dnes je 4.12.2024

Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mléka

16.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mlékaZabezpečení plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou, před kterou stojí každý, kdo se potýká s potravinovou alergií (PA) nebo potravinovou…

Zvýraznění sojového lecitinu jako alergenuQ&A

29.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost

13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkostEvropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.

Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergeny

27.4.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergenyPokyny pro provozovatele potravinářských podniků týkající se řízení rizik při zacházení s potravinami obsahující alergeny.

Nutrivigilance - zpráva za rok 2021

23.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nutrivigilance - zpráva za rok 2021Do systému bylo za rok 2021 nahlášeno celkem 13 případů nežádoucích účinků (NÚ) po konzumaci potravin včetně doplňků stravy (DS).

Je nutné uvádět složku potraviny jako konzervant i jako alergen?Q&AGarance

15.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex Alimentarius

19.5.2021, Zdroj: Codex Alimentarius

Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex AlimentariusKodex správné praxe CXC 80-2020 má provozovatelům potravinářských podniků pomoci s řízením alergenů v jejich dodavatelských řetězcích.

Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách

14.12.2020, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravináchRevize 2020 - Národní doporučení k problematice označování nezáměrného výskytu stopového množství látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách.

Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance

14.7.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…

Jak na označování alergenů podle britského FSA

9.7.2020, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jak na označování alergenů podle britského FSABritský úřad pro bezpečnost potravin (FSA) vydal aktualizované technické pokyny, které reagují na změny v označování potravinářských alergenů.

Jak zamezit křížové kontaminaci při výrobě bezlepkových potravin

8.7.2020, Zdroj: Food Safety Authority of Ireland

Jak zamezit křížové kontaminaci při výrobě bezlepkových potravinAktualizované vodítko Irského úřadu pro bezpečnost potravin (FSAI) pomůže výrobcům bezlepkových potravin.

Alergeny v potravinách 04: Lepek, celiakie a legislativaGarance

30.6.2020, Ing. Irena Suková, Zdroj: Verlag Dashöfer

V populaci se zvyšuje počet osob, u nichž je diagnostikována nesnášenlivost lepku – celiakie, která je vyvolána imunologickou reakcí organismu. Jedná se o chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, jež je citlivé na bílkovinu nazývanou lepek či gluten.…

Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance

16.6.2020, Ing. Petra Šotolová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…

Kontaminace pracovních oděvů alergenyQ&A

7.5.2020, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Jaká je pravděpodobnost, že by pracovní oblečení po vyprání na 90 °C mohlo zůstat kontaminované potravinovými alergeny, viz nařízení (EU) č. 1169/2011? Mohlo by dojít ke křížové kontaminaci z oblečení z jiného výrobního závodu (např. oděvy od…

Alergeny v potravinách 02: Alergeny ve výrobě potravinGarance

4.2.2020, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Některými výrobními operacemi je možno buď přítomnost alergenu nebo látky působící potravinovou intoleranci snížit, např. loupáním ovoce, nebo alergen případně látku působící potravinovou intoleranci z potraviny odstranit, např. rafinací olejů, destilací nebo…

Alergeny v potravinách 01: Úvod do problematikyGarance

10.12.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Slovo „alergie” vytvořili lékaři Clemens von Pirquet a Béla Schick v roce 1906. Zaznamenali, že někteří pacienti jsou přecitlivělí na běžně neškodné látky jako prach, pyl nebo některé potraviny. Tento fenomén nazvali alergií, podle řeckých slov allos (jiný…

Zdravotní riziko kontaminantů v potravinách hodnotí SZÚ od července 2019 podle výpočetního modelu EU (RACE)

16.7.2019, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zdravotní riziko kontaminantů v potravinách hodnotí SZÚ od července 2019 podle výpočetního modelu EU (RACE)Možná jste slyšeli o systému rychlého varování pro nebezpečné a rizikové potraviny a krmiva EU známého pod zkratkou RASFF. Země se navzájem oficiálně informují o záchytu potravin, které mohou poškodit zdraví spotřebitele. Proto je důležité mít harmonizovaný…

Metodika EFSA pro hodnocení rizika směsí chemických látek

27.3.2019, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Metodika EFSA pro hodnocení rizika směsí chemických látekEFSA vypracoval harmonizovaný rámec pro hodnocení kombinovaných účinků chemických směsí v potravinách a krmivech.

