dnes je 14.4.2024

Vitamin B12 v potravinách

11.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vitamin B12 v potravináchKobalamin, jak se vitamin B12 označuje v odborné literatuře, patří do skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Přestože ostatní vitaminy této skupiny se v lidském těle dlouhodobě neskladují, kobalamin může být v jaterní tkáni uchováván až po dobu několika…

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitř

10.4.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Budoucnost potravin: Rýžová zrna s masem uvnitřVědci z jihokorejské univerzity Yonsei představili průlom v potravinářství: kultivovanou hovězí rýži obsahující živočišné svalové a tukové buňky, umístěné uvnitř rýžových zrn. Tato hybridní potravina, která je díky procesu kultivace buněk zbarvena do světle…

LCA balených potravinZáznamGarance

10.4.2024, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:40:04

Pro posuzování environmentálních dopadů produktů v rozsahu jejich životního cyklu, tedy od získání surovin na jejich výrobu, přes vlastní výrobu produktu i jeho obalu, až po konečnou spotřebu a nakládání se zbytky výrobku a obaly jako s odpadem, je metoda LCA…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Dotaz na povinný odvoz gastro odpaduGarance

9.4.2024, Mgr. Ing. Eva Singrová, Zdroj: PotravinyInfo

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu

9.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trenduSpotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…

Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

8.4.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhyS příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však…

Výroba lihovin a alkoholických nápojů

4.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Výroba lihovin a alkoholických nápojůU prodeje alkoholických nápojů je potřeba rozlišovat alkoholické nápoje jiné než lihoviny a lihoviny.

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trendu

3.4.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Spotřeba vína v Česku loni klesala, odpovídá to celoevropskému trenduSpotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál klesala, a to o 8,4 procenta. Dokazují to data společnosti Consumer Panel GfK, která v tiskové zprávě zveřejnil Svaz vinařů. Tento trend odpovídá celoevropskému i…

Švestková povidlaGarance

2.4.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Energetické nápoje

2.4.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Energetické nápojeSlibovaná mentální energie či nadváha a obezita. Rub a líc jednoho z oblíbených nápojů dětí a mladistvých.

Letos v únoru hygienici v Praze zkontrolovali 214 provozoven stravovacích služeb

1.4.2024, Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Letos v únoru hygienici v Praze zkontrolovali 214 provozoven stravovacích služebHygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v období měsíce února 2024 v metropoli zkontrolovala celkem 214 provozoven stravovacích služeb (viz graf č. 1). To je o 25 víc než za stejný časový úsek předchozího roku. Na kontrolách se…

Trh s biopotravinami se v České republice v roce 2022 meziročně zvýšil

29.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami se v České republice v roce 2022 meziročně zvýšilTrh s biopotravinami v České republice roste, ve srovnání s rokem 2021 byl předloni meziroční růst vyšší o 12,9 %. České domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 6,95 miliardy korun. Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami v ČR v roce 2022, kterou…

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánu

28.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Meziresortní skupina pro institucionální stravování má jasné výsledky a práce na dalších krocích probíhají podle plánuMinisterstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s odborníky na výživu a dalšími aktivně pracují na reformě školního stravování. Již v únoru byla vydána Metodika…

Uhlíková stopa v kontextu ESGGarance

27.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Již víme, že ESG znamená téma udržitelnosti. V tomto příspěvku se budeme věnovat souvislosti ESG a uhlíkové stopy. Zodpovíme si na otázku, jak spolu tyto dva pojmy souvisí a jak se vzájemně prolínají…

Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijeme

27.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Mikroplasty jsou všude, ovlivnit můžeme to, kolik jich vypijemeMikroplasty jsou téma, které zatím rezonuje především v kruzích odborné veřejnosti. Vědci už potvrdili jejich přítomnost prakticky všude – ve vodě, v potravě, ve vzduchu, v lidském těle. A i když dopady fragmentovaných plastových částeček na zdraví lidí…

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzu

26.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Čeští vědci se snaží zvýšit výživovou hodnotu jedlého hmyzuTým českých vědců z 20 odborných pracovišť se pokouší zlepšit výživovou hodnotu vybraných druhů jedlého hmyzu. Ten se v posledních letech těší stále větší oblibě díky obsahu bílkovin.

Limit glyfosfátu v datlovém sirupu a v datlíchGarance

26.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?

22.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výjimečné zemědělské produkty a lokální potraviny - kolik ocenění mohou získat?V souvislosti s plánovanými legislativními změnami se v současné době mluví o značkách kvality, jejichž exkluzivita se vztahuje k zeměpisnému označení, místu původu či tradičnímu výrobnímu postupu. Pojďme si společně připomenout druhy pečetí, které jsou díky…

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

21.3.2024, Zdroj: Úřad vlády

Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péčiPředkládaný návrh zákona reaguje na nová nařízení Komise vydávaná v oblasti veterinární péče a zároveň i na poznatky z aplikační praxe.

Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původu

20.3.2024, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

Kontrola nelegálního skladu v SAPĚ odhalila 300 kg potravin neznámého původuÚřední veterinární lékaři Státní veterinární správy koncem minulého týdne při společné kontrole s Policií ČR v pražském areálu SAPA odhalili nelegální sklad potravin. V něm se nacházelo téměř 300 kg živočišných produktů neznámého původu skladovaných nevhodným…

ESG - dvojí materialita, GAP analýzaZáznamGarance

20.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer, Délka videa: 01:59:25

Aktuální stav ve vydávání ESG standardů a co si prakticky představíme pod dvojí materialitou a co je to GAP analýza odhalí nový on-line seminář ESG - dvojí materialita, GAP analýza. Seminář se zabývá otázkami: Kdy se nás bude týkat ESG Reporting? Od kdy začne…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Podmínky skladováníGarance

19.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotu

19.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Expert: Snižovat emise ze zemědělství lze i jinak než vybíjením skotuRedukovat stav skotu kvůli snižování emisí skleníkových plynů a konkrétně metanu je nesmyslné. Způsobem, jak řešit produkované množství metanu u hospodářských zvířat, je strava. Pokud je krmení kvalitní, tak metanu produkují mnohem méně, řekl ČTK Miloslav…

Výživové tipy

18.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Výživové tipyJak to udělat, aby můj jídelníček byl zdravější? Kromě pestrosti a vyváženosti jsou nejdůležitějšími faktory obsah a kvalita tuků a vhodný výběr sacharidů. Poradíme vám, jak vhodně kombinovat jednotlivé živiny a jak vhodně snížit množství přijímaného tuku,…

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradici

18.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Jiří Kopáček: Konzumace mléka a mléčných výrobků má v ČR dlouholetou tradiciJiří Kopáček je předseda představenstva Českomoravského svazu mlékárenského. Svaz je stavovskou organizací subjektů působících v mlékárenském průmyslu či s tímto sektorem bezprostředně souvisejících. Vznikl v roce 1990 a členskou základnu tvoří mlékárny,…

Uhlíková stopaGarance

14.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Uhlíková stopa je pojem, který definuje, jak jednotliví lidé, činnosti nebo podniky ovlivňují kvalitu zemské atmosféry. Vyjadřuje ekologickou odpovědnost jednotlivce nebo skupiny pomocí konkrétních čísel a umožňuje sledovat změny.…

Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?

14.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Džus neexistuje! Jaký je rozdíl mezi koncentrátem a nektarem?Rostoucí obliba ovocných nápojů a jejich široká nabídka v maloobchodu generuje u mnoha spotřebitelů základní otázku: Jak poznat jejich kvalitu a zdali bylo k jejich výrobě použito skutečně ovoce, nebo zdali jde o produkt, který svým složením spíše připomíná…

Potravinářská inspekce vydala opatření obecné povahy zakazující uvádět do oběhu potraviny s látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O nebo THCP

13.3.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce vydala opatření obecné povahy zakazující uvádět do oběhu potraviny s látkami HHC, HHC-acetát, HHC-O nebo THCPStání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 463/2013 Sb., o seznamech návykových látek, ve znění pozdějších předpisů, dne 6. 3. 2024 vydala opatření obecné…

Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligence

12.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, na vině je i umělá inteligenceVe světě v posledních letech přibývá hromadných úhynů průmyslově chovaných lososů, podle vědců je to kvůli oteplování moří a také kvůli technologiím, které se k chovu na lososích farmách používají. Informovala o tom BBC. Počet uhynulých lososů na těchto…

Označování alergenůGarance

12.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - únor 2024

11.3.2024, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - únor 2024Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Základní pojmy v ESGGarance

8.3.2024, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Zajímá vás téma ESG, a přitom si možná nejste úplně jisti, co jaký termín v oblasti ESG znamená. Tak si probereme ty základní, a pokud vás napadne otázka k pojmu v oblasti ESG, napište nám ji a můžeme připravit pokračování s vysvětlením k dalším…

Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“

8.3.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora vyhlašuje 11. ročník soutěže „Cena PK ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“Potravinářská komora České republiky a Česká technologická platforma pro potraviny vyhlašují v roce 2024 již jedenáctý ročník soutěže „Cena Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek“. Cílem této soutěže je podpora českých…

V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovat

7.3.2024, Zdroj: EFSA

V boji proti antimikrobiální rezistenci u lidí a zvířat je nutné pokračovatRezistence bakterií rodu Salmonella a Campylobacter, které se běžně vyskytují u lidí i zvířat, je pozorována velmi často, konstatuje zpráva, kterou vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) ve spolupráci s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu…

