3.6.19
Příklady označování: Luštěniny
Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.
Doplňující požadavky k nařízení (EU) č. 1169/2011 jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 329/1997 Sb. , kterou se provádí § 18 odst. 1 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena.
Podle této vyhlášky se rozumí:
a) luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin;
b) předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu;
c) luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky, půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami;
d) luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné podle velikosti částic, ze sójové mouky odhořčené;
e) luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, ze sóji odhořčená;
f) vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin;
g) sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny;
h) tofu – sójovým výrobkem potravina oddělená srážením;
i) tempeh – sójovým výrobkem tepelně upravená fermentovaná sója nebo jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace;
j) natto – sójovým výrobkem sójový fermentovaný výrobek;
k) sójovou omáčkou – sójovým výrobkem fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice;
m) miso – sójovým výrobkem fermentovaná pasta ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a jiných obilnin.
Kromě obecných požadavků plynoucích z nařízení (EU) č. 1169/2011 platí pro označování ještě další požadavky:
-
luštěniny se vždy označují názvem skupiny,
-
mlýnské výrobky z luštěnin se označí názvem skupiny a botanickým druhem a
-
sójové výrobky se označí názvem druhu nebo skupiny.
Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 4 vyhlášky č. 329/1997 Sb.
Pokud se luštěniny uvádějí na trh jako jednosložkový nezpracovaný výrobek, nemusejí se uvádět nutriční hodnoty.
NahoruVzor etikety 1
Název výrobku: Hrách žlutý loupaný půlený
"Česká potravina"
Návod k přípravě: Loupaný a půlený hrách nemusíte před vařením namáčet, jen propláchněte. Uvařený je za 30 minut.
Minimální trvanlivost do: 3. 5. 2017
Skladujte v suchu.
Hmotnost: 450 g
Výrobce: Zempro s. r. o, Dobřany 10, Česká republika
Upozornění pro alergiky: Může obsahovat malé množství sóji.
Průměrné výživové hodnoty ve 100 g: (dobrovolný (nepovinný) údaj)
NahoruVzor etikety 2
Název výrobku: Čočka velkozrnná předvařená
Návod k přípravě: Obsah krabičky vsypte do 1 litru vody. Za občasného míchání pozvolna vařte 10–15 minut. Případný zbytek vody slijte.
Minimální trvanlivost do: 6. 8. 2017
Skladujte při teplotách do 25 °C a relativní vlhkosti 70 %.
Hmotnost:…