Potravinový odpad představuje nejenom zbytky jídel a odpady z důvodu plýtvání potravinami, ale také potraviny nevhodné ke spotřebě, které byly odstraněny z potravinového řetězce (zemědělství, potravinářské technologie, distribuce, služby, domácnosti), aby byly využity nebo odstraněny.
Potravinové odpady představují jak nevyhnutelné odpady, tak potravinové ztráty, které vznikají důsledkem nevhodného nakládání s potravinami. Využití potravinových odpadů představuje nejčastěji biologickou přeměnu na bioplyn a kompost (anaerobní/aerobní zpracování) a jiné hodnotné frakce. Část potravinových odpadů se stává také v rozporu s legislativou součástí splaškových odpadních vod. Omezování vzniku a znovuvyužití odpadů z potravin předchází optimalizace technologie výroby potravin ("foodecodesign"), balení (inteligentní a aktivní obaly), ale i značení potravin, udržitelné stravovací návyky, dárcovství potravinových přebytků a neprodejných výrobků, vhodné marketingové kampaně apod.
Obsah on-line semináře:
- Potravinový odpad - součást BRO ( B iologicky R ozložitelný O dpad)
- Legislativní rámec
- Potravinové odpady
- Prevence vzniku potravinového odpadu a darování potravin
- Gastro odpady/součást odpadů z potravin
- Technologie zpracování potravinových odpadů
- Cirkulární ekonomika ve světě potravin
Lektor
| Ing. et Ing. Katarína Kajánková, Ph.D. pracuje jako poradkyně pro ekologii ve společnosti SUEZ CZ a.s., je prezidentkou Aliance pro ženy v oběhovém hospodářství a externě působí na FŽP UJEP Ústí nad Labem. Profesionálně se věnuje problematice oběhového hospodářství, nakládání s potravinovými odpady a optimalizaci balení potravin s důrazem na environmentální aspekty. |