4.4.1
Global Food Safety Initiative
Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc.
NahoruVznik a úloha GFSI
Světové obchodní fórum sdružující hlavní distribuční sítě v květnu
2000 také v reakci na probíhající kauzy s nebezpečnými potravinami iniciovalo
zavedení tzv. Global Food Safety Initiative (GFSI), kterou od té doby
koordinuje.
Úlohou GFSI je od založení zlepšovat systémy řízení bezpečnosti
potravin tak, aby byla zajištěna důvěra spotřebitelů k potravinám.
Cíle GFSI jsou:
Dosáhnout shody mezi různými normami pro zajištění jakosti a
bezpečnosti potravin a nastavení benchmarku pro tyto systémy.
Zlepšit efektivnost napříč celým řetězcem výroby a distribuce
prostřednictvím společného přijetí GFSI uznávaných standardů obchodníky na
celém světě.
Poskytnout unikátní mezinárodní platformu pro spolupráci, výměnu a
sdílení nejlepších postupů pro zajištění bezpečných potravin a informací.
Jakou přidanou hodnotu dodá GFSI do distribučních
řetězců?
V rámci GFSI sedm hlavních světových distribučních řetězců
přistoupilo k akceptaci GFSI schválených postupů.
Řetězce akceptují certifikáty založené na těchto standardech, aby
byly schopné hodnotit své dodavatele privátních výrobků a čerstvých výrobků,
masa a aby byly schopné zajistit, že výroba těchto produktů probíhá bezpečným
způsobem. Existuje množství různých standardů řetězců a výrobci dodávající více
odběratelům mohou být auditováni…