Nepřístupný dokument, nutné přihlášení
Input:

Příklady označování: Luštěniny

11.4.2017, , Zdroj: Verlag Dashöfer

3.6.19 Příklady označování: Luštěniny

Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 329/1997 Sb., kterou se provádí § 18 odst. 1 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena.

Podle této vyhlášky se rozumí:

a) luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin;

b) předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu;

c) luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky, půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami;

d) luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné podle velikosti částic, ze sójové mouky odhořčené;

e) luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, ze sóji odhořčená;

f) vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin;

g) sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny;

h) tofu – sójovým výrobkem potravina oddělená srážením;

i) tempeh – sójovým výrobkem tepelně upravená fermentovaná sója nebo jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace;

j) natto – sójovým výrobkem sójový fermentovaný výrobek;

k) sójovou omáčkou – sójovým výrobkem fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice;

m) miso – sójovým výrobkem fermentovaná pasta ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a jiných obilnin.

Kromě obecných požadavků plynoucích z nařízení (EU) č. 1169/2011 platí pro označování ještě další požadavky:

  • luštěniny se vždy označují názvem skupiny,

  • mlýnské výrobky z luštěnin se označí názvem skupiny a botanickým druhem a

  • sójové výrobky se označí názvem druhu nebo skupiny.

Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 4 vyhlášky č. 329/1997 Sb.

Pokud se luštěniny uvádějí na trh jako jednosložkový nezpracovaný výrobek, nemusejí se uvádět nutriční hodnoty.

Vzor etikety 1

Vzor


Název výrobku: Hrách žlutý loupaný půlený

„Česká potravina”

Návod k přípravě: Loupaný a půlený hrách nemusíte před vařením namáčet, jen propláchněte. Uvařený je za 30 minut.

Minimální trvanlivost do: 3. 5. 2017

Skladujte v suchu.

Hmotnost: 450 g

Výrobce: Zempro s. r. o, Dobřany 10, Česká republika

Upozornění pro alergiky: Může obsahovat malé množství sóji.

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g dobrovolný (nepovinný) údaj

Energetická hodnota (kJ/kcal)  1380/324  
Tuky (g)  1,2  
z toho nasycené mastné kyseliny (g)  0,06  
Sacharidy (g)  57,9  
z toho cukry (g)  5,8  
Vláknina  3,9  
Bílkoviny (g)  24,4  
Sůl (g)  0,01  

Vzor etikety 2

Vzor


Název výrobku: Čočka velkozrnná předvařená

Návod k přípravě: Obsah krabičky vsypte do 1 litru vody. Za občasného míchání pozvolna vařte 10–15 minut. Případný zbytek vody slijte.

Minimální trvanlivost do: 6. 8. 2017

Skladujte při teplotách do 25 °C a relativní vlhkosti 70 %.

Hmotnost: 400 g

Dovozce: Alimco s. r. o, Dolní náměstí 5, Městec, Česká republika

Země původu: Polsko dobrovolný (nepovinný) údaj

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g

Energetická hodnota (kJ/kcal)  768/181  
Tuky (g)  0,8  
z toho nasycené mastné kyseliny (g)  0,1  
Sacharidy (g)  16,2  
z toho cukry (g)  2,1  
Bílkoviny (g)  12,9  
Sůl (g)  0,01  

Vzor etikety 3

Vzor


Název výrobku: Bílé fazole v rajčatové omáčce

Sterilovaný výrobek.

Složení: bílé fazole 58 %, rajčatová omáčka 42 % (voda, rajčatový protlak 6 %, cukr, vinný ocet, kukuřičná mouka, zahušťovadlo E1422, sůl, extrakt koření, aroma)

Minimální trvanlivost do: 1. 2. 2018

Po otevření skladujte v chladu a spotřebujte do 78 hodin.

Hmotnost: 380 g

Šarže: L D19 02-03

Prodejce: Besco, Letenská 15,

 
 Napište nám
 Beru na vědomí, že tento formulář neslouží pro zadávání odborných dotazů, ale pro zasílání Vašich podnětů a postřehů k fungování portálu. Pro zadávání odborných dotazů prosím používejte tento formulář. Děkujeme za pochopení.
 Děkujeme, na Váš podnět budeme reagovat do 24 hodin v rámci pracovního týdne.
Input: