dnes je 19.4.2024

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak

17.4.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlakKonzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. Byla zveřejněna studie v časopise European Journal of Preventive (2023). Kardiologové zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se zúčastnili španělské dietní studie…

Vitamin B12 v potravinách

11.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vitamin B12 v potravináchKobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika…

Energetické nápoje

2.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Energetické nápojeSlibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých.

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu

28.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánuMinisterstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika…

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu

26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzuTým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.

Výživové tipy

18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výživové tipyJak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace

6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech

26.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmechStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje…

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score

22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-ScoreAutoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.

Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

7.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Fruktóza a její vliv na lidské zdravíJe obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem…

Mýty a fakta o perlivé vodě

29.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Mýty a fakta o perlivé voděPerlivá (sycená) voda je voda, která je nasycená bublinkami oxidu uhličitého (CO2). Některé vody tento plyn obsahují přirozeně (minerální vody) a do jiných je uměle přidáván. Proč se nápoje tímto plynem záměrně sytí? Přidáním oxidu uhličitého do nápoje se…

NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo, nejzdravější je teď voda

26.1.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

NutriScore změnilo výpočet. Mléko si pohoršilo, nejzdravější je teď vodaPodle Potravinářské komory ČR, která dřívější možnost zavedení tohoto typu značení jako povinného v celé EU tvrdě odmítala, jsou změny obecně k horšímu.

Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?

10.1.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Kofein a zelený čaj jako spalovače tuků?Spousta lidí si pod názvem „spalovač tuku“ představí nějakou zázračnou pilulku, kterou když spolknou, rázem budou o pár kil lehčí – a bez námahy. V trochu reálnější podobě můžeme za spalovače tuků označit doplňky stravy, které podporují…

Budoucnost veganských potravin a napodobenin živočišných produktůZáznamGarance

13.11.2023, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:13:27

Motivem k alternativní bezmasé stravě bývá zpestření a odlehčení jídelníčku, ale často také obava o životní prostředí a snižování uhlíkové stopy. Potvrzují to také zvýšené prodeje tofu a dalších rostlinných bílkovin v různých variantách. Nejrychleji rostoucí…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

CPW dělá snídani lepší

1.11.2023, Zdroj: FoodDrinkEurope

CPW dělá snídani lepšíCereal Partners Worldwide SA je společný podnik mezi General Mills a Nestlé, založený v roce 1991 za účelem výroby snídaňových cereálií.

Každý sedmý dospělý má závislost na průmyslově zpracovaném jídle, tvrdí vědci

17.10.2023, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Každý sedmý dospělý má závislost na průmyslově zpracovaném jídle, tvrdí vědciČtrnáct procent dospělých a 12 procent dětí má závislost na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou například čokoládové tyčinky. Uvádí to článek zveřejněný v odborném časopise The British Medical Journal, jehož autoři a autorky analyzovali 281…

Učitelské noviny - VE VĚTŠINĚ ŠKOLNÍCH JÍDELEN SE PŘESOLUJE

20.9.2023, Zdroj: Učitelské noviny

Učitelské noviny - VE VĚTŠINĚ ŠKOLNÍCH JÍDELEN SE PŘESOLUJEVe více než 60 % školních jídelen se výrazně přesoluje. Na konferenci Potravinářské komory ČR na to upozornila hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Hygienická služba ČR už v dubnu upozorňovala na to, že monitoring ve 165 školních jídelnách v loňském roce ukázal,…

SZPI: Společné stravování

6.9.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

SZPI: Společné stravováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…

Jak nahlíží legislativa na označení „vhodné i pro diabetiky"Garance

22.8.2023, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Vzhledem k vývoji vědeckých poznatků a v souvislosti s tím i legislativy EU byly potraviny pro osoby s poruchami metabolismu sacharidů (diabetes) novelou vyhlášky č. 54/2004 Sb., která ustanovuje druhy potravin určených pro zvláštní výživu a způsob jejich…

zdravotní tvrzeníGaranceQ&A

21.6.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Společné stravování

7.6.2023, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Společné stravováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…

Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mléka

16.5.2023, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Dieta a dietní omezení při alergii na bílkoviny kravského mlékaZabezpečení plnohodnotné stravy, která poskytne dětem všechny potřebné živiny, je velkou výzvou, před kterou stojí každý, kdo se potýká s potravinovou alergií (PA) nebo potravinovou…

Lze výrobek z přirozeně bezlepkových surovin označit jako bez lepku?GaranceQ&A

26.4.2023, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?

