2.5.25
Legislativní souhrn: Metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu některých kontaminujících látek v potravinách
Úřad pro publikace
NahoruPřehled dokumentů:
Nařízení (EU) 2017/644, kterým se stanoví metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu dioxinů, PCB s dioxinovým efektem a PCB bez dioxinového efektu v některých potravinách
Nařízení (EU) 2015/705, kterým se stanoví metody odběru vzorků a pracovní charakteristiky metod analýzy pro úřední kontrolu obsahu kyseliny erukové v potravinách
Nařízení (ES) č. 333/2007, kterým se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu obsahu olova, kadmia, rtuti, anorganického cínu, 3-MCPD a benzo[a]pyrenu v potravinách
Nařízení (ES) č. 401/2006, kterým se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu množství mykotoxinů v potravinách
NahoruCo je cílem těchto nařízení?
Stanovují metody odběru vzorků a analýzy pro kontrolu obsahu kontaminujících látek v potravinách.
NahoruKlíčové body
-
Kontaminující látky jsou látky přítomné v potravinách, které vznikají v různých fázích jejich výroby, balení, přepravy a skladování nebo pocházejí ze životního prostředí. Protože má kontaminace obecně nepříznivý dopad na kvalitu potravin a představuje ohrožení lidského zdraví, přijala Evropská unie (EU) opatření s cílem minimalizovat obsah kontaminujících látek v potravinách. Pro látky kontaminující potraviny, které nejvíce znepokojují spotřebitele v EU, jsou stanoveny maximální limity.
-
Tato 4 nařízení se odkazují na nařízení (ES) č. 882/2004 o úředních kontrolách, jehož čl. 11 odst. 4 stanovuje metody odběru vzorků a analýzy. Toto nařízení již mezitím bylo zrušeno a nahrazeno nařízením (EU) 2017/625 (viz přehled dokumentu ), jehož článek 34 se zabývá metodami odběru vzorků a analýzy.
Nařízení (EU) 2017/644
Dioxiny a sloučeniny s dioxinovým efektem jsou látky vytrvale znečišťující životní prostředí, především vedlejší produkty průmyslových procesů. PCB se používaly při výrobě elektrických zařízení, barviv, lepidel, retardérů hoření a barev. Jsou velmi vytrvalé a velmi dobře rozpustné v tucích, což vysvětluje, proč jsou PCB stále přítomné a mohou se shromažďovat v živočišných tucích a v celém potravinovém řetězci.
-
Oddíl 5 přílohy nařízení (ES) č. 1881/2006 stanovuje maximální povolené limity (viz přehled dokumentu ).
-
Metody odběru vzorků jsou popsány v příloze II nařízení (EU) 2017/644.
-
Příprava vzorků a analýza se provádí za použití metod a s uplatněním pracovních charakteristik v přílohách III a IV nařízení (EU) 2017/644.
-
Nařízení (EU) č. 589/2014 se zrušuje a jakékoliv odkazy na něj jsou přesměrovány na nařízení (EU) 2017/644.
Nařízení (EU) 2015/705
Kyselina eruková je běžnou složkou některých olejů ze semen, u níž byly při konzumaci velkého množství prokázány škodlivé účinky na zdraví.
-
Oddíl 8 přílohy nařízení (ES) č. 1881/2006 stanovuje maximální povolené limity.
-
Odběr vzorků a analýzy se provádějí za použití metod a s uplatněním pracovních charakteristik popsaných v příloze nařízení (EU) 2015/705.
-
Směrnice 80/891/EHS se zrušuje a jakékoliv odkazy na ni jsou přesměrovány k nařízení (EU) 2015/705.
Nařízení (ES) č. 333/2007
Nařízení (ES) č. 333/2007 stanovuje metody odběru vzorků a metody analýzy pro kontrolu obsahu stopových prvků a zpracovatelských kontaminujících látek v potravinách.
-
Stopové prvky a zpracovatelské kontaminující látky mohou být v potravinách přítomny v důsledku kontaminace životního prostředí nebo přesunu z obalů a mohou se také dostat do potravinového řetězce při zpracování a mohou se hromadit v lidských tkáních.
-
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a perchloráty jsou v potravinách přítomny v důsledku kontaminace životního prostředí nebo přesunu z obalů a do potravinového řetězce se mohou dostat také při zpracování.
-
Olovo, arsen, kadmium, rtuť a perchlorát jsou v potravinách přítomny především v důsledku kontaminace životního prostředí a průmyslových procesů, ale mohou se do potravin dostat také prostřednictvím některých typů materiálů přicházejících do styku s potravinami. Cín je přítomný v konzervovaných potravinách kvůli přesunu cínu z konzervy do potraviny.
-
3-MCPD s mastnými kyselinami a glycidylestery mastných kyselin se nachází v rafinovaných rostlinných olejích a v potravinách, které tyto oleje obsahují, jako výsledek procesu rafinace olejů.
-
Akrylamid se tvoří v potravinách bohatých na uhlovodíky během pečení (i pečení masa), venkovním i vnitřním grilování a smažení. Benzo(a)pyren a další polycyklické aromatické uhlovodíky jsou výsledkem nedokonalého spalování organické hmoty a nachází se ve velkém množství potravin, obzvlášť v grilovaných masech.
-
Oddíly 3, 4,6 a 9 přílohy nařízení (ES) č. 1881/2006 stanovují maximální povolené limity.
-
Odběr vzorků a analýza se provádějí metodami popsanými v příloze nařízení (ES) č. 333/2007.
-
Vzhledem k vysokým nákladům na odběr vzorků doplňků stravy, sušeného koření nebo bylin, sušených hub, řas nebo lišejníků, které mají vysoké náklady na jednotku hmotnosti, se prováděcím aktem , prováděcím nařízením (EU) 2021/705 , mění nařízení (ES) č. 333/2007 a stanoví zvláštní metody odběru vzorků pro tyto komodity. Platí od 19. května 2021.
-
Od 15. prosince 2022 se prováděcím nařízením (EU) 2022/685 mění příloha nařízení (ES) č. 333/2007, pokud jde o požadavky na odběr vzorků ryb a suchozemských živočichů.
-
Směrnice 2001/22/ES , 2004/16/ES a 2005/10/ES se zrušují a jakékoliv odkazy na ně jsou přesměrovány na nařízení (ES) č. 333/2007.
Nařízení (ES) č. 401/2006
Mykotoxiny jsou jedovaté látky, které vytváří plísně a mohou potenciálně kontaminovat potraviny a krmiva ve všech fázích potravinového řetězce. Některé mykotoxiny…