Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score
22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Autoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.
1924/2006, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních o potravináchGarance
9.2.2024, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Fruktóza a její vliv na lidské zdraví
7.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Je obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem…
Mýty a fakta o perlivé vodě
29.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Perlivá (sycená) voda je voda, která je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných je uměle přidáván. Proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Přidáním oxidu uhličitého do nápoje se…
NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo, nejzdravější je teď voda
26.1.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Podle Potravinářské komory ČR, která dřívější možnost zavedení tohoto typu značení jako povinného v celé EU tvrdě odmítala, jsou změny obecně k horšímu.
Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?
10.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Spousta lidí si pod názvem „spalovač tuku“ představí nějakou zázračnou pilulku, kterou když spolknou, rázem budou o pár kil lehčí – a bez námahy. V trochu reálnější podobě můžeme za spalovače tuků označit doplňky stravy, které podporují…
Budoucnost veganských potravin a napodobenin živočišných produktůZáznamGarance
13.11.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:13:27
Motivem k alternativní bezmasé stravě bývá zpestření a odlehčení jídelníčku, ale často také obava o životní prostředí a snižování uhlíkové stopy. Potvrzují to také zvýšené prodeje tofu a dalších rostlinných bílkovin v různých variantách. Nejrychleji rostoucí…
CPW dělá snídani lepší
1.11.2023, Zdroj: FoodDrinkEurope
Cereal Partners Worldwide SA je společný podnik mezi General Mills a Nestlé, založený v roce 1991 za účelem výroby snídaňových cereálií.
Každý sedmý dospělý má závislost na průmyslově zpracovaném jídle, tvrdí vědci
17.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Čtrnáct procent dospělých a 12 procent dětí má závislost na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou například čokoládové tyčinky. Uvádí to článek zveřejněný v odborném časopise The British Medical Journal, jehož autoři a autorky analyzovali 281…
SZÚ: Monitoring dietární expozice člověka v ČR
29.9.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Učitelské noviny - VE VĚTŠINĚ ŠKOLNÍCH JÍDELEN SE PŘESOLUJE
20.9.2023, Zdroj: Učitelské noviny
Ve více než 60 % školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal,…
SZPI: Společné stravování
6.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…
Jak nahlíží legislativa na označení vhodné i pro diabetiky"Garance
22.8.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k vývoji vědeckých poznatků a v souvislosti s tím i legislativy EU byly potraviny pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetes) novelou vyhlášky č. 54/2004 Sb., která ustanovuje druhy potravin určených pro zvláštní výživu a způsob jejich…
zdravotní tvrzeníGaranceQ&A
21.6.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:2023/1101, Nařízení Komise (EU), odmítnutí schválit zdravotní tvrzení na potravinách a odkazující na vývoj a zdraví dětí
8.6.2023, Zdroj: Evropská komise
Společné stravování
7.6.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…
Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mléka
16.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Zabezpečení plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou, před kterou stojí každý, kdo se potýká s potravinovou alergií (PA) nebo potravinovou…
Lze výrobek z přirozeně bezlepkových surovin označit jako bez lepku?GaranceQ&A
26.4.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?
29.3.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) se zabýval hodnocením finské observační studie, na jejímž základě vědci doporučili varovat těhotné ženy před konzumací…
Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozu
10.3.2023, Zdroj: LESENSKY.CZ
Plátkový sýr na chleba, grilovaný hermelín nebo strouhaný parmazán na těstovinách si Češi vychutnávají častěji než v minulosti. Obliba sýrů v České republice totiž neustále stoupá, za posledních deset let se zvýšila o 1,5 kila na 14,4 kila sýra na osobu za…
Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?
19.1.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme…
Výživová a zdravotní tvrzení pro ovesné vločkyGaranceQ&A
27.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Používání Nutri-score u různých komodit a výrobkových řadQ&A
30.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:2017/1798, Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU), kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013, pokud jde o zvláštní požadavky na složení a informace, které se vztahují na náhradu celodenní stravy pro regulaci hmotnosti, k 29. 11. 2022Garance
29.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavky
21.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU upravila požadavek na obsah kyseliny linolové, linolenové a hořčíku v náhradách celodenní stravy.
Zvýraznění sojového lecitinu jako alergenuQ&A
29.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuGaranceQ&A
22.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Uvádění výživových údajů u potravin pro zvláštní výživuGaranceQ&A
6.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu
26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
V rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…
Spotřeba potravin v infografice
25.8.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Český statistický úřad zveřejnil infografiku s údaji o spotřebě základních komodit v ČR. Kolik konzumujeme hovězí masa nebo ovoce jižního pásu?
Nutričně kompletní náhrady stravy ve formě práškuGaranceQ&A
23.8.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen
18.8.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem…
Duha na talíři aneb co dává ovoci a zelenině jejich typickou barvuGarance
16.8.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ovoce a zelenina tvoří důležitou součást našeho jídelníčku. Jsou významným zdrojem mnoha biologicky aktivních látek, zejména vitamínů, antioxidantů, ale i některých mikrobicidních látek, minerálních látek a vlákniny. Výskyt těchto látek se u jednotlivých druhů…
Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potraviny
15.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.
Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance
19.7.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…
Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol
15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer
Novela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…
Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech
1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Od příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…
1925/2005, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, k 22. 6. 2022Garance
22.6.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstva
21.6.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Členské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 je třeba snížit příjem soli u světové populace o cca 30 %. Snížení příjmu soli bylo označeno za jedno z nejefektivnějších opatření z hlediska nákladů, které mohou země přijmout ke zlepšení zdravotního stavu…
Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“
6.6.2022, Zdroj: Svaz výrobců nealkoholických nápojů
Dne 1. 6. 2022 se v prostorách Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konal odborný kulatý stůl týkající se problematiky konzumace energetických nápojů osobami mladšími 18 let. Hlavním hostem uzavřeného setkání poslanců byl…
Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlak
6.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU neschválila zdravotní tvrzení týkající se účinků přípravku Symbiosal®.
Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA
20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.
GlycoLite nepomáhá snižovat tělesnou hmotnost, pastilky s L. reuteri nepodporují normální funkci dásní
16.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost
13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.
Pasterované kravské odtučněné mléko neposiluje obranu imunitního systému proti patogenům v horních cestách dýchacích a gastrointestinálním traktu u malých dětí
10.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinků výrobku Nutrimune.
Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergeny
27.4.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Pokyny pro provozovatele potravinářských podniků týkající se řízení rizik při zacházení s potravinami obsahující alergeny.
Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin doplněna o novou skupinu
21.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Na základě žádosti společnosti Danone byla rozšířena skupiny hydrolizovaných bílkovin, z nichž lze vyrábět počáteční a pokračovací kojeneckou výživu.
Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to Fork
19.4.2022, Zdroj: EFSA
Příjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných a volných cukrů v Evropě je příliš vysoký. Jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravou stravou. Příjem vlákniny a draslíku je naopak ve většině evropských dospělých…
Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji, přibližně 20 % provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa
13.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé sedmé kontrolované…