Povolené množství konzervantu ve výrobkuGaranceQ&A
7.6.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu
30.5.2023, Zdroj: Úřad vlády
Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších…
Hmyz v potravinách. Jak je to možné?
25.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
SZPI: "V poslední době se setkáváme s šířením celé řady zavádějících informací na téma hmyzu a jeho „tajného“ přidávání do běžných potravin, což údajně může vést i k ohrožení zdraví…
EFSA spouští mezinárodní osvětovou kampaň s názvem „EU si vybírá bezpečné potraviny“
23.5.2023, Zdroj: EFSA
Dne 16. května 2023 spustil po úspěšných dvou předchozích ročnících Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v 16 členských státech EU již třetí ročník kampaně #EUChooseSafeFood. Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je…
Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - březen 2023
9.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Státní zemědělská a potravinářská inspekce Výsledky úřední kontroly potravin 2021ZáznamGarance
8.5.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:34:17
Strukturální krize, která právě začíná v Evropě krizí energetického sektoru, bude mít závažné dopady do dalších ekonomických oborů, včetně potravinářství. Inflace zkracuje rozpočty domácností, ztěžuje podmínky výrobcům a znesnadňuje život i státní správě.…
2023/915, Nařízení Komise (EU), o maximálních limitech některých kontaminujících látek v potravinách a o zrušení nařízení (ES) č. 1881/2006Garance
8.5.2023, Zdroj: Evropská komise
Pesticidy v potravinách: EFSA zveřejnil nejnovější data
3.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil nejnovější zprávu o reziduích pesticidů v potravinách v Evropské unii. Zpráva poskytuje přehled o množství reziduí zjištěných ve vybraných běžně konzumovaných…
EFSA: Bisfenol A v potravinách představuje zdravotní riziko
27.4.2023, Zdroj: EFSA
Vědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěli v novém přehodnocení k závěru, že expozice bisfenolu A (BPA) v potravinách představuje zdravotní riziko pro spotřebitele všech věkových…
Legislativní souhrn: Metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu některých kontaminujících látek v potravináchGarance
3.4.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (EU) 2017/644, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu dioxinů, PCB s dioxinovým efektem a PCB bez dioxinového efektu v některých potravinách
Varování spotřebitelům: Pyrolizidinové alkaloidy v bylinném čaji
3.4.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole bezpečnosti potravin bylinný čaj s téměř 15x překročeným limitem pro přítomnost pyrolizidinových alkaloidů. Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít…
Nitrosaminy v potravinách - úřad EFSA hodnotil zdravotní riziko
31.3.2023, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v…
Legislativní souhrn: Maximální limity některých kontaminujících látek v potravináchGarance
27.3.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách
Legislativní souhrn: Zajištění bezpečnosti potravin a zvířecích krmiv v EUGarance
20.3.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (ES) č. 178/2002 obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřízení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a stanovení postupů týkajících se bezpečnosti potravin
2023/465, Nařízení Komise (EU), kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity arsenu v některých potravinách
17.3.2023, Zdroj: Evropská komise
Kontroly pesticidů 2022: nejbezpečnější potraviny z ČR a EU, riziko představují třetí země
15.3.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři…
2023/439, Nařízení Komise (ES), kterým se mění příloha nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 umožňující používání nikotinamid ribosidchloridu jako zdroje niacinu v potravinách pro zvláštní lékařské účely a úplnou náhradu stravy pro kontrolu hmotnostiGarance
7.3.2023, Zdroj: Evropská komise
Legislativní souhrn: Bezpečnost pesticidů na trhu EUGarance
6.3.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:EFSA: Množství reziduí veterinárních léčiv v potravinách nadále klesá
6.3.2023, Zdroj: EFSA
Z nejnovějších údajů vyplývá, že množství reziduí veterinárních léčiv a dalších látek nalezených ve zvířatech a potravinách živočišného původu v Evropské unii nadále klesají, zároveň se zvyšuje úroveň dodržování…
Výzva k poskytnutí dat o výskytu procesních kontaminantů v grilovaných potravinách
10.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Panel pro kontaminanty Norského vědeckého výboru pro potraviny a životní prostředí (VKM) zahajuje na žádost Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NSFA) nový projekt "Hodnocení rizik grilovaných a BBQ…
Legislativní souhrn: Potraviny pro zvláštní skupinyGarance
6.2.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (EU) č. 609/2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti
Legislativní souhrn: Rezidua pesticidů v potravinách a krmivechGarance
31.1.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu
Bezpečnost potravin — bezpečné materiály určené pro styk s potravinamiGarance
24.1.2023, Zdroj: EUR-Lex
Nařízení (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
Limity pro plísně u čokolády s příměsí rozinekGaranceQ&A
3.1.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Úprava metod analýzy pro kontrolu obsahu stopových prvků a kontaminujících látek z výroby v potravináchGarance
30.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nejlepší aktuální technologické poznatky se promítly do požadavků na meze stanovitelnosti u metod analýzy pro arsen.
