dnes je 20.4.2024

Input:

Příklady označování: Luštěniny

11.4.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.19
Příklady označování: Luštěniny

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č.  1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č.  329/1997 Sb. , kterou se provádí § 18 odst. 1 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena.

Podle této vyhlášky se rozumí:

a) luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin;

b) předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu;

c) luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky, půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami;

d) luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné podle velikosti částic, ze sójové mouky odhořčené;

e) luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, ze sóji odhořčená;

f) vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin;

g) sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny;

h) tofu – sójovým výrobkem potravina oddělená srážením;

i) tempeh – sójovým výrobkem tepelně upravená fermentovaná sója nebo jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace;

j) natto – sójovým výrobkem sójový fermentovaný výrobek;

k) sójovou omáčkou – sójovým výrobkem fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice;

m) miso – sójovým výrobkem fermentovaná pasta ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a jiných obilnin.

Kromě obecných požadavků plynoucích z nařízení (EU) č. 1169/2011 platí pro označování ještě další požadavky:

  • luštěniny se vždy označují názvem skupiny,

  • mlýnské výrobky z luštěnin se označí názvem skupiny a botanickým druhem a

  • sójové výrobky se označí názvem druhu nebo skupiny.

Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 4 vyhlášky č. 329/1997 Sb.

Pokud se luštěniny uvádějí na trh jako jednosložkový nezpracovaný výrobek, nemusejí se uvádět nutriční hodnoty.

Vzor etikety 1

Název výrobku: Hrách žlutý loupaný půlený

"Česká potravina"

Návod k přípravě: Loupaný a půlený hrách nemusíte před vařením namáčet, jen propláchněte. Uvařený je za 30 minut.

Minimální trvanlivost do: 3. 5. 2017

Skladujte v suchu.

Hmotnost: 450 g

Výrobce: Zempro s. r. o, Dobřany 10, Česká republika

Upozornění pro alergiky: Může obsahovat malé množství sóji.

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g: (dobrovolný (nepovinný) údaj)

Energetická hodnota (kJ/kcal) 1380/324
Tuky (g) 1,2
z toho nasycené mastné kyseliny (g) 0,06
Sacharidy (g) 57,9
z toho cukry (g) 5,8
Vláknina 3,9
Bílkoviny (g) 24,4
Sůl (g) 0,01

Vzor etikety 2

Název výrobku: Čočka velkozrnná předvařená

Návod k přípravě: Obsah krabičky vsypte do 1 litru vody. Za občasného míchání pozvolna vařte 10–15 minut. Případný zbytek vody slijte.

Minimální trvanlivost do: 6. 8. 2017

Skladujte při teplotách do 25 °C a relativní vlhkosti 70 %.

Hmotnost:

Nahrávám...
Nahrávám...