7.3
Potravinářské aditivní látky: Konzervanty
Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc.
Přehled látek, základní vlastnosti
Většina konzervačních látek jsou sloučeniny, které mikroorganismy
neusmrcují, ale různým způsobem negativně ovlivňují jejich životní projevy,
jedná se spíše o látky s mikrobistatickým účinkem. Obvykle nemají absolutní
účinnost v celém spektru mikrobiální kontaminace, musí být aplikovány do
stabilního produktu. Účinek konzervační látky závisí na dalších faktorech, v
případě kyselin (kyselina sorbová, benzoová, mravenčí, oxid siřičitý, kyselina
propionová a další kyseliny) je jejich konzervační účinek spojen pouze s
nedisociovanou formou látky, konzervační účinek proto se stoupající hodnotou pH
potraviny klesá.
Mezi konzervanty jsou řazeny také látky mikrobicidní - usmrcující
(např. E 242 dimethyldikarbonát) a látky s fungicidním účinkem používané k
povrchovému ošetření ovoce (E 230 až 233).
Konzervační účinky mají také další aditivní látky, např. organické
kyseliny, které jsou uváděny v jiných skupinách potravinářských aditiv. Při
deklarování látky na etiketě je pro výrobce významná klasifikace látky podle
platné legislativy.
Přehled konzervantů
Aditivní látky uváděné v přehledu kurzívou nejsou v ČR povoleny.
Konzervovadla - chemoanabiotika, látky s mikrobistatickým účinkem:
E 200 Kyselina sorbová
E 201 Sorban sodný
E 202 Sorban draselný
E 203 Sorban vápenatý
E 209 Heptyl p-hydroxybenzoát
E 210 Kyselina benzoová
E 211 Benzoan sodný
E 212 Benzoan draselný
E 213 Benzoan vápenatý
E 214 Ethylparahydroxybenzoát
E 215 Ethylparahydroxybenzoát sodná sůl
E 216 Propylparahydroxybenzoát
E 217 Propylparahydroxybenzoát sodná sůl
E 218 Methylparahydroxybenzoát
E 219 Methylparahydroxybenzoát sodná sůl
E 220 Oxid siřičitý
E 221 Siřičitan sodný
E 222 Hydrogensiřičitan sodný
E 223 Disiřičitan sodný
E 224 Disiřičitan draselný
E 225 Siřičitan draselný
E 226 Siřičitan vápenatý
E 227 Hydrogensiřičitan vápenatý
E 228 Hydrogensiřičitan draselný
E 236 Kyselina mravenčí
E 237 Mravenčan sodný
E 238 Mravenčan vápenatý
E 249 Dusitan draselný
E 250 Dusitan sodný
E 251 Dusičnan sodný
E 252 Dusičnan draselný
E 260 Kys. octová
E 261 Octan draselný
E 262 Octany sodné
E 263 Octan vápenatý
E 264 Octan amonný
E 265 Kyselina octová bezvodá (anhydrid k. octové)
E 266 Octan sodný, bezvodý
E 270 Kys. mléčná
E 280 Kys. propionová
E 281 Propionan sodný
E 282 Propionan vápenatý
E 283 Propionan draselný
E 284 Kyselina boritá
E 285 Tetraboritan sodný
E 290 Oxid uhličitý
E 296 Kys. jablečná
E 297 Kys. fumarová
Fungicidní látky - látky používané k povrchovému ošeření ovoce proti
plísním:
E 230 Bifenyl
E 231 Orthofenylfenol
E 232 Orthofenylfenolát sodný
E 233 Thiabendazol
Antibiotika používaná v potravinářství:
E 234 Nisin
E 235 Natamycin
Látky s mikrobicidním účinkem (usmrcující):
E 239 Hexamethylentetramin
E 240 Formaldehyd
E 242 Dimethyldikarbonát
Klasifikace konzervačních látek podle mezinárodního označení E,
základní vlastnosti, způsob použití, ADI
E 200 kyselina sorbová
Symbol: S
CAS: 110-44-1
Výroba, zdroj: Vyskytuje se v některých druzích ovoce, může být
získána z bobulí horského jasanu (Sorbus aucuparia). Synteticky vyráběna z
ketenu.