Lze potraviny, u nichž bylo zamezeno křížové kontaminaci lepkem, označit jako bezlepkové?Q&AGarance

30.1.2019, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Mohou být máčené sójové tyčinky označené „BEZ LEPKU“, pokud jsou vyrobené z přirozeně bezlepkových surovin, ale ve výrobním procesu jsme museli zavést speciální opatření, aby nedocházelo ke křížové kontaminaci z jiných…

Přehodnocení košenily, kyseliny karmínové, karmínů jako potravinářské přídatné látky

17.10.2018, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Přehodnocení košenily, kyseliny karmínové, karmínů jako potravinářské přídatné látkyNové posouzení rizika skupiny barviv označovaných jako E 120 si vyžádalo úpravu jejich specifikace.

Poskytování informací o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivostGarance

15.5.2018, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

Oznámení Komise týkající se poskytování informací o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, jak uvedeno v příloze II nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách…

Uvádění alergenů při prodeji na dálkuQ&AGarance

8.6.2017, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Prodáváme našim stávajícím zákazníkům potraviny (suroviny) na dálku prostřednictvím neveřejného e-shopu. Je nutné u jednotlivých položek uvádět alergeny?

Nutrivigilance: Za řadu obtíží po konzumaci potravin si spotřebitelé mohou sami

3.2.2017, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nutrivigilance: Za řadu obtíží po konzumaci potravin si spotřebitelé mohou samiZa uplynulé 2 roky existence systému Nutrivigilance, který sbírá a analyzuje hlášení týkající se výskytu zdravotních potíží (primárně neinfekčního charakteru) po konzumaci vybraných druhů potravin a doplňků stravy, bylo zaznamenáno více jak 40 hlášených…

Stopové množství alergenuQ&AGarance

25.11.2016, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Kdy lze obsah arašídů v surovině označit jako stopový? Je nějaká hranice mezi „nadstopovým“ a stopovým množstvím?

Zákon o ochraně veřejného zdravíGarance

1.3.2016, MUDr. Pavla Svrčinová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Zákon č.  258/2000 Sb. ze dne 14. července 2000, o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon”), doznal stejně jako mnohé právní předpisy v průběhu posledních let řadu změn.…

Označení výběrového džemu jako dia potravinyQ&AGarance

28.4.2015, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Je možné označit džem, co má následující složení, jako dia potravinu?

Sójový lecithin jako alergenQ&AGarance

9.3.2015, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

V jednom z dílů o příkladech označování, konkrétně Čokoládové bonbony, není u vzoru etikety 1 ve složení výrobku tučně vyznačen sójový lecitin jako alergen. Není to chyba?

Slazení potravin sacharinemQ&AGarance

9.2.2015, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Lze používat sladidlo sacharin k doslazení krému v oplatkách, když byly oplatky původně určeny pro zvláštní výživu pro osoby s poruchami metabolismu cukrů a tato kategorie potravin byla vyhláškou č. 35/2012 Sb.…

Deklarace alergenů na obale výrobkuQ&AGarance

23.10.2014, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ráda bych se na Vás obrátila ohledně rady, jak deklarovat alergeny na obale výrobku.

Označování mléka jako alergenu při jeho stopových množstvíchQ&AGarance

29.9.2014, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Mám dotaz týkající se značení stopového množstva alergenní složky, jež není záměrně přidávána do potraviny.

Poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách

4.9.2014, Zdroj: Verlag Dashöfer

Poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravináchNové nařízení Komise stanoví požadavky na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům.

828/2014, Prováděcí nařízení Komise (EU) o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelůmGarance

20.8.2014, Evropská komise, Zdroj: Verlag Dashöfer

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 828/2014 ze dne 30. července 2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách…

Kukuřičný plátek jako bezlepkový výrobekQ&AGarance

20.5.2013, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nejnavštěvovanější semináře
          Nahrávám...
          Nahrávám...