dnes je 31.5.2023

Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mléka

16.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mlékaZabezpečení plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou, před kterou stojí každý, kdo se potýká s potravinovou alergií (PA) nebo potravinovou…

Lze výrobek z přirozeně bezlepkových surovin označit jako bez lepku?GaranceQ&A

26.4.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?

29.3.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) se zabýval hodnocením finské observační studie, na jejímž základě vědci doporučili varovat těhotné ženy před konzumací…

Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozu

10.3.2023, Zdroj: LESENSKY.CZ

Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozuPlátkový sýr na chleba, grilovaný hermelín nebo strouhaný parmazán na těstovinách si Češi vychutnávají častěji než v minulosti. Obliba sýrů v České republice totiž neustále stoupá, za posledních deset let se zvýšila o 1,5 kila na 14,4 kila sýra na osobu za…

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?

19.1.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme…

Výživová a zdravotní tvrzení pro ovesné vločkyGaranceQ&A

27.12.2022, Ing. Miriam Bellofattová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Používání Nutri-score u různých komodit a výrobkových řadQ&A

30.11.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavky

21.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavkyKomise EU upravila požadavek na obsah kyseliny linolové, linolenové a hořčíku v náhradách celodenní stravy.

Zvýraznění sojového lecitinu jako alergenuQ&A

29.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuGaranceQ&A

22.9.2022, Ing. Marie Jechová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Uvádění výživových údajů u potravin pro zvláštní výživuGaranceQ&A

6.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu

26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu styluV rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…

Spotřeba potravin v infografice

25.8.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin v infograficeČeský statistický úřad zveřejnil infografiku s údaji o spotřebě základních komodit v ČR. Kolik konzumujeme hovězí masa nebo ovoce jižního pásu?

Nutričně kompletní náhrady stravy ve formě práškuGaranceQ&A

23.8.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen

18.8.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cenÚřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem…

Duha na talíři aneb co dává ovoci a zelenině jejich typickou barvuGarance

16.8.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ovoce a zelenina tvoří důležitou součást našeho jídelníčku. Jsou významným zdrojem mnoha biologicky aktivních látek, zejména vitamínů, antioxidantů, ale i některých mikrobicidních látek, minerálních látek a vlákniny. Výskyt těchto látek se u jednotlivých druhů…

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potraviny

15.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potravinyKomise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.

Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance

19.7.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol

15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školNovela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech

1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalechOd příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstva

21.6.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstvaČlenské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 je třeba snížit příjem soli u světové populace o cca 30 %. Snížení příjmu soli bylo označeno za jedno z nejefektivnějších opatření z hlediska nákladů, které mohou země přijmout ke zlepšení zdravotního stavu…

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“

6.6.2022, Zdroj: Svaz výrobců nealkoholických nápojů

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“Dne 1. 6. 2022 se v prostorách Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konal odborný kulatý stůl týkající se problematiky konzumace energetických nápojů osobami mladšími 18 let. Hlavním hostem uzavřeného setkání poslanců byl…

Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlak

6.6.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Symbiosal® nesnižuje zvýšený krevní tlakKomise EU neschválila zdravotní tvrzení týkající se účinků přípravku Symbiosal®.

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNA

20.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Vitamin K2 nezlepšuje tuhost tepen, konzumace kávy nepřispívá k zachování celistvosti DNAEvropská komise zamítla trojici zdravotních tvrzení týkajících se účinků Bi-07, kávy C21 a MenaQ7.

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost

13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkostEvropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.

Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergeny

27.4.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergenyPokyny pro provozovatele potravinářských podniků týkající se řízení rizik při zacházení s potravinami obsahující alergeny.

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin doplněna o novou skupinu

21.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin doplněna o novou skupinuNa základě žádosti společnosti Danone byla rozšířena skupiny hydrolizovaných bílkovin, z nichž lze vyrábět počáteční a pokračovací kojeneckou výživu.

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to Fork

19.4.2022, Zdroj: EFSA

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to ForkPříjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných a volných cukrů v Evropě je příliš vysoký. Jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravou stravou. Příjem vlákniny a draslíku je naopak ve většině evropských dospělých…

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji, přibližně 20 % provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masa

13.4.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji, přibližně 20 % provozovatelů chybuje při značení alergenů a označování druhu masaV rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé sedmé kontrolované…

Vyhláška o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobkůGarance

29.3.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ve Sbírce zákonů ČR byla zveřejněna vyhláška č. 56/2022 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2016 Sb., o odběru, přípravě a metodách zkoušení kontrolních vzorků potravin a tabákových výrobků, ve znění vyhlášky č. 78/2018 Sb. je zejména úprava této vyhlášky na…

Nutrivigilance - zpráva za rok 2021

23.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nutrivigilance - zpráva za rok 2021Do systému bylo za rok 2021 nahlášeno celkem 13 případů nežádoucích účinků (NÚ) po konzumaci potravin včetně doplňků stravy (DS).

Zdravotní a výživová tvrzení 2022ZáznamGarance

22.3.2022, Ing. Miriam Bellofattová, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:30

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin stanoví harmonizovaná pravidla pro používání výživových a zdravotních tvrzení při označování potravin a v reklamních…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Tiramisu krém a upozornění na obsah kofeinuGaranceQ&A

8.3.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižší

1.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižšíVědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončili své komplexní hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě a jejich potenciální souvislosti se zdravotními problémy. Výsledky a zjištění popsaná ve stanovisku pomohou vnitrostátním orgánům veřejného…

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápoje

14.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápojePotravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy…

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

7.2.2022, Zdroj: dTest

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končíLátku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…

Výživové tvrzení „přirozený zdroj energie“Q&A

3.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?

1.2.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší…

Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-ScoreZáznamGarance

27.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:07

Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracích

24.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v restauracíchStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci se zaměřením na potraviny a pokrmy označené „bez lepku“ a „nízký obsah lepku“. Inspektoři odebrali k analýze v akreditované laboratoři SZPI celkem 35 vzorků…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

10.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030Již od roku 2001 jsou základními řídícími dokumenty České republiky v oblasti bezpečnosti potravin strategie bezpečnosti potravin. V současné době platí již šestá strategie, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, schválená usnesením vlády České…

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům

7.1.2022, Zdroj: Evropská komise

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelůmCílem této veřejné konzultace je shromáždit názory občanů ze zemí EU i mimo EU, jakož i názory profesionálních a neprofesionálních zúčastněných stran, pokud jde o iniciativy týkajících se revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách…

Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance

25.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…

Nahrávám...
Nahrávám...