Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mléka
16.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Zabezpečení plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou, před kterou stojí každý, kdo se potýká s potravinovou alergií (PA) nebo potravinovou…
Zvýraznění sojového lecitinu jako alergenuQ&A
29.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Anxiofit-1 nesnižuje podprahovou a mírnou úzkost
13.5.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Evropská komise zamítla zdravotní tvrzení týkající se účinku přípravku Anxiofit-1.
Druhá verze vodítka pro nakládání s potravinovými alergeny
27.4.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Pokyny pro provozovatele potravinářských podniků týkající se řízení rizik při zacházení s potravinami obsahující alergeny.
Nutrivigilance - zpráva za rok 2021
23.3.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Do systému bylo za rok 2021 nahlášeno celkem 13 případů nežádoucích účinků (NÚ) po konzumaci potravin včetně doplňků stravy (DS).
Požadavky na pesticidy v potravinách pro zvláštní lékařské účely vyvinutých tak, aby vyhovovaly výživovým požadavkům kojenců a malých dětí
12.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise sjednotila definice reziduí pesticidů vycházející z různých předpisů.
Je nutné uvádět složku potraviny jako konzervant i jako alergen?Q&AGarance
15.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Řízení alergenů v potravinářských provozech podle Codex Alimentarius
19.5.2021, Zdroj: Codex Alimentarius
Kodex správné praxe CXC 80-2020 má provozovatelům potravinářských podniků pomoci s řízením alergenů v jejich dodavatelských řetězcích.
Národní doporučení pro uvádění informací o možném a nezáměrném výskytu látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách
14.12.2020, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Revize 2020 - Národní doporučení k problematice označování nezáměrného výskytu stopového množství látek nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost v potravinách.
Označování alergenů u nebalených potravinQ&A
2.11.2020, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Alergeny v potravinách 06: Zdroje informací o potravinových alergenechGarance
21.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Alergeny v potravinách 05: Označování alergenůGarance
14.7.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vzhledem k tomu, že zpracování potraviny ať v potravinářském průmyslu nebo v domácnosti většinou významně neovlivňuje alergenní potenci potraviny, je jedinou účinnou ochranou pro spotřebitele s alergií nebo intolerancí vyloučení alergenních potravin…
Jak na označování alergenů podle britského FSA
9.7.2020, Zdroj: Verlag Dashöfer
Britský úřad pro bezpečnost potravin (FSA) vydal aktualizované technické pokyny, které reagují na změny v označování potravinářských alergenů.
Jak zamezit křížové kontaminaci při výrobě bezlepkových potravin
8.7.2020, Zdroj: Food Safety Authority of Ireland
Aktualizované vodítko Irského úřadu pro bezpečnost potravin (FSAI) pomůže výrobcům bezlepkových potravin.
Alergeny v potravinách 04: Lepek, celiakie a legislativaGarance
30.6.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V populaci se zvyšuje počet osob, u nichž je diagnostikována nesnášenlivost lepku – celiakie, která je vyvolána imunologickou reakcí organismu. Jedná se o chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, jež je citlivé na bílkovinu nazývanou lepek či gluten.…
Alergeny v potravinách 03: Hlavní alergeny v potravinách a jejich stabilita během technologického zpracováníGarance
16.6.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Změny ve struktuře proteinů, ke kterým dochází během tepelné úpravy, závisejí na teplotě a době zahřívání. Denaturace může vysvětlit ztrátu až 90 % imunoreaktivity termolabilních alergenů, jako např. u lískových oříšků. Nejprve dojde ke ztrátě terciální…
Kontaminace pracovních oděvů alergenyQ&A
7.5.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Jaká je pravděpodobnost, že by pracovní oblečení po vyprání na 90 °C mohlo zůstat kontaminované potravinovými alergeny, viz nařízení (EU) č. 1169/2011? Mohlo by dojít ke křížové kontaminaci z oblečení z jiného výrobního závodu (např. oděvy od…
Alergeny v potravinách 02: Alergeny ve výrobě potravinGarance
4.2.2020, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Některými výrobními operacemi je možno buď přítomnost alergenu nebo látky působící potravinovou intoleranci snížit, např. loupáním ovoce, nebo alergen případně látku působící potravinovou intoleranci z potraviny odstranit, např. rafinací olejů, destilací nebo…
Alergeny v potravinách 01: Úvod do problematikyGarance
10.12.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Slovo „alergie” vytvořili lékaři Clemens von Pirquet a Béla Schick v roce 1906. Zaznamenali, že někteří pacienti jsou přecitlivělí na běžně neškodné látky jako prach, pyl nebo některé potraviny. Tento fenomén nazvali alergií, podle řeckých slov allos (jiný…
Zdravotní riziko kontaminantů v potravinách hodnotí SZÚ od července 2019 podle výpočetního modelu EU (RACE)
16.7.2019, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Možná jste slyšeli o systému rychlého varování pro nebezpečné a rizikové potraviny a krmiva EU známého pod zkratkou RASFF. Země se navzájem oficiálně informují o záchytu potravin, které mohou poškodit zdraví spotřebitele. Proto je důležité mít harmonizovaný…
Metodika EFSA pro hodnocení rizika směsí chemických látek
27.3.2019, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
EFSA vypracoval harmonizovaný rámec pro hodnocení kombinovaných účinků chemických směsí v potravinách a krmivech.
