Od 1. ledna 2016 platí upravené maximální limity pro obsah anorganického arsenu v rýžových produktech.
V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno nařízení Komise (EU) 2015/1006 ze dne 25. června 2015, kterým se mění nařízení (ES) č. 1881/2006, pokud jde o maximální limity anorganického arsenu v potravinách.
Vydáno dne: 26. 6. 2015
Účinné od: 16. 7. 2015 a 1. 1. 2016
Nařízení Komise (ES) č. 1881/2006 stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách.
Vědecká komise pro kontaminující látky v potravinovém řetězci při Evropském úřadu pro bezpečnost potravin přijala dne 12. října 2009 stanovisko o arsenu v potravinách. V tomto stanovisku komise CONTAM dospěla k závěru, že prozatímní tolerovatelný týdenní příjem (PTWI) ve výši 15 μg/kg tělesné hmotnosti stanovený Společným výborem odborníků FAO/WHO pro potravinářské přídatné látky (JECFA) již není odpovídající, neboť bylo prokázáno, že anorganický arsen způsobuje vedle rakoviny kůže také rakovinu plic a močového měchýře, a byla zaznamenána řada nepříznivých účinků při expozicích nižších, než byly ty, které přezkoumal JECFA.
Komise CONTAM určila rozsah spodních limitních hodnot spolehlivosti referenční dávky (benchmark dose lower confidence limit – BMDL01) v rozmezí 0,3 a 8 μg/kg tělesné hmotnosti na den pro rakovinu plic, kůže a močového měchýře, jakož i pro kožní léze. Závěry vědeckého stanoviska uvádí, že odhadované dietární expozice anorganickému arsenu v případě spotřebitelů v Evropě s průměrnou a vysokou úrovní spotřeby jsou v rozsahu určených hodnot BMDL01, a že rozpětí expozice zde je proto malé či žádné a možnost rizika pro některé spotřebitele nelze vyloučit.
Ve vědeckém stanovisku byli jako osoby s nejvyšší dietární expozicí anorganickému arsenu označeni nadprůměrní spotřebitelé rýže v Evropě, jako například určité etnické skupiny, a děti do tří let věku. Dietární expozice anorganickému arsenu v případě dětí do tří let věku, mj. z potravin z rýže, se obecně odhaduje přibližně na dvojnásobek až trojnásobek dietární expozice u dospělých.
Vzhledem k tomu, že analýza anorganického arsenu je v případě rýže a výrobků z rýže spolehlivá, měly by být stanoveny maximální limity anorganického arsenu pro rýži a výrobky z rýže. S ohledem na obsah arsenu by měly být navrženy diferencované maximální limity.
Vědecké informace o nezbytnosti zvláštního maximálního limitu pro předpařenou omletou rýži pochází z velmi nedávné doby. Proto by členské státy měly před 1. lednem 2018 shromáždit další údaje o obsahu anorganického arsenu u této komodity, aby se potvrdila nezbytnost zvláštního maximálního limitu pro tuto komoditu a maximální limit byl znovu posouzen.
Údaje o výskytu ukazují, že pufované rýžové chlebíčky, rýžové oplatky, rýžové krekry (sušenky) a rýžové koláčky mohou obsahovat vysoké hodnoty anorganického arsenu a tyto komodity mohou významně přispívat k dietární expozici kojenců a malých dětí. Proto by měl být pro tyto komodity zvážen zvláštní maximální limit.
Rýže je důležitou složkou široké škály potravin pro kojence a malé děti. Pro tuto komoditu by tudíž měl být stanoven zvláštní maximální limit, pakliže je použita jako složka pro výrobu takových potravin.
Členským státům a provozovatelům potravinářských podniků by měl být poskytnut čas přizpůsobit se novým maximálním limitům stanoveným tímto nařízením. Datum použitelnosti maximálních limitů arsenu by proto mělo být odloženo.