7.1
Potravinářské aditivní látky: Barviva
Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc.
Přehled látek, základní vlastnosti
Proč se barviva používají
Barva potraviny je velice důležitá vlastnost. Určitý typ potraviny se
spojuje s určitou barvou. Barva potraviny je ovlivněna: a) sezónními vlivy, b)
technologickými postupy výroby potravin, c) skladováním. Hlavní důvody pro
přídavek barviva jsou:
-
kompenzovat ztrátu barvy v důsledku působení světla, vzduchu,
vysokých teplot, vlhkosti aj. faktorů,
-
upravit přirozené rozdíly v barvě; nedostatečně vybarvené
potraviny se často nesprávně spojují s horší kvalitou; maskování horší jakosti
pomocí barviv je však nepřípustné,
-
zvýšit obsah barviv, které se přirozeně vyskytují v potravinách,
avšak v koncentracích nižších, než stačí k dosažení požadovaného barevného
odstínu obvykle spojovaného s danými potravinami,
-
dát barevnou identitu potravinám, které by byly ve skutečnosti
bezbarvé (např. jahodová zmrzlina se spojuje s červenou barvou),
-
získat veselý vzhled výrobků (např. cukrovinky pro děti),
-
chránit chuťové a vonné látky a vitaminy během skladování před
působením světla aj. faktorů,
-
dát atraktivní vzhled výživově hodnotným výrobkům, které by byly
jinak bezbarvé (např. výrobky na bázi želatiny).
Faktory ovlivňující výběr barviva
Existuje několik faktorů, které ovlivňují výběr barviva:
-
musí být nezávadné v používaných koncentracích a za zvolených
výrobních podmínek,
-
nesmí výrobku dávat nežádoucí vlastnosti,
-
musí být stabilní v širokém okruhu výrobních podmínek,
-
nesmí reagovat s výrobkem, do kterého se přidává, a s obaly,
-
musí se snadno aplikovat do výrobků,
-
mělo by mít vysokou barvící účinnost,
-
nemělo by být drahé,
-
legislativa příslušné země.
Dělení barviv
Obecně existují 3 typy organických potravinářských barviv:
-
syntetická: vyrábějí se chemickou syntézou,
-
přírodně identická: vyrábějí se chemickou syntézou tak, aby
byla chemicky identická s barvivy vyskytujícími se v přírodě (β-karoten,
riboflavin, kanthaxanthin),
-
přírodní: získávají se z přirozených jedlých zdrojů
metodami používanými při výrobě potravin (např. kurkumin z kurkumy, bixin ze
semen annatto, anthokyany z červeného ovoce). Do uvedené skupiny by se neměly
teoreticky zařazovat karamely vyráběné pomocí amoniaku a jeho solí a komplexy
chlorofylinů s mědí, neboť se při výrobě obou těchto barviv používá chemická
modifikace, která není běžně spojována s výrobou potravin.
Skupinu anorganických pigmentů tvoří:
-
pigmenty získávané synteticky (oxidy a hydroxidy železa), a
-
pigmenty z přírodních zdrojů (vápenec, oxid titaničitý aj.).
Syntetická barviva
-
výhody:
-
jsou levnější a stabilnější než přírodní,
-
většinou - ne však vždy - mají intenzivnější barvu než
přírodní,
-
lze zajistit stálý odstín barvy,
-
neovlivňují chuť a vůni potravin,
-
různými kombinacemi jednotlivých barviv lze získat řadu
odstínů;
-
nevýhody:
-
azobarviva, která jsou nejčastějšími zástupci potravinářských
syntetických barviv, se mohou snadno redukovat ionty kovů a některými
redukčními činidly (např. oxidem siřičitým nebo kyselinou askorbovou) na
bezbarvé produkty,
-
působením UV záření dochází k odbarvení indigotinu a
erythrosinu,
-
syntetická barviva, především azobarviva, se dávají do
souvislosti s některými alergickými reakcemi (především kožní a dýchací
projevy) a negativními projevy u hyperaktivních dětí.
Syntetická barviva se dodávají ve formě:
-
disperzí, past, vodných nebo nevodných roztoků (hlavně v
propylenglykolu nebo glycerolu) nebo v pevném stavu jako granule (mají řadu
výhod) nebo prášek rozpustný ve vodě,
-
ve vodě nerozpustných laků (jsou chemicky a tepelně stabilnější
než příslušná barviva).
