dnes je 19.3.2024

Trendy evropského potravinářství 2022

20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2022Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Místa prodeje vánočních kaprů je třeba nahlásit SVS

6.12.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Místa prodeje vánočních kaprů je třeba nahlásit SVSStátní veterinární správa (SVS) pravidelně zkraje prosince upozorňuje stánkové prodejce kaprů, že je třeba nahlásit minimálně sedm dní před zahájením prodeje, kdy a kde budou ryby prodávat. Následné kontroly prodeje vánočních kaprů bude SVS provádět právě na…

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Vyhláška o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produktyGarance

22.11.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ve Sbírce zákonů ČR vyšla vyhláška č. 334/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými…

Použití kyseliny L-askorbové (E 300), askorbanu sodného (E 301) a askorbanu vápenatého (E 302) u tuňáka

7.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Použití kyseliny L-askorbové (E 300), askorbanu sodného (E 301) a askorbanu vápenatého (E 302) u tuňákaKomise povolila použití E 300 a E 330 u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným…

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové

2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listovéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina

15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravinaSlavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…

Monitorování rtuti v rybách, korýších a měkkýšíchGarance

9.8.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?

2.8.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny a třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují i dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě, nebudete jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť,…

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Důležité upozornění pro dovozce některých vodních živočichů ze třetích zemí

4.7.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Důležité upozornění pro dovozce některých vodních živočichů ze třetích zemíStátní veterinární správa (SVS) upozorňuje české dovozce, kteří importují ze třetích zemí (zemí mimo EU) především okrasné vodní živočichy (ryby, korýše a měkkýše), že od úterý 5. července 2022 dochází ke změně unijního seznamu druhů vodních živočichů…

Projekt ČR a Saska „Společně za lepší potraviny“ byl zakončen

27.6.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Projekt ČR a Saska „Společně za lepší potraviny“ byl zakončenDne 16. června 2022 se v Drážďanech uskutečnilo zakončení projektu přeshraniční spolupráce Státní zemědělské a potravinářské inspekce a saského státního ministerstva pro sociální záležitosti a soudržnost (Sächsisches Staatsministerium für Soziales und…

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021

3.6.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Výroční zpráva Státní veterinární správy za rok 2021Publikace přináší detailní pohled na působnost a činnost Státní veterinární správy v roce 2021. Součástí publikace jsou také výsledky odborných činností úřadu za rok 2021.

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Maximální limity rtuti v rybách a soli

15.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Maximální limity rtuti v rybách a soliKomise upravila formou nařízení limity pro rtuť v rybách a přejala limit pro sůl z Codex Alimentarius.

Jako vejce vejci

8.4.2022, Zdroj: Česká zemědělská univerzita v Praze

Jako vejce vejciVejce bezesporu patří mezi hlavní živočišné produkty a jejich konečná kvalita hraje důležitou roli jak pro producenty, tak i pro spotřebitele. Existuje mnoho vnitřních a vnějších faktorů, které ovlivňují parametry kvality vajec. Genotyp, systém ustájení a věk…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravina

2.3.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Zmrazené, sušené a práškové formy cvrčka domácího jako nová potravinaKomise EU povolila uvedení zmrazených, sušených a práškových forem Acheta domesticus na trh jako nové potraviny.

Cetylované mastné kyseliny jako nová potravina

22.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Cetylované mastné kyseliny  jako nová potravinaNové prováděcí rozhodnutí Komise povoluje uvést na trh rafinovaný peptidový koncentrát z krevet jako novou potravinu.

Používání uhličitanů sodných a draselných jako regulátorů kyselosti u hlavonožců

9.2.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Používání uhličitanů sodných a draselných jako regulátorů kyselosti u hlavonožcůKomise EU povolila používání uhličitanů sodných (E 500) a uhličitanů draselných (E 501) jako regulátorů kyselosti u hlavonožců v množství quantum satis.

