2.5.7
Legislativní souhrn: Ovocné šťávy a podobné produkty
Úřad pro publikace
NahoruAkt
Směrnice 2001/112/ES o ovocných šťávách a některých podobných produktech určených k lidské spotřebě
NahoruCo je cílem této směrnice?
Stanovuje konkrétní pravidla týkající se složení ovocných šťáv, jejich vyhrazených názvů, výrobních vlastností a označování.
NahoruKlíčové body
Ovocné šťávy
Výrobky, na něž se vztahuje tato směrnice, jsou:
-
ovocná šťáva,
-
ovocná šťáva z koncentrátu,
-
koncentrovaná ovocná šťáva,
-
dehydratovaná ovocná šťáva / ovocná šťáva v prášku,
-
ovocná šťáva, ze které byla odstraněna voda a
-
ovocný nektar.
Tyto produkty jsou definované na základě složení a procesech přípravy, aby se zajistilo, že termíny se budou při uvádění na trh používat správně, a ne pro spotřebitele zavádějícím způsobem. Tato směrnice také definuje zvláštní (tradiční) názvy, které se používají v různých zemích a jazycích.
Označování
-
Ovocné šťávy se označují v souladu s obecnými pravidly stanovenými v nařízení (EU) č. 1169/2011 o označování potravin (viz shrnutí ). V této směrnici jsou však přijaty další, zvláštní pravidla za účelem zlepšit informovanost spotřebitele. Ta vyžadují, aby bylo z názvu produktu jasné, zda:
- je produkt směsí různých druhů ovoce,
- se produkt získává celý zcela nebo zčásti z koncentrátu.
-
Od přijetí pozměňující směrnice 2012/12/EU již není povoleno přidávání cukrů do ovocných šťáv. U dalších produktů by mělo být přidání cukru nadále označováno v souladu s nařízením (EU) č. 1169/2011. Protože bylo přidávání cukrů dříve povoleno, bylo běžné, že někteří provozovatelé potravinářských podniků označovali absenci přidaných cukrů v ovocných šťávách z komerčních důvodů výživových tvrzením "bez přidaných cukrů". Užívání tohoto tvrzení bylo zakázáno na konci přechodného období 18 měsíců.
-
Aby bylo možné v tomto odvětví řádně informovat spotřebitele v průběhu tohoto přechodného období i v…