29.3.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Existují zdravotní rizika spojená s konzumací lékořice těhotnými ženami?Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) se zabýval hodnocením finské observační studie, na jejímž základě vědci doporučili varovat těhotné ženy před konzumací…

Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozu

10.3.2023, Zdroj: LESENSKY.CZ

Spotřeba sýrů v ČR stoupá. Lidé častěji kupují lahůdky z dovozuPlátkový sýr na chleba, grilovaný hermelín nebo strouhaný parmazán na těstovinách si Češi vychutnávají častěji než v minulosti. Obliba sýrů v České republice totiž neustále stoupá, za posledních deset let se zvýšila o 1,5 kila na 14,4 kila sýra na osobu za…

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?

19.1.2023, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme…

Výživová a zdravotní tvrzení pro ovesné vločkyGaranceQ&A

27.12.2022, Ing. Miriam Bellofattová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Používání Nutri-score u různých komodit a výrobkových řadQ&A

30.11.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavky

21.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a nové legislativní požadavkyKomise EU upravila požadavek na obsah kyseliny linolové, linolenové a hořčíku v náhradách celodenní stravy.

Zvýraznění sojového lecitinu jako alergenuQ&A

29.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Uchovávání kombinace teplého a studeného pokrmuGaranceQ&A

22.9.2022, Ing. Marie Jechová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Uvádění výživových údajů u potravin pro zvláštní výživuGaranceQ&A

6.9.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu stylu

26.8.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v oblasti zdravého životního stylu podpisem Deklarace ke zdravému životnímu styluV rámci zahajovacího dne mezinárodního agrosalonu Země živitelka byla podepsána Deklarace ke zdravému životnímu stylu mezi Potravinářskou komorou České republiky (PK ČR) a Ministerstvem zdravotnictví České republiky. Deklaraci podepsala prezidentka PK ČR Dana…

Spotřeba potravin v infografice

25.8.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Spotřeba potravin v infograficeČeský statistický úřad zveřejnil infografiku s údaji o spotřebě základních komodit v ČR. Kolik konzumujeme hovězí masa nebo ovoce jižního pásu?

Nutričně kompletní náhrady stravy ve formě práškuGaranceQ&A

23.8.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cen

18.8.2022, Zdroj: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad provedl rozsáhlé sektorové šetření na potravinářském trhu, věnoval se i zvyšování cenÚřad pro ochranu hospodářské soutěže provedl od počátku roku 2021 do června 2022 rozsáhlé sektorové šetření zaměřené na trhy nákupu potravin za účelem dalšího prodeje v České republice, včetně služeb s tímto nákupem…

Duha na talíři aneb co dává ovoci a zelenině jejich typickou barvuGarance

16.8.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ovoce a zelenina tvoří důležitou součást našeho jídelníčku. Jsou významným zdrojem mnoha biologicky aktivních látek, zejména vitamínů, antioxidantů, ale i některých mikrobicidních látek, minerálních látek a vlákniny. Výskyt těchto látek se u jednotlivých druhů…

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potraviny

15.8.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Rozšíření použití oleje z mikrořas Schizochytrium sp. bohatého na DHA a EPA jako nové potravinyKomise upravila podmínky pro použití oleje z mikrořas Schizochytrium jako nové potraviny.

Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance

19.7.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol

15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školNovela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech

1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalechOd příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstva

21.6.2022, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Musíme vysvětlovat, jak snížit obsahu soli v naší dietě ČR - jde o zdraví třetiny obyvatelstvaČlenské státy WHO se dohodly, že do roku 2025 je třeba snížit příjem soli u světové populace o cca 30 %. Snížení příjmu soli bylo označeno za jedno z nejefektivnějších opatření z hlediska nákladů, které mohou země přijmout ke zlepšení zdravotního stavu…

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“

6.6.2022, Zdroj: Svaz výrobců nealkoholických nápojů

Odborný kulatý stůl „Problematika složení energetických nápojů a jejich konzumace - jedna z příčin rozvoje obezity u dětí v ČR“Dne 1. 6. 2022 se v prostorách Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky konal odborný kulatý stůl týkající se problematiky konzumace energetických nápojů osobami mladšími 18 let. Hlavním hostem uzavřeného setkání poslanců byl…

Nahrávám...
Nahrávám...