Pevné přípravky jsou vhodné pro barvení nápojů, disperze a pasty pro
cukrářské a pekařské výrobky, tekuté pro mléčné výrobky. Laky jsou vhodné pro
barvení výrobků obsahujících tuky a oleje nebo výrobků, které nemají dostatečný
obsah vody pro rozpuštění barviva.
V tabulce 1 je uveden přehled syntetických barviv povolených přidávat
do potravin v ČR a EU.
Tabulka 1: Syntetická barviva
Ze syntetických barviv jsou nejvíce zastoupena azobarviva (většinou
jde o kyselá barviva). Všechna barviva se používají ve formě solí (sodných,
draselných nebo vápenatých).
Přírodní barviva a barviva identická s přírodními
Poptávka po přírodních barvivech se v posledních letech značně
zvyšuje. Řada přírodních potravinářských barviv se běžně konzumuje jako součást
každodenní stravy (lutein a chlorofyly prostřednictvím listové zeleniny,
anthokyany v ovoci aj.), a proto existuje názor, že musí být zdravotně
nezávadná. Ve skutečnosti nebylo provedeno takové množství pokusů ověřujících
zdravotní nezávadnost přírodních barviv, jako u barviv syntetických. Často
nejsou k dispozici pro přírodní barviva hodnoty ADI.
Komerčně získávaná přírodní barviva nejsou čisté pigmenty, ale směsi
pigmentů. Aktuální odstín závisí na zdroji, ze kterého se barvivo získává,
metodě extrakce a čištění a řadě dalších faktorů. Většina extraktů přírodních
barviv je k dispozici v tekuté formě nebo jako prášky sušené rozprašováním. V
řadě případů nejsou extrahované pigmenty rozpustné ve vodě a pro potravinářské
účely se musí solubilizovat. Z pigmentů rozpustných v oleji se vyrábějí emulze,
které se stabilizují (použití stabilizátoru) nebo suší rozprašováním (použití
nosiče).
Jako hlavní nevýhody přírodních barviv se uvádí:
-
chemicky málo stabilní,
-
velká proměnlivost barevných odstínů (liší se jednotlivé
šarže),
-
barevnému výrobku udělují nežádoucí chuť a vůni,
-
složení závisí na zdroji, ze kterého se barvivo získává,
geografickém původu a sezoně,
-
nebezpečí kontaminace nežádoucími toxickými kovy, insekticidy,
herbicidy a mikroorganismy,
-
náchylné k mikrobiálnímu kažení.
Přehled povolených barviv
Přírodní a přírodně identická barviva povolená v ČR a EU jsou uvedena
v tabulce 2.
Tabulka 2: Přírodní barviva a syntetická barviva identická s
přírodními
Za barviva se nepovažují vonné a chuťové látky, které mají současně
barvící účinek (např. mletá paprika, šafrán, kurkuma), a dále barviva určená k
barvení nejedlých vnějších částí potravin (např. parafinových povlaků sýrů,
salámových klihovkových střívek).
Anorganické pigmenty
Používají se jen ve speciálních případech, např. k povrchové úpravě
cukrovinek, dekoraci speciálních likérů (stříbro, zlato) aj.
Tabulka 3: Anorganické pigmenty
Klasifikace barviv podle mezinárodního označení E, základní
vlastnosti, způsob použití, ADI
E-100 Kurkumin
Syn.: CI přírodní žluť 3, kurkuminová žluť,
diferuloylmethan
CI: 75 300
Einecs: 207-280-5
CAS: 458-37-7
Skupina: dicinnamoylmethan
Výskyt: Základní barvivo obsažené v kořenech kurkumy dlouhé
(Curcuma longa) z čeledi zázvorovitých (Zingiberaceae), tj. žlutého
zázvoru.
Popis: Oranžovožlutý krystalický prášek,
vlastnosti:
-
stabilita na světle: nízká
-
odolnost k teplotám: dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: barva se mění na červenohnědou
-
odolnost ke kyselinám: dobrá (citronově žlutá barva při pH 3)
-
odolnost k ovocným kyselinám:
-
rozpustnost: voda (90 °C): nerozpustné
(25 °C):
etanol: 3 g/l
rostlinné oleje: rozpustné
Aplikační formy:
-
oleoresin kurkumy: obsahuje složky barviva a flavoru.
-
čistý 95% kurkumin: rozpouští se ve směsi rozpouštědla a
emulgátoru (vhodný je Polysorbát 80),
-
suspenze kurkuminu v rostlinném oleji,
-
prášek:kurkumin sušený rozprašováním, jako nosič se používá
akáciová guma nebo škrob.
