3.6.26
Příklady označování: Lahůdky
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
NahoruZákladní požadavky na komoditu
Lahůdky představují široké spektrum výrobků. Na základě tradice, použitých surovin, způsobu výroby, konzistence a charakteru výrobků lze lahůdky rozčlenit do několika základních skupin:
Dále se saláty rozdělují na saláty s majonézou a bez majonézy.
Složky salátů mohou být tepelně opracované (především u salátů s prodlouženou trvanlivostí) nebo tepelně neopracované (např. saláty z čerstvé zeleniny nebo ovoce).
-
Pomazánky, krémy a pěny – základem je tvaroh, rostlinné tuky, majonéza, sýry (tavené). Základ se doplňuje dalšími složkami, jako jsou uzeniny, maso, ryby, vejce, sýry, zelenina, koření.
-
Marinované výrobky – uzeniny, sýry, ryby.
-
Kusové zboží – obložené chlebíčky, bagety, sendviče, aspiky, obložená vejce, huspeniny a mozaiky.
-
Majonéza – tvoří významnou složku mnoha lahůdek.
Sortiment lahůdkářských výrobků je velmi pestrý a často obměňovaný, takže pro spotřebitele není jednoduché se v něm orientovat. Pro komoditu lahůdek neexistuje samostatná komoditní vyhláška, která by stanovovala požadavky na zařazení lahůdek do druhů, skupin a podskupin, technologické požadavky, požadavky na uvádění na trh a požadavky na označování.
Názvy výrobků obvykle vycházejí z určité tradice, např. vlašský salát, ruské vejce, utopenci, zavináče apod. V současné době však výrobci mohou své tradiční receptury, které byly dány normami, upravovat nebo zcela měnit. Pak se obvykle používají názvy popisné, které si tvoří sám výrobce, přičemž vychází z charakteristických znaků výrobku, především ze surovin, které jsou pro výrobek typické, nebo z použitých technologií, např. vajíčkový salát, šunková pěna, chlebíček s lososem apod.
Velký podíl lahůdek se vyrábí ručně a prodává se jako nebalené nebo zabalené potraviny, ale na trhu jsou i průmyslově vyrobené balené výrobky.
Požadavky na označování vycházejí pouze z nařízení (EU) č. 1169/2011 (balené výrobky) a ze zákona o potravinách č. 110/1997 Sb. a vyhlášky č. 417/2016 Sb. (nebalené a zabalené výrobky).
NahoruVzor etikety 1
Název výrobku: Moravská majonéza
Složení: Řepkový olej, pasterovaný vaječný žloutek ( 5 % hm. – dobrovolný údaj ), cukr, ocet kvasný lihový, hořčice (voda, hořčičná semena , ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, směs koření), jedlá sůl, barvivo: beta-karoten, antioxidant: EDTA draselná sůl.
Minimální trvanlivost do: 1. 8. 2019.
Skladujte při teplotě od +1 °C do +15 °C.
Po otevření skladujte v chladu (od +1 °C do +8 °C) a spotřebujte do 2 týdnů.
Množství: 400 g ( 435 ml – dobrovolný údaj )
Prodejce: Manna a. s., Brněnská 25, Roudná, Česká republika
Vyrobeno na Moravě.
Průměrné výživové hodnoty: ( údaje na porci jsou dobrovolné)
*Porce = 20 g, balení obsahuje 20 porcí.
NahoruVzor etikety 2
Název výrobku: Pochoutkový salát labužník
Salát s majonézou
Složení: Majonéza (řepkový olej, voda, bramborový škrob, sušené vaječné žloutky , jedlá sůl, ocet kvasný lihový, stabilizátory: guma guar, xanthan), výrobní salám (drůbeží maso strojně oddělené, voda, vepřové kůže, bramborový škrob, jedlá sůl, česnek, stabilizátory: di-, tri-, polyfosforečnany, zahušťovadlo: guma guar, konzervant: dusitan sodný, koření, maltodextrin, cukr, barvivo: košenila, látka zvýrazňující chuť a vůni: glutaman sodný), sterilovaná zelenina (okurky, hrášek, voda, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá sůl), cibule marinovaná, cukr, koření, konzervanty: benzoan sodný a sorban draselný.
Může obsahovat stopy celeru – dobrovolný údaj.
Spotřebujte do: 03. 04.
Skladujte při teplotě 1–5 °C .
Množství: 180 g
L VIII B 1934
Výrobce: Perla, s. r. o., Nádražní 20, Meziříčí, Česká republika
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:
NahoruVzor etikety 3
Název výrobku: Zelný salát s mrkví a jogurtem
Zeleninový salát tepelně neopracovaný
Složení: zelí bílé 60 %, mrkev 30 %, bílý jogurt 4,5 % ( mléko , mléčná bílkovina , jogurtové kultury), olej slunečnicový, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá mořská sůl, regulátory kyselosti: kyselina mléčná, mléčnan sodný.
Spotřebujte do: 1. 3. 2019.
Po otevření spotřebujte do 48 hodin.
Skladujte při teplotě 1 – 5 °C
Množství : e 300 g
Výrobce: Agrotex, s. r. o., Malé náměstí 3, Mýto, Česká republika
Česká potravina
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g: