dnes je 3.11.2024

Školní stravování se po 30 letech změní, pilotní testování ukázalo, že to jde

24.10.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Školní stravování se po 30 letech změní, pilotní testování ukázalo, že to jdeŠkolní jídelny se řídí 30 let starou vyhláškou o školním stravování, která v rámci tzv. spotřebního koše stanovuje, z jakých potravin školákům vařit. Pilotní testování připravovaných změn potvrdilo jejich proveditelnost. Aktualizované složení spotřebního koše…

Dozor v restauracích, kavárnách, barech a nad prodejem psychomodulačních látek bude zajištovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce

18.10.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Dozor v restauracích, kavárnách, barech a nad prodejem psychomodulačních látek bude zajištovat Státní zemědělská a potravinářská inspekceMinisterstvo zemědělství (MZe) bude prostřednictvím Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zajišťovat dozor nad uváděním na trh nových psychoaktivních látek. Prezident České republiky dnes podepsal novelu zákona o návykových látkách. Ta umožní…

Spotřeba energie v lidském těle

23.7.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Spotřeba energie v lidském těleLidské tělo neustále spotřebovává energii – jak v bdělém stavu, tak během spánku. Zdrojem energie jsou sacharidy, tuky a bílkoviny (ale také alkohol!) v potravinách.

Dobře jezte a pijte - Nová německá výživová doporučení

26.6.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Dobře jezte a pijte - Nová německá výživová doporučeníČlánek „Dobře jezte a pijte – Nová německá výživová doporučení“ byl publikován Společností pro výživu v časopise „Výživa a potraviny…

Nizozemsko zažívá proteinový přechod

20.6.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Nizozemsko zažívá proteinový přechodSpolečnosti Foodvalley NL a Interprovincial Protein Consultation představily Protein Transition Map NL – první mapu, která sleduje dopad přechodu na bílkoviny v Nizozemsku a zahrnuje více než 450 aktérů. Tyto společnosti vytvářejí produkci v hodnotě…

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v květnu 2024

14.6.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v květnu 2024Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 5. – 31. 5. 2024 celkem 199 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č.…

Lékařské konopí: CBD, CBG a CBN

30.5.2024, Zdroj: Víš co jíš

Lékařské konopí: CBD, CBG a CBNTři zkratky, tři odlišné látky a rozsáhlé spektrum účinků, to je tzv. lékařské konopí.

Kratom

24.5.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

KratomKratom je látka pocházející ze stejnojmenného stromu, který roste převážně v Jihovýchodní Asii a obsahuje více než 40 alkaloidů vyskytujících se v listech, které se žvýkají či kouří.

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v dubnu 2024

22.5.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v dubnu 2024Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 4. – 30. 4. 2024 celkem 223 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č.…

Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkost

16.5.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Mastné kyseliny omega-3 a dlouhověkostSkupina omega-3 mastných kyselin, která zahrnuje „ALA, EPA a DHA“, je nedílnou součástí zdravé stravy. Tyto esenciální mastné kyseliny se v lidském těle přeměňují z potravinových zdrojů. Zařazení nenasycených mastných kyselin do každodenní stravy…

Zkušenosti s dietním stravováním z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutky

9.5.2024, Zdroj: Společnost pro výživu

Zkušenosti s dietním stravováním z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutkyČlánek „Zkušenosti s dietním stravováním z pohledu vedoucí školní jídelny a nutriční terapeutky“ byl publikován Společností pro výživu v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování –…

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak

17.4.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlakKonzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. Byla zveřejněna studie v časopise European Journal of Preventive (2023). Kardiologové zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se zúčastnili španělské dietní studie…

Vitamin B12 v potravinách

11.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vitamin B12 v potravináchKobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika…

Energetické nápoje

2.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Energetické nápojeSlibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých.

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu

28.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánuMinisterstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika…

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu

26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzuTým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.

Výživové tipy

18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výživové tipyJak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace

6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech

26.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmechStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje…

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score

22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-ScoreAutoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.

Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

7.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Fruktóza a její vliv na lidské zdravíJe obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem…

Mýty a fakta o perlivé vodě

29.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Mýty a fakta o perlivé voděPerlivá (sycená) voda je voda, která je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných je uměle přidáván. Proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Přidáním oxidu uhličitého do nápoje se…

NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo, nejzdravější je teď voda

26.1.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo, nejzdravější je teď vodaPodle Potravinářské komory ČR, která dřívější možnost zavedení tohoto typu značení jako povinného v celé EU tvrdě odmítala, jsou změny obecně k horšímu.

Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?

10.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?Spousta lidí si pod názvem „spalovač tuku“ představí nějakou zázračnou pilulku, kterou když spolknou, rázem budou o pár kil lehčí – a bez námahy. V trochu reálnější podobě můžeme za spalovače tuků označit doplňky stravy, které podporují…

Budoucnost veganských potravin a napodobenin živočišných produktůZáznamGarance

13.11.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:13:27

Motivem k alternativní bezmasé stravě bývá zpestření a odlehčení jídelníčku, ale často také obava o životní prostředí a snižování uhlíkové stopy. Potvrzují to také zvýšené prodeje tofu a dalších rostlinných bílkovin v různých variantách. Nejrychleji rostoucí…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

CPW dělá snídani lepší

1.11.2023, Zdroj: FoodDrinkEurope

CPW dělá snídani lepšíCereal Partners Worldwide SA je společný podnik mezi General Mills a Nestlé, založený v roce 1991 za účelem výroby snídaňových cereálií.

Každý sedmý dospělý má závislost na průmyslově zpracovaném jídle, tvrdí vědci

17.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Každý sedmý dospělý má závislost na průmyslově zpracovaném jídle, tvrdí vědciČtrnáct procent dospělých a 12 procent dětí má závislost na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou například čokoládové tyčinky. Uvádí to článek zveřejněný v odborném časopise The British Medical Journal, jehož autoři a autorky analyzovali 281…

Učitelské noviny - VE VĚTŠINĚ ŠKOLNÍCH JÍDELEN SE PŘESOLUJE

20.9.2023, Zdroj: Učitelské noviny

Učitelské noviny - VE VĚTŠINĚ ŠKOLNÍCH JÍDELEN SE PŘESOLUJEVe více než 60 % školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal,…

SZPI: Společné stravování

6.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI: Společné stravováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…

Jak nahlíží legislativa na označení „vhodné i pro diabetiky"Garance

22.8.2023, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k vývoji vědeckých poznatků a v souvislosti s tím i legislativy EU byly potraviny pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetes) novelou vyhlášky č. 54/2004 Sb., která ustanovuje druhy potravin určených pro zvláštní výživu a způsob jejich…

zdravotní tvrzeníQ&AGarance

21.6.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Společné stravování

7.6.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Společné stravováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…

Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mléka

16.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mlékaZabezpečení plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou, před kterou stojí každý, kdo se potýká s potravinovou alergií (PA) nebo potravinovou…

Lze výrobek z přirozeně bezlepkových surovin označit jako bez lepku?Q&AGarance

26.4.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?

29.3.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) se zabýval hodnocením finské observační studie, na jejímž základě vědci doporučili varovat těhotné ženy před konzumací…

Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozu

10.3.2023, Zdroj: LESENSKY.CZ

Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozuPlátkový sýr na chleba, grilovaný hermelín nebo strouhaný parmazán na těstovinách si Češi vychutnávají častěji než v minulosti. Obliba sýrů v České republice totiž neustále stoupá, za posledních deset let se zvýšila o 1,5 kila na 14,4 kila sýra na osobu za…

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?

19.1.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme…

Výživová a zdravotní tvrzení pro ovesné vločkyQ&AGarance

27.12.2022, Ing. Miriam Bellofattová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Používání Nutri-score u různých komodit a výrobkových řadQ&A

30.11.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavky

21.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavkyKomise EU upravila požadavek na obsah kyseliny linolové, linolenové a hořčíku v náhradách celodenní stravy.

Zvýraznění sojového lecitinu jako alergenuQ&A

29.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuQ&AGarance

22.9.2022, Ing. Marie Jechová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Uvádění výživových údajů u potravin pro zvláštní výživuQ&AGarance

6.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu

26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu styluV rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…

Nahrávám...
Nahrávám...