2.5.19
Legislativní souhrn: Označování hovězího a telecího masa
Úřad pro publikace
NahoruPřehled dokumentu:
Nařízení (ES) č. 1760/2000 systém EU pro označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa
NahoruCo je cílem nařízení?
-
Stanoví pravidla Evropské unie (EU) pro označování hovězího masa a výrobků z hovězího masa.
-
Pravidla, která zahrnují povinné označování, jsou vypracována tak, aby umožnila sledování hovězího a telecího masa v celém potravinovém řetězci.
NahoruKlíčové body
-
Štítky na veškerém hovězím a telecím mase prodávaném v EU musí obsahovat tyto informace: referenční kód, který umožní určení jeho původu, a údaje o tom, kde zvíře bylo poraženo (schvalovací číslo jatek) a zpracováno (schvalovací číslo bourárny, která provedla bourání jatečně upraveného těla nebo skupiny jatečně upravených těl).
-
Od 1. ledna 2002 musí být na štítcích rovněž uveden členský stát nebo třetí země narození, výkrmu a porážky zvířete.
-
Štítky mohou obsahovat další dobrovolné informace o prodávaném mase. Informace musí být pro spotřebitele srozumitelné a musí být v souladu s právními předpisy o označování potravin, zejména s nařízením (EU) č. 1169/2011 (viz shrnutí ).
-
Členské státy musí zajistit dodržování tohoto nařízení na svém území. Veškeré sankce, které ukládají hospodářskému subjektu nebo organizaci uvádějící hovězí maso na trh, musí být účinné, odrazující a přiměřené. Pokud hospodářské subjekty a organizace uvádějící hovězí maso na trh označily hovězí maso, aniž by splnily své povinnosti, mohou členské státy v souladu se zásadou proporcionality požadovat stažení hovězího masa z trhu.
-
Znalci Evropské komise v součinnosti s příslušnými orgány mají pravomoc: