dnes je 29.3.2024

Input:

Příklady označování: Kakao

10.11.2015, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.13
Příklady označování: Kakao

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Základní požadavky na komoditu

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 na označování jsou stanoveny ve vyhlášce č.  76/2003 Sb. , kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové bonbony, ve znění pozdějších předpisů.

Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb. se rozumí:

a) kakaovými boby – fermentovaná a sušená semena kakaovníku ( Theobroma cacao L. );

b) kakaovým tukem – tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo;

c) kakaovým máslem – tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 7 tabulce 3;

d) kakaovým práškem (kakaem) – potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody;

e) kakaovým práškem se sníženým obsahem tuku – potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující méně než 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody;

f) směsí kakaa s cukrem – potravina získaná mechanickým smísením nebo instantizací kakaa s cukrem v určitém poměru;

g) čokoládou v prášku – potravina vyrobená ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 32 % kakaa;

h) čokoládou k přípravě nápoje, slazeným kakaem, slazeným kakaovým práškem – potraviny vyrobené ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 25 % kakaa.

Při označování se uvede (vedle požadavků daných nařízením (EU) č. 1169/2011) i skupina a podskupina podle přílohy č. 6 vyhlášky č. 76/2003 Sb., kde je uvedeno členění kakaového prášku a směsí kakaa s cukrem na druhy, skupiny a podskupiny.

Čokoláda v prášku, čokoláda k přípravě nápoje, slazený kakaový prášek (slazené kakao) se označí celkovým obsahem kakaové sušiny v procentech hmotnostních slovy: "kakao nejméně . . . . %".

Kakao a směsi kakaa s cukrem se označí slovy "se sníženým obsahem tuku" v případě, že je obsah kakaového másla nižší než 20 % hmotnostních z celkové sušiny. Na obale se označí údaje o skutečném obsahu kakaového másla.

Do kakaových prášků, čokolád v prášku, čokolád k přípravě nápojů nelze přidávat látky určené k aromatizaci, které napodobují chuť čokolády nebo mléčného tuku.

Množství kakaa se uvádí i u řady jiných potravin, např. u čokolád, mléčných nápojů, smetanových krémů, ochuceného tvarohu, mražených krémů, polev, pudinků apod. Množství kakaa slouží u těchto výrobků často k rozlišení, zda se jedná o kakaový nebo čokoládový výrobek.

Vzor etikety 1

Název výrobku: Holandské kakao

Kakaový prášek

Složení: kakaový prášek 99,8 %, emulgátor lecitin

Může obsahovat malá množství ořechů, sezamu a sóji.

Minimální trvanlivost do: 25. 3. 2017

Skladovat v suchu a chladu.

Hmotnost: 100 g

L D19 02-02

Země původu: Peru (dobrovolný údaj)

Dovozce: Foodspol, Náměstí míru 2, Nové Město, ČR

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:

Energetická hodnota (kJ/kcal) 1 780/430
Tuky (g) 21,8
z toho nasycené mastné kyseliny (g) 13,6
Sacharidy (g) 39,8
z toho cukry (g) 0,7
Bílkoviny (g) 19,7
Sůl (g) 0,8

Vzor etikety 2

Název výrobku: Kakaový prášek se sníženým obsahem

Nahrávám...
Nahrávám...