dnes je 25.4.2024

Input:

Časté mýty a omyly v označování potravinářských produktů

23.6.2020, , Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 00:50:18

Požadavky na označování potravin specifikují evropské a tuzemské legislativní předpisy. Přestože nároky těchto předpisů jsou uplatňovány již delší dobu, stále dochází k uvádění chybných nebo mylných údajů na etiketách. Zdravotní a výživová tvrzení bývají nadužívána ve snaze výrobek zatraktivnit. Nejasnosti panují u uvádění země původu. Chybuje se u dobrovolných informací. Které informace jsou při označování povinné a jak předcházet omylům a nedostatkům?

Kapitoly videa

Přístup k citovaným dokumentům:

  • 1169/2011, Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Lektor

doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Absolvovala VŠCHT v Praze, vědeckou hodnost CSc. získala v oboru chemie a analýza potravin, habilitaci v oboru základy konzervace potravin. Působila nejprve jako odborný asistent na VŠCHT, Ústavu konzervace potravin a technologie masa, posléze v drůbežářském průmyslu jako ředitel útvaru výzkumu a vývoje a ve společnosti Boneco jako odborný poradce pro legislativu a manažer pro vývoj a jakost výrobků. V současné době působí opět na VŠCHT na Ústavu analýzy potravin a výživy jako docent. Přednáší předměty Úvod do potravinářské legislativy, Management jakosti v produkci potravin, Technologie vajec a Senzorická analýza. Své odborné zkušenosti uplatňuje v přednáškách a publikuje knižně, v časopisech a na konferencích.

Nahrávám...
Nahrávám...