dnes je 10.6.2023

Povolené množství konzervantu ve výrobkuGaranceQ&A

7.6.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu

30.5.2023, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou voduNávrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 252/2004 Sb., kterou se stanoví hygienické požadavky na pitnou a teplou vodu a četnost a rozsah kontroly pitné vody, ve znění pozdějších…

Hmyz v potravinách. Jak je to možné?

25.5.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Hmyz v potravinách. Jak je to možné?SZPI: "V poslední době se setkáváme s šířením celé řady zavádějících informací na téma hmyzu a jeho „tajného“ přidávání do běžných potravin, což údajně může vést i k ohrožení zdraví…

EFSA spouští mezinárodní osvětovou kampaň s názvem „EU si vybírá bezpečné potraviny“

23.5.2023, Zdroj: EFSA

EFSA spouští mezinárodní osvětovou kampaň s názvem „EU si vybírá bezpečné potraviny“Dne 16. května 2023 spustil po úspěšných dvou předchozích ročnících Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spolu s partnery v 16 členských státech EU již třetí ročník kampaně #EUChooseSafeFood. Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je…

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - březen 2023

9.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - březen 2023Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Výsledky úřední kontroly potravin 2021ZáznamGarance

8.5.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:34:17

Strukturální krize, která právě začíná v Evropě krizí energetického sektoru, bude mít závažné dopady do dalších ekonomických oborů, včetně potravinářství. Inflace zkracuje rozpočty domácností, ztěžuje podmínky výrobcům a znesnadňuje život i státní správě.…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Pesticidy v potravinách: EFSA zveřejnil nejnovější data

3.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Pesticidy v potravinách: EFSA zveřejnil nejnovější dataEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zveřejnil nejnovější zprávu o reziduích pesticidů v potravinách v Evropské unii. Zpráva poskytuje přehled o množství reziduí zjištěných ve vybraných běžně konzumovaných…

EFSA: Bisfenol A v potravinách představuje zdravotní riziko

27.4.2023, Zdroj: EFSA

EFSA: Bisfenol A v potravinách představuje zdravotní rizikoVědci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) dospěli v novém přehodnocení k závěru, že expozice bisfenolu A (BPA) v potravinách představuje zdravotní riziko pro spotřebitele všech věkových…

Legislativní souhrn: Metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu některých kontaminujících látek v potravináchGarance

3.4.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (EU) 2017/644, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu dioxinů, PCB s dioxinovým efektem a PCB bez dioxinového efektu v některých potravinách

Varování spotřebitelům: Pyrolizidinové alkaloidy v bylinném čaji

3.4.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Varování spotřebitelům: Pyrolizidinové alkaloidy v bylinném čajiStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila při kontrole bezpečnosti potravin bylinný čaj s téměř 15x překročeným limitem pro přítomnost pyrolizidinových alkaloidů. Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří mohou mít…

Nitrosaminy v potravinách - úřad EFSA hodnotil zdravotní riziko

31.3.2023, Zdroj: EFSA

Nitrosaminy v potravinách - úřad EFSA hodnotil zdravotní rizikoEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v…

Legislativní souhrn: Maximální limity některých kontaminujících látek v potravináchGarance

27.3.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách

Legislativní souhrn: Zajištění bezpečnosti potravin a zvířecích krmiv v EUGarance

20.3.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (ES) č. 178/2002 obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřízení Evropského úřadu pro bezpečnost potravin a stanovení postupů týkajících se bezpečnosti potravin

Kontroly pesticidů 2022: nejbezpečnější potraviny z ČR a EU, riziko představují třetí země

15.3.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly pesticidů 2022: nejbezpečnější potraviny z ČR a EU, riziko představují třetí zeměStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři…

EFSA: Množství reziduí veterinárních léčiv v potravinách nadále klesá

6.3.2023, Zdroj: EFSA

EFSA: Množství reziduí veterinárních léčiv v potravinách nadále klesáZ nejnovějších údajů vyplývá, že množství reziduí veterinárních léčiv a dalších látek nalezených ve zvířatech a potravinách živočišného původu v Evropské unii nadále klesají, zároveň se zvyšuje úroveň dodržování…

Výzva k poskytnutí dat o výskytu procesních kontaminantů v grilovaných potravinách

10.2.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výzva k poskytnutí dat o výskytu procesních kontaminantů v grilovaných potravináchPanel pro kontaminanty Norského vědeckého výboru pro potraviny a životní prostředí (VKM) zahajuje na žádost Norského úřadu pro bezpečnost potravin (NSFA) nový projekt "Hodnocení rizik grilovaných a BBQ…

Legislativní souhrn: Potraviny pro zvláštní skupinyGarance

6.2.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (EU) č. 609/2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti

Legislativní souhrn: Rezidua pesticidů v potravinách a krmivechGarance

31.1.2023, Úřad pro publikace, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu

Bezpečnost potravin — bezpečné materiály určené pro styk s potravinamiGarance

24.1.2023, Zdroj: EUR-Lex

Bezpečnost potravin — bezpečné materiály určené pro styk s potravinamiNařízení (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami

Limity pro plísně u čokolády s příměsí rozinekGaranceQ&A

3.1.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Úprava metod analýzy pro kontrolu obsahu stopových prvků a kontaminujících látek z výroby v potravináchGarance

30.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Úprava metod analýzy pro kontrolu obsahu stopových prvků a kontaminujících látek z výroby v potravináchNejlepší aktuální technologické poznatky se promítly do požadavků na meze stanovitelnosti u metod analýzy pro arsen.

