Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Příklady označování: Čokoláda

4.2.2014, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.2
Příklady označování: Čokoláda

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Základní požadavky na komoditu

Doplňující požadavky jsou stanoveny ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony.

Podle této vyhlášky se rozumí čokoládou (hořkou čokoládou) potravina vyrobená z kakaových součástí, sladidel, přídatných látek nebo látek určených k aromatizaci, popřípadě z dalších složek. Mléčnou čokoládou pak potravina vyrobená z kakaových součástí, sladidel, mléka nebo mléčných výrobků, popřípadě z dalších složek. Bílou čokoládou se nazývá potravina vyrobená z kakaového másla, mléka nebo mléčných výrobků, sladidel, popřípadě z dalších složek. Kakaovou součástí může být kakaová drť, kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo, kakaové výlisky nebo kakaový tuk. U plněné čokolády musí vnější čokoládový podíl činit nejméně 25 % celkové hmotnosti výrobku. Čokoláda smí obsahovat rostlinné tuky v množství max. 5 % (vztaženo k čokoládovému podílu), přičemž nesmí být snížen minimální obsah kakaového másla nebo celkové kakaové sušiny. V blízkosti seznamu složek se pak zřetelně uvede “vedle kakaového másla obsahuje rostlinné tuky“.

Hořká čokoláda musí mimo jiné obsahovat minimálně 18 % kakaového másla a 35 % celkové kakaové sušiny, mléčná čokoláda 25 % celkové kakaové sušiny a 14 % mléčné sušiny. Hořká čokoláda vyšší jakosti („extra”) obsahuje nejméně 43 % celkové kakaové sušiny a nejméně 26 % kakaového másla. Mléčná čokoláda vyšší jakosti pak obsahuje nejméně 30 % celkové kakaové sušiny, nejméně 18 % mléčné sušiny a nejméně 4,5 % mléčného tuku v mléčné sušině. V bílé čokoládě musí být obsah kakaového másla minimálně 20 %, obsah mléčného tuku 3,5 % a obsah mléčné sušiny 14 % (údaje jsou v % hmot. vztažených na sušinu). Čokoláda (hořká čokoláda) a mléčná čokoláda se označí na obalu slovy: “obsah kakaové sušiny nejméně X %“.

Pokud je ve výrobku vyšší podíl rostlinných tuků nebo nižší podíl kakaové sušiny, nelze jej nazývat čokoládou. Název se odvodí podle základních surovin, např. kakaa (v takovém případě je třeba uvést podíl této složky v hmotnostních procentech), nebo technologií použitých při výrobě.

 

Vzor etikety 1

Název výrobku: Čokoládový sen s mandlemi

Mléčná čokoláda s celými mandlemi

Složení: cukr, mandle 20 %, kakaové máslo, plnotučné sušené mléko, kakaová hmota, rostlinný kokosový tuk, odstředěné sušené mléko, sójový lecitin (emulgátor), přírodní vanilkové aroma.

Množství

 
 Napište nám
 Beru na vědomí, že tento formulář neslouží pro zadávání odborných dotazů, ale pro zasílání Vašich podnětů a postřehů k fungování portálu. Pro zadávání odborných dotazů prosím používejte tento formulář. Děkujeme za pochopení.
 Děkujeme, na Váš podnět budeme reagovat do 24 hodin v rámci pracovního týdne.
Input: