dnes je 21.10.2019
Input:

Příklady označování: Lahůdky

1.10.2019, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.26
Příklady označování: Lahůdky

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Základní požadavky na komoditu

Lahůdky představují široké spektrum výrobků. Na základě tradice, použitých surovin, způsobu výroby, konzistence a charakteru výrobků lze lahůdky rozčlenit do několika základních skupin:

  • Saláty – široký sortiment, liší se složením:

    1. saláty s převažujícím podílem živočišných složek (maso, uzeniny, ryby, sýry, vejce);
    2. saláty s převažujícím podílem rostlinných složek (brambory, zelenina, luštěniny, těstoviny, ovoce);
    3. saláty obsahující fermentované složky (jogurt, kvašená zelenina, fermentované salámy).

Dále se saláty rozdělují na saláty s majonézou a bez majonézy.

Složky salátů mohou být tepelně opracované (především u salátů s prodlouženou trvanlivostí) nebo tepelně neopracované (např. saláty z čerstvé zeleniny nebo ovoce).

  • Pomazánky, krémy a pěny – základem je tvaroh, rostlinné tuky, majonéza, sýry (tavené). Základ se doplňuje dalšími složkami, jako jsou uzeniny, maso, ryby, vejce, sýry, zelenina, koření.

  • Marinované výrobky – uzeniny, sýry, ryby.

  • Kusové zboží – obložené chlebíčky, bagety, sendviče, aspiky, obložená vejce, huspeniny a mozaiky.

  • Majonéza – tvoří významnou složku mnoha lahůdek.

Sortiment lahůdkářských výrobků je velmi pestrý a často obměňovaný, takže pro spotřebitele není jednoduché se v něm orientovat. Pro komoditu lahůdek neexistuje samostatná komoditní vyhláška, která by stanovovala požadavky na zařazení lahůdek do druhů, skupin a podskupin, technologické požadavky, požadavky na uvádění na trh a požadavky na označování.

Názvy výrobků obvykle vycházejí z určité tradice, např. vlašský salát, ruské vejce, utopenci, zavináče apod. V současné době však výrobci mohou své tradiční receptury, které byly dány normami, upravovat nebo zcela měnit. Pak se obvykle používají názvy popisné, které si tvoří sám výrobce, přičemž vychází z charakteristických znaků výrobku, především ze surovin, které jsou pro výrobek typické, nebo z použitých technologií, např. vajíčkový salát, šunková pěna, chlebíček s lososem apod.

Velký podíl lahůdek se vyrábí ručně a prodává se jako nebalené nebo zabalené potraviny, ale na trhu jsou i průmyslově vyrobené balené výrobky.

Požadavky na označování vycházejí pouze z nařízení (EU) č. 1169/2011 (balené výrobky) a ze zákona o potravinách č. 110/1997 Sb. a vyhlášky č. 417/2016 Sb. (nebalené a zabalené výrobky).

Vzor etikety 1

Název výrobku: Moravská majonéza

Složení: Řepkový olej, pasterovaný vaječný žloutek (5 % hm.dobrovolný údaj), cukr, ocet kvasný lihový, hořčice (voda, hořčičná semena, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, směs koření), jedlá sůl, barvivo: beta-karoten, antioxidant: EDTA draselná sůl.

Minimální trvanlivost do: 1. 8. 2019.

Skladujte při teplotě od +1 °C do +15 °C.

Po otevření skladujte v chladu (od +1 °C do +8 °C) a spotřebujte do 2 týdnů.

Množství: 400 g (435 ml – dobrovolný údaj)

Prodejce: Manna a. s., Brněnská 25, Roudná, Česká republika

Vyrobeno na Moravě.

Průměrné výživové hodnoty: (údaje na porci jsou dobrovolné)

ve 100 g na porci*
Energetická hodnota (kJ/kcal) 3090/738 618/148
Tuky (g) 81 16,2
z toho nasycené mastné kyseliny (g) 6,5 1,3
z toho mononenasycené mastné kyseliny (g) – dobrovolné 50 10
z toho polynenasycené mastné kyseliny (g) – dobrovolné 25 5,0
Sacharidy (g) 2,8 0,6
z toho cukry (g) 2,8 0,6
Bílkoviny (g) 0,5 0,1
Sůl (g) 0,9 0,18

*Porce = 20 g, balení obsahuje 20 porcí.

Vzor etikety 2

Název výrobku: Pochoutkový salát labužník

Salát s majonézou

Složení: Majonéza (řepkový olej, voda, bramborový škrob, sušené vaječné žloutky, jedlá sůl, ocet kvasný lihový, stabilizátory: guma guar, xanthan), výrobní salám (drůbeží maso strojně oddělené, voda, vepřové kůže, bramborový škrob, jedlá sůl, česnek, stabilizátory: di-, tri-, polyfosforečnany, zahušťovadlo: guma guar, konzervant: dusitan sodný, koření, maltodextrin, cukr, barvivo: košenila, látka zvýrazňující chuť a vůni: glutaman sodný), sterilovaná zelenina (okurky, hrášek, voda, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá sůl), cibule marinovaná, cukr, koření, konzervanty: benzoan sodný a sorban draselný.

Může obsahovat stopy celeru – dobrovolný údaj.

Spotřebujte do: 03. 04.

Skladujte při teplotě 1–5 °C .

Množství: 180 g

L VIII B 1934

Výrobce: Perla, s. r. o., Nádražní 20, Meziříčí, Česká republika

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:

Energetická hodnota (kJ/kcal) 1595/386
Tuky (g) 37,1
z toho nasycené mastné kyseliny (g) 8,7
Sacharidy (g) 7,8
z toho cukry (g) 6,5
Bílkoviny (g) 6,5
Sůl (g) 2,2

Vzor etikety 3

Název výrobku: Zelný salát s mrkví a jogurtem

Zeleninový salát tepelně neopracovaný

Složení: zelí bílé 60 %, mrkev 30 %, bílý jogurt 4,5 % (mléko, mléčná bílkovina, jogurtové kultury), olej slunečnicový, cukr, ocet kvasný lihový, jedlá mořská sůl, regulátory kyselosti: kyselina mléčná, mléčnan sodný.

Spotřebujte do: 1. 3. 2019.

Po otevření spotřebujte do 48 hodin.

Skladujte při teplotě 15 °C

Množství : e 300 g

Výrobce: Agrotex, s. r. o., Malé náměstí 3, Mýto, Česká republika

Česká potravina

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:

Energetická hodnota (kJ/kcal) 253/51
Tuky (g) 1,3
z toho nasycené mastné kyseliny (g) 0,4