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace

6.3.2024, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Více než 60 procent Čechů má nadváhu, trpí jí až čtvrtina dětí. Obezita způsobuje závažné zdravotní komplikace4. březen byl Světovým dnem obezity (World Obesity Day). Nadváha a obezita postihují v současné době téměř 60 % dospělých a téměř jedno ze tří dětí v Evropě. Také v České republice se výrazně nad zdravou váhou pohybuje více než 60%…

Uvádění textu na obalu - high proteinGarance

5.3.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v mase

5.3.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají zakázané stimulátory růstu v maseVědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně se ve spolupráci s firmou Steinhauser Tišnov zaměří na zakázané stimulátory růstu obsažené v mase. V první fázi budou zkoumat prasata, plánují i pokus na drůbeži. Cílem projektu je najít účinný způsob,…

Novinky v potravinářské legislativěZáznamGarance

5.3.2024, Ing. David Zima, Zdroj: PotravinyInfo, Délka videa: 00:32:06

Prezentace poskytne posluchačům přehled o aktuálním stavu potravinářské legislativy, a to jak na národní úrovni, tak na úrovni Evropské unie. Budou představeny novinky a vývoj v oblasti potravinového práva, včetně změn a aktualizací, které byly provedeny během…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinu

4.3.2024, Zdroj: Biotrin z.s.

Nová položka v NBT knihovně - Kukuřice se zvýšeným obsahem lysinuKukuřice, jedna z nejrozšířenějších plodin na světě, trpí nedostatkem lysinu. Lysin je esenciální aminokyselina, kterou si naše tělo neumí samo vytvářet, a proto je nezbytné ji získávat z potravy. Vzhledem k důležitosti lysinu pro lidské zdraví se vědci snaží…

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobků

1.3.2024, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Na Regionálních potravinách si pochutnáváme už 15 let. Zatím tuto značku kvality získalo už 1 473 výrobkůZačíná 15. ročník soutěže Regionální potraviny, značky kvality pro výrobky lokálních potravinářů a zemědělců. Ocenění uděluje Ministerstvo zemědělství. Za 14 let trvání soutěže získalo právo nosit logo Regionální potraviny 1 473 výrobků. Letošní kampaň na…

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišť

29.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Sledovatelnosti tabákových výrobků - seznam uložišťDle ustanovení čl. 15 odst. 8 směrnice 2014/40/EU a čl. 26 odst. 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2018/574 je vyžadováno, aby výrobci a dovozci tabákových výrobků uzavřeli smlouvy s poskytovatelem, který je nezávislou třetí stranou, o zřízení primárního…

HHC, HHC-O, THCP byly dočasně zařazeny mezi návykové látky

28.2.2024, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

HHC, HHC-O, THCP byly dočasně zařazeny mezi návykové látkyMinisterstvo zdravotnictví v rámci procesu technické notifikace obdrželo souhlas od Evropské komise, která České republice schválila zařazení HHC, HHC-O a THCP na seznam návykových látek. Nařízení, kterým tyto látky na seznam zařazujeme, ministr zdravotnictví…

Uvádění textu na obalu - bez konzervačních látekGarance

27.2.2024, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Dvě třetiny domácností v ČR využívají při získávání potravin alternativní sítě

27.2.2024, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Dvě třetiny domácností v ČR využívají při získávání potravin alternativní sítěDvě třetiny českých domácností využívají při získávání potravin alternativní potravinové sítě. Lze si pod nimi představit zahrádkaření, nákupy na farmářských trzích, přímo od zemědělců či v prodejnách s lokálními potravinami. Vyplývá to ze studie, kterou…

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech

26.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářské inspekce: každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmechStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje…

Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravin

23.2.2024, Zdroj: EFSA

Veřejná konzultace EFSA k aktualizovaným vodítkům pro hodnocení rizik a přínosů potravinOddělení EFSA pro metodiku a vědeckou podporu (MESE) zahájilo dne 19. února 2024 veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaných pokynů Vědeckého výboru EFSA pro hodnocení rizik a přínosů potravin (RBA) z roku…

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-Score

22.2.2024, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Většina studií s pozitivními výsledky týkajícími se implementace systému značení výživových hodnot potravin Nutri-Score byla od autorů, kteří byli propojeni s tvůrci systému Nutri-ScoreAutoři Stephan Peters a Hans Verhagen zpracovali článek zaměřený na problematiku značení výživových hodnot potravin na přední straně obalu pomocí systému Nutri-Score.

Potravinářská inspekce informuje o výsledcích kontroly burčáku za loňský rok

21.2.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce informuje o výsledcích kontroly burčáku za loňský rokVýsledky kontrol burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu (ČZHM) v prodejní sezóně 2023 ukázaly ve srovnání s předchozími třemi lety mírně vyšší počet nevyhovujících vzorků. Požadavkům právních předpisů při hodnocení v laboratoři nevyhovělo 6 vzorků z 47…

Akce
Nahrávám...
Nahrávám...