dnes je 4.9.2025

Udržitelné podnikání a cirkulární ekonomikaLIVEGarance

Datum konání 19.11.2025, Ing. Pavla Blackmore

Seznamte se s klíčovými oblastmi udržitelnosti s důrazem na praktickou aplikaci v podnikání, veřejné správě i osobním životě.

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Nařízení EU o odlesňování (EUDR): nové povinnosti pro podniky a firemní ekologyLIVEGarance

Datum konání 30.9.2025, Ing. Monika Šrubařová

Evropská unie přijala nařízení EUDR, které má omezit uvádění komodit spojených s odlesňováním na trh EU. Dotkne se nejen producentů a dovozců dřeva, kávy, kakaa, sóji či hovězího masa, ale také podniků v navazujících odvětvích. Webinář vás provede klíčovými…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Úvod do udržitelnosti a ESGLIVEGarance

Datum konání 25.9.2025, Ing. Pavla Blackmore

Provedeme vás světem udržitelnosti bez složitého žargonu. Ukážeme si, co ESG znamená pro firmy, úřady i jednotlivce, jak se počítá uhlíková stopa, k čemu je GAP analýza a proč by vás měly zajímat cíle SDGs i směrnice CSRD. Všechno prakticky, srozumitelně a…

Přístupné pro: PotravinyInfo.cz Plus

Potravinářská komora ČR: Nařízení EU proti odlesňování je byrokratický nesmysl, dopadne negativně na firmy i na spotřebitele, ale lesy neochrání

4.9.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Potravinářská komora ČR: Nařízení EU proti odlesňování je byrokratický nesmysl, dopadne negativně na firmy i na spotřebitele, ale lesy neochráníPotravinářská komora ČR se připojuje k obavám německých obchodníků ohledně chystaného nařízení EU, které má od 30. prosince 2025 zabránit odlesňování. Německé obchody již v souvislosti s nařízením oznámily očekávané zdražení potravin. I čeští výrobci potravin…

Farma na Lounsku má automatizovanou sušárnu chmele, šetří náklady

3.9.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Farma na Lounsku má automatizovanou sušárnu chmele, šetří nákladyFarma v Oboře na Lounsku má zmodernizovanou sušárnu na chmel. Pěstitelům šetří náklady. Proces mohou ovládat pomocí panelu, který je na pásovém stroji. Systém automaticky hlídá teplotu, vlhkost i rosný…

Potravinářská inspekce zakázala 100 % pomerančový džus falšovaný nedeklarovanou příměsí

2.9.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Potravinářská inspekce zakázala 100 % pomerančový džus falšovaný nedeklarovanou příměsíStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Tesco Stores ČR a.s., aby stáhla ze všech poboček nevyhovující potravinu TESCO 100% ORANGE JUICE, označení šarže: 1475466, datum minimální trvanlivosti: 07.09.2025, prodávající: Tesco…

E 518 prodávané jako potravinaGarance

2.9.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Co je název potraviny?Garance

1.9.2025, Ing. Mgr. Eva Singrová, Zdroj: Verlag Dashöfer

Spousta spotřebitelů, ale také někteří výrobci potravin, zejména ti menší a nově začínající, se domnívá, že názvem potraviny je ten název, který vidíme na přední straně obalu potraviny. Tento název je vyveden velkými barevnými písmeny, je dostatečně důrazný,…

Nové potravinářské předpisy EU - srpen 2025

1.9.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Nové potravinářské předpisy EU - srpen 2025Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se…

Může chemická dekontaminace snížit počet bakterií v drůbežím mase?

29.8.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Může chemická dekontaminace snížit počet bakterií v drůbežím mase?Německý spolkový institut pro hodnocení rizik (BfR) publikoval časté otázky a odpovědi na téma chemické dekontaminace drůbežího masa z důvodu snížení počtu bakterií.

Nové nařízení EU má ochraňovat lesy. Všem to ale zdraží potraviny, tvrdí kritici

28.8.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Nové nařízení EU má ochraňovat lesy. Všem to ale zdraží potraviny, tvrdí kriticiVypadá to, že některé potraviny z dovozu od nového roku zdraží. Důvodem je nové nařízení Evropské unie proti odlesňování. Firmy budou muset prokazovat, že produkty, jako je třeba káva nebo palmový olej, nevyrostly na půdě vzniklé po roce 2020…

Označení výrobkuGarance

27.8.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Prezidentka Komory Večeřová jednala s eurokomisařem Hansenem, zdůraznila témata klíčová pro potravinářské podniky

27.8.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Prezidentka Komory Večeřová jednala s eurokomisařem Hansenem, zdůraznila témata klíčová pro potravinářské podnikySpolečně se zástupci dalších nevládních organizací jednala prezidentka Dana Večeřová s eurokomisařem pro zemědělství a potraviny Christophem Hansenem. Cílem schůzky bylo upozornit na klíčové problémy českých potravinářských podniků. Diskutovali především o…

Prodej biopotravin rychle roste, podíl na trhu ale přesto zůstává nízký

26.8.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Prodej biopotravin rychle roste, podíl na trhu ale přesto zůstává nízkýProdej potravin v bio kvalitě rychle roste, jejich podíl na trhu s potravinami ale přesto zůstává nízký, aktuálně činí 1,3 procenta. Prodeje biopotravin rostou výrazně rychleji než prodeje potravin jako…

Společné stravování

25.8.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Společné stravováníStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od 1. ledna 2015. Kompetence pro kontrolu dodržování povinností PPP jsou definovány v § 16 zákona č. 110/1997 Sb. o…

Země živitelka podporuje inovace a propojuje odborníky. Ministr Výborný ocenil zemědělské vědce a podepsal memorandum s Jihočeskou univerzitou

22.8.2025, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Země živitelka podporuje inovace a propojuje odborníky. Ministr Výborný ocenil zemědělské vědce a podepsal memorandum s Jihočeskou univerzitouVýznam výstavy Země živitelka jako prostoru pro odborná setkávání, sdílení zkušeností a navazování partnerství potvrzuje svými akcemi i Ministerstvo zemědělství (MZe). Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) například tradičně ocenil mladé vědce a vědkyně za mimořádné…

Bezpečnost mořských plodů

21.8.2025, Zdroj: Víš co jíš

Bezpečnost mořských plodůRyby a korýši jsou důležitou součástí zdravého jídelníčku. Obsahují vysoce kvalitní bílkoviny a ostatní důležité výživné látky, mají málo nasycených tuků a mohou obsahovat omega-3 mastné kyseliny. Stejně jako jiné druhy potravin, je třeba i mořské plody…

E 1442Garance

20.8.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Zahájení činnosti v potravinářství

20.8.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Zahájení činnosti v potravinářstvíFyzická nebo právnická osoba, která chce zahájit činnost v potravinářství (stát se provozovatelem potravinářského podniku) na území České republiky, musí zejména splňovat následující…

Dotace fatálně ničí evropskou ekonomiku, čínskou zdaleka tolik ne. Proč přesně?

19.8.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Dotace fatálně ničí evropskou ekonomiku, čínskou zdaleka tolik ne. Proč přesně?Vlády po celém světě nalévají do domácích firem stovky miliard s vírou, že z nich vychovají tahouny ekonomiky. Místo růstu ale často jen přiživují neefektivitu a narušují tržní…

Hlášení v systému RASFF: 29. týden 2025

18.8.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Hlášení v systému RASFF: 29. týden 2025Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 29. týdnu 2025: 14. 7. – 20. 7. 2025 (v češtině).

Analýza dvojí významnosti v ESG reportingu: praktický a stručný návod pro malé a střední podnikyGarance

15.8.2025, Ing. Pavla Blackmore, Zdroj: Verlag Dashöfer

Malé a střední podniky (MSP) v Česku čelí rostoucímu tlaku na transparentní vykazování udržitelnosti podle směrnice CSRD a standardů ESRS (European Sustainability Reporting Standards). I když povinný ESG reporting pro většinu MSP začíná až v roce 2026,…

Produkce masa ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta

13.8.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Produkce masa ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procentaProdukce masa v Česku letos ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta na 117.411 tun.

Vědci z CARC vyvinuli doplněk stravy nové generace: Lipozomální technologie mění pravidla hry

12.8.2025, Zdroj: Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu

Vědci z CARC vyvinuli doplněk stravy nové generace: Lipozomální technologie mění pravidla hryNárodní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představuje výsledky přelomového výzkumu v oblasti doplňků stravy. Nově vyvinutý produkt využívá moderní lipozomální technologii, která umožňuje několikanásobně vyšší vstřebatelnost…

Název zmrzlinyGarance

12.8.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Příklady označování: Kakaový prášekGarance

11.8.2025, doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové…

Nové potravinářské předpisy EU - červenec 2025

11.8.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Nové potravinářské předpisy EU - červenec 2025Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se…

Soutěž Obal roku 2025 prodlužuje přihlášky

11.8.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Soutěž Obal roku 2025 prodlužuje přihláškySoutěž Obal roku 2025 prodlužuje uzávěrku přihlášek do čtvrtka 14. srpna 2025. Výzva k účasti míří na všechny, kdo tvoří chytrá, funkční a udržitelná obalová řešení. Poslední tři ročníky soutěže potvrzují, že o české a slovenské obaly je ve světě zájem –…

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrola

8.8.2025, Zdroj: Státní zdravotní ústav

Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravinářských obalů, právní předpisy a úřední kontrolaAbychom se již od začátku ubírali správným směrem při navrhování a následně i při vlastním výrobě potravinářských obalů, je nezbytné správně porozumět tomu, co všechno musí tento obal splňovat, aby byl bezpečný a vhodný pro balení potravin a aby naopak…

Konec skládkování a maximální recyklace. Vláda schválila Plán odpadového hospodářství do roku 2035

7.8.2025, Zdroj: Ministerstvo životního prostředí ČR

Konec skládkování a maximální recyklace. Vláda schválila Plán odpadového hospodářství do roku 2035Ministerstvo životního prostředí připravilo nový Plán odpadového hospodářství na období 2025–2035. Plán představuje zcela zásadní národní strategický dokument, který definuje budoucí směřování vývoje odpadového hospodářství ČR a formuluje dlouhodobou…

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2025

6.8.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Aktuální diskutovaná témata v oblasti kontaminantů v potravinách - červenec 2025Přehled hlavních kontaminantů v potravinách, které jsou sledovány a diskutovány v EK, DG SANTE (Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin).

Bezlepkový chléb, proteinové cereálie a okurky bez cukru mezi špičkou inovativních potravin

5.8.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Bezlepkový chléb, proteinové cereálie a okurky bez cukru mezi špičkou inovativních potravinČeské potravinářství udává směr k inovacím. Dvanáctý ročník Ceny Potravinářské komory ČR o nejlepší inovativní potravinářský výrobek ocenil produkty, které reflektují aktuální spotřebitelské preference. Ať už jde o chléb bez lepku, proteinové cereálie nebo…

LepekGarance

5.8.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Brněnský start-up Mewery, který vyrábí kultivované maso, získal 61 milionů

4.8.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Brněnský start-up Mewery, který vyrábí kultivované maso, získal 61 milionůBrněnský start-up Mewery, který se věnuje vývoji kultivovaného masa na bázi mikrořas a živočišných buněk, získal 2,5 milionu eur, tedy v přepočtu 61 milionů korun, z programu EIC Accelerator. Společnost o tom informovala v tiskové…

V letním období SVS více zaměřuje kontroly na farmářské trhy

1.8.2025, Zdroj: Státní veterinární správa ČR

V letním období SVS více zaměřuje kontroly na farmářské trhyStátní veterinární správa (SVS) v létě pravidelně zaměřuje své kontroly na prodej produktů živočišného původu na farmářských trzích.

Zrušení oznamovací povinnosti při příležitostném prodeji lihovin

31.7.2025, Zdroj: Celní správa ČR

Zrušení oznamovací povinnosti při příležitostném prodeji lihovinNovelizací zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (dále jen „zákon o ochraně zdraví“) zákonem č. 218/2025, který nabyl účinnosti dnem 1.7.2025, dochází v oblasti příležitostného prodeje alkoholických nápojů ke…

Nové MLR acetamipridu od 19. 8. 2025

30.7.2025, Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Nové MLR acetamipridu od 19. 8. 2025Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně (ÚKZÚZ) dne 15. dubna 2025 informoval uživatele přípravků na ochranu rostlin, že podle nařízení Komise (EU) 2025/158 dochází u vybraných plodin, zejména u ovoce a zeleniny k významnému zpřísnění dosavadních…

Označování země původuGarance

29.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Letošní zimu nepřežila téměř čtvrtina včelstev, řešením může být automatizace