Použití: Barevný odstín kurkuminu se velmi podobá tartrazinu (E
102) k získání barvy vaječného žloutku se kombinuje s oranžovým barvivem, např.
annatto (E 160b)
Výrobky: Mléčné a cukrářské výrobky, cukrovinky, zmrzliny,
suché směsi, kořenící směsi
použité koncentrace: 5 - 20 mg/kg.
ADI: 0 - 2,5 mg/kg pro kurkumu (WHO, 1975)
0 - 0,1 mg/kg
pro kurkumin
E-101 (i) Riboflavin
- (ii)
Riboflavin-5’- fosfát
Syn.: (i) laktoflavin, (ii) riboflavin-5’-fosfát sodný
CI:
Einecs: (i) 201-507-1, (ii) 204-988-6
CAS: 83-88-5
Skupina: isoalloxazin
Výskyt: (i) Široce rozšířen v rostlinných i živočišných
produktech, hlavně maso, játra, ledviny, mléko, vejce, kvasinky, zelenina; jde
o vitamin B2.
Popis: Žlutý až oranžovožlutý prášek s mírným zápachem.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: špatná
-
odolnost k teplotám: dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: nízká
-
odolnost ke kyselinám: dobrá
-
odolnost k ovocným kyselinám: dobrá
-
rozpustnost: voda (90 °C):
(25 °C):
etanol: 0,07 g/l
rostlinné oleje: málo rozpustné
Aplikační formy:
Použití: Majonézy, polévky, pudinky, zmrzliny, cukrovinky,
vitaminový supplement.
Pozn.: Skladovat za vyloučení světla
ADI: 0 - 0,5 mg/kg (WHO, 1970)
E-102 Tartrazin
Syn.: CI potravinářská žluť 4
CI: 19 140
Einecs: 217-699-5
CAS: 1934-21-0
FD&C: Yellow No. 5
Skupina: monoazo
Popis: Světle oranžový prášek nebo granule; žlutý roztok ve
vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: dobrá
-
odolnost k teplotám: velmi dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: dobrá
-
odolnost ke kyselinám: velmi dobrá
-
odolnost k ovocným kyselinám: velmi dobrá
-
rozpustnost: voda (90 °C):>120 g/l
(25 °C):>120 g/l
etanol : <1 g/l
rostlinné oleje: nerozpustné
Použití: Ve směsi s ostatními potravinářskými barvivy se
získávají různé odstíny:
vaječná žlutá (s červenou), zelená (s modrou), hnědá (s červenou a
černou).
Výrobky: Obecně; pudinkové prášky, cukrovinky, zmrzliny,
limonády, farmaceutické preparáty, tablety.
Al-laky: Povrchy sýrů a umělá střívka.
Použité koncentrace: 5 - 50 g/100 kg
ADI: 0 - 7,5 mg/kg (WHO, 1966)
E-104 Chinolinová žluť
Syn.: CI potravinářská žluť 13
CI: 47 005
Einecs: 305-897-5
CAS: 8004-92-0
Skupina: chinoftalon
Výskyt: Komerčně dvě formy I a II.
Popis: Žlutý prášek nebo granule; žlutý roztok ve vodě
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: dobrá
-
odolnost k teplotám: dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: střední
-
odolnost ke kyselinám: dobrá
-
odolnost k ovocným kyselinám: velmi dobrá
-
rozpustnost: voda (90 °C):
(25 °C): 50 g/l
etanol: cca 1 g/l
rostlinné oleje: nerozpustné
Použití: Ve spojení s modrou pro získání zelených odstínů.
Výrobky: Obecně; limonády, cukrovinky, polevy, pudinky,
zmrzliny, tablety a léky.
Použité koncentrace: 20 - 30 g/100 kg, 1 kg stačí pro obarvení
cca 4000 kg hmoty.
ADI: 0 - 10 mg/kg (WHO, 1984)
E-110 Žluť SY
Syn.: CI potravinářská žluť 3, oranžová žluť S, žluť FCF
CI: 15 985
Einecs: 220-491-7
CAS: 2783-94-0
FD&C: Yellow No. 6
Skupina: monoazo
Popis: Oranžovo červený prášek nebo granule; oranžový roztok ve
vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: dobrá
-
odolnost k teplotám: velmi dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: střední (přechází v červenou)
-
odolnost ke kyselinám: velmi dobrá
-
odolnost k ovocným kyselinám: velmi dobrá
-
rozpustnost: voda (90 °C):>120 g/l
(25 °C):> 70 g/l
etanol: špatně rozpustné
rostlinné oleje: nerozpustné
Použití: Oranžové odstíny, hnědé odstíny (ve spojení s červenou
a černou).
