dnes je 19.3.2024

Výživové tipy

18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výživové tipyJak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici

18.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradiciJiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny,…

Uhlíková stopaGarance

14.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Uhlíková stopa je pojem, který definuje, jak jednotliví lidé, činnosti nebo podniky ovlivňují kvalitu zemské atmosféry. Vyjadřuje ekologickou odpovědnost jednotlivce nebo skupiny pomocí konkrétních čísel a umožňuje sledovat změny.…

Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?

14.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná…

Potravinářská inspekce vydala opatření obecné povahy zakazující uvádět do oběhu potraviny s látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O nebo THCP

13.3.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce vydala opatření obecné povahy zakazující uvádět do oběhu potraviny s látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O nebo THCPStání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, dne 6. 3. 2024 vydala opatření obecné…

Označování alergenůGarance

12.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligence

12.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligenceVe světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na lososích farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto…

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - únor 2024

11.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - únor 2024Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Základní pojmy v ESGGarance

8.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Zajímá vás téma ESG, a přitom si možná nejste úplně jisti, co jaký termín v oblasti ESG znamená. Tak si probereme ty základní, a pokud vás napadne otázka k pojmu v oblasti ESG, napište nám ji a můžeme připravit pokračování s vysvětlením k dalším…

Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“

8.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2024 již jedenáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých…

V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovat

7.3.2024, Zdroj: EFSA

V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovatRezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter, které se běžně vyskytují u lidí i zvířat, je pozorována velmi často, konstatuje zpráva, kterou vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu…

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace

6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…

Uvádění textu na obalu - high proteinGarance

5.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Novinky v potravinářské legislativěZáznamGarance

5.3.2024, Ing. David Zima, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:32:06

Prezentace poskytne posluchačům přehled o aktuálním stavu potravinářské legislativy, a to jak na národní úrovni, tak na úrovni Evropské unie. Budou představeny novinky a vývoj v oblasti potravinového práva, včetně změn a aktualizací, které byly provedeny během…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v mase

5.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v maseVědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s firmou Steinhauser Tišnov zaměří na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase. V první fázi budou zkoumat prasata, plánují i pokus na drůbeži. Cílem projektu je najít účinný způsob,…

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu

4.3.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinuKukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží…

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků

1.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobkůZačíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na…

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišť

29.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišťDle ustanovení čl. 15 odst. 8 směrnice 2014/40/EU a čl. 26 odst. 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 je vyžadováno, aby výrobci a dovozci tabákových výrobků uzavřeli smlouvy s poskytovatelem, který je nezávislou třetí stranou, o zřízení primárního…

HHC, HHC-O, THCP byly dočasně zařazeny mezi návykové látky

28.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

HHC, HHC-O, THCP byly dočasně zařazeny mezi návykové látkyMinisterstvo zdravotnictví v rámci procesu technické notifikace obdrželo souhlas od Evropské komise, která České republice schválila zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek. Nařízení, kterým tyto látky na seznam zařazujeme, ministr zdravotnictví…

Dvě třetiny domácností v ČR využívají při získávání potravin alternativní sítě

27.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Dvě třetiny domácností v ČR využívají při získávání potravin alternativní sítěDvě třetiny českých domácností využívají při získávání potravin alternativní potravinové sítě. Lze si pod nimi představit zahrádkaření, nákupy na farmářských trzích, přímo od zemědělců či v prodejnách s lokálními potravinami. Vyplývá to ze studie, kterou…

Uvádění textu na obalu - bez konzervačních látekGarance

27.2.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech

26.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmechStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje…

Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravin

23.2.2024, Zdroj: EFSA

Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravinOddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku…

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score

22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-ScoreAutoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.

Potravinářská inspekce informuje o výsledcích kontroly burčáku za loňský rok

21.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce informuje o výsledcích kontroly burčáku za loňský rokVýsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2023 ukázaly ve srovnání s předchozími třemi lety mírně vyšší počet nevyhovujících vzorků. Požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhovělo 6 vzorků z 47…

Uvádění textů na obalu - ruční práceGarance

20.2.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Úřad EFSA spustil nový interaktivní nástroj „EFSA v kostce“

20.2.2024, Zdroj: EFSA

Úřad EFSA spustil nový interaktivní nástroj „EFSA v kostce“Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) spustil nový interaktivní nástroj „EFSA v kostce“, poskytující přehled o tom, co úřad EFSA dělá, jak pracuje a s…

Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKA

19.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKAOtevřela se nová prodejna NAŠE SÍŤOVKA s regionálními potravinami ve Štěpánské ulici č. 63 kousek od Václavského náměstí v Praze. Obchod nabízí potraviny od držitelů ocenění Regionální potravina, BIO produkty ekologického zemědělství nebo produkty se značkou…

ČSÚ: Ve srovnání s rokem 2020 zdražily všechny potraviny, některé o desítky procent

16.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

ČSÚ: Ve srovnání s rokem 2020 zdražily všechny potraviny, některé o desítky procentVe srovnání s rokem 2020 zdražily letos v lednu všechny potraviny, které ve svých měsíčních průzkumech sleduje Český statistický úřad (ČSÚ).

