Ing. Miroslava Kopecká
Práce v pekárnách při výrobě chleba a bílého pečiva je spojena s řadou nebezpečí viz část 9/11.4, se specifikací dále.
NahoruPracovní prostředí
-
Nebezpečí tepelné – viz 5/3.4.
Opatření: Poskytování ochranných nápojů, chránících před zátěží teplem, který může obsahovat látky, zvyšujícící odolnost organizmu.
-
Nebezpečí popálení při kontaktu s horkými povrchy pekáren, pečících trub a plechů, nebezpečí opaření u myček, nebezpečí popálení u balících strojů. Největší rizika u pecí, varných kotlů a smažiček koblih jsou nebezpečí popálení, opaření, výbuchu nahromaděného přehřátého prachu nebo při používám plynových zařízení.
Opatření: Veškeré horké části zařízení v dosahu obsluhy izolovat. Používat vhodné ochranné pomůcky (chňapky) při manipulaci s horkými předměty.
-
Prašnost – viz 5/3.4.
Opatření: Používat technologické postupy, které omezují vytváření prašnosti, přijmout potřebná opatření, např. pravidelné odsávání obilního prachu, aby se netvořila souvislá vrstva prachu ( max. 1 mm), případně výbušná atmosféra.
-
Nebezpečí narušení biorytmů při noční práci.
Opatření: Při noční práci jsou povinné pravidelné lékařské prohlídky před zřazením na noční práci a pravidelně nejméně jednou ročně a kdykoli o lékařskou prohlídku zaměstnanec požádá.
NahoruNebezpečí elektrická
Nebezpečí zásahu elektrickým proudem včetně opatření proti jeho působení je popsáno v části 8/5.2.
-
Nebezpečí zachycení otáčejícími se součástmi strojů při odstranění ochranných krytů, nebezpečí zachycení šnekovým dopravníkem, provalovacími válci, nebezpečí pořezání řezacími kotouči u rozkrajovacích strojů, nebezpečí zranění prstů lisem u tvarovacích linek, nebezpečí zachycení rukou při dotlačování těsta, vtažení rukou.
Opatření: Stroj musí být vybavybaven ochranným zařízením, chránícím nebezpečné části konající točivý nebo kývavý pohyb, jako jsou řemeny a řemenice, řetězové převody, ozubená soukolí, a další. Ochranná zařízení se musí udržovat v provozuschopném stavu (týká se i koncových spínačů). Zákaz čištění stroje a nebezpečných manipulací za jeho chodu, zajištění proti nežádoucímu spuštění. Opatrnost při čištění a výměně nožů, dodržovat ustanovení, pracovní postupy užití OOPP.
-
Možnosti pádu z vyvýšených pracovišť – viz část 8/2.
-
Zásobníky na sypké hmoty – viz část 8/3.6.
Kromě nebezpečí a odpovídajících opatření uvedených výše a v části 9/11.4, se vyskytují nebezpečí daná specifiky konkrétních stroj. Některá jsou, včetně opatření k jejich eliminaci uvedena dále.
NahoruPekařská výroba
-
Universální šlehač.
-
Mísič těsta – zhmoždění, naražení nohy obsluhy při najetí díže, zachycení obsluhy při pohybu pracovních míchacích prvků.
Opatření: Používání správných pracovních postupů; nošení vhodné pracovní obuvi.
-
Rohlíkový stroj plátnový – zachycení prstů při vkládání klonků.
Opatření: Klonky vsunovat přivřenou pěstí nebo vhodnou pomůckou.
-
Unibar na vaření knedlíků – popálení, zhmoždění prstů o rám stroje při navážení materiálu vozíkem, pád osoby na rovině, případně kluzké podlaze, najetí kolečky zavážecího vozíku na nohu pracovníka.
Opatření: Používání správných pracovních postupů; nošení vhodné pracovní obuvi, udržování pořádku na pracovišti a suché podlahy. Používání chňapek proti popálení.
-
Stroj na čištění plechů – pořezání ruky o ostré hrany plechů nebo o poškozený plech.
Opatření: Poškozené plechy vyřadit, při manipulaci s plechy používat vhodné rukavice.
-
Stroj na výrobu strouhanky –…