Nakladatelství Verlag Dashöfer uspořádalo dne 1. prosince 2020 druhý ročník odborné konference Výroba potravin, tentokrát s podtitulem Legislativa, udržitelnost, kvalita. V důsledku opatření vůči šíření epidemie koronaviru byla akce vysílána on-line ze studia nakladatelství.
Na akci vystoupili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, dozoru, výroby, obchodu a akademické sféry.
První blok se věnoval legislativě v oblasti výroby potravin. Ing. Miloš Pinkas z Ministerstva zemědělství ČR představil strategii Od zemědělce ke spotřebiteli a vyjmenoval cíle, které si EU vytyčila v rámci své Zelené dohody. Připravovanou legislativu pro oblast výroby potravin prošel ing. David Zima z Ministerstva zemědělství ČR.
Současný přístup dozorového orgánu ke kontrole a zejména označování potravin zhodnotil ing. Jindřich Pokora ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Na něj navázal ing. Pavel Mikoška ze společnosti Albert, který se věnoval systému vyjádření výživového profilu Nutri-Score, který je v současné době velmi diskutován na celoevropské úrovni.
Třetí blok odstartoval příspěvek doc. Vladimíra Kočího z VŠCHT Praha, který vysvětlil aspekty balení potravin z pohledu životního cyklu výrobku. Zástupce výrobního sektoru, pan doktor Petr Kopáček ze společnosti Danone, uvedl, jak problematiku udržitelnosti posuzuje globální firma.
V závěrečné sekci vyjmenovala ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková z VŠCHT Praha hlavní požadavky norem GFSI, které se uplatňují v boji proti potravinovým podvodům. Závěrečnou přednáškou navázal ing. Jan Pivoňka z VŠCHT Praha klasifikací analytických metod, které se v současné době využívají v boji proti potravinovým podvodům.
Partnerem akce byla společnost Uniconsulting.