvoji sektoru akvakultury řídit, tak aby přímo přispívala k…
Přehled nařízení EU: Maso, vejce, ryby a výrobky z nichGarance
6.5.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2020/692 (k 21. 4. 2021) ze dne 30. ledna 2020, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/429, pokud jde o pravidla pro vstup zásilek některých zvířat, zárodečných produktů a produktů…
Panorama potravinářského průmyslu 2019
22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…
Závad zjištěných při kontrolách prodejců vánočních kaprů meziročně ubylo
15.1.2021, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v závěru loňského roku při tradičních kontrolách prodeje vánočních kaprů zkontrolovali více než 830 prodejních míst v celé České republice. Pochybení zjistili u necelých dvou procent z nich. Ve srovnání s předchozími…
Produkce ryb v EU
20.10.2020, Zdroj: Eurostat
U příležitosti Světového dne potravin byly zveřejněny nejnovější údaje o rybolovu v Evropské unii.
Maximální limity PAU v některých tradičních výrobcích
15.9.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise stanovila pro některé tradičně uzené maso a masné výrobky a některé uzené ryby a produkty rybolovu tříleté období, během něhož nemusejí tyto produkty splňovat nejnovější limity pro obsah polycyklických aromatických…
Legislativní požadavky na zpracování vlastní produkce a prodej malého množství vlastních produktů
3.6.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa vydala aktualizované vydání publikace pro chovatele, kteří chtějí prodávat malé množství vlastních produktů konečnému spotřebiteli.
Kolik omega 3 mastných kyselin EPA a DHA je v rybích konzervách?
28.5.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Vyhláška o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produktyGarance
5.5.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Většina vyhlášek k zákonu č. 166/1999 Sb., o veterinární péči, týkajících se živočišných produktů byla zrušena a nahrazena evropskými nařízeními (ES) č. 852/2004 a (ES) č. 853/2004 . Platná zůstala pouze vyhláška č. 289/2007 Sb., o veterinárních…
Novela nařízení o mikrobiologických kritériích pro potraviny
19.2.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nárůst dovozu masa z plazů si vyžádal ustanovení kritéria bezpečnosti potravin pro tuto komoditu.
Manuál FAO pro výrobu rybích konzerv
13.2.2020, Zdroj: Verlag Dashöfer
Oddělení pro rybářství Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) vydalo praktickou publikaci "Manual on fish canning", která je nyní k dispozici zdarma.
Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR
22.1.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Spotřebitelé ryb v konzervách a výrobcích jsou občas strašeni vysokým obsahem rtuti, především ve formě tzv. methylrtuti. Ta je poměrně toxická a v rybách je asi v podílu 80% z celkové rtuti. V ČR ale sníme 3x méně ryb než je průměr v zemích…
SVS před Vánoci zkontrolovala téměř 1000 stánků s kapry, závadu zjistila u čtyř procent z nich
13.1.2020, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Veterinární inspektoři v závěru loňského roku jako již tradičně kontrolovali prodejce vánočních kaprů. Jejich kontrolou prošla před svátky bezmála jedna tisícovka prodejních míst. Zhruba ve čtyřech procentech kontrol zjistili inspektoři nějakou závadu (v roce…