Popis: bílá krystalická látka se slabým specifickým zápachem a
kyselou chutí.
Použití:
konzervant, inhibuje růst kvasinek a plísní v rozsahu pH 4,0 - 6,0,
ale působí pouze okrajově proti bakteriím.
Je proto vhodná jako konzervant sýrů, kdy nebrání průběhu fermentace
bakterií mléčného kvašení. Přípustná při výrobě vín.
Toxicita:
Při přímé aplikaci může dráždit pokožku, je metabolizována způsobem
srovnatelným s mastnými kyselinami, proto se v běžných koncentracích jeví jako
bezpečná.
ADI: 0 - 25 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 201 sorban sodný
CAS:
Výroba, zdroj: neutralizací kyseliny sorbové.
E 202 sorban draselný
CAS: 24634-61-5
Výroba, zdroj: neutralizací kyseliny sorbové hydroxidem
draselným.
Popis:
Použití: konzervant působící proti plísním a bakteriím,
rozpustnější než kyselina sorbová. Přípustný při výrobě vín.
Toxicita: účinky nejsou známy.
ADI: 0 - 2,5 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 203 sorban vápenatý
CAS:
Výroba, zdroj: neutralizací kyseliny sorbové.
Popis:
Použití: konzervant působící proti plísním a bakteriím.
Toxicita: účinky nejsou známy.
ADI: 0 - 2,5 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 209 heptyl p-hydroxybenzoát
CAS:
Výroba, zdroj: esterifikací kyseliny parahydroxybenzoové.
Popis: bílá krystalická látka.
Použití: jako další estery kyseliny parahydroxybenzoové (viz
níže), použití je omezeno nízkou rozpustností ve vodě (0,0015 g/100 g).
E 210 kyselina benzoová
Symbol: B
CAS: 65-85-0
Výroba, zdroj: Vyskytuje se v některých druzích ovoce, zeleniny
a jedlých bobulí. Komerčně dostupná kyselina benzoová je vyráběna chemickou
syntézou.
Popis: bílé granule nebo krystalky, nasládlá palčivá chuť.
Použití:
konzervant působící proti bakteriím a plísním, účinná pouze v kyselém
prostředí.
Toxicita: U lidí trpících astmatem a kopřivkou může vyvolávat
alergické reakce, ve větším množství může vyvolávat také žaludeční problémy. Je
vedena jako látka odpovědná za neurologické poruchy; asi u 79 % hyperaktivních
dětí může spolu s tartrazinem provokovat hyperaktivní odezvu.
9 - 15 hodin po požití jídla obsahujícího kyselinu benzoovou je tato
kyselina vyloučena jako kyselina hippurová.
ADI: 0 - 5 mg/kg tělesné hmotnosti
E 211 benzoan sodný
CAS: 532-32-1
Výroba, zdroj: sodná sůl kyseliny benzoové.
Použití: konzervant působící proti bakteriím a plísním, účinný
pouze v mírně kyselém prostředí.
Toxicita: U lidí trpících astmatem a kopřivkou nebo alergických
na aspirin může vyvolávat alergické reakce. Uváděn jako jedna z látek, které
mohou podporovat hyperaktivitu dětí.
ADI: 0 - 5 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 212 benzoan draselný
CAS: 582-25-2
Výroba, zdroj: draselná sůl kyseliny benzoové.
Použití: konzervant působící proti bakteriím a plísním.
Toxicita: U lidí trpících astmatem a kopřivkou nebo alergických
na aspirin může vyvolávat alergické reakce. Uváděn jako jedna z látek, které
mohou podporovat hyperaktivitu dětí.
ADI: 0 - 5 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 213 benzoan vápenatý
CAS:
Výroba, zdroj: vápenatá sůl kyseliny benzoové.
Popis:
Použití: konzervant působící proti bakteriím a plísním.
Toxicita: U lidí trpících astmatem a kopřivkou nebo alergických
na aspirin může vyvolávat alergické reakce. Uváděn jako jedna z látek, které
mohou podporovat hyperaktivitu dětí.
ADI: 0 - 5 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 214 ethylparahydroxybenzoát
Symbol: PHB
CAS: 120-47-8
Výroba, zdroj: z kyseliny benzoové.
Popis: Prášek bílé až béžové barvy, bez chuti a zápachu (se
slabou chutí po dezinfekci).
Použití: konzervant působící proti bakteriím a plísním.
Toxicita: Někteří lidé mohou být hypersenzitivní k benzoátům,
především lidé citliví na aspirin, astmatici a lidé trpící kopřivkou. Tato
látka může vyvolávat alergickou kontaktní dermatitis (bylo popsáno pouze
několik případů) a svíravé pocity v ústech. Není známa akumulace esterů
kyseliny benzoové v organismu; jsou snadno absorbovány, metabolizovány a
vyloučeny. Uváděn jako jedna z látek, které mohou podporovat hyperaktivitu
dětí.
ADI: 0 - 10 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 215 ethylparahydroxybenzoát sodná sůl
CAS:
Výroba, zdroj: z kyseliny benzoové
Popis: prášek bílé až béžové barvy, bez chuti a zápachu (se
slabou chutí po dezinfekci).
Použití: konzervant působící proti bakteriím a plísním.
Toxicita: Může vyvolávat alergickou kontaktní dermatitis (bylo
popsáno pouze několik případů) a svíravé pocity v ústech. Není známa akumulace
esterů kyseliny benzoové v organismu; jsou snadno absorbovány a
deesterifikovány. Uváděna jako jedna z látek, které mohou podporovat
hyperaktivitu dětí.
ADI: nespecifikován.
E 216 propylparahydroxybenzoát
CAS: 94-13-3
Výroba, zdroj: z kyseliny benzoové.
Popis: prášek bílé až béžové barvy, bez chuti a zápachu (se
slabou chutí po desinfekci).
Použití: antimikrobiální konzervant.
Toxicita: Může vyvolávat alergickou kontaktní dermatitis (bylo
popsáno pouze několik případů) a svíravé pocity v ústech. Není známa akumulace
esterů kyseliny benzoové v organismu; jsou snadno absorbovány a
deesterifikovány. Uváděn jako jedna z látek, které mohou podporovat
hyperaktivitu dětí.
ADI: 0 - 10 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 217 propylparahydroxybenzoát sodná sůl
CAS:
Výroba, zdroj: z kyseliny benzoové.
Popis: prášek bílé až béžové barvy, bez chuti a zápachu (se
slabou chutí po desinfekci).
Použití: antimikrobiální konzervant.
Toxicita: Alergické reakce se mohou rozvinout při astmatu,
kopřivce nebo u lidí citlivých na aspirin. Může vyvolávat svíravé pocity v
ústech. Uváděna jako jedna z látek, které mohou podporovat hyperaktivitu
dětí.
ADI: nespecifikován.
E 218 methylparahydroxybenzoát
CAS: 99-76-3
Výroba, zdroj: synteticky.
Popis: prášek bílé až béžové barvy, bez chuti a zápachu (se
slabou chutí po dezinfekci).
Použití: antimikrobiální konzervant.
Toxicita: U některých lidí se mohou projevit alergické reakce,
především na kůži nebo ústech. Uváděn jako jedna z látek, které mohou
podporovat hyperaktivitu dětí.
ADI: 0 - 10 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 219 methylparahydroxybenzoát sodná sůl
CAS:
Výroba, zdroj: z kyseliny benzoové.
Popis: prášek bílé až béžové barvy, bez chuti a zápachu (se
slabou chutí po desinfekci).
Použití: konzervant působící proti plísním a kvasinkám, méně
pak proti bakteriím.
Toxicita: Alergické reakce byly sledovány po aplikaci preparátu
obsahujícího hydroxybenzoáty přímo na kůži. Podobné reakce byly sledovány i při
intravenózním nebo orálním podávání. Hydroxybenzoáty mohou vyvolávat svíravé
pocity v ústech. Uváděna jako jedna z látek, které mohou podporovat
hyperaktivitu dětí.
ADI: 0 - 10 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 220 oxid siřičitý
CAS: 7446-09-5
Výroba, zdroj: spalováním síry nebo sádrovce.
Popis: při pokojové teplotě a za normálního tlaku bezbarvý,
nehořlavý plyn s pronikavým zápachem.