Výrobky: Obecně nápoje, konzervované ovoce, cukrovinky, umělý
med, zmrzliny, polevy, tablety.
Al-laky: pro barvení tablet
Použité koncentrace: 5 - 10 g/100 kg
Pozn.: Redukuje
se askorbovou kyselinou.
ADI: 0 - 2,5 mg/kg (WHO, 1983)
E-120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny
Syn.:
CI: 75 470
Einecs: 215-680-6 košenila, 215-023-3 kyselina karmínová,
215-724-4 karmíny
CAS: 1390-65-4
Skupina: anthrachinon
Výskyt: Karmín je hlinitovápenatý lak kyseliny karmínové
získávané extrakcí ze zaschlých oplodněných samiček červce nopálového
Dactylopius coccus (Coccus cacti); jde o barvivo živočišného původu.
Popis: Karmín je červená až tmavočervená drobivá pevná látka
nebo prášek, extrakt košenily je tmavočervená kapalina.
Vlastnosti: karmín
-
stabilita na světle: velmi dobrá
-
odolnost k teplotám: velmi dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: poměrně dobrá
-
odolnost ke kyselinám:
-
odolnost k ovocným kyselinám: velmi dobrá
-
rozpustnost: voda (90 °C):
(25 °C): nerozpustné
etanol: špatně rozpustné
rostlinné oleje: nerozpustné
Aplikační formy: Kyselina karmínová se dodává jako vodný roztok
nebo prášek sušený rozprašováním (nosič maltodextrin); je rozpustná ve vodě,
barva závisí na pH (oranžová při pH 3, červená při pH 5, purpurová při pH 7);
karmín jako alkalický roztok nebo prášek sušený rozprašováním; karmín je
rozpustný v zásadách, ale nerozpustný v kyselinách; barva nezávisí na pH -
červená při pH 4, modročervená při pH 10; intenzita karmínu je asi dvojnásobná
než karmínové kyseliny.
Použití: Jediným významným omezením pro použití karmínu je
nízké pH potraviny (precipituje při pH 3) a cena barviva.
Výrobky: Nealkoholické a alkoholické nápoje (aperitivy), masné
výrobky, cukrářské výrobky, cukrovinky, džemy a zavařeniny, mléčné výrobky,
želatinové dezerty, omáčky, polévky.
ADI: 0 - 5 mg/kg (WHO, 1982)
E-122 Azorubín
Syn.: CI potravinářská červeň 3, karmoisin
CI: 14 720
Einecs: 222-657-4
CAS: 3567-69-9
Skupina: monoazo
Popis: Červený až kaštanově hnědý prášek nebo granule; červený
roztok ve vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: dobrá
-
odolnost k teplu: dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: střední
-
odolnost ke kyselinám: dobrá
-
odolnost k ovocným kyselinám: dobrá
-
rozpustnost: voda (90 °C):>70 g/l
(25 °C): 35 g/l
etanol: špatně rozpustné
rostlinné oleje: nerozpustné
Výrobky: Cukrovinky, nápoje, zmrzliny, dezerty, pudinky,
konzervované ovoce, farmaceutické výrobky.
ADI: 0 - 4 mg/kg (WHO, 1983)
E-123 Amaranth
Syn.: CI potravinářská červeň 9
CI: 16 185
Einecs: 213-022-2
CAS: 915-67-3
Skupina: monoazo
Popis: Červenohnědý prášek nebo granule; červený roztok ve
vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: střední
-
stabilita k teplu: dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: dobrá (modrý odstín)
-
odolnost ke kyselinám: dobrá (modrý odstín)
-
odolnost k ovocným kyselinám: velmi dobrá
-
rozpustnost: voda (90 °C):>70 g/l
(25 °C): 70 g/l
etanol: špatně rozpustné
rostlinné oleje: nerozpustné
Použití: Červené barvivo, k přípravě hnědých odstínů (se žlutou
a černou).
Výrobky: Nápoje, konzervované ovoce, cukrovinky, pudinkové
prášky, zmrzliny, tablety.
Použité koncentrace: 5 - 40 g/100 kg , 1 kg stačí pro cca 2500
kg hmoty nebo 20 000 l nápoje.
ADI: 0 - 0,8 mg/kg (SCF, 1984) 0 - 0,5 mg/kg (WHO, 1984)
E-124 Ponceau 4R
Syn.: CI potravinářská červeň 7, košenilová červeň, New
Coccine
CI: 16 255
Einecs: 220-036-2
CAS: 2611-82-7
Skupina: monoazo
Popis: Načervenalý prášek nebo granule; červený roztok ve
vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: dobrá
-
stabilita k teplu: dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: dobrá (hnědý odstín)
-
odolnost ke kyselinám: dobrá
-
odolnost k ovocným kyselinám: dobrá
-
rozpustnost: voda (90 °C):>120 g/l
(25 °C):>120 g/l
etanol: špatně rozpustné
rostlinné oleje: nerozpustné
Použití: Červené barvivo, k přípravě hnědých odstínů (se žlutou
a černou).
Výrobky: Nápoje, cukrovinky, džemy, ovocné rosoly, mořský
losos.
Al-laky: povrchy sýrů a tablet
Použité koncentrace: 5 - 50 g/100 kg, 1 kg stačí pro 2 000 kg
hmoty, 20 000 l nápojů.
ADI: 0 - 4 mg/kg (WHO, 1983)
E-127 Erythrosin
Syn.: CI potravinářská červeň 14
CI: 45 430
Einecs: 240-474-8
CAS: 16423-68-0
FD&C: Red No. 3
Skupina: xanthen
Popis: Červený prášek nebo granule; červený roztok ve vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: nízká
-
stabilita k teplu: dobrá do 140 °C
-
odolnost k zásadám: dobrá (modrý odstín)
-
odolnost ke kyselinám: v kyselém prostředí precipituje
-
odolnost k ovocným kyselinám:
-
rozpustnost: voda (90 °C):
(25 °C): 60 g/l
etanol: 30 g/l
rostlinné oleje: nerozpustné
Použití: Jediné červené barvivo používané k barvení třešní v
ovocných salátech, nebarví se jiné přítomné ovoce.
Výrobky: Masné výrobky, cukrovinky, konzervované potraviny,
farmaceutické preparáty.
Použitá koncentrace: Silný barvící účinek při ředění 1 : 20
000, 1 kg stačí pro 20 000 kg hmoty.
ADI: 0 - 1,25 mg/kg (WHO, 1984)
E-128 Červeň 2 G
Syn.: CI potravinářská červeň 10, azogeranin
CI: 18 050
Einecs: 223-098-9
CAS: 3734-67-6
Skupina: monoazo
Popis: Červený prášek nebo granule; červený roztok ve vodě s
nádechem modré.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: dobrá
-
stabilita k teplu: velmi dobrá
-
odolnost k zásadám: dobrá
-
odolnost ke kyselinám: velmi dobrá za běžných podmínek
-
odolnost k ovocným kyselinám: dobrá
-
rozpustnost: voda (90 °C):
(25 °C):>120 g/l
etanol: málo rozpustné
rostlinné oleje: nerozpustné
Výrobky: Masné výrobky, cukrovinky, džemy.
ADI: 0 - 0,1 mg/kg (WHO, 1981)
E-129 Allura červeň AC
Syn.: CI potravinářská červeň 17
CI: 16 035
Einecs: 247-368-0
CAS: 25956-17-6
FD&C: Red No. 40
Skupina: monoazo
Popis: Tmavočervený prášek nebo granule.
Vlastnosti:
etanol:
rostlinné oleje:
Použití: Obecně; může nahrazovat amaranth (E123), na rozdíl od
USA v Evropě nebylo dlouho. povoleno
ADI: 0 - 0,7 mg/kg
E-131 Patentní modř V
Syn.: CI potravinářská modř 5
CI: 42 051
Einecs: 222-573-8
CAS: 3536-49-0
Skupina: triarylmethan
Popis: Tmavomodrý prášek nebo granule; modrý roztok ve
vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: střední
-
stabilita k teplu: velmi dobrá do 140 °C
-
odolnost k zásadám: dobrá (mění se v červenou)
-
odolnost ke kyselinám: není velmi stabilní (mění se ve
žlutozelenou)
-
odolnost k ovocným kyselinám: není velmi stabilní (mění se v
zelenou)
-
rozpustnost: voda (90 °C): 25 g/l
(25 °C): 10 g/l
etanol: cca 1 g/l
rostlinné oleje: nerozpustné
Použití: Hlavně ve spojení se žlutou k získání zeleného
barviva.
Výrobky: Obecně; cukrovinky, nápoje, polevy.