Bezpečnost potravin: EU a USA obnovují obchodování s mlži

7.2.2022, Zdroj: Evropská komise

Bezpečnost potravin: EU a USA obnovují obchodování s mlžiOd konce tohoto měsíce bude mezi EU a USA obnoveno obchodování s měkkýši, jako jsou slávky, mlži, ústřice a hřebenatkovití. Dva členské státy EU (Španělsko a Nizozemsko) budou moci vyvážet měkkýše do USA a dva státy USA (Massachusetts a Washington) je budou…

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

7.2.2022, Zdroj: dTest

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končíLátku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…

Přes pandemii COVID-19 zůstal veterinární dozor na srovnatelné úrovni

2.2.2022, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Přes pandemii COVID-19 zůstal veterinární dozor na srovnatelné úrovniLoňský rok byl pro státní veterinární dozor v České republice jedním z nejnáročnějších v historii. Již druhým rokem po sobě jeho výkon, podobně jako chod celé společnosti, výrazně komplikovala epidemie nákazy COVID-19. V důsledku toho meziročně klesl počet…

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

SVS odhalila nelegální prodej rybích produktů na sociálních sítích

15.12.2021, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

SVS odhalila nelegální prodej rybích produktů na sociálních sítíchInspektoři Státní veterinární správy (SVS) odhalili nelegální distribuci rybích výrobků na území Prahy a dalších krajů. Kontrolní akce byla provedena ve spolupráci s Policií ČR a předcházela ji série kontrolních nákupů uskutečněných inspektory SVS. Celá akce…

dTest: Tuňáka v konzervě se bát nemusíte

8.10.2021, Zdroj: dTest

dTest: Tuňáka v konzervě se bát nemusíteSnad každá poučka o zdravém životním stylu radí zařadit do jídelníčku ryby. Konzervovaný tuňák může být cestou, jak toto pravidlo splnit. Navíc železná zásoba v podobě konzervy s touto chutnou a zdravou rybou se jistě najde v naprosté většině domácností.…

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky

24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope

Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podnikySledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…

Ročenka ekologického zemědělství 2019

5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ročenka ekologického zemědělství 2019Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.

Zákon o potravinách s komentářemGarance

8.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…

Zelená dohoda pro Evropu: Komise přijala strategické zásady udržitelné a konkurenceschopné akvakultury v EU

17.5.2021, Zdroj: Evropská komise

Zelená dohoda pro Evropu: Komise přijala strategické zásady udržitelné a konkurenceschopné akvakultury v EUKomise přijala nové strategické zásady udržitelnější a konkurenceschopnější akvakultury v EU. Zásady předkládají společnou vizi, kterou by se měly Komise, členské státy a zainteresované subjekty při rozvoji sektoru akvakultury řídit, tak aby přímo přispívala k…

Přehled nařízení EU: Maso, vejce, ryby a výrobky z nichGarance

6.5.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2020/692 (k 21. 4. 2021) ze dne 30. ledna 2020, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/429, pokud jde o pravidla pro vstup zásilek některých zvířat, zárodečných produktů a produktů…

Panorama potravinářského průmyslu 2019

22.1.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Panorama potravinářského průmyslu 2019Panorama potravinářského průmyslu 2019, kterou připravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), v úseku Vědy a výzkumu pod gescí Odboru potravinářského, Ministerstva zemědělství je pokračováním obdobných zpráv vydávaných v předchozích…

Závad zjištěných při kontrolách prodejců vánočních kaprů meziročně ubylo

15.1.2021, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Závad zjištěných při kontrolách prodejců vánočních kaprů meziročně ubyloInspektoři Státní veterinární správy (SVS) v závěru loňského roku při tradičních kontrolách prodeje vánočních kaprů zkontrolovali více než 830 prodejních míst v celé České republice. Pochybení zjistili u necelých dvou procent z nich. Ve srovnání s předchozími…

Produkce ryb v EU

20.10.2020, Zdroj: Eurostat

Produkce ryb v EUU příležitosti Světového dne potravin byly zveřejněny nejnovější údaje o rybolovu v Evropské unii.

Maximální limity PAU v některých tradičních výrobcích

15.9.2020, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Maximální limity PAU v některých tradičních výrobcíchKomise stanovila pro některé tradičně uzené maso a masné výrobky a některé uzené ryby a produkty rybolovu tříleté období, během něhož nemusejí tyto produkty splňovat nejnovější limity pro obsah polycyklických aromatických…

Nahrávám...
Nahrávám...