Použití:
V současnosti jedním z nejvšestrannějších aditiv bránících zkáze
potravin, používá se ve formě plynu, nebo častěji jako roztoky siřičitanů (viz
níže). Jako konzervant se používá k chemické konzervaci polotovarů z ovoce a
zeleniny, ze kterých je při zpracování odstraněn varem (po okyselení). Jako
antimikróbní látka je používán k povrchovému ošetření čerstvé zeleniny a ovoce,
přičemž je využíván účinek inhibovat reakce enzymového hnědnutí. Je využíván
jako bělidlo mouky, modifikátor těsta při výrobě sušenek, stabilizátor vitaminu
C a inhibitor tvorby nitrosaminů při sušení ječmene; široce využíván také v
pivovarnictví. Ve vinařství se používá k zabránění enzymového hnědnutí, k
mikrobiologické stabilizaci vína a jako antioxidant, vychytává nežádoucí
acetaldehyd.
Toxicita: Potraviny obsahující siřičitany mohou uspíšit
astmatický záchvat u astmatiků. SO 2 je uváděn jako jedna z látek,
které mohou podporovat hyperaktivitu dětí, rozkládá thiamin, inaktivuje enzymy,
při bělení mouky snižuje obsah vitaminu E. Kyselina siřičitá vznikající jeho
rozpouštěním může způsobovat žaludeční problémy.
ADI: 0 - 0,7 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 221 siřičitan sodný
CAS: 7757-83-7
Výroba, zdroj: sodná sůl kyseliny siřičité.
Použití:
Jedná se o formu aplikace oxidu siřičitého, na rozdíl od plynu
umožňují sole bezpečnější a jednodušší dávkování ve formě vodných roztoků.
Oblasti aplikace jsou popsány v popisu použití oxidu siřičitého, kromě
uvedeného se sole siřičitanů používají ke sterilizaci fermentačního zařízení, k
selektivní inhibici nežádoucích mikroorganismů ve fermentačním průmyslu, k
prevenci barevných změn (enzymového a neenzymového hnědnutí). Siřičitany
modifikují vlastnosti těsta štěpením disulfidových vazeb v lepku.
Toxicita: SO 2 , který vzniká ze siřičitanů v kyselém
prostředí, může vyvolat astmatický záchvat u astmatiků. U ostatních lidí může
vyvolávat žaludeční obtíže, průjem nebo alergické reakce (kopřivka, otoky). Je
uváděn jako jedna z látek, které mohou podporovat hyperaktivitu dětí, snižuje
obsah thiaminu.
ADI: 0 - 0,7 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 222 hydrogensiřičitan sodný
CAS: 7631-90-5
Výroba, zdroj: sodná sůl kyseliny siřičité.
Popis: roztok mírně zapáchající po oxidu siřičitém.
Použití: konzervant alkoholických nápojů.
Toxicita: SO2 , který vzniká ze siřičitanů v kyselém prostředí
může vyvolat astmatický záchvat u astmatiků. U ostatních lidí může vyvolávat
žaludeční obtíže, jsou známy případy potravní intolerance a alergických reakcí
pokožky. Je uváděn jako jedna z látek, které mohou podporovat hyperaktivitu
dětí a snižuje obsah thiaminu.
ADI: 0 - 0,7 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 223 disiřičitan sodný
CAS: 7681-57-4
Výroba, zdroj: komerčně vyráběná sodná sůl kyseliny siřičité,
anhydrid (pyrosiřičitan) připravený z hydrogensiřičitanu.
Popis: krystalická látka bílé až nažloutlé barvy, mírně
zapáchající po oxidu siřičitém.
Použití: antimikrobiální konzervant, antioxidant, bělící
činidlo.
Toxicita: SO 2 , který vzniká ze siřičitanů v kyselém
prostředí, může vyvolat astmatický záchvat u astmatiků. U ostatních lidí může
vyvolávat žaludeční obtíže, jsou známy případy potravní intolerance a
alergických reakcí pokožky. Je uváděn jako jedna z látek, které mohou
podporovat hyperaktivitu dětí, a snižuje obsah thiaminu.
ADI: 0 - 0,7 mg/kg tělesné hmotnosti.
E 224 disiřičitan draselný
CAS: 16731-55-8…