Lze potraviny, u nichž bylo zamezeno křížové kontaminaci lepkem, označit jako bezlepkové?Q&AGarance
30.1.2019, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mohou být máčené sójové tyčinky označené „BEZ LEPKU“, pokud jsou vyrobené z přirozeně bezlepkových surovin, ale ve výrobním procesu jsme museli zavést speciální opatření, aby nedocházelo ke křížové kontaminaci z jiných…
Přehodnocení košenily, kyseliny karmínové, karmínů jako potravinářské přídatné látky
17.10.2018, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové posouzení rizika skupiny barviv označovaných jako E 120 si vyžádalo úpravu jejich specifikace.
Poskytování informací o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivostGarance
15.5.2018, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Oznámení Komise týkající se poskytování informací o látkách nebo produktech vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost, jak uvedeno v příloze II nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách…
Uvádění alergenů při prodeji na dálkuQ&AGarance
8.6.2017, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prodáváme našim stávajícím zákazníkům potraviny (suroviny) na dálku prostřednictvím neveřejného e-shopu. Je nutné u jednotlivých položek uvádět alergeny?
Nutrivigilance: Za řadu obtíží po konzumaci potravin si spotřebitelé mohou sami
3.2.2017, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Za uplynulé 2 roky existence systému Nutrivigilance, který sbírá a analyzuje hlášení týkající se výskytu zdravotních potíží (primárně neinfekčního charakteru) po konzumaci vybraných druhů potravin a doplňků stravy, bylo zaznamenáno více jak 40 hlášených…
Stopové množství alergenuQ&AGarance
25.11.2016, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Kdy lze obsah arašídů v surovině označit jako stopový? Je nějaká hranice mezi „nadstopovým“ a stopovým množstvím?
Zákon o ochraně veřejného zdravíGarance
1.3.2016, Verlag Dashöfer
, Zdroj:
					Zákon č. 
					258/2000 Sb.
					ze dne 14. července 2000, o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon”), doznal stejně jako mnohé právní předpisy v průběhu posledních let řadu změn.…
Označení výběrového džemu jako dia potravinyQ&AGarance
28.4.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Je možné označit džem, co má následující složení, jako dia potravinu?
Sójový lecithin jako alergenQ&AGarance
9.3.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:V jednom z dílů o příkladech označování, konkrétně Čokoládové bonbony, není u vzoru etikety 1 ve složení výrobku tučně vyznačen sójový lecitin jako alergen. Není to chyba?
Slazení potravin sacharinemQ&AGarance
9.2.2015, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Lze používat sladidlo sacharin k doslazení krému v oplatkách, když byly oplatky původně určeny pro zvláštní výživu pro osoby s poruchami metabolismu cukrů a tato kategorie potravin byla vyhláškou č. 35/2012 Sb.…
Deklarace alergenů na obale výrobkuQ&AGarance
23.10.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ráda bych se na Vás obrátila ohledně rady, jak deklarovat alergeny na obale výrobku.
Označování mléka jako alergenu při jeho stopových množstvíchQ&AGarance
29.9.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Mám dotaz týkající se značení stopového množstva alergenní složky, jež není záměrně přidávána do potraviny.
Poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách
4.9.2014, Zdroj: Verlag Dashöfer
Nové nařízení Komise stanoví požadavky na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelům.
828/2014, Prováděcí nařízení Komise (EU) o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách spotřebitelůmGarance
20.8.2014, Verlag Dashöfer
, Zdroj:PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 828/2014 ze dne 30. července 2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách…
Kukuřičný plátek jako bezlepkový výrobekQ&AGarance
20.5.2013, Verlag Dashöfer
, Zdroj:54/2004 Sb., Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění účinném k 27.10.2022Garance
1.1.2004, Verlag Dashöfer
, Zdroj: