CCCF17/ Prezident Panamy má zahajovací projev na setkání o kontaminantech
18.4.2024, Zdroj: Codex Alimentarius
17. zasedání Kodexového výboru pro kontaminanty v potravinách (CCCF) bylo oficiálně zahájeno v Panama City dne 15. dubna po projevech Jeho Excelence prezidenta Panamské republiky Laurentina Cortizo Cohena a dalších významných hostů. Slavnostní zahájení…
Rajčata mohou snížit vysoký krevní tlak
17.4.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
Konzumace většího množství rajčat může pomoci snížit riziko hypertenze. Byla zveřejněna studie v časopise European Journal of Preventive (2023). Kardiologové zkoumali téměř 7000 lidí ve věku 55 až 80 let, kteří se zúčastnili španělské dietní studie…
Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení výživových hodnot potravin; členské státy Evropské Unie zůstávají v otázce podpory Nutri-Score nadále nejednotné
16.4.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Portugalsko se stalo dne 05/04/2024 osmou evropskou zemí, která přijala systém Nutri-Score jako národní systém označování výživových hodnot potravin na přední straně obalu.
Podíl stanovišť včelstev bez varroázy letos meziročně vzrostl ze 17 na 20 procent
15.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Podíl stanovišť včelstev, ve kterých se nevyskytovali roztoči způsobující nemoc varroázu, letos vzrostl na pětinu z loňských 17 procent. Vyplývá to z pravidelného monitoringu Státní veterinární správy (SVS), jehož výsledky má ČTK k…
Povinné uvádění země původu u čerstvého ovoce a zeleniny, suchých skořápkových plodů, sušeného ovoce, krájeného ovoce a zeleniny a banánů
12.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/2429, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro odvětví ovoce a zeleniny, některé výrobky z ovoce a zeleniny a odvětví banánů, a zrušuje nařízení…
Vitamin B12 v potravinách
11.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Kobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika…
Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitř
10.4.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Vědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle…
Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu
9.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…
Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy
8.4.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však…
Výroba lihovin a alkoholických nápojů
4.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
U prodeje alkoholických nápojů je potřeba rozlišovat alkoholické nápoje jiné než lihoviny a lihoviny.
Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu
3.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…
Energetické nápoje
2.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Slibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých.
Letos v únoru hygienici v Praze zkontrolovali 214 provozoven stravovacích služeb
1.4.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v období měsíce února 2024 v metropoli zkontrolovala celkem 214 provozoven stravovacích služeb (viz graf č. 1). To je o 25 víc než za stejný časový úsek předchozího roku. Na kontrolách se…
Trh s biopotravinami se v České republice v roce 2022 meziročně zvýšil
29.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Trh s biopotravinami v České republice roste, ve srovnání s rokem 2021 byl předloni meziroční růst vyšší o 12,9 %. České domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 6,95 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2022, kterou…
Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu
28.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika…
Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijeme
27.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Mikroplasty jsou téma, které zatím rezonuje především v kruzích odborné veřejnosti. Vědci už potvrdili jejich přítomnost prakticky všude – ve vodě, v potravě, ve vzduchu, v lidském těle. A i když dopady fragmentovaných plastových částeček na zdraví lidí…
Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu
26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Tým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.
Zpráva o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2023
25.3.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?
22.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
V souvislosti s plánovanými legislativními změnami se v současné době mluví o značkách kvality, jejichž exkluzivita se vztahuje k zeměpisnému označení, místu původu či tradičnímu výrobnímu postupu. Pojďme si společně připomenout druhy pečetí, které jsou díky…
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči
21.3.2024, Zdroj: Úřad vlády
Předkládaný návrh zákona reaguje na nová nařízení Komise vydávaná v oblasti veterinární péče a zároveň i na poznatky z aplikační praxe.
Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původu
20.3.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR
Úřední veterinární lékaři Státní veterinární správy koncem minulého týdne při společné kontrole s Policií ČR v pražském areálu SAPA odhalili nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo téměř 300 kg živočišných produktů neznámého původu skladovaných nevhodným…
Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotu
19.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Redukovat stav skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů a konkrétně metanu je nesmyslné. Způsobem, jak řešit produkované množství metanu u hospodářských zvířat, je strava. Pokud je krmení kvalitní, tak metanu produkují mnohem méně, řekl ČTK Miloslav…
Výživové tipy
18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Jak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…
Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici
18.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Jiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny,…
Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?
14.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná…
Potravinářská inspekce vydala opatření obecné povahy zakazující uvádět do oběhu potraviny s látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O nebo THCP
13.3.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, dne 6. 3. 2024 vydala opatření obecné…
Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligence
12.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ve světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na lososích farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto…
Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - únor 2024
11.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).
Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“
8.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2024 již jedenáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých…
V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovat
7.3.2024, Zdroj: EFSA
Rezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter, které se běžně vyskytují u lidí i zvířat, je pozorována velmi často, konstatuje zpráva, kterou vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu…
Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace
6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…
Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v mase
5.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s firmou Steinhauser Tišnov zaměří na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase. V první fázi budou zkoumat prasata, plánují i pokus na drůbeži. Cílem projektu je najít účinný způsob,…
Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu
4.3.2024, Zdroj: Biotrin z.s.
Kukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží…
Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků
1.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Začíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na…
Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišť
29.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Dle ustanovení čl. 15 odst. 8 směrnice 2014/40/EU a čl. 26 odst. 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 je vyžadováno, aby výrobci a dovozci tabákových výrobků uzavřeli smlouvy s poskytovatelem, který je nezávislou třetí stranou, o zřízení primárního…
HHC, HHC-O, THCP byly dočasně zařazeny mezi návykové látky
28.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví v rámci procesu technické notifikace obdrželo souhlas od Evropské komise, která České republice schválila zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek. Nařízení, kterým tyto látky na seznam zařazujeme, ministr zdravotnictví…
Dvě třetiny domácností v ČR využívají při získávání potravin alternativní sítě
27.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Dvě třetiny českých domácností využívají při získávání potravin alternativní potravinové sítě. Lze si pod nimi představit zahrádkaření, nákupy na farmářských trzích, přímo od zemědělců či v prodejnách s lokálními potravinami. Vyplývá to ze studie, kterou…
Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech
26.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje…
Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravin
23.2.2024, Zdroj: EFSA
Oddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku…
Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score
22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR
Autoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.
Potravinářská inspekce informuje o výsledcích kontroly burčáku za loňský rok
21.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2023 ukázaly ve srovnání s předchozími třemi lety mírně vyšší počet nevyhovujících vzorků. Požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhovělo 6 vzorků z 47…
Úřad EFSA spustil nový interaktivní nástroj „EFSA v kostce“
20.2.2024, Zdroj: EFSA
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spustil nový interaktivní nástroj „EFSA v kostce“, poskytující přehled o tom, co úřad EFSA dělá, jak pracuje a s…
Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKA
19.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství
Otevřela se nová prodejna NAŠE SÍŤOVKA s regionálními potravinami ve Štěpánské ulici č. 63 kousek od Václavského náměstí v Praze. Obchod nabízí potraviny od držitelů ocenění Regionální potravina, BIO produkty ekologického zemědělství nebo produkty se značkou…
ČSÚ: Ve srovnání s rokem 2020 zdražily všechny potraviny, některé o desítky procent
16.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Ve srovnání s rokem 2020 zdražily letos v lednu všechny potraviny, které ve svých měsíčních průzkumech sleduje Český statistický úřad (ČSÚ).
Změna u maximálních limitů reziduí nikotinu
15.2.2024, Zdroj: Evropská komise
Příloha III nařízení (ES) č. 396/2005 se mění v souladu s přílohou nařízení 2024/451
Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technik
14.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství
Usnadnit a zrychlit zavádění výsledků výzkumu genetických úprav zemědělských plodin do šlechtění odrůd, jež budou odolnější například vůči suchu, vysokým teplotám či škůdcům, má pomoci meziresortní rada pro genetiku a genomiku. Připravuje ji ministerstvo…
Označování vína podle platných právních předpisů
13.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
SZÚ bude v následujících třech letech zjišťovat obsah toxických chemických látek v těle českých dětí a dospělých
12.2.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav
V České republice budeme během let 2024 až 2026 zkoumat zátěž dětské i dospělé populace toxickými chemickými látkami. Začátkem letošního roku jsme ve čtyřech oblastech republiky zahájili odběry vzorků dětské moče a vlasů, ve kterých budeme zjišťovat obsah…
BfR: Escherichia coli v mouce - druhá odborná diskuse o zdrojích, zdravotních rizicích a prevenci
9.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin
Bakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin (STEC) může způsobit závažná, život ohrožující infekční onemocnění, zejména u osob s nezralým nebo oslabeným imunitním systémem. Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) již několik let zaměřuje svou…