Ředitel Matula: Znovín nečeká žádná revoluce, je třeba jej nyní stabilizovat
12.5.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Nové vedení jednoho z největších výrobců vín v České republice, Znovínu Znojmo, se v současnosti soustředí na stabilizaci firmy v ekonomicky náročných časech, žádnou revoluci nechystá. ČTK to v rozhovoru řekl nový ředitel společnosti Karel…
Whisky - new makeGaranceQ&A
11.5.2023, PotravinyInfo
, Zdroj:Označení šumivého vína jako CHOPGaranceQ&A
27.4.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Legislativní souhrn: Aromatizované vinné výrobkyGarance
17.4.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (EU) č. 251/2014 o definici, popisu, obchodní úpravě a označování zeměpisných označení aromatizovaných vinných výrobků
Legislativní souhrn: Zeměpisný původ lihovinGarance
26.2.2023, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Nařízení (EU) 2019/787 o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin, používání názvů lihovin v obchodní úpravě a při označování jiných potravin, ochraně zeměpisných označení lihovin, používání lihu a destilátů zemědělského původu při výrobě…
2023/383, Prováděcí nařízení Komise, kterým se mění nařízení (ES) č. 2870/2000, kterým se stanoví referenční metody Společenství používané pro rozbor lihovin, a kterým se zrušuje nařízení (EHS) č. 2009/92, kterým se stanoví metody Společenství používané pro rozbor ethanolu zemědělského původu použit
23.2.2023, Zdroj: Evropská komise
2023/157, Prováděcí nařízení Komise (EU), kterým se mění prováděcí nařízení (EU) 2021/2266, pokud jde o odkaz na osvědčení a samoosvědčení malých nezávislých výrobců alkoholických nápojů v zjednodušeném elektronickém správním dokladu
27.1.2023, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Pivovar Svijany vyrobil loni o 4,5 procenta méně, letošek ale vidí optimisticky
25.1.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství
V Pivovaru Svijany na Liberecku uvařili loni 653.000 hektolitrů piva, je to zhruba o 4,5 procenta méně než v roce 2021.
Trendy evropského potravinářství 2022
20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope
Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.
Ministerstvo zemědělství zveřejnilo pravidla pro čerpání národních dotací v příštím roce. Zemědělci a potravináři tak získají více než 2,7 miliardy korun
9.12.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) schválil Zásady pro poskytování národních dotací v roce 2023. Z celkem 2,739 miliard korun směřuje do živočišné výroby 1,88 miliardy, do rostlinné výroby 305 milionů, do potravinářství 356 milionů a na ostatní…
Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad
Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…
Uvádění dusíku u piva s lavinovým efektemQ&A
18.11.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Prodej lihovin českému spotřebiteli přes zahraniční e-shopGaranceQ&A
8.11.2022, Zdroj: Verlag Dashöfer
Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník
21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Na veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025
11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.
Uvádění údajů o stáčírně, výrobci, prodejci a dovozci na etiketách vínQ&A
10.10.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník
5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Předposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021
27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.
Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje
19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Den regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…
Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021
14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.
Jaká byla produkce piva v loňském roce?
13.9.2022, Zdroj: Eurostat
Výroba chmelového moku se v roce 2021 zvýšila. Podle nejnovější statistiky Eurostatu opustilo v loni výrobní linky téměř 33,1 miliard litrů piva (s alkoholem). Celková produkce piva činila průměrně 78 litrů na…
V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy
12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…
Přístup SZPI ke kontrole šarží na lihovinách
9.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Při kontrolní činnosti se vyskytly případy, kdy na láhvi lihovin chybí původní šarže přidělená výrobcem, resp. tato výrobní šarže byla mechanicky odstraněna a výrobku byla přidělena distributorem nebo dovozcem „nová šarže“, která ani nutně nemusela…
Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Dalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…
Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění
5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Regionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…
Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové
2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…
V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda
29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Letošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…
Reklama na alkoholické nápoje a její právní regulace
26.8.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.
Reklama na alkoholické nápoje má, stejně jako jiné komodity, které mají povahu návykových látek, své právní mantinely stanovené jak vnitrostátními předpisy, tak legislativou Evropské unie (EU).
Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina
15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Slavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…
Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…
Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství
25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Také v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…
Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána
18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Osm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…
Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a jiných nápojích
1.7.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Vodítka pro používání názvů kategorií lihovin a zeměpisných označení lihovin na lihovinách, alkoholických nápojích a potravinách jiných než alkoholické nápoje, včetně používání narážek, složených…
Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje
13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…
Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot
1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
V Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…
Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu
2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…
Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun
1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…
Označení alkoholického nápoje s výluhem z pomerančové kůryGaranceQ&A
22.2.2022, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond
Více než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…
Vloni inspektoři SZPI provedli 317 kontrol burčáku, zjistili jediný nevyhovující
28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2021 ukázaly pozitivní trend, kdy požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhověl pouze jediný…
251/2014, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o definici, popisu, obchodní úpravě, označování a ochraně zeměpisných označení aromatizovaných vinných výrobků, k 7. 12. 2021Garance
7.12.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Vědci vaří pivo z nespotřebovaného pečiva, snaží se omezit plýtvání potravinami
5.11.2021, Zdroj: Mendelova univerzita v Brně
Zužitkovat nespotřebované pečivo, které by jinak skončilo na skládce, se rozhodli vědci z Agronomické fakulty MENDELU. Ze ztvrdlého, neprodaného chleba vaří v univerzitním pivovaru klasický český ležák. Od začátku projektu připravili třicet receptur ležáku,…
Foodies: Ocenění za udržitelnost pro malé a střední potravinářské podniky
24.9.2021, Zdroj: FoodDrinkEurope
Sledujte ceremoniál Foodies, který ocení podniky za jejich snahu o udržitelnou produkci. Malých a středních podniků (SME) je v EU na 290 000 a tvoří 99 % evropského potravinářského a nápojového průmyslu. Ceny uděluje sdružení…
Uvádění narážek na zákonné názvy lihovin nebo zeměpisná označení lihovin
21.9.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Označování lihovin bylo doplněno tak, aby umožnilo narážky na zákonné názvy lihovin nebo zeměpisná označení lihovin v popisu, obchodní úpravě a označování jiných lihovin vyrobených tradičními…
Potravinářská inspekce zahájila kontrolu burčáku letos o 3 týdny později
17.9.2021, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zahájila kontroly burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v letošní sezóně o cca 2 až 3 týdny později oproti předchozím sezónám. Důvodem je zejména pozdější sklizeň hroznů révy vinné díky…
Označování lihovin vzniklých kombinací lihoviny s potravinami
20.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Novela nařízení o definici, popisu, obchodní úpravě a označování lihovin upravuje pravidla pro složené výrazy popisující alkoholický nápoj.
Doplňující pravidla pro definici, popis, obchodní úpravu a označování lihovin
2.8.2021, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie
Nové nařízení doplňuje pravidla týkající se žádostí o zápis zeměpisných označení lihovin, změn specifikace produktu, zrušení zápisu a rejstříku.
Smoothie s příchutí bílkoviny?Q&A
8.7.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Ročenka ekologického zemědělství 2019
5.7.2021, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství vydalo již tradiční publikaci, která mapuje každoroční vývoj ekologického zemědělství v ČR.
Zákon o potravinách s komentářemGarance
8.6.2021, Verlag Dashöfer
, Zdroj:Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, byl od roku 1997 několikrát novelizovaný. Poslední novelou je zákon č. 174/2021 Sb., který navazuje na novelu z roku 2016 (zákon č. 180/2016 Sb.).…