Použitá koncentrace: 10 - 20 g/100 kg, 1 kg stačí pro 5 000 kg
hmoty.
ADI: 0 - 15 mg/kg (SCF, 1984)
E-132 Indigotin
Syn.: CI potravinářská modř 1, indigokarmin
CI: 73 015
Einecs: 212-728-8
CAS: 860-22-0
FD&C: Blue No. 2
Skupina: indigoid
Popis: Tmavomodrý prášek nebo granule; modrý roztok ve
vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: nízká
-
stabilita k teplu: dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: nízká
-
odolnost ke kyselinám: nízká
-
odolnost k ovocným kyselinám: střední
-
rozpustnost: voda (90 °C):
(25 °C): 10 g/l
etanol: cca 1 g/l
rostlinné oleje: nerozpustné
Použití: Modré barvivo, ve spojení se žlutým barvivem k získání
zelených odstínů.
Výrobky: Cukrovinky, tablety, zmrzliny, likéry, farmaceutické
výrobky.
Al-laky: Pro barvení tablet.
používané koncentrace: 10 - 30 g/100 kg, 1 kg stačí k obarvení
min. 3000 kg hmoty.
ADI: 0 - 5 mg/kg (WHO, 1974)
E-133 Brilantní modř FCF
Syn.: CI potravinářská modř 2
CI: 42 090
Einecs: 223-339-8
CAS: 3844-45-9
FD&C: Blue No. 1
Skupina: triarylmethan
Popis: Červenomodrý prášek nebo granule, modrý roztok ve
vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: dobrá
-
stabilita k teplu: velmi dobrá do 150 °C
-
odolnost k zásadám: dobrá
-
odolnost ke kyselinám: velmi dobrá
-
odolnost k ovocným kyselinám:
-
rozpustnost: voda (90 °C):
(25 °C): 70 g/l
etanol: špatně rozpustné
rostlinné oleje: nerozpustné
Použití: Modré barvivo, hlavně ve spojení se žlutým k získání
zelených odstínů.
Výrobky: Obecně; cukrovinky, nápoje, polevy.
ADI: 0 - 10 mg/kg (SCF, 1984) 0 - 12,5 mg/kg (WHO, 1970)
E-140 Chlorofyly a chlorofyliny
(i) Chlorofyly
(ii)
Chlorofyliny
Syn.: (i) přírodní zeleň 3, hořečnatý chlorofyl, hořečnatý
feofytin
(ii) přírodní zeleň 5, sodný chlorofylin, draselný
chlorofylin
CI: (i) 75 810
(ii) 75 815
Einecs: (i) 215-800-7; chlorofyl a: 207-536-6; chlorofyl b:
208-272-4
(ii) 287-483-3
CAS: chlorofyl a: 479-61-8, chlorofyl b: 519-62-0
Skupina: porfyrin
výskyt: Chlorofyl je směs chlorofylu a plus b, které se
přirozeně vyskytují v chloroplastech všech zelených rostlin; získává se
extrakcí z jedlého rostlinného materiálu, trávy, vojtěšky a kopřivy.
Popis: (i) Voskovitá pevná látka, olivově zelená až tmavozelená
v závislosti na obsahu koordinovaného hořčíku; zelený roztok v dichlormethanu.
(ii) Tmavozelený až modročerný prášek; zelený roztok ve vodě.
Vlastnosti:
-
stabilita na světle: nízká
-
stabilita k teplu: nízká
-
odolnost k zásadám: nestabilní
-
odolnost ke kyselinám: nestabilní
-
odolnost k ovocným kyselinám: střední
-
rozpustnost: voda (90 °C): velmi nerozpustné
(25 °C): velmi
nerozpustné
etanol: velmi rozpustné
rostlinné oleje: rozpustné
Aplikační formy: Aplikace chlorofylu jako barviva do potravin
je velmi omezená z důvodu jeho špatné stability; chlorofyl zvláště v kyselých
podmínkách snadno degraduje, ztrácí hořčíkový ion a vzniká feofytin, který je
žlutohnědý; chlorofylová barviva jsou spíše mdlá a mají olivově zelenohnědou
barvu, což omezuje jejich potravinářské využití; chlorofylové extrakty lze
standardizovat pomocí rostlinného oleje - vznikají výrobky rozpustné v oleji -
nebo směšovat s rozpouštědlem a emulgátorem - vzniká forma mísitelná s
vodou.
Použití: S vodou mísitelné formy lze použít do cukrovinek,
ochucených…