Změna u maximálních limitů reziduí nikotinu

15.2.2024, Zdroj: Evropská komise

Změna u maximálních limitů reziduí nikotinuPříloha III nařízení (ES) č. 396/2005 se mění v souladu s přílohou nařízení 2024/451

Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technik

14.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Meziresortní rada má zrychlit šlechtění rostlin pomocí genomických technikUsnadnit a zrychlit zavádění výsledků výzkumu genetických úprav zemědělských plodin do šlechtění odrůd, jež budou odolnější například vůči suchu, vysokým teplotám či škůdcům, má pomoci meziresortní rada pro genetiku a genomiku. Připravuje ji ministerstvo…

Označení výrobku - ToppingGarance

14.2.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

SZÚ bude v následujících třech letech zjišťovat obsah toxických chemických látek v těle českých dětí a dospělých

12.2.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

SZÚ bude v následujících třech letech zjišťovat obsah toxických chemických látek v těle českých dětí a dospělýchV České republice budeme během let 2024 až 2026 zkoumat zátěž dětské i dospělé populace toxickými chemickými látkami. Začátkem letošního roku jsme ve čtyřech oblastech republiky zahájili odběry vzorků dětské moče a vlasů, ve kterých budeme zjišťovat obsah…

BfR: Escherichia coli v mouce - druhá odborná diskuse o zdrojích, zdravotních rizicích a prevenci

9.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

BfR: Escherichia coli v mouce - druhá odborná diskuse o zdrojích, zdravotních rizicích a prevenciBakterie Escherichia coli produkující Shiga toxin (STEC) může způsobit závažná, život ohrožující infekční onemocnění, zejména u osob s nezralým nebo oslabeným imunitním systémem. Německý Spolkový úřad pro hodnocení rizik (BfR) již několik let zaměřuje svou…

CCSCH7 uzavírá první zasedání Kodexu v tomto roce a předává tři nové standardy k přijetí

8.2.2024, Zdroj: Codex Alimentarius

CCSCH7 uzavírá první zasedání Kodexu v tomto roce a předává tři nové standardy k přijetíSedmé zasedání Kodexového výboru pro koření a kulinářské bylinky (CCSCH7), jehož hostitelem je indická vláda, skončilo v Kochi v Kerale v Indii dohodou předat tři texty Komisi pro Codex Alimentarius (CAC) k přijetí. a začít novou práci na čtyřech různých…

Fruktóza a její vliv na lidské zdraví

7.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Fruktóza a její vliv na lidské zdravíJe obecně známo, že nadměrný příjem živin vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Zatímco byl po řadu let předmětem diskuzí především nadměrný příjem tuků, v současnosti se do popředí dostává nadměrný příjem…

EU se shodla na přísnějších pravidlech pro označování původu medu

6.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

EU se shodla na přísnějších pravidlech pro označování původu meduEvropská unie se v shodla na přísnějších pravidlech pro označování medu, marmelád a džusů. Vedlo ji k tomu zjištění, že téměř polovina medů dovážených do EU má nejasný původ či nevalnou kvalitu kvůli přidanému cukru. Nově tak na obalech budou muset být…

Desetina restaurací připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji

5.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Desetina restaurací připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím olejiV rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. Přibližně v každé desáté kontrolované…

Co nás čeká s tématem ESG v roce 2024?Garance

4.2.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

S tím, jak bude vstupovat v platnost více povinných požadavků na ESG, se tedy zřejmě tlak na organizace na účinnější integraci ESG do svých postupů a finančních výkazů.

Hlášení v systému RASFF: 4. týden 2024

2.2.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Hlášení v systému RASFF: 4. týden 2024Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF ve 4. týdnu 2024: 22. 1. – 28. 1. 2024 (v češtině).

Pražští hygienici v roce 2023 zintenzivnili kontroly provozoven stravovacích služeb: více než dvojnásobně

1.2.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Pražští hygienici v roce 2023 zintenzivnili kontroly provozoven stravovacích služeb: více než dvojnásobněStátní zdravotní dozor sehrává důležitou roli v ochraně zdraví konzumentů.

Potravinové banky v roce 2023 dokázaly uspokojit nárůst poptávky po potravinové pomoci

31.1.2024, Zdroj: Česká federace potravinových bank, z.s.

Potravinové banky v roce 2023 dokázaly uspokojit nárůst poptávky po potravinové pomociPotravinové banky shromáždily v roce 2023 celkem 13 200 tun potravin a pomohly více než 400 tisícům lidí v nouzi. Jedná se o meziroční navýšení počtu podpořených lidí o 30 procent. Systém potravinové pomoci se tak stává nezastupitelným prostředkem pomoci…

Ohlašování odpadů v roce 2024 - dotazy a odpovědiZáznamGarance

31.1.2024, Ing. Petr Šulc, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:49:29

Připravte se na ohlašování agendy odpadů do systému ISPOP. Na tomto webináři vás provedeme základními povinnostmi v ohlašování, představíme vám nový systém ISPOP2 a novinky pro rok 2024, ale hlavní prostor dostanete vy a vaše otázky. Nechte si poradit od…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Obce namísto navrhovaného zálohování PET lahví podporují třídění

30.1.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Obce namísto navrhovaného zálohování PET lahví podporují tříděníMísto zálohování PET lahví, které navrhuje novela obalového zákona, obce podporují třídění. Uvedlo to Sdružení místních samospráv ČR v tiskové zprávě. Sdružení uvádí, že obce v minulosti investovaly miliardy do zavedení a zlepšování odpadového hospodářství.…

Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k typu informace:
Zdroj:

Nedostupné pro váš modul.

Akce
Nahrávám...
Nahrávám...