Komise nezařadila na seznam schválených zdravotních tvrzení tři tvrzení podle článku 14 odst. 1 písm a) nařízení (ES) č. 1924/2006.
V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno Nařízení Komise (EU) 2018/1555 ze dne 17. října 2018 o neschválení určitých zdravotních tvrzení při označování potravin, jež se týkají snížení rizika onemocnění.
Vydáno dne: 18. 10. 2018
Účinné od: 7. 11. 2018
V návaznosti na žádost společnosti Laboratoire Nurilia předloženou podle čl. 14 odst. 1 písm. a) nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se souvislosti mezi účinkem produktu Condensyl® a snížením poškození DNA spermií. Vysoké poškození DNA spermií je rizikovým faktorem snížené plodnosti/neplodnosti mužů (otázka č. EFSA-Q-2016-00665). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Kombinace suchého extraktu opuncie se standardním obsahem quercetinu a betalainu, acetylované formy cysteinu, zinku a vitamínů B3, E, B6, B2, B9 a B12 v produktu Condensyl® snižuje poškození DNA spermií (index dekondenzace jádra spermie a index fragmentace DNA). Vysoké poškození DNA spermií (index dekondenzace jádra spermie a index fragmentace DNA) je rizikovým faktorem snížené plodnosti/neplodnosti mužů.“
Dne 5. května 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyla zjištěna příčinná souvislost mezi konzumací produktu Condensyl® a snížením rizika mužské neplodnosti vlivem snížení poškození DNA spermií. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nebylo schváleno.
V návaznosti na žádost společnosti Cargill R&D Centre Europe předloženou podle čl. 14 odst. 1 písm. a) nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se souvislosti mezi tvrdými cukrovinkami bez přidaného cukru s nejméně 90 % erythritolu a snížením množství zubního plaku, které snižuje riziko vzniku zubního kazu (otázka č. EFSA-Q-2017-00002). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Bylo prokázáno, že tvrdé cukrovinky slazené nejméně z 90 % erythritolem Zerose® snižují množství zubního plaku. Velké množství zubního plaku představuje rizikový faktor při tvorbě zubního kazu.“
Dne 21. července 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyla zjištěna příčinná souvislost mezi konzumací tvrdých cukrovinek bez přidaného cukru s nejméně 90 % erythritolu a snížením množství zubního plaku, které snižuje riziko vzniku zubního kazu. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nebylo schváleno.
V návaznosti na žádost společnosti Biosearch Life předloženou podle čl. 14 odst. 1 písm. a) nařízení (ES) č. 1924/2006 byl úřad požádán o vydání stanoviska ke zdravotnímu tvrzení týkajícímu se souvislosti mezi účinkem produktu Lactobacillus fermentum CECT 5716 a snížením výskytu stafylokoků v mateřském mléce. Vysoký výskyt stafylokoků v mateřském mléce je rizikovým faktorem pro výskyt infekční mastitidy (otázka č. EFSA-Q-2016-00318). Navrhované tvrzení zformuloval žadatel takto: „Lactobacillus fermentum CECT 5716 snižuje výskyt stafylokoků v mateřském mléce. Vysoký výskyt stafylokoků v mateřském mléce je rizikovým faktorem bakteriální dysbiózy/mastitidy.“
Dne 24. července 2017 obdržela Komise a členské státy vědecké stanovisko úřadu, ve kterém úřad dospěl k závěru, že na základě předložených údajů nebyla zjištěna příčinná souvislost mezi konzumací produktu Lactobacillus fermentum CECT 5716 a snížením výskytu stafylokoků v mateřském mléce, které snižuje riziko výskytu infekční mastitidy. Vzhledem k tomu, že dané tvrzení neodpovídá požadavkům stanoveným v nařízení (ES) č. 1924/2006, nebylo schváleno.
Zamítnutá zdravotní tvrzení:
Žádost – příslušná ustanovení nařízení (ES) č. 1924/2006 |
Živina, látka, potravina nebo kategorie potravin |
Tvrzení |
Referenční číslo stanoviska EFSA |
Zdravotní tvrzení o snížení rizika onemocnění podle čl. 14 odst. 1 písm. a) |
Condensyl® |
Kombinace suchého extraktu opuncie se standardním obsahem quercetinu a betalainu, acetylované formy cysteinu, zinku a vitamínů B3, E, B6, B2, B9 a B12 v produktu Condensyl® snižuje poškození DNA spermií (index dekondenzace jádra spermie a index fragmentace DNA). Vysoké poškození DNA spermií (index dekondenzace jádra spermie a index fragmentace DNA) je rizikovým faktorem snížené plodnosti/neplodnosti mužů. |
|
Zdravotní tvrzení o snížení rizika onemocnění podle čl. 14 odst. 1 písm. a) |
Tvrdé cukrovinky bez přidaného cukru s nejméně 90 % erythritolu |
Bylo prokázáno, že tvrdé cukrovinky slazené nejméně z 90 % erythritolem Zerose® snižují množství zubního plaku. Velké množství zubního plaku představuje rizikový faktor při tvorbě zubního kazu. |
|
Zdravotní tvrzení o snížení rizika onemocnění podle čl. 14 odst. 1 písm. a) |
Lactobacillus fermentum CECT 5716 |
Lactobacillus fermentum CECT 5716 snižuje výskyt stafylokoků v mateřském mléce. Vysoký výskyt stafylokoků v mateřském mléce je rizikovým faktorem bakteriální dysbiózy/mastitidy. |