Nové ČSN pro výrobu potravin a související aspekty vydané v květnu 2022.
ČSN EN 13870+A1 Potravinářské stroje - Porcovací stroje - Bezpečnostní a hygienické požadavky
Tato evropská norma platí pro porcovací stroje a příslušenství. Tato evropská norma neplatí pro automatické průmyslové nářezové stroje (viz !EN 16743:2016") a pro pásové pily (viz !EN 12268:2014"). Tato evropská norma definuje požadavky na konstrukci a výrobu porcovacích strojů. Stroje pokryté touto evropskou normou jsou používány pro kontinuální porcování čerstvého, uzeného nebo mraženého masa s kostmi a bez kostí nebo podobných výrobků oddělováním pomocí nože. Tato evropská norma se zabývá všemi významnými nebezpečími, nebezpečnými situacemi a událostmi týkajícími se strojů, příslušenství a strojních zařízení, když jsou používány podle určení a za podmínek výrobcem důvodně předvídatelného nesprávného použití (viz kapitola 4).
Tato evropská norma se zabývá nebezpečími, která mohou nastat během uvedení do provozu, provozování, údržby a odstavení z provozu stroje. Tato evropská norma se nezabývá specifickými nebezpečími plnicích zařízení. Tato evropská norma neplatí pro porcovací stroje, které byly vyrobeny před datem vydání tohoto dokumentu CEN. Tato evropská norma pokrývá následující typy strojních zařízení: - porcovací stroje s ručním plněním, - porcovací stroje s automatickým plněním.
ČSN EN ISO 4120 Senzorická analýza - Metodologie - Trojúhelníková zkouška
Tento dokument specifikuje postup pro určení, zda existuje vnímatelný senzorický rozdíl nebo podobnost mezi vzorky dvou výrobků. Tato metoda je postupem nuceného výběru. Metoda je použitelná bez ohledu na to, zda existuje rozdíl v jedné senzorické vlastnosti nebo v několika vlastnostech. Tato metoda je statisticky účinnější než zkouška duo-trio (popsaná v ISO 10399), ale má omezené použití pro výrobky, které vykazují silný přenos a/nebo přetrvávající chuť a vůni. Tato metoda je použitelná, i když je povaha rozdílu neznámá (tj. neurčuje ani velikost, ani směr rozdílu mezi vzorky, ani tu není žádná indikace vlastnosti (vlastností) zodpovědné za rozdíl). Tato metoda je použitelná jen v případě, že výrobky jsou homogenní.