dnes je 1.7.2022

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech

1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalechOd příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstva

21.6.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstvaČlenské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 je třeba snížit příjem soli u světové populace o cca 30 %. Snížení příjmu soli bylo označeno za jedno z nejefektivnějších opatření z hlediska nákladů, které mohou země přijmout ke zlepšení zdravotního stavu…

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“

6.6.2022, Zdroj: Svaz výrobců nealkoholických nápojů

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“Dne 1. 6. 2022 se v prostorách Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konal odborný kulatý stůl týkající se problematiky konzumace energetických nápojů osobami mladšími 18 let. Hlavním hostem uzavřeného setkání poslanců byl…

Prevence a vzdělávání v oblasti stravovacích návyků je nejlepší cestou k boji proti civilizačním chorobám, shodli se účastníci kulatého stolu v Parlamentu ČR

30.5.2022, Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Prevence a vzdělávání v oblasti stravovacích návyků je nejlepší cestou k boji proti civilizačním chorobám, shodli se účastníci kulatého stolu v Parlamentu ČRZdravotní stav české populace není dlouhodobě uspokojivý. Mezi hlavní důvody patří špatné stravovací návyky, které mimo jiné zvyšují riziko vzniku obezity a dalších civilizačních chorob. Dlouhé koronavirové období i současná nelehká ekonomická situace tento…

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin doplněna o novou skupinu

21.4.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin doplněna o novou skupinuNa základě žádosti společnosti Danone byla rozšířena skupiny hydrolizovaných bílkovin, z nichž lze vyrábět počáteční a pokračovací kojeneckou výživu.

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to Fork

19.4.2022, Zdroj: EFSA

Vědecké doporučení EFSA k výživovým profilům pro iniciativu EU Farm to ForkPříjem energie, nasycených tuků, sodíku a přidaných a volných cukrů v Evropě je příliš vysoký. Jejich snížení by pomohlo v boji proti chronickým onemocněním spojeným s nezdravou stravou. Příjem vlákniny a draslíku je naopak ve většině evropských dospělých…

Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadní

16.3.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr Nekula: Zajistit spotřebitelům přístup ke zdravým a bezpečným potravinám je pro mě zásadníDlouhodobě zajistit vysokou úroveň bezpečnosti potravin a dostupnost zdravých potravin pro všechny spotřebitele je cílem Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030 (Akční plán), který dnes schválila vláda. Akční plán vznikl ve…

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižší

1.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EFSA: Obsah přidaných a volných cukrů by měl být co nejnižšíVědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dokončili své komplexní hodnocení bezpečnosti cukrů ve stravě a jejich potenciální souvislosti se zdravotními problémy. Výsledky a zjištění popsaná ve stanovisku pomohou vnitrostátním orgánům veřejného…

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápoje

14.2.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Rostlinné náhražky, alternativní proteiny, hmyz, řasy, laboratorně vyrobené maso a další alternativy - vznikla nová odborná platforma pro alternativní potraviny a nápojePotravinářská komora České republiky spolu s Českou technologickou platformou pro potraviny reagují na současné trendy a změny v nákupním chování spotřebitelů. Obliba rostlinných produktů v Čechách stále roste, spotřebitelé vyhledávají nejvíce alternativy…

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končí

7.2.2022, Zdroj: dTest

dTest: Nebezpečné bílé barvivo končíLátku oxid titaničitý je od 7. února 2022 zakázáno používat při výrobě potravin. Bílé barvivo (E 171) je jedním z nejdiskutovanějších „éček“ posledních let. Ačkoliv se látka přidávaná např. do žvýkaček a cukrovinek používá už velmi dlouho, pochyby…

Spotřeba potravin - 2020

4.2.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin - 2020Český statistický úřad vydal souhrnné údaje o spotřebě potravin za rok 2020.

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?

1.2.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Zbytečná panika s prevencí užívání jódu?V médiích se šíří informace, že lidé skupují jódové tablety jako prevence proti možné jaderné katastrofě. Důvodem je vyhrožování prezidenta Putina atomovými zbraněmi. SÚBJ zaznamenal zvýšený zájem o jodové tablety pro profylaxi v případě, že se do v ovzduší…

Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-ScoreZáznamGarance

27.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:50:07

Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

10.1.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030Již od roku 2001 jsou základními řídícími dokumenty České republiky v oblasti bezpečnosti potravin strategie bezpečnosti potravin. V současné době platí již šestá strategie, Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, schválená usnesením vlády České…

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelům

7.1.2022, Zdroj: Evropská komise

Označování potravin - revize pravidel o informacích, které mají být poskytovány spotřebitelůmCílem této veřejné konzultace je shromáždit názory občanů ze zemí EU i mimo EU, jakož i názory profesionálních a neprofesionálních zúčastněných stran, pokud jde o iniciativy týkajících se revize právních předpisů EU o poskytování informací o potravinách…

Přehled nařízení EU: Potraviny pro zvláštní výživu, novel foods a GMOGarance

25.11.2021, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470 ze dne 20. prosince 2017, kterým se zřizuje seznam Unie pro nové potraviny v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 o nových…

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021

25.10.2021, Zdroj: Česká technologická platforma pro potraviny (ČTPP)

Proběhl webinář ke Světovému dni výživy 2021V úterý 19. 10. 2021 uspořádalo Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu webinář ke Světovému dni výživy na téma „Ovoce a zelenina jako součást udržitelných potravinových systémů a zdravé…

Úprava limitu pro obsah tropanových alkaloidů v některých potravinách

22.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava limitu pro obsah tropanových alkaloidů v některých potravináchVýskyt tropanových alkaloidů v některých potravinách si vyžádal revizi současných maximálních limitů.

Zvláštní požadavky na potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživuGarance

21.9.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č.  609/2013  ze dne 12. června 2013 se změnil přístup k potravinám pro zvláštní výživu. Původní široké spektrum potravin pro zvláštní výživu bylo zúženo pouze na potraviny určené pro kojence a malé děti, potraviny…

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. jako nové potraviny

30.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. jako nové potravinyKomise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.

Požadavky na pesticidy v počáteční a pokračovací kojenecké výživě

13.7.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Požadavky na pesticidy v počáteční a pokračovací kojenecké výživěKomise sjednotila definice reziduí pesticidů vycházející z různých předpisů.

Nutriční hodnocení potravin pomocí Nutri-ScoreZáznamGarance

9.6.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:05:42

Výživové označení Nutri-Score převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z 5 písmen (A, B, C, D, E) a barev od zelené do červené. Systém se používá zejména v západní části Evropy, kde je dobrovolný či povinný. Řada…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Otrava amygdalinem - co se stalo a jak to dopadlo

28.5.2021, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Otrava amygdalinem - co se stalo a jak to dopadloZačátkem letošního roku byl do systému Nutrivigilance nahlášen závažný případ akutní otravy u 72letého spotřebitele, který zkonzumoval doplněk stravy (DS) s obsahem amygdalinu, který zakoupil přes internet od slovenského výrobce a dodavatele firmy Tachyon…

dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?

21.5.2021, Zdroj: dTest

dTest: Snídaňové cereálie - vyvážený start dne, nebo jen zbytečné cukry?Ačkoli zní „snídaňové cereálie" zdravě, realita může být poněkud jiná. Laboratoř tentokrát otestovala 17 těchto výrobků s kakaem, a to od privátních i známých značek. Výsledky odhalily obsah cukru či vlákniny, nicméně důležité byly i chuťové vlastnosti.…

L-metylfolát vápenatý povolen také v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, obilných příkrmech a potravinách pro malé děti

30.4.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

L-metylfolát vápenatý povolen také v počáteční a pokračovací kojenecké výživě, obilných příkrmech a potravinách pro malé dětiKomise povolila rozšíření L-metylfolátu pro všechny kategorie potravin podle nařízení (EU) č. 609/2013.

Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použitíGarance

20.4.2021, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Na evropské úrovni řeší požadavky na potraviny pro zvláštní výživu nařízení (EU) č.  609/2013  o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti. Na národní úrovni je…

Oznamovací povinnost - materiály a předměty určené pro styk s potravinami

5.4.2021, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Oznamovací povinnost - materiály a předměty určené pro styk s potravinamiPodle § 26 odst. 5 a 6 zákona 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je výrobce a dovozce materiálů nebo předmětů určených pro styk s potravinami povinen písemně oznámit zahájení, změnu…

Role hmyzu ve výživě člověka

11.3.2021, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Role hmyzu ve výživě člověkaPojem „entomofágie“ (z řeckých slov ἔντομον éntomon, "hmyz", a φᾰγεῖν phagein, "jíst") znamená využívání hmyzu jako potraviny. Již od pravěku byl hmyz běžnou součástí jídelníčku…

Publikace JRC o uvádění výživových schémat na přední straně balení potravin

3.3.2021, Zdroj: Joint Research Centre - JRC - European Commission

Publikace JRC o uvádění výživových schémat na přední straně balení potravinSpolečné výzkumné středisko (JRC) vydalo zprávu o systémech nutričního označování na přední straně balení potravinářských produktů (front-of-pack, FOP).