Pesticidy v koncentrované biopotraviněGaranceQ&A
29.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Stanovení maximálních limitů pro perfluoralkylované látky v některých potravinách
19.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise stanovila maximální limity pro chloristan v některém ovoci a zelenině, čaji a potravinách pro malé děti.
333/2007, Nařízení Komise (ES), kterým se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu obsahu olova, kadmia, rtuti, anorganického cínu, 3-MCPD a benzo[ a ]pyrenu v potravinách, k 15. 12. 2022Garance
15.12.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Podmínky použití pro extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát
15.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Denní porce potraviny musí obsahovat méně než 800 mg (-)-epigallokatechin-3-gallátu.
Vícejazyčnost a bezpečnost potravin - online sdělení EFSA jsou nyní k dispozici ve všech 24 jazycích EU
24.11.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Víceletý kontrolní program na období 2021-2025
4.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise EU upravila program kontrol, jež se mají v období 2021–2025 provádět v členských státech v oblastech, jichž se týká nařízení o úředních kontrolách.
EFSA: Návrh stanoviska k přítomnosti nitrosaminů v potravinách
2.11.2022, Zdroj: EFSA
Panel EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k rizikům pro zdraví lidí v souvislosti s přítomností nitrosaminů v…
Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravinách
31.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Komise upravila přílohu nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.
Index cen potravin FAO klesal v září 2022 již šestý měsíc po sobě
24.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Index cen potravin FAO (FAO Food Price Index) podle zprávy vydané dne 7. října 2022 poklesl meziměsíčně v září o 1,1 % a současně klesal již šestý měsíc po sobě. Pokles odrážel snížení mezinárodních cen rostlinných olejů, masa, cukru a mléčných výrobků, avšak…
Evropské a národní orgány chrání zdraví spotřebitelů v oblasti bezpečnosti potravin již od roku 2002
13.10.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Evropské a národní orgány chrání od roku 2002 zdraví spotřebitelů v rámci systému bezpečnosti potravin EU
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025
11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.
Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník
5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Předposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Ministerstvo zemědělství ČR, Potravinářská komora ČR i přítomní zástupci v Evropském parlamentu a Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se shodli na potřebě ochrany názvů potravin živočišného původu
21.9.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR
V úterý se v Praze uskutečnil Kulatý stůl k prioritám PK ČR v rámci předsednictví ČR v Radě EU. Potravinářská komora České republiky (PK ČR) ve spolupráci se Stálým zastoupením PK ČR v Bruselu představila hostům aktuální témata týkající se Revize nařízení (EU)…
Návrh vědeckého stanoviska EFSA k horní tolerovatelné hranici příjmu selenu
16.9.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Oddělení EFSA pro výživu a inovace potravin zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k tolerovatelné horní hranici příjmu (UL) selenu. Tento dokument přehodnocuje bezpečnost užívání selenu a uvádí revidované…
2022/1428, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu perfluoralkylovaných látek v některých potravináchGarance
15.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
Monitorování perfluoralkylovaných látek v potravináchGarance
13.9.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Potraviny Čechů často obsahují rakovinotvorné plísně, ukázal to Cílený monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti
5.9.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Sledování bezpečnosti potravin a výživy patří k důležitým prvkům ochrany veřejného zdraví. Takzvanému monitorování dietární expozice populace se Státní zdravotní ústav věnuje už od roku 1993. Dílčí výsledky za rok 2021 prokázaly u některých druhů potravin…
Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce
2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Při příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…
Maximální limity delta-9-tetrahydrokanabinolu v konopných semenech
31.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
PGRLF otevírá dva nové programy pro zemědělské prvovýrobce a potravináře
22.8.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. spouští příjem žádostí do dvou zcela nových programů: Provoz 2022 – snížení jistiny úvěru a Provoz – Potravináři – snížení jistiny úvěru. Příjem žádostí do těchto programů bude zahájen 30.…
Maximální limity ochratoxinu A v některých potravinách
16.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Novela nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, upravuje limity pro obsah ochratoxinu A v některých potravinách.
Maximální limit pro kyselinu kyanovodíkovou v určitých potravinách
12.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Novela nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, upravuje limity pro obsah kyseliny kyanovodíkové.