Pesticidy v koncentrované biopotraviněGaranceQ&A

29.12.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Stanovení maximálních limitů pro perfluoralkylované látky v některých potravinách

19.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Stanovení maximálních limitů pro perfluoralkylované látky v některých potravináchKomise stanovila maximální limity pro chloristan v některém ovoci a zelenině, čaji a potravinách pro malé děti.

Podmínky použití pro extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallát

15.12.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Podmínky použití pro extrakty ze zeleného čaje obsahující (-)-epigallokatechin-3-gallátDenní porce potraviny musí obsahovat méně než 800 mg (-)-epigallokatechin-3-gallátu.

Víceletý kontrolní program na období 2021-2025

4.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Víceletý kontrolní program na období 2021-2025Komise EU upravila program kontrol, jež se mají v období 2021–2025 provádět v členských státech v oblastech, jichž se týká nařízení o úředních kontrolách.

EFSA: Návrh stanoviska k přítomnosti nitrosaminů v potravinách

2.11.2022, Zdroj: EFSA

EFSA: Návrh stanoviska k přítomnosti nitrosaminů v potravináchPanel EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k rizikům pro zdraví lidí v souvislosti s přítomností nitrosaminů v…

Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravinách

31.10.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Nové maximální limity dioxinů a PCB s dioxinovým efektem v některých potravináchKomise upravila přílohu nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.

Index cen potravin FAO klesal v září 2022 již šestý měsíc po sobě

24.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Index cen potravin FAO klesal v září 2022 již šestý měsíc po soběIndex cen potravin FAO (FAO Food Price Index) podle zprávy vydané dne 7. října 2022 poklesl meziměsíčně v září o 1,1 % a současně klesal již šestý měsíc po sobě. Pokles odrážel snížení mezinárodních cen rostlinných olejů, masa, cukru a mléčných výrobků, avšak…

Evropské a národní orgány chrání zdraví spotřebitelů v oblasti bezpečnosti potravin již od roku 2002

13.10.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Evropské a národní orgány chrání zdraví spotřebitelů v oblasti bezpečnosti potravin již od roku 2002Evropské a národní orgány chrání od roku 2002 zdraví spotřebitelů v rámci systému bezpečnosti potravin EU

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025

11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Ministerstvo zemědělství ČR, Potravinářská komora ČR i přítomní zástupci v Evropském parlamentu a Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se shodli na potřebě ochrany názvů potravin živočišného původu

21.9.2022, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Ministerstvo zemědělství ČR, Potravinářská komora ČR i přítomní zástupci v Evropském parlamentu a Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se shodli na potřebě ochrany názvů potravin živočišného původuV úterý se v Praze uskutečnil Kulatý stůl k prioritám PK ČR v rámci předsednictví ČR v Radě EU. Potravinářská komora České republiky (PK ČR) ve spolupráci se Stálým zastoupením PK ČR v Bruselu představila hostům aktuální témata týkající se Revize nařízení (EU)…

Návrh vědeckého stanoviska EFSA k horní tolerovatelné hranici příjmu selenu

16.9.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Návrh vědeckého stanoviska EFSA k horní tolerovatelné hranici příjmu selenuOddělení EFSA pro výživu a inovace potravin zahájilo veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k tolerovatelné horní hranici příjmu (UL) selenu. Tento dokument přehodnocuje bezpečnost užívání selenu a uvádí revidované…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

Monitorování perfluoralkylovaných látek v potravináchGarance

13.9.2022, Evropská komise, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Zdroj: Verlag Dashöfer

Potraviny Čechů často obsahují rakovinotvorné plísně, ukázal to Cílený monitoring hygienické a zdravotní nezávadnosti

5.9.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Potraviny Čechů často obsahují rakovinotvorné plísně, ukázal to Cílený monitoring hygienické a zdravotní nezávadnostiSledování bezpečnosti potravin a výživy patří k důležitým prvkům ochrany veřejného zdraví. Takzvanému monitorování dietární expozice populace se Státní zdravotní ústav věnuje už od roku 1993. Dílčí výsledky za rok 2021 prokázaly u některých druhů potravin…

Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce

2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejcePři příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…

PGRLF otevírá dva nové programy pro zemědělské prvovýrobce a potravináře

22.8.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

PGRLF otevírá dva nové programy pro zemědělské prvovýrobce a potravinářePodpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. spouští příjem žádostí do dvou zcela nových programů: Provoz 2022 – snížení jistiny úvěru a Provoz – Potravináři – snížení jistiny úvěru. Příjem žádostí do těchto programů bude zahájen 30.…

Maximální limity ochratoxinu A v některých potravinách

16.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Maximální limity ochratoxinu A v některých potravináchNovela nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, upravuje limity pro obsah ochratoxinu A v některých potravinách.

Maximální limit pro kyselinu kyanovodíkovou v určitých potravinách

12.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Maximální limit pro kyselinu kyanovodíkovou v určitých potravináchNovela nařízení, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, upravuje limity pro obsah kyseliny kyanovodíkové.

Nejnavštěvovanější semináře
        Nahrávám...
        Nahrávám...