COVID-19 - je třeba zvážit nízký referenční příjem vitaminu D na etiketě potraviny - je to pravděpodobně role EFSA

1.3.2021, Zdroj: Státní zdravotní ústav

V pandemii má preventivní účinek. V době onemocnění COVID-19 se toho o prevenci už hodně napsalo, ale jako by společnost úplně zapoměla, co má dělat - starat se intenzivně o své zdraví a nikoli se zaklínat, aby člověk nechytl infekci. (Upřímně, začít by se…

NutriDatabaze.cz - Databáze složení potravin České republiky

19.2.2021, Zdroj: NutriDatabaze.cz

NutriDatabaze.cz - Databáze složení potravin České republikyAktualizovaná nutridatabáze obsahuje detailní nutriční údaje více než 900 výrobků a potravin.

Zdravá třináctka - stručná výživová doporučení pro obyvatelstvo

16.2.2021, Zdroj: Společnost pro výživu

Zdravá třináctka - stručná výživová doporučení pro obyvatelstvoVýživová doporučení jsou určena pro zdravé osoby a slouží k prevenci civilizačních chorob, na které se správná výživa významně podílí. K civilizačním chorobám patří ateroskleróza a její komplikace (infarkt, mozková mrtvice), vysoký krevní tlak, cukrovka…

Sůl v masných výrobcích

12.2.2021, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Sůl v masných výrobcíchChcete vědět kolik soli obsahují masné výrobky v ČR, které jsou tak oblíbené? Nezapomeňte, že konzumujeme obvykle 2-3x více, než je zdrávo. Podívejte se na technickou zprávu, kde je spousta výsledků a pěkná úvodní…

Legislativní souhrn: Obilné a ostatní příkrmy pro kojence a malé dětiGarance

7.1.2021, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Směrnice Komise 2006/125/ES ze dne 5. prosince 2006 o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti (kodifikované znění).

Legislativní souhrn: Počáteční a pokračující kojenecká výživa - složení a informaceGarance

22.12.2020, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2016/127 ze dne 25. září 2015, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013, pokud jde o zvláštní požadavky týkající se složení a informací, které se vztahují na počáteční a pokračovací…

Datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti? Nový nástroj pro provozovatele potravinářských podniků

11.12.2020, Zdroj: EFSA

Datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti? Nový nástroj pro provozovatele potravinářských podnikůEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal vodítko, které má provozovatelům potravinářských podniků pomoci rozhodnout se, kdy na své výrobky použít datum spotřeby nebo datum minimální…

Nutri-Score: Hodnocení tuků a olejů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?

1.12.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nutri-Score: Hodnocení tuků a olejů - Jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů.

Využívání dalších způsobů vyjadřování a uvádění výživových údajůGarance

2.6.2020, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Tato zpráva reaguje na povinnost, kterou Komisi ukládá čl. 35 odst. 5 nařízení (EU) č. 1169/2011(1) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (Úř. věst. L 304, 22.11.2011, s.…

Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR

22.1.2020, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČRSpotřebitelé ryb v konzervách a výrobcích jsou občas strašeni vysokým obsahem rtuti, především ve formě tzv. methylrtuti. Ta je poměrně toxická a v rybách je asi v podílu 80% z celkové rtuti. V ČR ale sníme 3x méně ryb než je průměr v zemích…

Hodnocení nákaz bakterií Listeria monocytogenes z výrobků určených k přímé konzumaci

2.12.2019, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Hodnocení nákaz bakterií Listeria monocytogenes z výrobků určených k přímé konzumaciDne 26. listopadu 2019 zveřejnil Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) hodnocení nákaz bakterií Listeria monocytogenes (Rapid Outbreak Assessment, ROA) v několika zemích, souvisejících s…

Výživové referenční dávky pro sodík a chlorid

18.9.2019, Zdroj: EFSA

Výživové referenční dávky pro sodík a chloridVědecký panel pro dietetické výrobky, výživu a alergie (NDA) při Evropském úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil na žádost Evropské komise výživové referenční hodnoty (DRV) pro sodík a…

Nahrávám...
Nahrávám...