Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Národní soutěž Chléb roku 2017 zná své vítěze

9.11.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

1.4
Národní soutěž Chléb roku 2017 zná své vítěze

Potravinářský obzor

Prestižní národní soutěž „Chléb roku”, která se uskutečnila 8. června v Pardubicích v rámci tradiční pekařské slavnosti „Dny chleba”, zná své letošní vítěze. Nejlepší chléb z průmyslové pekárny v kategorii „Konzumní chléb ” upekli v pekárně BEAS, Choustníkovo Hradiště. Vítězem v kategorii „Řemeslný chléb” se stal výrobek z pekařství MaJa, Dolní Dunajovice. Vítězem volné kategorie na trhu stále oblíbenějších chlebových specialit „Chléb bez hranic” se stali pekaři z firmy PECUD, Žandov. Zástupci mladé generace – studenti potravinářské školy Pardubice vybrali svůj nejoblíbenější chléb z pekárny ENPEKA, Žďár nad Sázavou.

Největší pekařská akce v zemi

Tradiční pekařskou slavnost Dny chleba každoročně pořádá Svaz pekařů a cukrářů v ČR. V rámci 23. ročníku se akce v Pardubicích, městě potravinářů, zúčastnilo přes 400 potravinářských odborníků a pozvaných hostů.

Dny chleba se od skromných začátků vyprofilovaly v prestižní akci, staly se místem setkávání odborníků, výměny zkušeností a hledání cest a způsobů, jak vyrobit a nabídnout spotřebiteli co nejkvalitnější chléb a další pekařské výrobky. Součástí akce byla vedle národní soutěže Chléb roku výstava dodavatelů pekárenského oboru a odborný seminář zaměřený na nové trendy výroby chleba v 21. století. Akt svěcení chleba – „Božího daru” celebroval na zahajovacím ceremoniálu generální vikář Královéhradecké diecéze Mons. Josef Socha. Osvětovou akci na podporu kvalitních tuzemských potravin a českého chleba finančně podpořilo Ministerstvo zemědělství ČR.

Již poosmé se prestižní akce pekařů i samotná soutěž uskutečnily ve strategickém partnerství s jedním z největších hráčů na maloobchodním trhu, společností Tesco. Výrobci a obchod se spojili a společně propagují kvalitní chléb a snaží se jej nabídnout co největšímu množství spotřebitelů. Řada členů pekařského cechu úspěšně využívá při prodeji svých výrobků získaná ocenění Chléb roku či Chléb vynikající kvality. Tato označení jsou pozitivně vnímána spotřebiteli, protože v obchodech podle této značky velmi snadno rozliší vysoce kvalitní chléb od standardního.

Roste poptávka po kvalitním chlebu

V Pardubicích se utkalo celkem 70 soutěžních chlebů od pekařských firem z celé ČR. Nejvíce přihlášených vzorků bylo v kategorii „Řemeslný chléb roku”, což odpovídá trendu na trhu – se zvyšující se koupěschopností obyvatel roste poptávka po kvalitním kvasovém chlebu, vícezrnných a celozrnných produktech přinášejících konzumentům zdravotní benefity a speciálních druzích chleba zacílených na určitý segment spotřebitelů.

Kvalitu soutěžních chlebů hodnotilo v každé kategorii 7 zkušených pekařských odborníků, kteří úspěšně prošli certifikací pro posuzovatele senzorické analýzy pekařských výrobků. V propracovaném 100 bodovém schématu hodnocení komisaři posuzovali senzorické parametry chleba: vzhled, tvar a objem chleba, kůrka, střídka, vůně a zejména chuť, jež je při hodnocení nejdůležitější.

Na trhu u nás stále velká část zákazníků preferuje nízkou cenu, ale postupně se zvyšuje poptávka po kvalitnějších výrobcích ve vyšší cenové kategorii. Za vyšší kvalitu jsou zákazníci ochotni si připlatit, požadují kvalitní, chutný výrobek s určitou přidanou hodnotou. Prosazují se bohatší receptury i regionální speciality - chléb přitahuje vůní a čerstvostí, cenu lidé řeší až na druhém místě. Faktory, které ovlivňují zákazníky při nákupu chleba, jsou dle šetření poradenské společnosti KPMG následující: 44 % Kvalita výrobku (postupně roste), Cena 30 % (důležitost ceny každý rok klesá o 2 %), Složení výrobku 18 % (zákazník zkoumá nutriční hodnoty a řeší éčka), Výrobce a země původu 8 %.

Chléb je u nás levnější než jedno euro

V České republice se ročně vyrobí okolo 300 tis. tun chleba. Spotřeba chleba se dle údajů ČSÚ po mnohaletém poklesu zastavila na úrovni 40 kg na osobu a rok. Důvodem zastavení poklesu

 
 Napište nám
 Beru na vědomí, že tento formulář neslouží pro zadávání odborných dotazů, ale pro zasílání Vašich podnětů a postřehů k fungování portálu. Pro zadávání odborných dotazů prosím používejte tento formulář. Děkujeme za pochopení.
 Děkujeme, na Váš podnět budeme reagovat do 24 hodin v rámci pracovního týdne.
Input: