7.4
Potravinářské aditivní látky: Antioxidanty
Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc.
Přehled látek, základní vlastnosti
Definice: Antioxidant je jakákoliv látka, která jestliže je
přítomna v nízkých koncentracích ve srovnání s oxidovatelným substrátem,
významně oddaluje nebo zamezuje oxidaci tohoto substrátu. Oxidovatelným
substrátem může být téměř vše obsažené v potravinách a živých tkáních, např.
proteiny, lipidy, sacharidy a DNA.
Pro výběr vhodného antioxidantu je důležité znát, které reaktivní
species se budou v daném prostředí tvořit. Určitý antioxidant může chránit před
oxidačním poškozením v jednom systému, ale ne v jiném, nebo může dokonce v
jiném systému sám způsobovat poškození. Antioxidační inhibitory peroxidace
lipidů nemusí chránit předpoškozením např. DNA a proteiny, nebo mohou dokonce v
některých případech poškození zvyšovat.
Předpokládá se, že existují stovky sloučenin, které působí jako
antioxidanty in vivo i v potravinách. V posledních letech je značný
zájem o přirozené antioxidační sloučeniny obsažené v rostlinách, zvláště pak o
fenoly, neboť se předpokládá, že antioxidační aktivita těchto sloučenin vede k
potlačení různých onemocnění, především rakoviny.
Potravinářské antioxidanty lze obecně klasifikovat podle funkce a
podle zdroje. Potravinářské antioxidanty se podle funkce klasifikují jako:
-
primární antioxidanty neboli antioxidanty, které ruší řetězové
reakce (E 306, E 307, E 308, E309, E 310, E 311, E 312, E 320, E 321),
-
synergicky působící sloučeniny, které se dělí na:
-
lapače kyslíku (siřičitany, kyselina askorbová, E 304, E 315, E
316),
-
chelatační činidla (kyselina fosforečná a fosfáty/polyfosfáty,
EDTA a její sodná a sodnovápenatá sůl, kyselina vinná a její draselná sůl,
kyselina citronová a její estery, kyselina fytová, lecitin),
-
sekundární antioxidanty (neboli preventivní antioxidanty).
Podle zdroje se potravinářské antioxidanty klasifikují jako syntetické
nebo přírodní.
Syntetické: E 304, E 310, E 311, E 312, E 315, E 316, E 320,
E321
Přírodní: Kyselina askorbová, E 306, E 307, E 308, E 309,
kyselina vinná, kyselina citronová.
Stanovení nezávadnosti antioxidantů je jednou z kontroverzních oblastí
- získávají se rozdílné experimentální výsledky, existují problémy s
extrapolací experimentů ze zvířat na lidi, problémy se stanovením denního
příjmu aj.
Klasifikace antioxidantů podle mezinárodního označení E
E 304 (i) Askorbylpalmitát
Einecs: (i) 205-305-4
Popis: (i), (ii) Bílá nebo žlutavě bílá pevná látka, lehce voní
po citrónech.
Vlastnosti: (i) Je vysoce účinný v tucích a olejích na smažení
a ve smažených výrobcích. Je nerozpustný ve studené vodě a omezeně rozpustný v
tucích a olejích. Metabolismus: předpokládá se hydrolýza na kyselinu askorbovou
a palmitovou. Askorbylpalmitát funguje jako lapač kyslíku, a proto je účinný v
uzavřených systémech. Prodlužuje indukční periodu rostlinných olejů - je
účinnější než BHA nebo BHT. Negativním rysem je velmi malá rozpustnost v
rostlinných olejích; musí se přidávat jako roztok v alkoholu, následně se
rozpouštědlo odpaří.
Toxicita: ADI (FAO/WHO, 1974) je 0 - 1,25 mg/kg tělesné
hmotnosti pro askorbylpalmitát nebo askorbylstearát nebo sumu obou.
Tokoferoly: E 306, E 307, E 308 a E 309
Tokoferoly jsou skupina chemicky příbuzných sloučenin, které se
přirozeně vyskytují v rostlinných tkáních, zvláště v ořechách, semenech, ovoci
a zelenině. Vykazují antioxidační aktivitu a aktivitu vitaminu E (směs homologů
α, β, γ, δ). Tokoferoly se také chemicky syntetizují. Přírodní produkt se
označuje jako δ-α-tokoferol, syntetické výrobky jako dl-α-tokoferol.
Antioxidační účinek při cca 37 °C (fyziologických podmínkách) je v pořadí:
α>β>γ>δ, tzn. je podobný biologické aktivitě. Při vyšších teplotách
(50 - 100 °C) dochází ke změně: δ>γ>β>α. α-Tokoferol je
nejrozšířenější z homologů a jeho biologická aktivita je dvojnásobná než β-,
čtyřnásobná než γ- a stonásobná než δ homologu.
Tokoferoly jsou účinné v řadě potravin (masné, pekařské výrobky, tuky
a oleje). Protože rostlinné oleje již obsahují významné množství tokoferolů,
přídavek dalšího množství významně neprodlužuje indukční periodu. Při ohřevu se
tokoferoly rozkládají. Čím více se tokoferolů přidává, tím se rychlost rozkladu
urychluje. δ-Tokoferol je nejstabilnější, následuje β- a γ-, α-tokoferol je
nejméně stabilní. Rostlinné oleje obsahují různá množství jednotlivých 4
izomerů. Oxidací tokoferolu vzniká hydroperoxidový radikál, který je odpovědný
za jeho prooxidační účinek.
Komerčně se používá přírodní i syntetický α-tokoferol.
Toxicita: Pro tokoferoly jako skupinu je ADI (FAO/WHO, 1987)
0,15 - 2 mg/kg tělesné hmotnosti (jako α-tokoferol).
E 306 Přírodní extrakt s vysokým obsahem tokoferolů
Definice: Extrakt bohatý na tokoferoly a tokotrienoly.
Výroba: Parní destilací jedlých rostlinných olejových produktů;
obsahuje min. 34 % všech tokoferolů.
Popis: Hnědočervený až červený čirý viskózní olej s
charakteristickou vůní a chutí; v oleji se může vydělovat menší množství
voskovitých…