29.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Letošní zimu nepřežila téměř čtvrtina včelstev, řešením může být automatizacePodle výsledků výzkumu mezinárodního projektu COLOSS, zaměřeného na sledování úspěšnosti zimování včel, nepřežilo letošní zimu 26 % včelstev, což představuje nejhorší výsledek za posledních dvanáct let. Hlavním důvodem tohoto úhynu je parazitární onemocnění…

Označování čerstvého ovoce a zeleniny v maloobchodě

28.7.2025, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Označování čerstvého ovoce a zeleniny v maloobchoděČlánek 76 nařízení (EU) č. 1308/2013 stanoví základní požadavek, že produkty odvětví ovoce a zeleniny, které se mají prodávat spotřebiteli v čerstvém stavu, lze uvádět na trh, pouze pokud jsou řádné a uspokojivé obchodní jakosti a pokud je uvedena země původu.…

Maso a masné výrobky: Co byste měli vědět?

25.7.2025, Zdroj: eKlasa

Maso a masné výrobky: Co byste měli vědět?Maso a masné výrobky mohou být součástí vyvážené stravy, pokud je konzumujete s mírou a vybíráte kvalitní produkty. K masu přidejte čerstvou zeleninu, luštěniny a zdroje nenasycených tuků, jako jsou ořechy, různá semínka nebo avokádo, čímž podpoříte pestrost a…

Výroba potravin 2026: Klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmyslu

24.7.2025, Zdroj: PotravinyInfo

Výroba potravin 2026: Klíčová konference pro každého, kdo chce udávat směr v potravinářském průmysluJaké legislativní změny ovlivní potravinářství? Jak správně nakládat s odpady a co znamená greenwashing v praxi? Na tyto a mnoho dalších aktuálních otázek odpoví odborníci na konferenci Výroba potravin 2026.

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždí

23.7.2025, Zdroj: Úřad vlády

Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 248/2018 Sb., o požadavcích na nápoje, kvasný ocet a droždíNa základě zmocnění v § 18 odst. 1 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících…

Extrémní jevy počasí zasahují do produkce potravin, jejich cena roste

22.7.2025, Zdroj: Automatizace v potravinářství

Extrémní jevy počasí zasahují do produkce potravin, jejich cena rosteBritské brambory, kalifornská zelenina, jihoafrická kukuřice a indická cibule patří mezi mnoho potravin, které byly podle studie týmu mezinárodních vědců zasaženy nedávnými cenovými šoky, které způsobily extrémní povětrnostní…

Obsah hořčíku v minerální vodě.Garance

22.7.2025, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: PotravinyInfo

Konec nejasností na etiketách: Producenti potravin a zástupci obchodníků vítají snahu Evropské komise o zpřesnění názvů rostlinných výrobků

21.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Konec nejasností na etiketách: Producenti potravin a zástupci obchodníků vítají snahu Evropské komise o zpřesnění názvů rostlinných výrobkůPotravinářská komora ČR a Asociace českého tradičního obchodu vítají rozhodnutí Evropské komise, která se bude zabývat problematikou označování rostlinných výrobků. Tento krok je zásadní pro zajištění transparentnosti nejen pro spotřebitele, ale i pro samotné…

Publikace „Výživa a zdraví“

18.7.2025, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Publikace „Výživa a zdraví“Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy zveřejnil aktualizované vydání publikace „Výživa a zdraví“. Autorkami publikace jsou Mgr. Daniela Hrnčířová, Ph.D. a doc. MUDr. Jolana…

Kvóty na dovoz potravin z Ukrajiny doléhají na české výrobce, hrozí uzavírání firem

17.7.2025, Zdroj: Potravinářská komora ČR

Kvóty na dovoz potravin z Ukrajiny doléhají na české výrobce, hrozí uzavírání firemDomácí producenti potravin se důrazně staví proti chystanému rozšíření bezcelních dovozních kvót na vybrané komodity z Ukrajiny. Potravinářská komora ČR proto naléhavě vyzývá vládu, aby odmítla další navyšování ukrajinských dovozů. Zároveň varuje před…

Zatřídění dokumentu
Zatřídění dokumentu
Vztahuje se k typu informace:
Zdroj:

Nedostupné pro váš modul.

Akce
Nahrávám...
Nahrávám...